недеља, 25. децембар 2016.

Preporuka za praznične filmove



Već dugo nisam pisala post ovakve vrste, a imajući u vidu predstojeće praznike i trenutno prilično hladno vreme, mislim da je pravi trenutak da vam preporučim neke filmove, koji bi vas mogli "ugrejati" u zimskim danima i noćima. Ukoliko vas interesuju preporuke slične, praznične vrste, možete ih naći ovde i ovde. Takođe, preporuku za praznične filmove možete pogledati i kod drage Sare na blogu. Odlučila sam se za neke filmove, koji se ne pominju tako često, jer su filmovi poput "Sam u kući", "Hari Poter" i "U stvari ljubav" očekivani izbor.

1. Begin Again





Možda ne praznični filmu u pravom smislu te reči, ali sigurno film, koji će vam nabaciti osmeh na lice i "zaraziti" vas fenomenalnim numerama iz filma. Slučajni susret propalog muzičkog producenta, sumnjive reputacije i mlade muzičarke, razočarane u ljubav, dovešće do nesvakidašnje i kreativne kolaboracije, koja će im omogućiti šansu za novim početkom. Mark Ruffalo, kao i uvek, neodoljivo šarmantan, dok glas Keira Knightley možda nema neophodnu jačinu, ali ova glumica to nadoknađuje svojom harizmom. Ovaj film definitivno vraća veru u lepotu života. Detaljniju recenziju filma možete pročitati ovde

2. While You Were Sleeping




Ukoliko ste, približno, moje godište, postoji velika mogućnost da ste ovaj film već gledali, ali ga nije zgoreg pomenuti za one malo mlađe generacije. Otelotvorenje romantične komedije u vidu priče o usamljenoj blagajnici, koja prodaje karte za prevoz, sve dok jednog dana ne spasi život svom čoveku iz snova i njegova porodica ne pomisli da je ona njegova verenica. Kraljica romantičnih komedija na svom glumačkom vrhuncu, Sandra Bullock, ovde je kompletno u svom elementu. Toplo i duhovito, pravi film za ovo doba godine.

3. The Family Man




Nicolas Cage se, naročito sada, ne može pohvaliti izborom svojih uloga, ali niko ne može reći da ovaj glumac ne daje sve od sebe u svakom projektu. Njegova harizma ima određenu otkačenu crtu, koja ljude privlači njegovim filmovima, bar onim ranijim. Ovde, on glumi neoženjenog investicionog brokera, koji će se jednog jutra probuditi i shvatiti da su njegova sportska kola i luksuzni stan pretvoreni u minivan i porodičnu dvospratnicu sa suprugom i decom. Možda pomalo klasičan božićni film o pravim vrednostima u životu, ali svakako neodoljiva priča.

4. Rise of the Guardians




Fenomenalan animirani film, koji je te 2012. godine prošao ponešto nezapaženo, o zaštitnicima praznika, koji se ujedinjuju protiv zlog duha Pitch- a, kako bi zaštitili nevinost dece širom sveta. Film odlično spaja nešto dublje teme sa zabavom i duhovitošću, trudeći se da provuče sve prave poruke, a da one, ni u jednom trenutku, ne guše sam film. Animacija je jednostavno magična.

5. The Golden Compass



Film, koji predstavlja adaptaciju jedne od meni omiljenih triologija "Njegova mračna tkanja", "Zlatni kompas" je neslavno prošao i kod publike i kod kritike, međutim, po meni, ovaj film svakako zaslužuje vašu pažnju, naročito ako volite svet fantazije, jer je kasting fantastičan, uloženo je dosta truda u pojednostavljenje komplikovane priče i prosto se vidi da je trebalo samo malo da film bude zaista nešto posebno, a opet i to malo je dovoljno da ga pogledate, u svakom slučaju, garantujem da će vas zainteresovati za čuvene knjige Filipa Pulmana. Neka vas ne odvrati to što je film, naizgled, namenjen deci, on u sebi, kao i mnogi slični, krije nešto daleko dublje i kompleksnije. Devojčica Lajra živi u alternativnom univerzumu, gde su ljudske duše prikazane u vidu životinja, koje predstavljaju verne saputnike ljudima. To je, takođe, svet, koji nastanjuju veliki, snežni medvedi, moćni ratnici, a cigani i veštice žive u, jedva postignutom, miru. Kada deca počinju da misteriozno nestaju, Lajra će se, zahvaljujući svojim roditeljima, koji su je napustili kada se rodila, naći usred večne borbe dobra i zla.

6. Die Hard




Verovali vi meni ili ne, ali ovaj film se najčešće nalazi na listi filmova, koje morate pogledati za vreme Božića i to, neretko na prvom mestu. Zaista kvalitetan akcioni film, u pravom duhu vremena kada je snimljen, "Umri muški" je odavno poprimio kultni status i zaista ga vredi pogledati, jer osim što je njegova radnja smeštena u vreme praznika, jednog od najpoznatijih filmskih negativaca, čuvenog Hansa Grubera, tumači neprevaziđeni Alan Rickman, u jednoj od svojih prvih filmskih uloga. 

7. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe




Još jedna fantazija na listi, koja predstavljaju adaptaciju dečijih klasika autora K. S. Luisa, o četvoro dece, koji su u procesu evakuacije Londona, usled bombardovanja od strane nacista, smešteni u kuću starog profesora, u čijem ormaru otkrivaju prolaz u magičnu zemlju, Narniju. Prelepa i jedinstvena adaptacija, koja ima i dva nastavka, tako da je praznični maraton zagarantovan.

8. The Nightmare Before Christmas




Film, koji Tim Burton nije režirao, doduše umešan je kao idejni tvorac i pisac, ali kao da jeste. Ukoliko ste ljubitelj macabre stila, a naročito ostvarenja ovog jedinstvenog reditelja, ovo može biti pravi praznični film za vas, nešto nesvakidašnje i totalno drugačije. Jack Skellington- u, kralju bundeve i Noći veštica je dosadilo da svake godine radi istu stvar. Jednog dana, on nabasa na grad Božića i oduševljen idejom ovog praznika, pokušava da je sprovede među svojim sunarodnicima, duhovima i čudovištima.

9. Elf




Nisam ljubitelj američkih komedija, ali svakako jesam obožavalac Will Ferrell- a i njegove glume, tako da laka srca mogu da preporučim ovu laganu komediju kao idealnu za praznike. Zbog svoje neobične veličine, Buddy se nikada nije sasvim uklapao u društvo vilenjaka i Deda Mrazovih pomoćnika, koji su ga odgojili. Oni ga stoga šalju u Ameriku kako bi otkrio svoj pravi indentitet i prilagodio se društvu ljudi, što će dovesti do brojnih komičnih situacija.


10. Little Woman




Nijedna praznična lista ne može proći bez bar jedne kostimirane drame, ovog puta biram klasik u vidu "Male žene". Izvanredna glumačka postava i verna adaptacija divne drame autorke Luize Mej Alkot, zasnovane na njenom životu, o četiri sestre March i njihovom porodičnom životu tokom odsustva njihovog oca, koji se bori u Američkom građanskom ratu. Emotivan, dirljiv i poseban film.

Iskoristiću priliku da svima vama, koji pročitate ovaj post, poželim srećne predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Nadam se da ćete ih provesti u zdravlju, miru i blagostanju.



21 коментар:

  1. Super lista, i baš mi je drago što osim Umri muški i begin again ne znam ni jedan film jer si mi dala sjane predloge za nešto novo. Već godinama vrtim par sličnih iznova i iznova i ovo je sjajna prilika da odgledam neke nove. Posebno mi je interesnantan ovaj The Nightmare Before Christmas deluje ludački zanimljiv to obavezno moram da pogledam 💖
    I tebi sreći praznici i da ih lepo provedeš i neka ti sledeća godina donese još više uspeha jer ovo što radiš sa blogom je sjajno 💖💖💖

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno, baš mi je drago da si pronašla nešto novo, takođe, želim ti još više uspeha sa blogom i još puno, puno divnih tekstova, kao i do sada. :***

      Избриши
  2. "Begin Again" je fenomenalan film! Od svih ovih filmova, jedino sam još gledala "While You Were SLeeping". Moraću da se bacim na posao :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao potpuno se slažem, obožavam ga, a od skoro sam opet počela i pesme da slušam.❤
      Baš mi je drago da si našla nešto što nisi gledala, hvala puno na komentaru.😘

      Избриши
  3. Fantastična lista! Nijedan nisam gledala, tako da, hvala za predloge :) ali ja bih ipak pod brojem 11, a u skladu sa poslednjom slikom dodala i HP... :D ;)

    Srećni praznici!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno.😘
      HP se podrazumeva, ali uvek se trudim da izaberem neke manje očigledne filmove.😆
      Takođe, srećni praznici.❤

      Избриши
  4. Kao da smo se dogovarale, baš rekoh Sari, znam da Kaća planira ovakav tematski post za danas, a sto posto sam sigurna da će biti i kod Ivane (ipak si ti naš Čarobnjak iz Oza što se kinematografije tiče!)!:))))) Upravo završih i objavih svoj tekst, vidim da smo na mnogo nivoa bile telepatski povezane :))) i baš sam uživala u tvojim predlozima, sjajna, predivna lista!:)
    Nisam gledala "Begin again", "Rise of the Guardians", "ELF" i, verovala ili ne, "Nightmare before Christmas"! Ostale jesam i mnogo mi se dopada što si stavila "nekanonske", pa i nepravedno zapostavljene filmove, npr. "Die hard" ili "Narniju", a za "Zlatni kompas" sam se baš žestoko premišljala da ga i sama uvrstim, nešto me uz ovo čitanje vuklo, skroz sam ovih dana u Pulmanovom svetu.:)))
    "While you were sleeping" sam baš sinoć odgledala posle ko zna koliko godina, uhvatih emitovanje na HRT-u i naglas sam se smejala pojedinim scenama, Sandra je stvarno lik ipo, a priča tako pitka i opuštajuća.
    "Little women" baš odavno nisam gledala, mislim da ću se uskoro podsetiti, kao dete sam imala slikovnice "Četiri sestre" i "Devojčice", toliko mi je bila lepa i tužna priča, a Džo omiljena junakinja. Film ima fenomenalan kasting, mladi Kristijan Bejl, šta drugo reći...:)))
    Divan tekst i mnogo hvala na sjajnim preporukama!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe bukvalno, baš sam isto pomislila, tako mi je drago što smo se sve nekako našle.
      Da li veruješ da se upravo spremam da čitam tvoj tekst na temu Viktorija, bukvalno telepatija? :D
      Inače, pišem par rečenica o toj seriji za drugi blog, pa nisam ranije ulazila, jer znam da si ti to sigurno divno i detaljno obradila, a obično se uvek složim sa tobom, pa da zadržim objektivnost. Šta ti je pravnik. :D
      Da, baš sam htela da izbegnem neke tipične, jer mi deluju kao suviše lak odgovor, hvala ti puno na pohvalama. :*
      E baš mi je drago da sam mogla da ti preporučim nešto što nisi do sada gledala, da i ja moram pod hitno da se podsetim Malih žena, Kristijan mi je presladak tu i tako čedan. :)))
      Hvala tebi puno na divnom komentaru. :*

      Избриши
    2. Jedva, ali JEDVA čekam tvoje utiske i viđenje, s obzirom da znaš koliko cenim tvoj stav.:)
      Svaki novi predlog dobro dođe:); dobro rečeno, "čedan", baš je micast i onako mladalački bezazlen.:)
      Super, super tekst, katapultirale ste me sve zajedno u potpunu prazničnu groznicu.:*

      Избриши
    3. Hvala puno.😘
      Baš sam uživala u tvom tekstu i bogami, ostavih poduži komentar, uvek kada čitam tvoje postove volim da istovremeno pišem i komentar, pa se trudim da prokomentarišem svaki pasus, pa ti na kraju ispadne malo haotično.😆
      Hvala još jednom.😘

      Избриши
  5. Evo me, polako ali sigurno stižem na svaku adresu :)

    Hvala ti na preporuci za Begin Again, baš sam nedavno čitala pohvale na njegov račun. Sad kad ti kažeš da valja znam da je stvarno tako. Animiranih nikada dosta, hvala na preporuci za ovaj, nisam ga "snimila" pre. Veruj ovo mi tek predstoji, nisam doduše gledala ni Narniju. No, to ne treba da čudi kada do pre 2 godine nisam ni LOTR gledala. Polako nadoknađujem propušteno.

    Umri muški nikad nisam gledala, kad već priznajem na listu dodajem i Ramba. Mada Vilisov ima da gledam samo zbog Rikmana. Hvala ti na preporuci za ovaj ala Barton, uvek sam za, macabre volim. Dobar je Bartonov Corpse Bride.

    Jao nisam ljubitelj Farela, ali pokušaću.. Svi ga spominju u poslednje vreme (Elf-a), pa ću videti u čemu je "kvaka". Volim "Male žene", podsetiste me da ga dodam na listu za obavezno obnavljanje gradiva.. Gebrijel <3

    Hvala ti, slažem se sa Isidorom - naš Čarobnjak iz Oza. :*

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicni predlozi, kao i uvek kod tebe. Vecinu sam gledala, osim Elfa i Nightmare. Bas su me zaintrigirali.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.😘
      Baš sam se trudila da ubacim što različitije, kako bi svako našao bar nešto zanimljivo.😊

      Избриши
  7. o super lista ..3-4 filma sa liste bice odgledana sigurno :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, javi obavezno utiske.:-*

      Избриши
    2. evo mene :D odgledala Begin again i Family man...BA mi se svidio, a povrh svega m ise svidjela gluma Marka R. ma on kad bi sa bananom glumio misli mda bi to bio dobar film.

      a FM..hm..skontala sma da mi Nikolas K. ne pase nikako :D film je onak, da je glumio neki drugi glumac mozda bi mi se i dopala prica hahahaha

      Избриши
    3. Da, Niki je baš onako atipičan lik, ne paše svima. :D
      Jao i meni Rufalo tako ima ono nešto, gledala sam ga i ranije kada se tek probijao u onim rom-com filmovima i baš ima harizmu, iako nije neki tipičan frajer. Bar sam ti taj ubola haha. :D

      Избриши
    4. Drago mi je da nisam jedina koja ne može da svari Kejdža.. Već sam počela da mislim da mi nešto fali.. Sve pet. :D

      Избриши