недеља, 2. април 2017.

Šta sam čitala prošlog meseca- mart ( March Wrap Up )


Izuzetno sam zadovoljna knjigama pročitanim u martu mesecu, naročito njihovom raznovrsnošću, te bez ikakve digresije, sledi spisak i kratk opis istih.

1. Ja, bot- Bojan Medić



Knjiga "Ja, bot" predstavlja zbirku pripovedaka autora Bojana Medića, koja govori o generaciji, koja je preživela devedesete i sada se suočava sa još jednom opakom "zveri", tranzicijom. Priče su dirljive, duhovite, sarkastične i lako je poistoveti se sa njima, toliko da je moje čitanje iziskivalo da nakon pojedinih napravim dužu pauzu, jer su ostavljale snažan i emotivan utisak. Detaljniju recenziju možete pročitati ovde

2. Wintersong- S. Jae- Jones



Ovo je jedan od dva YA naslova ovog meseca. Već neko vreme mi deluje kao da nema ništa novo u ovoj oblasti, međutim, ova knjiga privukla me je reklamom da je reč o interpretaciji filma Lavirint, koji ja obožavam i koji sam, inače, recenzirala u ovom postu. Glavna junakinja knjiga je Liesl, najstarija kćer u porodici muzičara, neugledna i obična, te dok njenog mlađeg brata smatraju novim Mocartom, a mlađu sestru vanserijskom lepoticom, Liesl pada u zapećak. Ona, ipak, privlači pažnju goblinskog kralja, za koga je mislila da je samo deo njenih detinjastih maštarija. Ovu knjigu odlikuje izuzetno liričan stil pisanja, čini mi se, kao i sva nova YA izdanja, ali poetičan stil pisanja ne može nadomestiti odsustvo karakternog razvoja likova i zapleta. Knjiga nije uspela da mi zaokupi pažnju, do kraja nisam marila za sudbinu ni glavna dva, a kamoli sporednih likova, a muzičke reference su preterano repetitivne i naporne. Mnogo više ima elemenata mita o Hadu i Persefoni, nego samog filma, što je obećano prilikom reklamiranja knjige, tako da je to za mene predstavljalo veliko razočaranje. Knjiga se razvija jako sporo, pomenuti poetični stil guši knjigu, te radnja ne počinje negde do polovine knjige, a potom prerasta u neprestano ponavljanje istih sekvenci, tako da deluje kao da se dva lika  neprestano vrte u krug. U svakom slučaju, ne preporučujem naročito. Ovu knjigu sam čitala zajedno sa slovenačkom blogerkom Majom sa bloga Knjigoljubka, te možete pogledati njenu recenziju ovde.

3. Ahilov pev ( The Song of Achilles )- Medlin Miler ( Madeline Miller )



Nasuprot prethodnoj knjizi, "Ahilov pev" je bila čisto oduševljenje, Autorka, koja izvrsno poznaje materiju o kojoj piše, fantastičan stil pisanja, koji teče lako, a opet nas podstiče da investiramo svoje vreme i misli u zaplet knjige, a naročito njene likove, koje vidimo u nekom novom svetlu, što je meni naročito bilo značajno, jer sam o istim likovima već pročitala dosta knjiga i verzija, te posebno cenim umeće autorke da doprinese nešto novo. Knjiga pripoveda o odrastanju, te formiranju prijateljstva i naposletku ljubavi između čuvenog mitskog heroja Ahila i Patrokla. Detaljnije o knjizi možete pročitati u nekom od narednih postova, kada planiram da objavim recenziju.

4. Krug ( Circle )- Dejv Egers ( Dave Eggers )



Knjiga "Krug" Dejva Egersa govori o Mej Holand, koja dobija posao u najmoćnijoj i najpoželjnijoj za rad IT kompaniji na svetu. Mej se vrlo brzo prilagođava tzv. Krugašima, trudeći se da usvoji dogmu prema kojoj bi sve privatne informacije trebale biti javne, te je šerovanje znak da nam je stalo do drugih, a svaka privatnost je znak da čovek nešto krije. Uzbudljiva i napeta knjiga, koja se lako čita, ali i koja ostavlja trajan utisak i navodi na razmišljanje i preispitivanje. Mada premisa nije sasvim originalna, autoru ne manjka kreativnosti u osmišljavanju zapleta i situacija sa kojima se Mej susreće. Moju detaljniju recenziju možete pročitati ovde.

5. Sezona kostiju ( The Bone Season )- Samante Šenon ( Samantha Shannon )



"Sezona kostiju" je prva u ambicioznom serijalu od sedam knjiga mlade autorke Samante Šenon, najavljivane kao nova Dž. K. Rouling, što mislim da joj je više odmoglo, nego pomoglo u promovisanju ovog debitantskog romana. Knjiga je smeštena u scionskom Londonu, distopijskom društvu, koje čine svojevrsni proroci i vidovnjaci, koji komuniciraju sa duhovima, što je protivno zakonu. Pejžine sposobnosti koristi šef podzemlja i jednog od zločinačkih udruženja, međutim, u jednom trenutku ona biva uhapšena i odvedena u grad Oksford, za čije postojanje niko ne zna, a kojim upravlja moćna rasa refaita. Oni cene vidovnjake, ali samo kao vojnike u njihovoj vojsci. Odajem priznanje autorki za ideju, ali ispod površine previše komplikovanog zapleta i prenatrpanosti informacijama, kojima smo neprestano zasipani, ova knjiga je i dalje puna YA klišea. Svašta se tu nešto pokušava, a realno ne postiže ništa i autorka luta između različitih žanrova poput kriminala, fantazije, romanse i distopije, ali u globalu knjiga zaista nije ništa posebno i mene nije dovoljno zainteresovala da bih potražila nastavak na engleskom jeziku, a kamoli, sa nestrpljenjem, čitala svih sedam delova.

6. Ubiti pticu rugalicu ( To Kill a Mocking Bird )- Harper Li ( Harper Lee )



Neću mnogo pisati o zapletu ove knjige, jer verujem da vam je, s obzirom da je reč o jednom od najpoznaijih klasika američke književnosti, isti poznat. Moram priznati da je mene razočarala, najviše iz razloga, jer sam imala sasvim drugačija očekivanja. Obožavam da čitam knjige smeštene na jugu Amerike, ali ako želim takvu atmosferu, a naročito knjigu o odrastanju u takvim uslovima, ipak ću čitati Marka Tvena. Perspektiva iz ugla šestogodišnje devojčice, mada naracija nije uvek bila takva da se u to moglo lako poverovati, mi je često bila dosadna i zamorna za čitanje. Sve ono o čemu sam ja želela da znam više, kao na primer sam proces, se dešavalo negde u pozadini, van mog domašaja. Iskreno, mislim da je vreme kada je objavljena, a usled kontraverzne teme, koju obrađuje, doprinelo da knjiga postane klasik, mada to se verovatno može reći za mnoge klasike. Svesna da sam u manjini, knjiga mi se nije svidela, ali razumem i one, kojima jeste, a naročito poentu, koju je želela da postigne, te priznajem njen značaj i uticaj.

Šta ste vi čitali ovog marta? Pišite u komentarima.

9 коментара:

  1. Super pregled, tako dobro znaš da sažeto, a sadržajno istakneš ono glavno, kako dobro, tako i slabije kod knjige. Raznovrsna lista, recenzije sam pratila i sigurno znam da ću "Ahilov pev" (jedva čekam kompletan tekst!), "Krug" i "Sezonu kostiju" (makar iz radoznalosti, jer siže zaista deluje originalno i zanimljivo, pa mi je žao što se autor očigledno izgubio u svojoj zamisli) potražiti i pročitati. "Ja, bot" mi deluje interesantno i svakako ide na listu, a o "Rugalici" smo već pričale - meni lično drag roman, ali pošto te nije oduševio, nemoj trošiti vreme na "Idi, postavi stražara", koji je meni bio znatno slabiji od svog prethodnika.
    Moj čitalački mart je takođe bio šarolik, pre svega sam se vratila stručnoj literaturi i to mi pričinjava radost, ali me i podstiče da ne odustajem od sopstvene disertacije - mogu da ti preporučim upravo završenu studiju "Utopija:alternativna istorija", u izdanju Geopoetike, ima svega 200 strana, ali je stil vrlo zanimljiv, nije suvoparna i dosadna, uz to razmatra zamisao i žanr utopije i distopije u književnosti kroz vekove, a pošto znam da voliš isti, mislim da bi ti bila interesantna.:)
    Iz istog domena, beskrajno zabavni Brajson i "Šekspir:svet kao pozornica"; čitala sam i sjajne studije o Tolstoju, Kafki, Virdžiniji Vulf.
    Od beletristike, "Otmenost ježa", "V."(jučerašnji prikaz, bez spojlera) i "Jelena Anžujska"(biće prikaz za koji vikend).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. Tvoje pohvale mi uvek jako znače. :*
      Baš mi je drago, jedva čekam da čujem tvoje utiske, naročito za Krug i Ahilov pev. Da, Sezona kostiju je mogla da bude zaista dobra knjiga, ali kada autor još na početku objavi da će biti sedam romana, a da nema niti toliko likova, niti priče, meni odmah ne bude dobro. :D Mislim, devojko nisi ti Martin, on ga je barem zakomplikovao još u prvoj knjizi. :D Još ta upoređivanja sa Hari Poterom, a veze sa vezom nemaju. :/
      Neću, neću, hvala na sugestiju, čula sam takođe da je reč o prvobitnom nacrtu za Rugalicu ili tako nešto.
      Uf, to mi baš deluje interesantno, jer ni ne znam previše o razvoju tog žanra, moram priznati, ubeležiću je svakako, nadam se da je imaju kod mene u biblioteci.
      Najviše čekam za Anžujsku recenziju, već neko vreme bih čitala Anine knjige, ali prosto nikako da uzmem neku, a nema ih u biblioteci, mada rado bih čitala onu o Nikoli Tesli, već neko vreme me drži da saznam što je moguće o njegovom životu, jer je u pitanju tako fascinantna ličnost.
      Hvala još jednom na čitanju. :)

      Избриши
    2. To sa sedam nastavaka je fora i sa ovim serijalom u najavi Lusinde Rajli, baš se i zove "Sedam sestara" i ideja je zanimljiva, astrološki koncept, Plejade, priča na dva vremenska plana, ali mnogo zašećereno...
      Još jedan razlog protiv "Stražara" - ako ti je Atikus bio drag (kao meni), druga knjiga ga prikazuje u ne baš laskavom svetlu...
      Za "Utopiju" je autor Zorica Đergović-Joksimović, izašla 2008.

      Što se Ane tiče, čitala sam "Duet duša" i sad "Jelenu", a "Tesla" me najviše zanima, međutim, u biblioteci je nemaju, pa tražim da je kupim, čula sam pohvale. Lepo ona piše, baš LEPO u smislu stila koji je nekako liričan i pun mirisa, ne znam kako bih se izrazila, a da pogodim suštinu.:) "Duet duša" mi se za nijansu više dopao, radi se o poslednjim Obrenovićima iz perspektive sluge. Evo starog prikaza, nema spojlera, ali nadam se da e dovoljno da stekneš predstavu:
      http://alittlerunaway.blogspot.rs/2014/10/uzeh-otvorih-procitah-suptilnost.html

      Избриши
    3. Jao i to sam čula, a upravo mi je Atikus bio jedina svetla tačka za mene, tako da ću definitivno propustiti.
      Da, potpuno razumem o čemu pričaš i meni je delovao da je takav Anin stil pisanja, prosto to izvire i iz njenog pisanja na forumu.
      Hvala puno, odmah ću da bacim pogled. :*

      Избриши
  2. Odličan post. Ti si mi uvek dobar izvor ideja posebno za NA/YA knjige koje inače retko srećem na našim blogovima za neke poput Kruga sam sigurna da ću čitati puput Kruga, a dopada mi se i Ahilov Pev deluje interesantno, dok me "ubiti pticu rugalicu niakda nije privlačila. Svakako hvala na ideje i prdeloge, odličan post :)

    ОдговориИзбриши
  3. Moram dati Ahilov pev na TBR listu. Svi je hvala ;) Čekam i tvojo recenzijo. Sezona kostijiu so kod nas preveli Sanjačka. Ne znam jel to ima kakve veze sa pričom ili ne. Hvala ti na suradnji još jednom. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biće verovatno sledeći post ili onaj posle njega.
      Pa kada razmislim ima veze naziv, ali ne i previše, jer je više reč o vidovnjacima, ali može se reći da ulaze u neko stanje sna. :D
      Takođe, hvala tebi: :*

      Избриши
  4. Juće sam napisala komentar ali sam izgleda zaboravila da kliknem objavi, izvinjavam se :)
    Odlične preprouke, Krugove sam stavila na listu još od kad sam čitala tvoju recenziju a od svih sa liste Aholov Pev mi deluje najinteresntnije to bih volela da potražim :)
    Mene nikada nije privlačilo "Ubiti pticu rugalicu" i ako je toliko poznata knjiga :)
    Kod tebe uvek nađem odlične ideje posebno za knjige o kojima ne znam mnogo, odličan post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma nisi, nisi, nego ja nisam u toku dana baš bila u prilici da pročitam i objavim komentare. :D
      Hvala ti puno, baš mi je drago, onda uvek možemo da razmenjujemo utiske. :D
      Mislim da bi ti se Ahilov pev svideo, naročito ako voliš grčku mitologiju.
      Da, mada mene je privlačila, jer je radnja smeštena na jugu Amerike što je za mene uvek plus bilo koja knjiga da je u pitanju. :D
      Hvala na čitanju. :*

      Избриши