недеља, 24. септембар 2017.

Finally Autumn Book Tag



U poslednjih par godina sam najzad naučila da uživam u jeseni. Ranije je leto uvek bilo moje omiljeno godišnje doba, ali moram priznati, sa sve toplijim septembrom, a naročito oktobrom, pa i novembrom, živopisnim i slikovitim scenama prirode i zlatnim i bakarnim odsjajem lišća, ima nešto u toj jeseni. Za mene jesen je nekako uvek počinjala prvog septembra sa poslakom u školu, pa mi se i sa godinama zadržao taj osećaj promena u vazduhu, novih početaka i neočekivanih iznenađenja, koje život donosi. Zato sam bila mislila da će biti zabavno da uradim jedan književni tag posvećen ovom divnom godišnjem dobu, koji sam originalno pronašla na YouTube kanalu Tall Tales. Doduše, uzela sam izvesnu slobodu sa prevodom, ali smisao je ostao isti.

1. Kada dođe jesen, vazduh miriše na kiše i pečeno kestenje, navedite knjigu, čija se radnja odvija u živopisnoj sredini.


Ne mogu da se ne ponavim po stoti put kada je o ovakvom pitanju reč. Za mene je knjiga sa najživopisnijim opisima i sredinom uvek En iz Grin Gejblsa, Lusi Mod Montgomeri. Ove knjige su toliko živopisne i ispunjene predivnim opisima, da imate utisak da osećate sočnost svake crvene jabuke ili miris svakog cveta, koji L. M. Montgomeri opisuje. Mada najviše volim knjige fantazije, kada bih mogla da biram, istog trenutka bih se transportovala u Ejvonli i nikada ga ne bih napuštala.

2. Priroda je prelepa, ali takođe polako umire, navedite knjigu, koja je predivno napisana, ali obrađuje tematiku gubitka ili tuge.


Možda neobičajan pisac da se navede kao odgovor na ovo pitanje, ali za mene ne postoji tužnija knjiga od Zelene milje, Stivena Kinga. Ova priča je toliko potresna i dirljiva, da prosto imam utisak da do kraja čitanja presahnem sa suzama. Sad, koliko je ovaj stil pisanja lep u oku je posmatrača, ali ta atmosfera, na granici stvarnosti i magičnog i teme, koje King obrađuje u ovoj knjizi, sa sve uplitanjem pitanja o Bogu i postojanju čoveka, ovu knjigu čine jedinstvenom i nezaboravnom. Film je, takođe, izvanredan.

3. Jesen je vreme za povratak u školske klupe, odaberi knjigu, ne fikciju, koja te je naučila nečemu.


Ovog leta sam pročitala knjigu Stakleni zamak, Džanet Vols, koja me možda nije naučila, ali mi je potvrdila da loših roditelja ima u svakom kutku zemaljske kugle, a okolnosti u kojima smo rođeni možemo prevazići upornošću, trudom i učenjem, pa i da je ponekad Amerika zaista obećana zemlja, gde je vrednom čoveku lakše da izmeni svoj život i okolnosti.

4. Kako bi smo se utoplili, dobro je da vreme provedemo sa ljudima, koje volimo, navedi porodicu ili grupu prijatelja iz neke knjige, čiji bi deo voleo da budeš.


Volela bih da budem deo družine iz Šest vrana, Li Bardugo ( recenzija ovde ). Oni žive opasnim i uzbudljivim životom, pa iako deluje da su zajedno sticajem okolnosti, nemerljivo vode računa jedni o drugima i ponašaju se kao jedna porodica, uprkos pojedinačnim manama.

5. Jesen je savršeno vreme za pripovedanje priče uz kamin, navedi knjigu u kojoj postoji narator, koji pripoveda priču.


Ovo pitanje sam shvatila kao priču u priči, knjiga u kojoj neko pripoveda priču nekom drugom, te biram dečiji klasik, koji mogu svakako čitati i odrasli, a to je čuvena Beskrajna priča, Mihaela Endea.

6. Noći postaju mračnije, podeli neku strašnu i jezivu priču.


Inače, ne volim preterano da čitam horor romane, osim ako nisu napisani u gotskom okruženju, ali dve najstrašnije knjige, koje sam pročitala su definitivno Žena u crnom, Suzan Hil i Priča o duhovima, Pitera Strauba. Prva je izuzetno atmosferična i jeziva, a druga me je toliko povremeno plašila da sam morala da pravim pauze tokom čitanja.

7. Dani postaju sve hladniji, navedi toplu priču, koja može ugrejati nečije kišovite i hladne dane.


Iskreno, ne mogu da se setim neke knjige, koja mi je baš ugrejala dušu. Uglavnom su ili suviše dramatične ili tužne. Optimistična knjiga, koju sam skoro čitala jeste Indijski začin na francuski način, Ričarda Č. Moraisa, ali nekako mi se ne čini dovoljno dobro za ovo pitanje. Možda Bel Kanto, En Pačet, koja možda nije knjiga za dobro raspoloženje, ali je svakako priča pod čijim utiskom ćete dugo biti.

8. Jesen se, na svu sreću, vraća svake godine, navedi neku knjigu, kojoj bi želeo uskoro da se vratiš.


Već sam isplanirala da se nakon Sajma knjiga, vratim knjigama, koje već posedujem i koje već dugo želim ponovo da čitam, a to su prvenstveno Drakula, Brem Stokera, jer sam kupila divno izdanje na engleskom i već dugo želim da je pročitam u originalu i Pod tuđim uticajem, Džejn Ostin.

9. Jesen je pravo vreme da se ušuškaš uz neku knjigu, koji je tvoj omiljeni aksesoar priliko čitanja.


Kako je vreme sve hladnije, to je obavezno moje ćebe, koje imam odmalena, sa kravama, ovcama i prasićima i eventualno šolja čaja sa medom, ništa mi više od toga ne treba. Možda kokice kada ogladnim.

10. Podeli ovaj tag i taguj par ljudi.


Tagujem sve devojke, za koje znam da rado pišu o knjigama, a to su Isidora sa bloga Kako biti heroj u ova šugava vremena?, Katarina sa bloga Totally Random & Co, Sara sa bloga Mademoiselle S. i Sandra sa bloga Stsh`s Book Corner, Aleksandru sa bloga Books and Lillies i naravno, ko god drugi želi da uradi tag.


6 коментара:

  1. Odličan tag jako su mi se dopala pitanja i hvala što si me tagovala imam Game of Thrones sledeće nedelje (i to sam od tebe "prepisala" :D) ovaj taman ide za sledeći mesec :)
    Meni je jesen najmanje omiljeno godišnje doba, ceo moj život oduvek me asocira na školu, na maglu na tmurno vreme a ja kao pravo prolećno dete (rođena na početku aprila u pravo proleće) nikada ga nisam volela, valjda zato što dolazi nakon opuštenog leta a još uvek mora da se čeka praznična i vesela zima :) Međutim ove godine sam rešila da naučim sebe da u svakom godišnjem dobu nađem nešto lepo pa više cenim trenutke kada sedim sa toplom čokoladom i gledam (neprevaziđeni jesenji film) "Kad je Hari sreo Sali".
    Ja nemam hrabrosti da čitam Zelenu Milju ja sam od filma videla samo onu scenu pogibije i dušu sam htela da sipustim da gledam ceo ili da čitam nema šanse :)
    Odlična jeziva priča je It Stivena Kinga ja je čitam i ako je strašna (ko se plaši klovnova kao ja) brutalno dobro napisana :)
    Drakulu sam stavila na TBR samo zato što ga ti toliko voliš pokušala sam da slušam ali nije išlo međutim ima da je čim je toliko pasionirano voliš mora da ima nešto u njoj (film iz '92 obožavam).
    Odličan TAG jedva čekam da ga i sama radim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam, kao neko rođen krajem jula, uvek preferirala leto, ali volela sam jesen zbog polaska u školu, tako mi je uvek budila neku nostalgiju. :D
      Naravno, uvek treba uživati u svakom dragocenom trenutku i iskoristiti priliku. :)
      Ja razmišljam da li It da čitam, ne plašim se klovnova, niti me ti neki njegovi najpoznatiji romani privlače, ali sam neizmerno uživala u Salemovo, taj mi je bio užasno jeziv, jer je imao klasične vampire, sa sve spavanjem u sanduku i izlaskom samo noću.
      Pokušaj da ga čtaš, ja bih bila jako nestrpljiva da slušam, jer se radnja odvija jako sporo i nekako samo ti možeš u glavi tu jeziku atmosferu svojom maštom da stvoriš, dok zamišljaš i čitaš. Ja sam je pročitala negde u osnovnoj, pa možda ima i toga što me je fascinirala kao jako mladu.
      Hvala puno, jedva čekam da vidim odgovore. :*

      Избриши
  2. Kako lep, topao tekst i originalan, zanimljiv tag!:) Hvala ti, odgovaram izazovu ili u oktobru ili novembru, a posebno sam uživala u tvom uvodu i odgovorima, uspela si da živopisno preneseš i svoj doživljaj jeseni i knjiga koje si birala/preporučila, ponovo smo se potpuno usaglasile u samom osećaju ovog godišnjeg doba i čitalačkim iskustvima koja s njime idu. Odlično!:)
    Obavezno uzimam "Zelenu milju", ako je knjiga potresna koliko film, verujem da se neću razočarati. Odmah sam zabeležila nekoliko predloga koje nisam do sada imala prilike da čitam, a obavezno ću morati uskoro, poput "Beskrajne priče". I ćebence, jao, imam i ja jedno svoje "drevno", uz šolju čaja i neki keksić (ne jedem kokice), takođe moj obavezni "aksesoar" za jesenje čitanje.:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno i jedva čekam da vidim tvoje odgovore i dobijem neke nove ideje za čitanje. :)
      Obavezno uzmi, u nekim trenucima mi je čak i potresnija od filma, ali samo zato, jer sam glumca, koji tumači glavnu ulogu, a koji je isto rano preminuo, zamišljala u ambijentu knjige, plakala sam kao kiša. To je jako dugo bio jedini Kingov roman, koji sam pročitala.
      Da, da bez ćebenca iz detinjstva ništa, meni je to sa sobom u novi dom bilo najvažnije da donesem. :D
      Baš mi je drago da si našla neke predloge za sebe. :*

      Избриши
  3. Hvala za tag! Znajući sebe, odradiću ga u decembru :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Haha ništa.😆
      Ma opušteno, što se mene tiče dok nema snega, jesen je.😆

      Избриши