недеља, 14. мај 2017.

5 filmova savršenih za proleće
Izvor: Tumblr

Kako sam uživala u smišljanju prethodne dve prolećne liste ( ovde i ovde ), odlučila sam da napišem i jednu filmova, koji su, bilo atmosferom, bilo tonom ili generalnom idejom, savršeni za vedre i tople prolećne dane. Sada samo još da takve prizovemo. 

Mislim da sam već jednom spomenula ovaj film na blogu, kada sam pisala o najboljim filmovima 2014. godine. Ben Stiler glumi Voltera Mitija, zaposlenog već šesnaest godina na jednom istom poslu u prestižnom, avanturističkom časopisu. Međutim, uprkos "uzbudljivom" poslodavcu, Volterov posao i svakodnevni život je dosadan i lišen bilo kakvih momenata vrednih pamćenja. Volter zato neprestano sanjari i njegovi živopisni snovi se mešaju sa njegovom učmalom stvarnošću, sve dok se i sam Volter, u potrazi za nestalom fotografijom, ne otisne na stvarnu avanturu, koja će mu promeniti život i sam pogled na svet iz korena. Vizuelno, ovaj film predstavljaju simfoniju nestvarno lepih predela Islanda i izvanredne kinematografije Volterovih snova, koji se neprestano prepliću. Ali ono što ovaj film, pre svega, čini savršenim za proleće jeste inspirativna poruka o mogućnostima i lepotama, koje svet pruža. Film je istovremeno smešan, dirljiv, poučan i predstavlja jedan od onih, koji će vam se dugo motati po mislima, sve dok ga ponovo ne odgledate.Ovaj film ste verovatno već imali prilike da gledate, ali ukoliko ga niste "uhvatili" na nekom od lokalnih televizijskih stanica, sada je pravo vreme da mu posvetite pažnju. A Good Year možda nije najbolji ili najpotresniji film, koji ćete ikada gledati, ali pruža jednu neodoljivu atmosferu francuskih vinograda Provanse, osećaj nekadašnjih feel good romantičnih komedija sa šarmantnim likovima i iole, ineligentnim zapletom. Britanski broker nasleđuje imanje i vinograde svog strica u Provansi, na kojem je proveo najlepši deo svog detinjstva, međutim, on želi da ga renovira i proda što pre. Deluje kao da su se svi, koji su učestvovali u snimanju, počev od glavnog glumca Rasela Kroua i režisera Ridlija Skota, jako zabavili praveći ovaj film i taj osećaj neopterećene radosti se definitivno oseća i emituje sa ekrana. 

3. Moonrise KingdomSvaki film Vesa Andsersona sa sobom nosi izvesnu dozu otkačenosti i prepoznatljivog stila, tako karakterističnog za ovog režisera. Međutim, Moonrise Kingdom je toliko neodoljiv da bi ga trebalo zatvoriti u staklenu bočicu i otvarati svaki put kada osetite taj neopisivi žal za detinjstvom. Svaki njegov film predstavlja svojevrsno malo remek delo boja i kadrova, te ni Moonrise Kingdom nije izuzetak. Film, koji govori o bekstvu dečaka i devojčice, sveže zaljubljenih, te potrazi, koja je čitav grad digla na noge, očaraće vas na jedan poseban način.

4. Little Miss SunshineNeodoljivo otkačen kao prethodni film, ali nešto smešniji i životniji, Little Miss Sunshine je priča o snu jedne neobične devojčice i pokušajima njene porodice da isti ostvare, zadržavajući pritom svoje nesvakidašnje karakteristike. Topla, duhovita i izuzetno posebna priča, koja će vas sigurno oduševiti. 

5. The Last SamuraiMožda je očigledniji izbor bio film Memoari jedne gejše, međutim, za mene, taj film je imao previše nedostataka u odnosu na knjigu, te ga nisam uvrstila na ovu listu. Ali, kako nema lepšeg vesnika proleća od japanske trešnje, nestvarne scene prirode se mogu naći i u ovom, često potcenjenom, filmu Toma Kruza, u kojem on tumači ciničnog veterana Američkog građanskog rata, unajmljenog od strane Amerikanaca, koji žele da ostvare unosne ugovore sa japanskim carstvom, te da modernizuju japansku vojsku u borbi sa samurajima, tradicionalno priklonjenim starom način života i umetnosti ratovanja. Izvanredan istorijski spektakl za sva čula. 

4 коментара:

 1. Divan tekst, obožavam tvoje tematske liste!:) Veruješ li mi da nijedan od ovih pet filmova nisam gledala, čak mi "Samuraja" koji se relativno često emituje na televiziji (nekako nisam imala strpljenja), a za ovaj Stilerov nisam čak ni znala - i prijatno me iznenađuje što zvuči dosta ozbiljnije i kvalitetnije od njegovih uobičajenih. Najprimamljivije mi deluje "A good year", ali ću svakako potražiti svih pet, baš mi fali nešto ovako osvežavajuće i optimistično.
  Hvala na savršenim preporukama.:*

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala puno. :*
   Jao baš mi je drago, uvek kada pravim ove liste, plašim se da ne bude previše predvidiva i da preporučim nešto već viđeno. :D
   Da, Ben Stiler je inače odličan dramski glumac, kao i mnogi komičari, šteta što ne bira uvek takve uloge.
   Hvala još jednom na divnom komentaru i čitanju. :)

   Избриши
 2. Odličan post :)
  Gledala sam samo Little Miss Sunshine i taj film obožavam :)
  Ja oboćavam "Memoare jedne Gejše" koliko je priča kao priča dobra ne znam, imam knjigu an tabletu pa ću već otkriti razlike, ali kinematografija, plus osećaj vremena, plus muzika, vizija Japana iz tog doba meni divno :)
  The Secret Life of Watler Mitty je nešto što bih ja tepko mogla da gledam, šta da radim ovog Ben Stilera ne volim nikako ostali mi se dopadaju :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Vizuelno je stvarno lep film, ali meni nekkako fali supstanca, možda da nisam čitala knjigu i da nije na mene ostavila tako jak utisak više bi mi se svideo, ovako mi je bled u usporedbi. Kao lepa slika, ali bez neke naročite sadržine. :/
   Ja ga volim, ali mogu ti reći da je ovo malo drugačija uloga za njega, pa ti se možda svidi.:D
   Hvala puno na čitanju. :*

   Избриши