недеља, 4. јун 2017.

Šta sam čitala prošlog meseca- maj ( May Wrap Up )




Ne, oči vas ne varaju, vreme je za pregled pročitanog tokom maja meseca. Svesno sam propustila da pišem za april, iako sam pročitala dosta knjiga, delovalo mi je da sam čitala suviše stihijski, te nisam imala neku naročitu želju da pišem o tim knjigama. Međutim, slična je situacija bila i u maju, pročitala sam puno knjiga, onako kako je moje raspoloženje to diktiralo, ali opet mislim da bi bilo previše da preskočim dva meseca. Inače, tokom maja je i moj tablet dotrajao tako da sada elektronske knjige čitam putem mobilnog telefona i moje oči mi nikako nisu zahvalne, ali da ne odugovlačim, već da pređemo spisak knjiga, koje sam pročitala u maju.


1. Always and Forever Lara Jean- Jenny Han



Definitivno autorka, koju sam najviše čitala ovog meseca. Ovde je reč o trećem i verovatno poslednjem delu serijala o tinejdžerki Lari Jean, američko- korejskog porekla i njenim ljubavnim zgodama i nezgodama. Knjige počinju tako što upoznajemo simpatičnu i pomalo staromodnu Laru Jean, koja je jako privržena porodici, koju čine njen otac, udovac i dve sestre, jedna mlađa i jedna starija. Lara Jean je zaljubljive prirode, te svaki put kada ima simpatiju, ona mu piše pismo, kako bi, na neki način, raskrstila sa svojim osećanjima prema toj osobi. Naravno, ta pisma ne šalje, već čuva za sebe. Međutim, jednog dana njena pisma nestaju, Lara Jean saznaje da su svi mladići, koji su joj se ikada svideli, primili svoja pisma, što pokreće čitav lanac događaja i tako počinje da se odvija ova priča. Prve dve knjige se zovu To All the Boys I Loved Before i P. S. I Still Love You i njih sam pročitala prošlog meseca u pripremi za treći deo. Cela triologija je jako simpatična i definitivno je preporučujem ukoliko želite nešto lagano, letnje i lako za čitanje. Ova knjiga verovatno i nije bila potrebna kako bi zaokružila priču, ali generalno sve tri se mogu posmatrati kao jedna celina, jer se zaista bukvalno preleću za par sati. 

2. A Court Of Wings And Ruin- Sarah J. Maas



Najočekivanija knjiga ove godine bila je i najveće razočaranje. Neću u ovom postu pisati zašto i kako, jer želim da napišem kompletnu recenziju. Ukoliko vas interesuje deo mojih misli o knjizi, možete pogledati moju kratku recenziju na Goodreadsu ovde. Takođe, vam ostavljam link i do recenzija prve dve knjige, čisto da bi se upoznali sa njihovom sadržinom. Ukratko, reč je svetu u kojem ljudi obitavaju zajedno sa vilama, prva knjiga je svojevrsna interpretacija bajke Lepotica i zver, u kojoj mlada Fejra izdržava lovom svoju osiromašenu porodicu, sve dok jednog dana ne ubije vuka, ustvari prerušenog vilenjaka, te je primorana da snosi posledice svog zločina. Onima, koji ove knjige nisu čitali, iskreno, ne bih ni preporučila da počinju, prva knjiga je bila samo ok, dok sam drugom bila oduševljena. Međutim, kako sam u međuvremenu pročitala i drugi serijal ove autorke, u potpunosti sam prevazišla njen stil pisanja. Uvidela sam da konstantno "vrti" iste fraze, iste likove i zaplete, koji su kompletno over the top. Tako da su njene knjige počele da me iritiraju, te je ova bila samo kap, koja je prelila čašu. 

3. Uprooted- Naomi Novik



Ovu knjigu sam želela da pročitam duže vreme, te sam mislila da će mi nakon prethodne pomenute doći kao dobrodošao predah. Reč je o bajci, koja više orijentisana ka odrasloj umesto tinejdžerskoj publici, sa elementima poljskog folklora, koja govori o Zmaju, odnosno čarobnjaku, koji u zamenu za zaštitu Doline i njenih stanovnika od zloslutne Šume i njenih stvorenja, koja ih okružuje, zahteva da na svakih desetih godina, radi službe, izabere jednu od lokalnih devojaka, koje su napunile sedamnaest godina. Nakon deset godina, devojka se vraća u Dolinu, međutim, niko ne zna šta se za to vreme dešavalo u čarobnjakovom zamku. Samo znaju da se devojke na neki način vraćaju izmenjene i teško im je da se ponovo prilagode seoskom životu, te odlaze u gradove. Agnješka je sigurna da će među njenom generacijom te godine, Zmaj izabrati njenu prijateljicu Kasiju. koja je odmalena pripremana za tu ulogu, kao najlepša i najpametnija. Međutim, naravno Zmaj bira Agnješku i odvlači je u svoj usamljeni zamak. Jako zanimljiva knjiga, napisana izuzetno jednostavnim, a opet upečatljivim stilom, koji na odličan način stvara pomalo jezivu atmosferu strašne bajke u kojoj je Šuma najveći neprijatelj i vreba iz potaje svojom magijom. Preporučila bih svima, koji vole fantaziju, naročito, jer nije u pitanju serijal, a za mene, u današnje vreme kada svaka knjiga ima par nastavaka, to je dodatni plus i vek cenim autora, koji je uspeo da zaokruži priču na taj način.

4. My Life Next Door- Huntley Fitzpatrick



Ovim romanom je otpočela moja faza YA letnjih romansi, koja me je držala gotovo celog meseca, ali zaista ne postoji bolje vreme za čitanje ovih knjiga. Porodica Garets je sve ono što porodica Rid nije, bučni, neorganizovani, sa puno dece, ali uvek puni ljubavi u svom tom haosu. Samanta već godinama posmatra Garetse sa svog balkona, ne usuđujući se da im priđe. Međutim, jedne večeri jedan od njih će prići njoj i tako počinje Samantina upletenost u haotičan život ove porodice. Simpatična knjiga, sa tinejdžerima, kao glavnim likovima, koji se za divno čudo ponašaju relativno normalno za svoje godine, bez nepotrebne drame. Dramatičnosti ove knjige, ustvari, doprinose odrasli, što je definitivno osveženje.

5. Stalking Jack the Ripper- Kerri Maniscalco



Realno naslov ove knjige sve govori, sedamnaestogodišnja Odri Rouz uprkos tradicionalnom vremenu viktorijanske Engleske u kom živi, izučava forenziku kod svog strica, usled čega postaje opsednuta svirepim ubistvima, koja su izazivala jezu kod stanovnika Londona, krajem 19. veka. Deluje da je roman inspirisan knjigama o Šerlok Holmsu, međutim, a te ideje su toliko već prežvakane, a kada se uz to doda i Džek Trbosek, pa "nasilno" ubačene misli o feminizmu i ponašanju, koje ne samo da je nesvakidašnje za tadašnje vreme, toliko da Odri zvuči kao devojka iz 21. veka, zarobljena u epohi viktorijanskog Londona, već autorka koristi fraze poput- "Ja nisam kao druge devojke" da bi nam pokazala koliko je njena glavna junakinja naprednih razmišljanja i snažna ličnost, što, lično, mrzim u knjigama, bilo kog žanra, dobija se jedna prosečna knjiga, koja nije loša ukoliko vas zanima tematika i malo kliše romanse, ali svakako o toj temi ima mnogo, mnogo boljih. Bar me je podstakla da se vratim četvrtoj sezoni Ripper Street. Na jesen izlazi i nastavak, gde naša glavna junakinja proganja Drakulu. Ne pitajte. Elem, jedna od retkih knjiga sa liste, koja je dobila i srpski prevod, zahvaljujući izdavaču Publik Praktikum.

6. The Summer I Turned Pretty & It`s Not Summer Without You- Jenny Han



Još jedan serijal ove autorke, ne i poslednji na listi. Želela sam da čitam nešto letnje, gde ću osetiti morski ( okeanski ) povetarac i užarenost peščanih plaža, te otuda sam i krenula sa čitanjem ovog serijala. Kod druge knjige sam stala, te, iako postoji i treći deo pod nazivom We`ll Always Have Summer, kada sam videla o čemu se radi u ovoj knjizi, izgubila sam svaku želju da je pročitam. Bela je navikla da svoja leta provodi u gostima, sa svojom majkom i bratom, kod majčine najbolje prijateljice Suzan, u njenoj kući na plaži, igrajući se odmalena sa njena dva sina, Konradom i Džeremajom ( verovatno sam iskasapila ime, ali sam sve vreme imala ovo u glavi ). Bela je, takođe, uvek bila zaljubljena u Konrada i ovo je leto kada će se sve promeniti, neke promene će imati lep, a neke tragičan tok. Mislim da je ovo knjiga sa najiritantnijim tinejdžerima, koje sam ikada čitala. Toliko nepotrebne i iznurujuće drame, toliko dečijeg treskanja i histerije, čak ni ja nisam mogla podneti. Ne preporučujem ove knjige, pa ni kao lagano letnje štivo.

7. Magnolia and Magnolia& Mischief- Kristi Cook



Sigurna sam da svako od nas ima neku "boljku" zbog koje obavezno poseže za nekim romanom. Za mene su to, između ostalog, knjige smeštene na duboki jug Amerike. Tamo gde i dalje pokušavaju da rekreiraju bitku kod Getisburga i gde se održavaju debitantski balovi. To je prvenstveno bio razlog posezanja za ovom knjigom. Želala sam da pročitam romansu, smeštenu na jug Amerike i knjiga je sasvim dobro ispunila ovaj zadatak. Na plantaži, Magnolija Branč u Misisipiju, žive dve porodice, u večnom prijateljstvu još od građanskog rata, te je glavna želja njihovih članova da se konačno spoje kroz brak. Ta želja bi najzad mogla da se ostvari, jer su po prvi put, u obe porodice, gotovo u isto vreme, rođene dve bebe, dečak i devojčica. I sve bi bilo sjajno da njih dvoje nisu odrasli u mladića i devojku, koji se organski ne podnose. Osim međusobne netrpeljivosti, čini se da njih dvoje gaje i neka druga osećanja jedno prema drugom, što će se pokazati tokom stravičnog tornada, koji pogađa njihov grad. Opet, simpatična knjiga, koja se brzo pročita i još brže zaboravi, ali postigne svoju svrhu. Drugi deo je izdat samo u vidu kratke online novele. 

8. Burn for Burn & Fire With Fire & Ashes to Ashes- Jenny Han & Siobhan Vivian



Jedine YA savremene knjige sa ove liste, koje bih vam zdušno preporučila. Zanimljiv koncept i likovi, a naročito uvođenje pojedinih jezivih elemenata, zaista izdvajaju ove knjige od drugih. Danima sam, nakon čitanja trećeg dela, razmišljala o ovom serijalu, te ne postoji bolja preporuka od toga. Naizgled idealno ostrvo Jar je savršeno mesto za porodični odmor. Takođe, to je mesto u kojem žive tri mlade devojke, toliko različite jedna od druge, ali koje povezuje jedna stvar- želja za osvetom. One će se udružiti i sklopiti neraskidivi pakt kako bi ostvarile svoju osvetu prema onima, koji su se o njih ogrešili. Što manje znate o knjigama, to bolje, jer postoje neke stvari, koje čak ni ja nisam predvidela, te je zanimljivo bilo vratiti se i videti naznake, koje su bile tu sve vreme. Kraj serijala je definitivno bio razočaravajuć i treći deo se nije završio onako kako sam ja želela, ali to me nije sprečilo da uživama u ovim knjigama. Definitivna preporuka za ovo letnje vrućine, jer sadrži idealnu atmosferu, dramu, romansu, uz nešto nesvakidašnje. 

9. Before I Fall- Lauren Oliver



Znate i sami da mi se često desi da najpre pogledam film, pa da se tek onda zainteresujem za knjigu, po kojoj je isti sniman. Tako je bilo i u ovom slučaju. Neke scene u filmu su me fascinirale, jer je zaista izuzetno snimljen, iako pomalo isprazan, uostalom, kao i sama knjiga, ali sam, ipak, želela da dam šansu knjizi da ispuni sve one nedostatke, koje je film imao i da popuni i kompletira priču. I knjiga je to donekle uspela da uradi. Neki elementi su iz filma svesno izbačeni, verovatno zbog tananosti osećanja tinejdžerske publike i cenzure, a u knjizi predstavljaju tako vitalan deo psihološkog razvoja glavne junakinje. Sve u svemu, knjiga mi se na kraju dopala više od filma, te ukoliko vas zainteresuje priča, preporučujem da je pročitate, iako će vas kraj verovatno, kao i mene, usled svoje nedovršenosti, razočarati. Inače, priča govori o Samanti, seniorki u srednjoj školi i pripadnici popularna klike tipičnih mean girls, koje su bahate i bezobrazne, ali kojima sve prolazi, jer su lepe i poželjne, najviše zahvaljujući Samantinoj najboljoj prijateljici, Lindzi. Njen savršen život se jedne noći naglo okončava, kada Samanta doživljava saobraćajnu nesreću vraćajući se sa svojim prijateljicama sa jedne kućne zabave. Međutim, umesto da sazna gde odlazimo posle smrti, Samanta se budi kao da se ništa nije desilo i ponovo proživljava isti dan. I tako ponovo i ponovo. Još jedna knjiga, koja je skoro izdata na srspkom jeziku od strane Publik Praktikum.

10. Gordost i predrasuda ( Pride and Prejudice )- Džejn Ostin ( Jane Austen )



Ne znam da li sam ja živela u neznanju celog svog života, pa sam ovu knjigu zvala Gordost i predrasude ili je ovo neki novi prevod? U svakom slučaju, tokom maja sam imala želju da opet pogledam film iz 2005. godine i ponovo je uspeo da me osvoji, toliko da ga sada smatram za nijansu boljim od BBC verzije iz 1995. godine, a u nekim delovima, boljim čak i od knjige. O tome sam vam pripremila poseban tekst, koji će verovatno biti jedan od sledećih. Ne znam šta bih novo mogla da ispričam o ovoj nadaleko poznatoj priči. Gordost i predrasuda je jedna od meni omiljenih knjiga iz detinjstva, jer sam zahvaljujući pomenutoj mini- seriji rano otkrila ljubav prema ovoj čuvenoj britanskoj spisateljici i ta ljubav se sasvim prirodno proširila i na druge njene knjige, ali ova zaista zauzima posebno mesto u mom srcu. Studija karaktera, suptilne i ne tako suptilne socijalne poruke, likovi i romansa su nešto po čemu se ona izdvaja i ako se još niste susreli sa Džejn Ostin, ovaj roman preporučujem kao nešto esencijalno, od čega treba početi, kada se upoznajete sa njenim radom. 

11. Lord of Shadows- Cassandra Clare




Takođe, jedna od knjiga, koje sam očekivala ove godine, doduše, daleko manje od A Court of Wings and Ruin. Druga knjiga u trećem po redu serijalu Kasandre Kler o Senolovcima, o kojoj bi bilo pomalo iluzorno da pišem, jer prosto ne bih znala odakle da počnem. Ovde možete pročitati moju recenziju knjige, koja joj prethodi, Lady Midnight, a ovde recenziju Lord of Shadows na engleskom jeziku. To je neka nova etapa, još uvek neistražena u mom blogovanju, u okviru koje želim da počnem da pišem i na engleskom jeziku. Ukoliko me pratite na Goodreadsu, možete videti da pišem svoje utiske i na srpskom i na engleskom jeziku i to onako kako Kristijan Bejl koristi akcente dok promoviše novi film, ukoliko knjigu čitam na engleskom, verovatno ću o njoj pisati na tom jeziku, a ukoliko je čitam na srpskom, svoje utiske pišem na sprskom.

Toliko od mene kada je reč o mesečnom pregledu, nameravam da napišem i mesečni pregled filmova, koje sam odgledala tokom maja, jer i njih ima puno. Nadam se da ste uživali u ovom postu, iako je bio pomalo dugačak, te mi pišite u komentarima šta ste vi čitali tokom prošlog meseca.

12 коментара:

  1. svaka čast za broj pročitanih u mesecu, raznovrsno :)
    Ja sam dugo bila zagrejana za čitanje Džeka Ripera ali po običaju čim počenem kosntantno da ga viđam postane mi dosadno i više me ideja ne drći pa kad prođe i fama sa Princom Drakulom verovatno ču uzeti da ga čitam. Ja sam jedna od retkih koja ima debele probleme sa knjigom "Gorodst i Predrasuda" (inače i kod mene je ceo žćivot predrasude tek sam skoro provalila da grešim :) ) i daleko mi se više dopada njena Nontengerska opatija npr., što se filma tiče i ja ga više volim od mini serije ali samo zato što sam ja film prvi glledala verovatno :)
    Odličan post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. :*
      Ništa nisi propustila, veruj mi, sasvim prosečna knjiga, čak i za YA.
      Hvala ti puno na čitanju i komentaru. :*

      Избриши
  2. Ti si baš dosta čitala ovog meseca :) i mada uglavnom nisu u pitanju žanrovi koji mene lično zanimaju, tvoji prikazi su veoma zanimljivo sročeni i sve zvuči interesantno. :) Ovaj prvi serijal deluje kao nešto baš slatko mi opuštajuće, za Naomi Novik sam čula ("Barutni rat" i valjda još dva nastavka?) i odavno je stavila na listu, "Gordost i predrasude" (ista stvar, takođe se dvoumim oko ispravnosti naslova!) ne treba ni komentarisati, knjiga za sva vremena.:)

    Mene su u maju oduševili "Fukoovo klatno" (Eko), "Beli hotel" (D.M.Tomas), "Ahilov pev" "Pokretni praznik" (Hemigvej) i "Nikadođija" (Gejmen); "Ričardova kraljica" mi je fino "legla" od istorijske fikcije, kao i "Tajni život Vilijema Šekspira" - za ovu imaš moje najiskrenije preporuke.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, uhvatila me neka manija. :D
      Hvala ti puno. :*
      Da, ona ima i serijal epske fantazije, koji ću sigurno jednom pročitati, jer mi se dopada kako piše.
      Kakva je Nikodođija? Ja ću izgleda odustati od Američkih bogova, nešto mi se ne dopada uopšte. :/
      Mislim da sam ja napisala recenziju za Ričardova kraljica, svidela mi se knjiga, ali ne i glavni lik koliko se sećam. :D
      Definitivno ću ih imati u vidu prilikom posete bibilioteci, hvala puno. :*

      Избриши
    2. "Nikadođija" je vrlo zanimljiva, mislim da bi ti se verovatno svidela zato što je velikim delom distopija. Biće prikaz u subotu, poprilično me inspirisala. Od njega sam još čitala "Zvezdanu prašinu" i dopala mi se.
      E, proveravala sam baš ranije jer me zanimalo, nisi pisala posebnu - imaš recenziju za "Ledi Rivers" i "Belu princezu", u kojima se osvrćeš i na "Ričardovu kraljicu".:) Meni je knjiga bila čak bolja od "Bele kraljice", naprosto neverovatno kako promena perspektive donese sasvim drugačiju sliku istih događaja. Sam lik mi se dopao zbog svoje životnosti - nije idealizovana, savršena kao Elizabeta, tačno vidiš progres i sasvim ljudska kolebanja kod Ane; doduše, sve vreme sam imala u glavi glumce iz serije :), jedino se Džordž upadljivo razlikuje, ostali su mi se skroz uklopili. I ponovo mi je Ričard bio ljubimac.

      Избриши
    3. Ja sam je uzimala iz biblioteke, ali se nikako nisam nakanila da pročitam.
      Da, permutovala sam, bila sma ubeđena da sam i o ovoj pisala. :D
      Ja još nisam čitala Belu princezu, nekako nisam imala želju da čitam o istim događajima samo iz druge perspektive. :D
      Meni je Ričard uvek ljubimac, sem u Beloj princezi, gde je to Henri. :D
      Je l si pogledala seriju? Završila se upravo prva sezona, a postoji mogućnost da bude i druga, ima nekih nelogičnosti, ali mnogo mi se više sviđa od knjige.

      Избриши
    4. Misliš, nisi čitala "Belu kraljicu"? Zbunjuje nas Filipa, iskreno!:)
      Jao, Henrija baš jedva čekam, po svemu što sam čula!
      Gledam seriju čim skupim sve epizode, nikako da izbace torrent za poslednje dve na ovom sajtu odakle ih skidam; taman kad završim "Black sails", imam još četiri epizode do kraja i, naravno, dobijaš utiske, prosto mi već žao da se rastanem od naših gusara. :)

      Избриши
    5. Stvarno sam sluđena ovih dana. :D
      Jedva čekam da čujem utiske.
      Jao verujem, mada moram priznati nakon Vejna mi je nekako bilo lakše. :D

      Избриши
  3. I ja sam primetila da negde piše predrasude, a negde predrasuda. Ja navikla da kažem Gordost i predrasudE.
    Sjajno si nam predstavila knjige, zainteresovala sam se za Unrooted i My life next door.
    Kako možeš da čitaš s telefona, jooj, meni bi oči ispale...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isto, godinama govorim predrasude i tek sam sada primetila izmenu ili taj naziv, ako je tako i ranije bilo.
      HVala ti puno. :)))
      Pravo da ti kažem, ne ide baš lako, srećom imam jako dobar vid, još koliko videćemo, godinama mi svi prete da će mi zbog knjiga oslabiti. :D
      Gledam baš da nabavim neki tablet, nije mi to to kada čitam preko telefona, iako koristim aplikaciju za čitanje.

      Избриши
  4. Odličan izbor knjiga!! Neke tvoje preporuke, ču staviti na tbr. :) Veselim se tvojih preporuka filmova. Jane Austen i ja volim i nameravan ponovno čitati njene knjige tekom godine. Poz*

    http://knjigoljubka.blogspot.si/

    ОдговориИзбриши