недеља, 5. новембар 2017.

Šta sam čitala/ gledala prošlog meseca i utisci sa Sajma knjiga- Oktobar ( October Wrap Up )


Oktobar je definitivno mesec, koji je, bar kod mene, prošao ispunjen svakojakim dešavanjima, ali jedan od upečatljivijih je svakako bio dugo očekivani Sajam knjiga. Mogli ste da pročitate moj post, koji sam napisala u iščekivanju odlaska, ali su se neke kockice sklopile i uspela sam da Sajam posetim tokom radnih dana, tačnije u sredu, umesto, tek za vikend. Izložiću ukratko neke moje utiske i napisati koje sam knjige kupila, pa prelazimo na uobičajni mesečni pregled pročitanog i odgledanog.

Ukoliko me pratite na Instagramu, već ste videli moje razočaranje ovogodišnjom manifestacijom. Razmišljala sam da napišem i čitav post o svojim utiscima, ali sam shvatila da bi to verovatno bio izrazito negativan post, te da bi mi samo bezveze oduzeo energiju, koju mogu da utrošim na mnogo lepše stvari i teme. Ukratko, što se mene tiče, popusti su bili jako mali, na nekim mestima sam čak videla knjige, koje su na prošlom Sajmu bile jeftinije nego na ovom, nezanimljive akcije romana, koji se već godinama vrte po kioscima, fantastični popusti od čak sto dinara, izrazito visoke cene polovnih knjiga ( neka polovna izdanja su čak bila skuplja od novih ) i neljubaznost i nezainteresovanost prodavaca istih, čast izuzecima i ono što je mene nekako najviše začudilo, slovom i brojem sam dobila na poklon jedan obeleživač i to od izdavačke kuće od koje sam osvojila knjigu u nagradnoj igri. Nije da su mi ti obeleživači vrhunac Sajma, ali mi je prosto neverovatno da velike izdavačke kuće, već u sredu, nemaju da ubace jedno parče kartona, kao deo reklamnog materijala. Ne znam za vas, ali ja volim taj osećaj kada se vratim kući, pa otvorim silne kese i preturam, pa raspoređujem obeleživače i listam kataloge, pa mi je žao što sam toga ove godine bila uskraćena. Većina izdavača je i ovako imala iste popuste na sajtovima, a neke i dalje traju, pa ću dobro razmisliti o odlasku sledeće godine, možda jedino odem sa bratom, jer je, na primer, ponuda stripova ove godine zaista bila sjajna. U mom slučaju, uživala sam jedino na štandu The Book Shop, makedonske Akademske knjige, gde sam našla brojna lepa izdanja klasika na engleskom i ako sledeće godine odem, u planu su mi neka od luksuznih izdanja sa njihovog štanda, tipa bajke braće Grim u tvrdom povezu ili četiri romana Džejn Ostin. Verujem da kada bih mogla svaki dan da svratim i onako, po malo istražim, to bi možda i imalo nekog smisla, ovako, verovatno ću se držati sajtova za kupovinu i lokalnih knjižara.

U prilog mom nezadovoljstvu govori i to što se ove godine nisam vratila kući praznog novčanika, jer prosto nisam osećala to zadovoljstvo kupovine. Knjige, koje sam pazarila su sledeće:

- "Rogovi", Džo Hil; "Šekspirove hronike", Džon Andervud; "Mapa vremena", Feliks J. Palma ( Dereta );
- "Svilena buba", "Uspon zla", Robert Galbrajt; "Jedne zimske noći", Sajmon S. Montefjore ( Evrobook );
- "Baklja u noći", Saba Tahir ( Vulkan );
- "A Christmas Carol", Charles Dickens ( Signet Classics );
- "The Turn of the Screw and other short novels", Henry James ( Signet Classics );
- "The Scarlet Pimpernel", Baronesse Orzy ( Signet Classics );
- "The Legend of Sleepy Hollow and other stories from the Sketch Book", Washington Irving ( Signet Classics ),
- "Aristotel i Dante otkrivaju tajne univerzuma", Bendžamin Alire Saenz ( Publik Praktikum ), koju sam osvojila u pomenutoj nagradnoj igri.

Da pređemo na knjige, filmove i serije, odnosno sadržaje, koje sam čitala i gledala tokom prethodnog meseca.

Knjige


1. Uspon zla ( Career of Evil )- Robert Galbrajt ( Robert Galbraith )



U iščekivanju Sajma, gde sam i kupila ovu knjigu, kao i drugi deo, natrčala sam na nju u biblioteci i nisam mogla da odolim prilici da je pročitam. I nisam se pokajala. U prvoj knjizi "Zov kukavice" sam vam pisala u ovom postu, pa neću preterano o zapletu, jer je ipak reč o trećem delu. Sve u svemu i dalje pratimo dogodovštine detektiva Kormorana Strajka i njegove, sada, saradnice Robin Elakot. Koliko mi se svidela prva knjiga, toliko me je ova potpuno "oduvala". Moram upotrebiti izraz da je bukvalno nisam ispuštala iz ruku od prve do poslednje strane. Mnogo mračnije i superiornije u odnosu na prvi roman, ovde stičemo priliku da zavirimo u Strajkovu prošlost, a naročito u prošlost Robina, te je njihov međusobni odnos nešto što drži čitaoca prikovanog za stranice. Ovo je vrsta trilera kakve ja volim, sa daškom morbidnog, ali bez prelaženja granice i skretanja u sferu vulgarnosti ili jeftine erotike. Mada sam drugi deo već gledala u vidu serije, jedva čekam da pročitam i njega, a ne mogu vam opisati koliko iščekujem sledeću knjigu u serijalu, koja je najavljena za 2018. godinu. Džoan svakako ima tu moć da se zaljubim u njene likove, pa bile knjige za decu ili odrasle.


2. Daleko od razuzdane gomile ( Far From the Madding Crowd )- Tomas Hardi ( Thomas Hardy )



Knjiga, koja na mojim policama stoji još od prošlog decembra i koja je najzad stigla na red. Ne znam ni sama šta sam toliko dugo čekala, jer su mi se i prethodne dve knjige Tomasa Harrdija jako svidele, naročito sam Tesu pročitala nekoliko puta, te je bilo očekivano da će me i ova knjiga oduševiti, ali je, takođe, nekim stvarima uspela i da me prijatno iznenadi. Detaljniju recenziju, kao i usporedbu sa filmom, možete pročitati ovde. Knjiga govori o mladoj naslednici Vitsaveji Everdin oko koje se stvara drama izazvana udvaranjem tri različita muškarca, svaki od njih potpuno drugačijeg karaktera i pristupa. 

3. Pod tuđim uticajem ( Perssuasion )- Džejn Ostin ( Jane Austen )



Oktobar je za mene definitivno bio mesec klasika. Verovatno već znate da je Džejn Ostin jedan od mojih omiljenih autora i uvek joj se rado vraćam, te sam, po zna koji put, odlučila da pročitam "Pod tuđim uticajem", koja mi je dugo bila najmanje omiljena među njenim knjigama. Kao klinka uvek sam više volela one romane u kojima postoji to sporo buktanje romanse ili rasplamsavanje ljubavi iz međusobne netrpeljivosti, te mi je tema ove knjige izgledala nekako dosadna i nedovoljno uzbudljiva i romantična. Naravno, kako sam postajala starija, naučila sam da sve više cenim ovu knjigu, jer obrađuje stvari sa kojima se lako mogu poistovetiti poput neodlučnosti, preteranog oslanjanja na tuđe savete, propuštenih prilika i davanja nekom druge šanse. Knjiga govori o Ani Eliot, koja je pre sedam godina, pod uticajem porodice i prijatelja, propustila, možda, ljubav svog života. Međutim, život i okolnosti omogućavaju njihov ponovni susret.

Filmovi

1. Wind River



Za mene jedno od najvećih iznenađenja ovog meseca, jer prosto nisam očekivala da mi se film toliko svidi i da o njemu i nakon par sati razmišljam. Gledajući trejler, očekivala sam generični triler tipa klasična akciona jurnjava za ubicom, ali, uprkos njegovoj jednostavnosti, ovaj film je daleko više od toga. Priča počinje ubistvom jedne devojke u indijanskom rezervatu, u kome vladaju naročito teški uslovi za život, čije telo otkriva lokalni istrebljivač zveri i divljači. Slučaj se komplikuje kada na mesto uviđaja, stiže mlada i neiskusna agentica FBI- a, nenaviknuta na surovu divljinu i hladnoću. Vizuelno, film je izvanredan, a pravu poslasticu predstavlja muzika, koju je radio Nik Kejv. Film nema previše složen zaplet, ali odlično prikazuje ljudsku tugu, okrutnost, a naročito izdržljivost. Glavne uloge tumače Elizabet Olsen i Džeremi Rener.Verujte mi, ovaj film je prilično iznenadio i brojne kritičare i sigurno će se naći na listama najboljih filmova ove godine.

2. Atomic Blonde



Jedan od onih filmova u kojima je forma mnogo, ali mnogo bitnija od suštine. Priča je gledljiva, nije previše vremena posvećeno dubini iste, niti karakterizaciji likova, ali i ovako kada vidite Šarliz Teron u onoj fantastičnoj garderobi, delom ćete na to i zaboraviti. Estetski film predstavlja pravo uživanje, tu je i ubitačan soundtrack u stilu osamdesetih i zaista, spolja gledano, ovaj film bi trebalo da bude odličan. Međutim, ipak mu fali ono nešto što bi moglo zaintrigirati gledaoca, ovako ni fantastični kostimi do kraja ne mogu da nadomeste šuplju priču. To ne znači da ga ne vredi gledati, film svejedno predstavlja dobru zabavu i ako imalo volite modu, obavezan je za gledanje. Film govori o špijunki britanskog MI6 , koja je poslata u Berlin, neposredno pre rušenja zida, kako bi otkrila počinioca ubistva još jednog agenta i sprečila curenje informacija, koje bi mogle dovesti u opasnost život mnogih. U filmu glume još Džejms Makavoj i Sofija Butela.

3. It


Ove godine ću definitivno vratiti rubriku najbolji filmovi, jer najzad imam i dovoljno materijala za to. Znate i sami da filmovi, koje prati toliki hajp, obično, kod mene izazovu razočaranje. Ali u ovom slučaju, to se nije desilo. Knjigu "To" nisam čitala, a nisam ni gledala mini- seriju iz 1990. godine, tako da, osim činjenice da se radi o nekom jezivom klovnu, nisam znala bukvalno ništa o priči, mada verujem da su brojne stvari izmenjene. U svakom slučaju, ovaj film je bio kao da gledam mnogo strašniju verziju Stranger Things, a reč je o seriji, koju obožavam. Savršeno je uhvatio taj duh odrastanja i druženja, a naročito stvaranja veza između prijatelja, koje pomažu u borbi protiv teškog detinjstva, jer, osim što je reč o hororu u smislu strašnih, natprirodnih stvari, film se bavi i prilično mračnim, ali životnim temama. U gradiću Deri, Mejn počinju da nestaju deca, što odrasle ne zabrinjava naročito, iako su ovi nestanci vrlo često ostavljaju nasilne tragove. Grupa zlostavljane i maltretirane dece će se skupiti kako bi otkrili ko se krije iza ovih jezivih napada u nadi da će to pobediti. Inače, deca glumci u ovom filmu se toliko dobri da se rečima ne može opisati, gde nalaze toliko talentovanu decu?

Serije

1. Narcos



Svi fanovi ove serije su se pitali kako će ista nastaviti bez pompezne i intrigantne figure i pojave Pabla Eskobar. I znate šta? Nastavili su fantastično i napravili tako dobru sezonu da je gotovo svaka epizoda izuzetno napeta i prosto ne možete da odolite, a da ih ne odgledate u cugu. O ovoj seriji sam vam već pisala u ovom postu. Treća sezona prati priču o Kali narko- kartelu, kojeg se serija već dotakla u drugoj i dalje ne želim apsolutno ništa više da vam odajem. Mada se svakako o ovakvim stvarima možete informisati i sami, mislim da je serija odličan spoj činjenica i prikaza događaja iz vizure običnih, a upletenih ljudi i naravno, momenata dodatih i pojačanih radi dramaturgije. Glavne uloge tumače Pedro Paskal, Matias Padin Varela, Met Velan, Fransisko Denis i drugi.

Šta ste vi čitali i gledali ovog meseca? I kakvi su vam utisci o ovogodišnjem Sajmu knjiga?


14 коментара:

  1. Jao, mene je "It" toliko razočarao. Takođe nisam čitala knjigu, ali, slušala sam prepričavanja koja su me oduševila. U poredjenju sa tim malim delom priče, film je potpuno površan, bez strašnih scena, bez neke dubine... Imam utisak da su najbitnije stvari zanemarene. Ali eto, vidim da ima različitih utisaka i da nije baš toliki promašaj kao što mi se učinilo. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bogami koliko sam slušala o izmenama u odnosu na knjigu i šta je sve King napisao ( mislim neke scene su toliko too much da me čudi da nisu srezane ), nekako još više mislim da je film iskoristio potencijal priče.😆Ne znam, meni se jako svideo tok priče, ali naročito taj odnos između klinaca, njihova interakcija, mislim da je tu negde uhvaćen duh odrastanja i sukobljavanja sa lošim. Ma naravno, ja uglavnom različito reagujem na popularne filmove, ali ovaj me je oduševio.😆

      Избриши
  2. Velika šteta za sajam i vleika sramota za tako glupe akcije, ima ljudi koji štede celu godinu kako bi tu našli neke povoljnije knjige a onda se razočaraju :)
    Ja sam skoro čitala "Pod tuđđim uticajem" i moram da kažem možda je do godina pa ja sa 23 (uz to nisam preterano zrela, pre sam detinjasta) godine ne mogu da razumem, ali ja taj roman nikako ne volim verovatno bih ga volela manje da ga nisam čitala nakon "Profesora" Šarlot Bronte posle kog bi mi sunce svanulo pa i Džona Grina da sam čitala. Zapravo da ne grešim dušu mislim da je stilski jedna od najbolje napsinih Ostininh knjiga (od 3 koliko sam čitala), međutim En Eliot je tako ne harizmatičan lik. Tako dosadn lik i tkao prazan lik da ne mogu da se povežem sa knjgom nikako :)
    Ja sam It polovično čitala, film nemam još hrabrosti da gledam posebno jer moja sestra insistira na gledanju u mrklom mraku nakon ponoći -ne :)
    Narcos moram opet da krenem sve danas-sutra a nikako da počnem :)
    Odličan post baš sam uživala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da oni, koji nemaju određene naslove u glavi pronađu mnogo više za kupiti, ali po mom skromnom mišljenju, Sajam nije neko mesto, bar više, na kome ćeš super jeftino proći ako si u potrazi za određenim knjigama. Naročito, ako dolaziš iz drugog grada i uračunaš troškove puta, gorivo, parking, itd... Više mi se isplati po istim popustima da naručim sa sajta.
      Jao ja Profesora ne volim nešto, sećam se da mi je nešto knjiga bila dosadna i nezanimljiva, mada se kanim neko vreme opet da je čitam. :D
      Ma ne mora da znači, prosto nam neka knjiga i nekada legne, nekada ne. :D
      Mislim da možeš da izdržiš, ja ne volim horore nikako, ali sam uspela, nekako više je odvratno, nego baš jezivo. :D
      Obavezno, sjajna je sezona, hvala. :))))

      Избриши
  3. Svoje utiske sa Sajma sam pisala naširoko, pa se neću ponavljati, ali mi je baš žao da vidim da si toliko razočarana. Popusti su sve manji iz godine u godinu naročito kod velikih izdavača, tako da ja više ni nemam neka velika očekivanja. Možda baš zbog toga i dođem zadovoljna kući :D
    Kad je reč o polovnim knjigama, ja sam odavno ustanovila da je isplativije kupovati knjige preko kupinda, tako da antikvare već dugo zaobilazim na Sajmu. Nikada oni nisu bili jeftini, samo ranije nismo imali alternativu za kupovinu određenih naslova. Nekada su mi bili glavna stanica, bukvalno sam samo zbog njih i išla, a danas ih, kao što već rekoh, zaobilazim u širokom luku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni nekako najveće razočarenje, što bukvalno ti isti popusti budu i na sajtu i onda zašto bih se cimala da iz drugog grada dolazim kada mogu da naručim, nekako mi je poenta sajma to da se nakupuješ knjiga, onako što se kaže nagomilaš, baš zahvaljujući popustima, ovako se stiče utisak da je poenta samo da se izdavači veliki pokažu i naprave vašar. :D
      Ja pojma nisam imala, prvi put sam ih prošle godine i posetila, mada mogu ti reći da sam gledala i na Kupindo i tamo malo kao da su odlepili, izgleda su kod nas knjige postale ekstra način za sticanje novca. :D

      Избриши
  4. E baš mi je žao što se nismo videle na Sajmu, možda si bila dok sam ja bila na štandu. Što se tiče obeleživača, mi smo delili šakom i kapom i desilo se da je u jednom momentu nestalo, pa nismo imali dok nam nisu doneli kutiju s novom turom; možda si ti baš tada bila. Nisam znala da li ćeš i kad doći, ja bih ti svakako sačuvala i bukmarkere i katalog, koji nam je bio baš lep, kao časopis.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma opušteno, ako me nagovore, možda se sretnemo sledeće godine. :) Ne znam šta se desilo, ali me je jako začudilo i mislim da je to nešto o čemu bi svi izdavači trebalo da povedu računa, jer znam da toga uvek ponestane prvo, ali zato upravo u to i treba uložiti. Bar nekako tako razmišljam. :D

      Избриши
  5. Eto i mene sa malim zakašnjenjem.:) U tekstu sam stvarno uživala, prija mi ovakav "kolaž" pun dovoljno sadržajnih, a ipak sažetih informacija i preporuka, mislim da si odlično sklopila svaki segment i zabeležila sam mnogo, mnogo predloga.
    O Sajmu smo nas dve već pričale, tj. dopisivale se, pa ću ovom prilikom reći da si kupila sjajne knjige i, eto, barem s te strane možeš da budeš zadovoljna. Zaista odličan izbor!:)
    Što se knjiga tiče, preporuku za Galbrajta/Rouling sam upravo od tebe i zabeležila, pa sad čekam da mi iz čačanske biblioteke pošalju prva dva dela, a svakako planiram da za sebe kupim ceo serijal, kako bude izlazio. Ne sumnjam da vredi.:) O Hardiju smo takođe komentarisale, a "Pod tuđim uticajem" je jedini Džejnin roman koji nisam pročitala, imam ga, ne znam šta me sprečava sem lenjosti.
    Filmovi: po običaju, odmah stavih na listu barem prva dva, jer me "It" suviše plaši, žanr, zamisao, ono što sam čula; "Atomic blonde" želim da odgledam otkad je izašao, prevashodno zbog divne, obožavane Šarliz, a Mekavoj, muzika, osamdesete (zapravo, dugo mi je trebalo da povežem kako me naslov asocira na Blondie i "Atomic"! Šarliz ovde čak i liči na Debi Hari!)- dodatni plus. "Wind river" mi je novitet, stavih na listu. Rekoh već Kaći i Sari, nemam komp u stanu, nemam pojma kada ću opet moći da gledam filmove i serije, samim tim i pišem o njima :(, ali do tada imam vaše preporuke i predloge.:)
    Serija "Narcos" deluje zanimljivo, ako ništa, barem zbog Pedra.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :*
      Mislim da će ti se svideti, obavezno javi utiske, meni je treći deo definitivno najbolji.
      Stvarno? Eto ti motivacije, pa da napišeš jedan fin prikaz i da diskutujemo. ;)
      Šarliz je ovde san snova, uopšte ne mogu da prevaziđem tu fantastičnu garderobu. :D
      Mislim da bi ti se i It svideo, uprkos žanru, jer savršeno oslikava taj duh odrastanja i prijateljstva, kao u Stand by Me.
      Nema veze, ovako kada budeš mogla, imaš spremno sve na gomili, tako i ja večito pravim spiskove šta pogledati i pročitati. :)

      Избриши
  6. Temu sajma smo "pretresli" uzduž i popreko, te ću se osvrnuti na pročitano/pogledano. :) Setih te se kada sam nedavno bila u NS-u, u knjižari prodavali Zov Kukavice i Svilenu Bubu po nekoj akcijskoj ceni i ja ih zaobiđem (uopšte ne znam šta mi bi tj. kako se to moglo desiti), ali ih zahvaljujući tvojim i Aleksandrinim preporukama za serijal imam u vidu za skoriju budućnost. Hardija sam, čini mi se, uzela nedugo nakon što je izašao i drago mi je da je napokon stigla na red. :) Džejn sam ove godine čitala, ostao mi još "Mensfild" i "Ema". Dopadala mi se priča o En i Ventvortu isto koliko i prethodne njene koje sam pročitala. Od navedenih filmova "It" mi je na listi od kad sam videla prvi poster. Hvala za "Wind River", ide na listu. "Narcos" mi je jedna od onih koje nikako da dođu na red. One day.. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno, ne znam, možda sam subjektivna, jer sam jako zavolela likove, ali odavno mi se neki detektivski serijal nije tako svideo. :D
      Sigurno ću se i ja opet vratiti nekoj od njenih knjiga, ali jedva čekam tvoje utiske, naročito za Emu.
      Obavezno moraš It da pogledaš, Penivajz je jedini lik iz filma, koji ja odlično imitiram, ne znam da li je to sreća ili prokletstvo. :D

      Избриши