недеља, 23. септембар 2018.

Ove jeseni želim ...


Izvor: Pinterest

Jedna mala lista stvari, koje želim da radim ove jeseni. Svake godine se sve više i više radujem dolasku ovog godišnjeg doba, ali ove godine verovatno i više nego inače. U vazduhu osećam dolazak neke pozitivne promene, a za mene je takva vrsta optimizma neuobičajna, tako da uživam u tom osećaju laganog zahlađenja, posmatranja prirode, koja menja svoje boje i u svim onim karakterističnim stvarima, koje smo opisivali u nezaobilaznom sastavu na početku svake školske godine. Bez daljeg odlaganja, stvari koje želim da radim i u njima uživam ove jeseni.

Knjige



Izvor: Pinterest

Postoji par naslova, koji me privlače ovih dana i koje želim da pročitam. Prvi je "Miris kiše na Balkanu", autorke Gordane Kuić. Knjige, koje čine "Balkansku triologiju", sam čitala već nekoliko puta, ali me ova jesenja atmosfera podstiče da im se vratim. Već mogu da zamislim, rominjanje kiše o sims prozora, ja ušuškana i pokrivena ćebetom sa činijom kokica, dok čitam ovu knjigu. Ako ne znate, roman govori o životu jedne sefardske jevrejske porodice iz Sarajeva, počevši od tragičnih događaja, koji su prethodili I svetskom ratu, pa sve do kraja II svetskog rata. Zatim, za mene, nijedna jesen ne može proći bez jednog od mojih omiljenih romana, "Drakula", Brema Stokera, za koji smatram da mu nije neophodno posebno predstavljanje. Još od prvog čitanja, a da ne umem ni da objasnim zašto, fascinirana sam ovom knjigom i svaki put kada je čitam, pronalazim u njoj nešto novo, što nisam primetila prošli put. Takođe, namera mi je da najzad pročitam "Tajna istorija", Done Tart, koju sam kupila još letos, ali mislim da je sada pravo vreme za knjigu o tajnom društvu na koledžu, bar mi se čini da se knjiga o tome radi, nisam previše istraživala, jer želim da je čitam bez nekog predznanja o radnji i likovima. I naposletku, želim da pročitam "Nevidljivi sati", Dejvida Mičela, pošto nema ko mi nije preporučio ovu knjigu, uključujući i ljubaznu devojku, koja radi u Laguni, te je pravo vreme da se najzad upoznam sa radom ovog autora.

Filmovi


Ove jeseni će za mene postojati samo jedan film, a to je "Bohemian Rhapsody". Biografski film o mom omiljenom muzičaru svih vremena, neponovljivom Frediju Merkjuriju i film, koji je prošao kroz pakao produkcije dok nije snimljen sa početnom idejom i glumačkom postavom, koja se nekoliko puta menjala tokom svih ovih godina.I uopšte me ne zanima šta će reći kritičari i da li će se ovaj film svideti publici, već planiram da ga sigurno pogledam nekoliko puta. Još jedan film, koji dolazi u obzir za gledanje, i to ponovno, jeste "Woman in Black". Ja sam ovaj film, navodno, već gledala, ali tako što sam sve vreme,, otprilike držala oči zatvorene na najmanju naznaku da će se desiti nešto strašno. Inače, nisam neko ko gleda horore, ne volim da se plašim, jer onda moja mašta "podivlja", pa samu sebe još više uplašim, tako da samo ovi gotički kvazi horori mogu doći u obzir. Nadam se da sam se ohrabrila dovoljno da ovom filmu pružim drugu šansu.

Muzika 



Hozier je najzad odlučio da napusti svoje vilinsko kolo, otrese prašinu sa gitare, izađe iz začarane šume i blagoslovi nas novim pesmama, koje su samo naznaka onoga što ćemo slušati na novom albumu, koji bi trebalo da izađe za par meseci. Ne mogu konkretno ni da opišem koliko volim njegovu muziku, bukvalno sam neke pesme "otkrivala" ponovo nakon milionitog slušanja i favoriti su mi se tokom ovih nekoliko godina, dok ništa nije novo izlazilo, smenjivali na mesečnoj bazi. Njegove pesme mogu da slušam uvek i svuda, nikada mi ne mogu i neće dosaditi. Trenutno su dostupne četiri nove pesme, NFWMB, Nina Cried Power, za koju postoji i spot, Shrike i Moment's Silence ( Common Tongue ) i od trenutka kada su izašle, a gotovo da nisam spavala te noći kada su najavljene, na mojoj su plejlisti, zajedno sa starim pesmama. Takođe, želim da vam preporučim i jedan jutjub kanal sa fantastičnim plejlistama relativno nepoznatih muzičara, koje se sastavljaju za različite prigode, a naročito za smenu godišnjih doba, a to je alexrainbirdMusic. Na kanalu je već postavljena kompilacija indi folk muzike za jesen, koja se ne može opisati rečima, samo kliknite ovde i uživajte.

TV serije



Trenutno pratim par serija, ali ona o kojoj želim da vam pišem je A Discovery of Witches, nastala po istoimenim knjigama fantazije o vešticama, vampirima i svim onim stvorenjima tipičnim za ovaj žanr. Odgledala sam prvu epizodu i priznajem, priča me nije nešto fascinirala, mislim onako pomalo je kliše i otprilike već vidim u kom pravcu će se odvijati, ali nadam se da će me iznenaditi. Ono po čemu se ova serija izdvaja od drugih jeste estetika. Da, znam užasno sam površna, jer vam predlažem da gledate seriju zbog lepote, a čak nisam ni milenijalac, bar mislim da nisam. Lokacije na kojima je snimana, a to je pretežno univerzitetski grad Oksforda, su toliko lepe da bukvalno oduzimaju dah, toliko da bih mogla sve vreme da blenem u ekran, nezavisno od radnje i zapleta. Što bi verovatno i bio slučaj da divna kinemtografija nema konkurenciju u vidu glavne muške uloge zavodljivog, šarmantnog, a opet opasnog, vampira, koja je poverena britanskom glumcu Metju Gudu. Ne znate ko je on? Neću vas ni udostojiti odgovora. Naravno, šalim se. Reč je o glumcu, koji nije toliko mejnstrim, ali opet koji fantastično odigra svaku ulogu, koja mu je poverena i koji je verovatno jedini mogao da dostojno zameni Metjua u Dauntonskoj opatiji, te spada u onu moju grupu glumaca, koju sam već negde pominjala, dovoljno je da mu ime piše, ma koliko minorna uloga bila i ja gledam. Osim toga, serija je britanska produkcija, što je uvek plus više. Još jedna površna stvar, zbog koje je serija savršena, odeća, koju nosi glavna glumica, Tereza Palmer, oksford cipele, sakoi i tašna su to die for. Naravno, nadam se da će se me i sama priča zainteresovati, ali gledaću svejedno seriju i zbog svega prethodno navedenog.

Hrana



Izvor: Pinterest

Lenja pita. Eventualno, štrudla sa makom. Ništa više neću reći. E da, i O` cake keks sa jogurtom i brusnicom za koji pišem peticiju ako ga ikada ukinu.

U čemu vi planirate da uživate ove jeseni?


12 коментара:

  1. Odlican si izbor napravila! :)
    "Tajna istorija" je i meni na spisku, pa se nadam da cu uspeti da je nabavim u skorije vreme, zvuci zanimljivo.
    "Bohemian Rapsody" i ja jedva cekam da dodje u bioskope! Jos samo da uspem da se uskladim sa mamom da dodje da cuva dete da mogu da odem do bioskopa! :D O:)
    Ovaj izbor muzike sam pustila i upravo slusam dok citam tvoj tekst. Nekako je opustajuce. Prija mi. :)
    Za seriju nisam ranije cula ali zvuci zanimljivo.
    Hrana? Nikakva! Strasno sam se ugojila na moru i moram na dijetu! :D
    Uzivala sam citajuci ovaj post! Hvala i pozdrav! :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao ništa mi ne govori, tako sam ja prošle godine, na svaku smo plažu išli kolima, a jeli svaki slatkiš, koji bi nam pao na pamet.😁Tek od pre par meseci sam se rešila tih pet kila viška, tako da te potpuno razumem.😆Hvala puno i drago mi je da uzivaš u muzici, liste su um stvarno sjajne, onako ne moraš baš da se udubiš, a u kada se udubiš, vidiš da su pojedine pesme odlične.😊

      Избриши
  2. Prvo su mi se jele kokice, a onda lenja pita :-D I ja se nadam da ću ove jeseni moći više da uživam uz knjige (npr. Agatu) i serije (volela bih da pogledam onu o Strajku). Drakulu još uvek nisam čitala - tako je to kad se godinama vuče po spiskovima, a uvek iskrsne nešto drugo. Videla sam trejler za Bohemian rhapsody, i ja bih ga gledala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao meni se non stop jedu, taman sam doterala liniju, sada kako ne radim, već vidim kako kukam na proleće.😁Obavezno gledaj, kasting je savršen. Izašla nam i nova knjiga, ali čekaću prevod.😁

      Избриши
  3. Jao, ljudi, pa kako uspevate da dobijete kilograme viška?!?:) Najozbiljnije, evo, ja sam već blizu mesec dana kod babe, rasturam se od domaćih pita (jabučara je aktuelna!), gibanice, sira, a smršala sam....biće da je metabolizam, nisam pametna. Eto, time da odmah odgovorim na poslednju stavku.:)

    Ivana, DIVAN tekst! Uvek si inspirativna, suvišno je da ti ponavljam.:) Delim osećanje radosti i euforije pred dolaskom jeseni, svakoga dana posmatram predivne boje, prirodu, onda, obožavam sve ove radove oko zimnice, miris pečene paprike, zvuk sekire i motorne testere, nekako je u malim mestima sve to prisnije, bliže u doživljaju nego u našim gradovima.
    Najviše se radujem Sajmu knjiga, pošto je izvesno da ću ove godine NAPOKON ponovo ići i već sam sastavila spisak!
    Čitam mnogo (sve do prekjuče sam bila bez komjutera, a i sad kradem neki bežični signal sa potkrovlja, haha), trenutno se bavim Zilahijevom trilogijom o Dukajevima ("Ararat" je središnja i najbolja knjiga), završila sam i poslednji nepročitan roman Dostojevskog; pratim tri televizijske serije: "Peaky Blinders" (ODUŠEVLJENA! I navučena samo tako), preslatku italijansku "Ženski raj" i vikendom "Viktoriju" (taman da obnovim gradivo i uključim se u drugu sezonu; ne mogu preboleti lorda M), sve na RTS 2.
    Odlične preporuke, naravno, neizbežni "Drakula" mi je uveliko postao prva asocijacija na tebe!:)
    I sama se posebno radujem filmu "Bohemian rhapsody", jedva čekam da nam pišeš utiske.:)***

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao tako je meni bilo dok sam radil, ma koliko jela, toliko sam se trošila usled stresa da sam taman malo smršala. :D
      Pravo da ti kažem ja sam prirodno sklona gojenju, još dok sam na lekovima za želudac, eto meni kila samo tako. :D
      Hvala ti puno, puno. :*
      Ova jesen me naročito inspiriše.
      Ja ove godine gotovo sigurno neću ići, knjiga imam za čitanje i ovako, baš sam pre neki dan naručila novu sa BD, mada je već čitam na tabletu, ali me je onako ponela i želim da je imam i to baš ova po kojoj je rađena serija o kojoj sam pisala. Nisam baš nešto ni uštedela za Sajam, a i svi ti popusti imaju i na internetu, a nešto me ne vuče da idem.
      Jao mene mama goni godinama da ga čitam, baš sam joj zimus na starom buvljaku uzela ceo komplet njegovih knjiga za 1000 i nešto dinara.
      Znala sam da će PB da ti se svidi, ni ja, ali pojavljuje se Lord M i u drugoj sezoni, jeste kratko, ali slatko. :D
      I ja, nadam se da ću ga gledati u bioskopu što pre, mada uvek kada se zareknem, nešto iskrsne, pa ništa od toga, zato bolje da ne baksuziram. :D

      Избриши
  4. Evo i mene :)
    Merkam "Balkansku trilogiju" otkad je izašla u u objedinjenom izdanju u Vulkanu, "Drakulu" još uvek nisam čitala, a zarekla sam se da mi nema Kopolinog filma i samog Oldmana dok roman ne pročitam. Film "Nevidljivi sati" izbegavam godinama, jer ne želim da sebi spojlujem tako specifičnu radnju, te samim tim i ovde važi staro pravilo - prvo knjiga, pa film.
    Biće da svi čekamo "Bohemian Rhapsody", nedavno sam opet gledala koncert na Vembliju iz osamdesetih i neke dokumentarce po Jutjubu. Sve nade polažem u Maleka, mada me interesuje kakva bi bila interpretacija Saše Barona Koena.
    Hozier u ulozi povratnika, jedva sam dočekala. Meni je takođe on jedan od retkih čije numere nikad ne dosade. Seriju ću obavezno odgledati, meni je dosta pomenuti Metjua i prošla vremena i meni dosta. Zbog njega sam gledala i "Gurnesey Litarary & Potato Peel Pie Society". :) Kad smo kod hrane jedino što ne propuštam svake jeseni, i jedina stvar koja mi se nikad neće smučiti, jeste pečena paprika, bilo ajvar ili u kombinaciji sa belim lukom. Meni se ona, kao margarin sa reklame, u sve meša. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao ima i film? Nisam ni znala, taman ću ga pogledati kada pročitam. Moraš da pročitaš Drakulu i to ove jeseni, šaljem ti subliminalne poruke. :D
      I mene, mada kako gledam neke intervjue, sve mi se više čini da je Malek pravo izbor.
      Ja sam počela i knjigu da čitam i onako, baš me povukao taj svet, dijalozi su pomalo cringy i pojedini momenti, ali mi se jako dopada koliko je knjiga detaljna i sam taj svet vampira i veštica, plus Oksford i stare knjige i nauka, naručila sam prvi deo sa BD. :D
      Oduprela sam se da uzmem filmsku koricu sa Metjuom, bilo bi previše. :D
      Ako si ikada želela da što pre pogledam taj film, trebala si ranije da me podsetiš da on tu glumi hehe. :D
      Jao i ja je volim, ali ne smem već dugo da je jedem, ali i dalje uživam bar u mirisu.

      Избриши
    2. Da ispravim dezinformaciju koju sam ti dala, pobrkala sam lončiće, ne postoji film "Nevidljivi sati", mislila sam na "Atlas oblaka".. 🙈
      Ide Stoker ove jeseni na čitanje definitivno. 😄

      Избриши
  5. Dugo sam se dvoumila da li da titula meni omiljenog godišnjeg doba pripadne proleću ili jeseni, ali mislim da sam napokon prelomila da je jesen iz istih razloga kao tvojih :D
    Što se knjiga tiče, baš mi je "Drakula" na listi za Sajam pa se nadam da ću ga odmah potom i pročitati. Krajem avgusta sam počela da čitam "Ime vetra", ali usled obaveza sam je zapostavila tokom septembra, pa mi je sad cilj da je završim u narednom periodu, jer već nakon nepunih 200 strana vidim da ću je ubrojati u draže knjige!
    Što se filmova tiče, ispostavilo se da me neće samo Sajam koštati, jer sam na imbd-u videla poprilično filmova koji me zanimaju - "Bohemian Rhapsody" se podrazumeva, rimejk "Suspirie" mi je veoma visoko (ne samo zbog Gvadanjina, već i što je Tom Jork radio soundtrack!) i "A Star is Born" sa Bredlijem Kuperom i Lejdi Gagom sam čula da je dobar.
    Jedina serija koju sam započela je "Dark", nemačka, pomalo me podseća na Stranger Things", mada za sada sam samo odgledala prvu epizodu možda se varam. "A Discovery of Witches" mi deluje zanimljivo pa je možda pogledam, pogotovo pošto ima samo jednu sezonu za sad :)
    Prethodnih godina sam uvek slušala indi folk u ovom periodu, mada ove godine mi je džez nešto primamljiviji (ne znam da l' zato što čitam Murakamija?). Ali da instrumentalni klasični džez naročito (najviše Bill Evans :)).
    Uhhh sad mi se otvori apetit za lenju pitu i generalno jabukovaču. E i baš sam pre neki dan sasvim slučajno videla u Biošopu (ili Zdravoj hrani, svejedno) O'Cake na meru i to baš taj sa jogurtom i brusnicom. Mogu ti reći da je original, a poprilično ekonomičniji nego kupovina u ambalaži :D

    Malo se raspisah više, ali šta ću kad me je povukla euforija za predstojećim jesenjim danima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo ti piši, hvala puno na komentaru na ovakvom komentaru. :)
      Jao ja sam dugo bila pobornik leta, jer mi je tada rođendan, ali definitivno jesen sada preovladava, ima nešto sasvim magično u njoj, što sve više cenim što sam starija.
      Obavezno mi javi utiske za Drakulu, obožavam da o toj knjizi diskutujem sa ljudima, a retko imam priliku za to.
      I ja, počela sam da je čitam ( Ime vetra ), ali me nešto nije "uhvatila", ne znam da li ću joj se vratiti, na žalost. :/
      Star is Born jedva čekam da gledam, a i trejler za rimejk Suspirie me je isto privukao, i meni deluje da izlazi dosta dobrih filmova, a trejler za Fantastic Beats mi je isto fantastičan, imam utisak da će mi ovaj film biti bolji od prvog.
      Čula sam i mnogi su mi je preporučili i stoji mi na spisku, samo treba biti u pravom raspoloženju. Pazi, za sada, ima samo tri epizode, tako da možda bolje da sačekaš da završe prvu, a ne da se zlopatiš kao mi ostali. :D
      Ja sam valjda frik, koji nikada nije mogao da svari džez, ne znam zašto, nimalo mi ne prija, više volim bluz. Meni dosta neka generalna atmosfera, pa i vreme utiče na muzički ukus, ali kako je Hozier izdao ove pesme, bukvalno sam ovih dana u tom fazonu. Još da krenem Keatona Hensona opet da slušam i kraj. :D
      Zezaš? Ja ne znam da li to kod mene ima u zdravoj hrani, mada kada razmislim, možda je i bolje da ne znam. :D
      Ništa, ništa, uživaj u jeseni. :D

      Избриши