недеља, 4. децембар 2016.

Šta sam čitala prošlog meseca- Novembar ( November Wrap Up )





Kako se približava kraj godine, a verujem da se i vama to dešava, bukvalno se pitam kuda je ova godina proletela? Imam utisak da to svi govore, ali zaista, već dugo nisam imala taj osećaj da ne znam gde mi je cela godina prošla i uopšte ne mogu da se setim nijednog značajnijeg događaja, već su se nekako svi meseci stopili i doprineli neumitnom prolasku vremena. Međutim, ovaj post nije o samorefleksiji, već o knjigama, koje sam pročitala tokom meseca novembra, tako da, iako nisam nešto zadovoljna svojim izborom ovog meseca, jer sam čitala prilično stihijski, opet sam uživala u pročitanom, a to je, verujem, najvažnije.


1. Iskra u pepelu ( An Ember in the Ashes ), A Torch Against the Night- Saba Tahir ( Sabaa Tahir )




O knjizi "Iskra u pepelu", autorke Sabe Tahir, sam vam pisala u postu o ovogodišnjem Sajmu knjiga, na kom sam je kupila vrlo povoljno. Reč je o još jednoj YA fantaziji sa elementima distopije, koja govori o svetu Marcijalskog carstva, sagrađenog po uzoru na antički Rim, čiji red održava i zakone sprovode okrutne Maske, koje se obučavaju na prestižnoj i ozloglašenoj Vojnoj akademiji na Crnoj steni. U tom svetu živi mlada Laja sa svojim starijim bratom i bakom i dekom, kao potlačeni pripadnici pokorenog naroda. Život, koji je poznavala do tada, biće naglo prekinut kada Maske jedne noću upadnu u njihovu kuću i zarobe njenog brata, proglasivši ga za izdajnika Carstva. Kako bi pomogla svom bratu Laja će se infiltrirati u Vojnu akademiju, gde će upoznati Eliju, najboljeg kadeta i potomka jedne od najčuvenijih porodica Carstva, koji se potajno protivi svemu što ono zastupa. Njih dvoje će zajedno pokušati da pokrenu borbu protiv diktatorskog i surovog režima, usput pokušavajući da spasu Lajinog brata. Iako je kod mene došlo do zasićenja sa YA novelama, naročito distopijskim, jako lep stil pisanja autorke, način na koji je kreirala svet inspirisan rimskom civilizacijom, temeljna karakterizacija likova, te su čak i sporedni odlično napisani, što se ne viđa često u ovom žanru, je uspeo da do kraja knjige pobudi ogromno interesovanje, tako da sam istog trenutka morala da se dokopam i drugog dela kako bih ga pročitala. Ono što me je dodatno privuklo ovim knjigama je inkorporacija magije i činjenica da autorka ne preza od prikazivanja surovosti i krvavih scena, kakve bi se mogle i očekivati u svetu legionara i robova. Naravno, kao i u svim knjigama ovog žanra prisutna je romansa i romantična osećanja između brojnih likova, ali to ni u jednom trenutku ne stavlja u drugi plan sam zaplet i tok radnje. Prvu knjgu u serijalu je izdao Vulkan i zaista se nadam da će se na naše tržište uskoro pojaviti i druga knjiga, a ja, sa nestrpljenjem, očekujem treći deo. Ovde, takođe, moram da napomenem nešto na šta ću se osvrnuti i kasnije u postu, prevod ove knjige je bio fantastičan, kasnije sam se lako prebacila na engleski jezik, a da knjiga ni u jednoj, ni u drugoj verziji, nije nimalo izgubila svoju draž. Tek kasnije, u toku meseca, sam uvidela koliko je prevod bitan kada su knjige ovog žanra u pitanju.

2. Paper Princess, Broken Prince, Twisted Palace- Erin Watt




NA serijal i kolaboracija dve autorke, Jen Frederick i Elle Kennedy, pod psedonimom Erin Watt, o devojci pod imenom Ella Harper, koja vrlo mlada ostaje bez majke i primorana je da zarađuje za život i školovanje, skidajući se u striptiz klubu. Njen život će se promeniti iz korena kada upozna Callum Roya- al, multimilionera i najboljeg prijatelj oca, koga Ella nikada nije ni upoznala. Callum odvodi Ellu u svoju vilu, kao njen staratelj, upisuje je u prestižnu, privatnu školu i namerava da joj podari najbolje obrazovanje na svetu i sve stvari, koje novac može da kupi, međutim, jedini problem predstavljaju njegova deca, tačnije pet sinova, koji su ubeđeni da je Ella ljubavnica njihovog oca i koji nameravaju da je se otarase i vrate u isto blato iz kojeg ju je njihov otac izvukao. Ovo su zabavne knjige, koje me malo podsećaju na mešavinu serija "Dinastija" i Gossip Girl. Bogatstvo, razmaženi momci i devojke, dosta međuklasnih razmirica i sukoba, misterije, prevare, laži, seks, sve to umotano u šarenilo i zabavu, koje predstavljaju ove knjige. Prva je definitivno bila najinteresantnija za čitanje, ja sam inače veliki obožavalac gledanja filmova ili čitanja knjiga u kojima outsider dolazi u neku prestižnu i bogatašku školu i  pokušava da se uklopi, ali i da im priredi pakao istovremeno, tako da mi se prilično svidela, ali je svakako knjiga za razonodu i ništa više. Druge dve sam više pročitala kako bih saznala šta se dalje desilo sa likovima, jer je priča isuviše razvodnjena i skrenula je u neke tokove, koji su samo još više istakli mane u pisanju i samoj priči. Mogu da vam preporučim, bar prvu, ako ste ljubitelj serije Gossip Girl i želite da čitate nešto u sličnom fazonu.

3. Smrskaj me, Razmrsi me, Razgori me ( Shatter Me, Unravel Me, Ignite Me )- Tahere Mafi ( Tahereh Mafi )




I ovu triologiju, u izdanju Urban Reads, sam kupila na Sajmu knjiga, te sam odlučila da je ponovo pročitam tokom, sada već, prethodnog meseca. O knjigama sam već, prilično detaljno, pisala u ovom postu, a ukratko ću reći da je reč o devojci Džulijet, koja živi u svetu pogođenom prirodnim katastrofama, kojim upravlja Reuspostava sa enormnom vojnom silom. Sama Džulijet je zatvorena u ludnici, jer je rođena sa prokletstvom ( ili darom ) da ne može nikoga da dodirne, jer samo kratki dodir njene kože donosi smrt. Ne mogu reći sam nakon ponovnog čitanja imala pozitivan utisak o knjigama, čak suprotno. Prevod je doprineo mojoj nelagodi tokom čitanja, a neke rečenice, koje su trebale da uspostave dramatičan ton situacije u knjizi, bi mi izazvale transfer blama i napad smeha. Jako dobro se sećam da sam u recenziji ovih knjiga istakla poetičan stil pisanja autorke, koji je, na žalost, da li greškom prevodioca ili jer neke stvari zaista najbolje zvuče u originalu, u potpunosti nestao njihovim prevodom na srpski jezik. Naglašavam, znam da nisam stručna da dajem svoje mišljenje u pogledu nečega za šta se svakako ide u drugačiju vrstu škole od one, koju sam ja završila, mada jesam bila jezički smer u gimnaziji, ali opet, iz ugla čitaoca, neke stvari su mi u tolikoj meri "parale" uši da sam jedva pročitala knjige do kraja. Mislim da je prva knjiga bila najgora u tom pogledu, ali su se stvari popravljale, na sreću, sa svakom sledećom. Mada gledajući reakcije drugih, izgleda da sam samo ja imala problem sa tim, tako da svakako moje mišljenje uzmite sa rezervom. Navešću primer onoga što mi je smetalo, ubacivanje "ti" svako malo, te u originalu razgovor glasi "Your poor mother", a naš prevod glasi "Jadna ti majka"! Pa zar, majku mu, prilikom prevođenja ne treba imati obzir prema jeziku na koji se i sa kojeg se prevodi, zar ne bi bolje zvučalo "Jadna tvoja majka"? Ovako deluje kao da se razgovor vodi negde u brdima Crne Gore, a kako mi je tata Crnogorac navedenu frazu sam čula toliko puta da teško da mogu da je zamislim kao odgovarajuću u ovoj knjizi. Ostala sam jako razočarana ovim knjigama i sve ovo je totalno pokvarilo onaj prvobitan, povoljan utisak.

4. Svakog dana ( Every Day )- Dejvid Levitan ( David Levithan )




Knjiga "Svakog dana" mi je, već neko vreme, bila u vidu zbog intrigantog sinopsisa, koji govori o osobi A, koja se svakog dana budi u telu drugog šesnaestogodišnjaka ili šesnaestogodišnjakinje i na taj jedan dan proživljava njihov život. Ova ideja me je, najpre, privukla, a zatim i bacila u razmišljanje, koje me je prestravilo. Zamislite da se svakoga dana budite u telu druge osobe, da ne možete nikada da imate onaj osećaj pripadnosti porodici ili zajednici, da formirate svoju ličnost, da svakodnevno uživate u malim stvarima, da se može desiti da se probudite u telu narkomana, sociopate, zlostavljane osobe, da ne znate ko su vam roditelji, da ne znate kako ste nastali i gde ćete sutra biti i koliko će to trajati, da vas niko ne poznaje, uf, bukvalno da se čoveku zavrti u glavi. Znam da za knjigu nije uvek kompliment da sam je pročitala u jednom dahu, jer se na taj način obično čitaju lagane knjige, koje ne navode na razmišljanje, ali ja zaista nisam mogla ovu knjigu da ispustim iz ruku. Autor je učinio pravo malo čudo kreirajući glavni lik, njegova razmišljanja i unutrašnje dileme, te njegovu interakciju sa različitom sredinom i ljudima u svakom novom poglavlju, a naročito sa devojkom Rianon, koja je, meni, u odnosu na njega bila dosadna i neinspirativna i nikako nisam mogla da shvatim iz koga razloga je takva osoba privukla našeg glavnog junaka, te mislim da je to možda i jedina slabost romana. Verujem da ću dugo razmišljati o knjizi "Svakog dana" i mada znam da postoji još jedna knjiga u serijalu, napisana iz ugla Rianon, te da autor planira i nastavak, ne verujem da ću ih čitati, jer mislim da sama za sebe ona predstavlja malo savršenstvo i da bi dalje produbljivanje priče i rasplinjavanje samo pokvarilo pozitivan utisak.

5. Stanarka napuštenog zamka ( The Tenant of the Wildwell Hall )- En Bronte ( Anne Brontë )




Još jedna "sajamska knjiga", koja je na red za ponovno čitanje došla tokom novembra meseca. Markantni Gilbert Markam, mladi zemljoposednik i lokalni kicoš, posvećen je vođenju porodičnog imanja nakon smrti svog oca, na kojem živi sa mlađim bratom Fergusom i sestrom Rouz, te svojom majkom, starijom udovicom. Osim upravljanja porodičnim poslovima, Gilbert svoje vreme posvećuje udvaranju lepoj kćerki lokalnog pastora, vrcavoj i pričljivoj, Elajzi Milvord. Učmalost male sredine biće poremećena dolaskom nove stanarke oronulog zamka Vajldfel, mlade i misteriozne udovice gospođe Grejam, koja zamak nastanjuje u društvu svog sinčića i stare služavke. Svi su vrlo znatiželjni da saznaju sve o lepoj udovici, ali početna naklonost meštana brzo prerasta u talas nezadovoljstva, potkrepljen otrovnim glasinama i tračevima o navodno niskom moralu udovice. Jako volim ovaj klasik, kao i generalno gotovo svaku knjigu, čiji je autor neka od sestara Bronte i mogu da je, bez ikakve zadrške, preporučim, ne samo kao delo za čitanje i uživanje, već i gotovo revolucionarnu knjigu, koja se bavi brojnim socijalnim temama, nezamislivim u vreme kada je ista napisana. 

To je to što se tiče novembarskog štiva, ukoliko me pratite na bilo kojoj od društvenih mreža, a naročito instagramu, znate da će moj decembar biti u znaku Hari Potera. Doduše, ako uspem da se odvojim od čitanja Hari Poter fanfikcije, kojom sam opsednuta poslednjih par nedelja, neki ljudi su zaista neverovatno talentovani, a njihove priče su prilično zarazne i zaista ne znam šta me je nagnalo da pođem tim putem. Verovatno će vas u nekom od narednih postova sačekati moje mišljenje o prvoj knjizi u serijalu, kao i o prvom filmu. Šta ste vi čitali tokom novembra? Pišite u komentarima.


6 коментара:

  1. Ivana svaka cast 😊
    Kad god doje ova rubrika uvek imam samo divljenje. Ja sam spora ali evo juce sam Gordost zavrsila Gordost od danas je fokus preso na Stanarku 💗
    Jos jednom bravo 👏

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj hvala ti puno.😘
      Ima da se postidim.😆
      Ajde, ajde da čitam recenziju Stanarke.❤

      Избриши
  2. Vidim da Levitan svako malo negde iskoči.. Znači princezu da preskačem? Čitala sam davno neku knjigu Elle Kenedy i mrzim što mi sav YA pretežno ispari, nestane iz sećanja nakon nekog vremena, generalno je malo onih koji ostaju u sećanju. Zaboravim sve, kao da je Muso :) Al' eto kao čitala bar nisam u TV blenula.. :D
    Inače mi se čini da je odavno glavno što prodaje YA dobar cover i poneka rečenica sinopsisa da omađija kupca, kad uđeš u priču retko kad dobiješ ono što si tražio/donekle očekivao..

    Odličano ovo radiš, ništa ne ulepšaš, mnogo to cenim. Hvala ti. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije loša princeza, ali zaista ništa posebno, baš ako ništa drugo nemaš u planu. :D
      Da, zaista je sada retko naći nešto kvalitetno.
      Hvala ti puno, puno. :*

      Избриши
  3. Prelepa slika na početku posta, moram najpre da kažem!:)))
    Da, definitivno sam uhvatila sebe pre neki dan kako se pitam "kad pre 1. decembar"?!? Niti znam u čemu mi je proleteo mesec, niti kad pre.
    Svaka čast na pročitanom, kao i na objektivnim, tebi svojstvenim prikazima.
    Sve ove knjige sam viđala u biblioteci, znam da su neke naročito popularne i hvaljene (npr. "Iskra u pepelu"), ali, ne verujem da ću ih se latiti, nije moj fazon, a spisak ionako prepun nekih koji me više mame. U svakom slučaju, korisni prikazi bez obzira na to.:)
    Ja sam u novembru uglavnom bila zadovoljna pročitanim.
    Najviše me oduševio dvotomni roman "Videla", mešavina viktorijanske/dikensovske i krimi/Agata-Kristi-fazon priče;
    zatim "Nevidljivi čovek" Ralfa Elisona, kultna knjiga o rasizmu u Americi tokom četrdesetih godina;
    klasik "Kuća veselja" Edit Vorton;
    Safon: nakon "Marine", spucala sam "Trilogiju magle" u tri-četiri dana i baš mi je prijalo, lagano - a vešto napisano, taman dosta misterije i lepog stila da ne optereti, a uživaš;
    "Stanarku", naravno, biće valjda i prikaz uskoro - ako se nakanim;
    "Isposvest maske" - meni veoma drag pisac Jukio Mišima;
    interesantan roman "Zvao sam se Juda", priča o Isusu iz drugačije perspektive, alternativna (sa čime nemam problema, iako sam vernik) i prekrasan stil;
    na sugestiju koleginice iz biblioteke, a za onaj naš projekat, pročitala sam i popularni roman za mlade - "Daću ti sunce", nije loš, ali previše tema slično "Prednostima marginalca", da se prosto zapitam na kojoj sam planeti i kako to ja preživela pubertet.:))))
    E, da, pokušah i pročitah čik-lit delo neke Irkinje, "Frančeskina zabava", jer sam se ponadala da nije toliki treš, ali ne vredi, mnogo banalnosti za moj ukus, ne mogu ja to....:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da bi ovo "Svakog dana" bila možda zanimljiva knjiga za tvoj projekat.😊
      "Videla" i "Nevidljivi čovek" mi zvuče zanimljivo, naročito ova druga, jer je rasizam u Americi, naročito u tom periodu, nešto što me jako zanima i mada teško, uvek je zanimljivo štivo. Na listi mi je i jedan film sličan, po istinitoj priči.
      Uf, ti si baš bila vredna, a što je najbitnije i raznovrsna, ja ću se truditi da sledim tvoj primer sledeće godine, jer sam ove ispucala neke žanrove, pa je došlo do zasićenja.😆
      Jedva čekam prikaz Stanarke.😘
      Ne treba sebe siliti, ja retko mogu da čitam pravi čik- lit, a još ređe su knjige u toj kategoriji, koje onako volim i kojima se povremeno vraćam.
      Hvala na pohvalama i na čitanju.😘

      Избриши