четвртак, 3. март 2016.

Aktuelne serije iliti serije, koje trenutno pratim II

Nastavljam sa serijalom, odnosno ne znam koliko je moguće nazvati ga serijalom kada je ovo tek drugi post, postova o serijama, koje pratim u datom trenutku. Ukoliko vas zanimaju serije, koje su mi bile na spisku negde u novembru mesecu pročitajte ovaj post.


( Izvor: We Heart It )


( Izvor: We Heart It )



1. Black Sails




Moram priznati da me ova serija nije naročito oduševila kada je tek počela sa prikazivanjem. Vezivala se za ime Majkl Beja, čoveka odgovornog za filmove o Transformersima, što za mene nikako nije predstavljalo preporuku više. Volela bih reći da mi je pilot epizoda odmah raspršila svaku sumnju, ali to nije bio slučaj. Prva sezona je tekla sporo, nisam nikako mogla da se "povežem" sa likovima, ni sa osnovnim zapletom, a ni sa nekim brojnim sporednim pričama, a i bilo je previše nepotrebnih scena golotinje za moj ukus. Naglašavam nepotrebnih, nisam neko ko ne može da podnese vulgarne scene u filmovima i serijama. Međutim onda se desila druga sezona. Opčinjavajuća priča o nesvakidašnjem razvoju glavnog lika, odlična gluma glumaca, koji su se najzad "pronašli" u svojim likovima i učinili da mi do istih bude stalo, te da za njih navijam, prelepa scenografija, sjajne scene borbi, što brodovima, što mačevanjem, sve u svemu postala je jedna od mojih omiljenih serija, čiju svaku epizodu očekujem sa nestrpljenjem, a gledanjem sa uživanjem. Serija prati događaje, koji su se odigrali dvadeset godina pre priče iz čuvenog romana Ostrvo sa blagom, Robert Luis Stivensona, te ozloglašenog kapetana Flinta, Vejna ( inače moj omiljeni lik ), Long Džon Silvera i brojne druge u njihovim piratskim avanturama, ali ovog puta u jednom znatno mračnijem i okrutnijem svetu. Glavne uloge tumače Toby Stephens, Zach McGowan, Luke Arnold, Hannah New i Jessica Parker Kennedy. Takođe obratite pažnju na fantastičnu uvodnu špicu. Serija se trenutno emituje nedeljom uveče, a u toku je treća sezona serije, dok se četvrta već snima.

2. Vikings




Slično kao u slučaju prethodne serije i ovoj sam, sasvim slučajno, dala šansu. Nisam uopšte znala za njeno postojanje, ali sam sasvim slučajno pre tri godine nabasala na prvu epizodu. Sama ideja da kanal History emituje seriju isprva mi je delovala čudno. Uvodna špica, sa sve muzikom, kao i u slučaju Black Sails, bila je fenomenalna i moram priznati da već neko vreme obraćam pažnju na ove stvari i zaista, pokazalo se da i stvarno kvalitetne serije isto čine. Opet prva sezona se kretala pomalo sporo, nisam mogla zaista da zamislim u kom smeru će nas priča odvesti, te nije bila toliko zanimljiva za pratiti. Naravoučenije, serijama jednostavno treba dati priliku da nam prirastu za srce, ako nas iole privuku na prvu loptu. Tako me je i ovde, kao u slučaju prethodno pomenute serije, druga sezona "oduvala", fantastične scene prikaza vikinškog stila života, a naročito rituala i krvavih žrtvovanja, uz sve veći i dublji razvoj likova, te odnosa između istih, uz fenomenalnu glumu. Ukoliko ste imalo ljubitelj istorijiskih ili epskih formata, ova serija je za vas. Iz sezone u sezonu u seriju se ulaže sve više, što je i primetno u njenom kvalitetu. Glavne uloge tumače izvanredni Travis Fimmel, Clive Standen ( kao Rollo, moj omiljeni lik, moglo bi se reći da imam tip, samo nemojte da ga zamrzite posle prve dve epizode, dajte šansu ovom kromanjoncu velikog srca ), Gustaf Skarsgård, Katheryn Winnick i George Blagden. Serija se trenutno u svetu prikazuje četvrtkom uveče, a u toku je četvrta sezona.

3. The People vs. O. J. Simson: American Crime Story 




Serija kreatora American Horror Story Ryan Murphy- a, koja se bavi čuvenim suđenjem američkom ragbisti i filmskoj zvezdi, O. J. Simpsonu za navodno brutalno ubistvo bivše supruge Nicole Brown Simpson, sa kojom je imao dvoje dece i mladića sa kojim je tada navodno bila u nekoj vrsti veze. Postoji nešto nadrealno u gledanju događaja, koji su se odigrali, ne toliko u prošlosti, a koji su u to vreme potresli Ameriku, pa i čitavi svet. Nadam se da nije spojler, pošto retko ko nije od tada čuo za nečuvenu oslobađajuću presudom, kojom se suđenje završilo, ali je svakako zanimljivo gledati šta je to konkretno pošlo po zlu, kakvi su sve inkriminišući dokazi postojali, te ko je naposletku "zabrljao". Inače ne pratim serije na bilo koji način povezane sa pravom, prestala sam od kada sam upisala i završila fakultet, ali okolnosti, koje su pratile ovaj slučaj, te umešanost poznatih ličnosti poput Rob Kardašiana ( David Schwimmer ), oca dinastije, koja danas mrači i oblači svetskim medijskim nebom, a koji je bio deo pravnog tima Simpsona, te čuvenog advokata slavnih Bob Šapira ( John Travolta ), celu stvar čine još zanimljivijom i neverovatnijom za gledanje. Cuba Gooding Jr. je maestralan u glavnoj ulozi, a serija se ponekad graniči sa apsurdom i crnim humorom, što je Marfijev zaštitni znak, dešavaju se trenuci kada prosto ne možete da poverujete da su se te osobe zaista tako ponele u stvarnom životu. Prva sezona će se baviti isključivo ovim slučajem i trenutno se emituje u svetu utorkom uveče.

4. 11.22.63.



Mini- serija, nastala po romanu čuvenog autora Stiven Kinga, koja govori o piscu i srednjoškolskom profesoru Jake Epping- u, koji će se neočekivano naći usred šezdesetih godina, prošlog veka i to prolaskom kroz ormar dajnera svog dugogodišnjeg prijatelja, koji će ga poslati na misiju izmene prošlosti pokušajem spašavanja predsednika Kenedija. Glavnu ulogu tumači James Franco i najzad mogu reći da mu ova uloga savršeno odgovara i drago mi je da ću ga gledati u nečem normalnom za promenu, pošto mi deluje da je dosta lutao i "pronalazio sebe" u poslednjih nekoliko godina. Serija je jako zanimljiva, ideja intrigantna, a stil i atmosfera šezdesetih godina čine seriju prilično zaraznom, kao i sam koncept putovanja kroz vreme. Serija će se sastojati od osam epizoda od kojih svaka traje između 54 i 81 minuta.


5. Penny Dreadful




Penny Dreadful je termin, koji označava jeftine knjižice, uglavnom gotičke horore, prodavane tokom 19. veka. Sama serija prati, pod neobičnim okolnostima, sastavljenu družinu, koji čine ser Malcolm Murray, u potrazi sa svojom kćerkom Minna- om, čuvenom junakinjom Stokerovog romana "Drakula", njena najbolja prijateljica Vanessa Ives, koja se i sama bori sa sopstvenim demonima i to u bukvalnom smislu, američki avanturista, misteriozne prošlosti Ethan Chandler, te poznati literalni junaci poput Dr Victor Frankestein- a i Dorian Gray- a. Seriju, pre svega, krasi maestralna gluma, vizuelni efekti i uopšte fotografija, počev od uvodne špice, čime se potvrđuje moja gore pomenuta teorija, je za pamćenje, a od pojedinih scena i njihovog intenziteta definitivno će vam se vrteti u glavi. Ovo je serija za sve ljubitelje gotičkih horora i viktorijanske Engleske. Sa svakom epizodom ona postaje sve bolja i bolja, a izvrsnost dijaloga u pojedinim scenama oduzima dah. Glavne uloge tumače fantastični glumci poput Eva Green, Timothy Dalton- a, te Josh Hartnett- a, koji ima priliku da pokaže od čega je sazdan, nakon dugo godina izostanka iz medija, te Billie Piper, koja, čini mi se, nikada nije ostvarila bolju i zahtevniju ulogu, kao i Rory Kinner, koji vrlo često " krade" scene svojim kolegama svojim talentom i Harry Treadaway, takođe izuzetan. Serija uskoro počinje sa prikazivanjem, tačnije 1. maja, sa trećom sezonom po redu, a ubacila sam je na ovaj spisak iz razloga, jer je jedna od kvalitetnijih, koje sam ikada gledala, te imate priliku da se uhvatite u koštac sa prve dve sezone, a zatim priključite gledanju.

Toliko od mene, po pitanju serija, do nekih novih epizoda. Koje Vi serije pratite i da li već gledate neku ili neke od ovih, koje ja pratim?


18 коментара:

  1. Ja tek od skoro gledam Vikinge i jako mi se sviđa. Odavno sma je imala na watchlisti ali nikako se nije dalo da je odgledam, a baš volim istorijat skandinavaca, baš je odlično urađena kombinuje njihovu mitologiju sa stvarnom istorijom i tera me na izučavanje :)
    Ovu sa James Francom moram da počnem da gledam, je njega cenim kao umetnika ali od filmova sam samo 127 sati mogla da svarim, jer sve snima nešto pitaj boga, preporučujem The Night Manager meni se jako dopala, igraju Tom Hidlson i Hju Lori isto mini serija :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pridruži nam se na temi, pa da komentarišemo. :D
      Ja sam ga gledala u dosta filmova, ali je nešto u privatnom životu počeo da se izmotava, zbog čega mi je na neki način delovao kao blagi folirant.
      E ta mi je baš na spisku, hvala, treba stići sve pogledati. :D

      Избриши
  2. zanimljivo, ovu sa JFrankom bi se pogla pogledati :) mada ja se jendo vrijeme navukla na elementary pa i to batalila :D sad si me podsjetila da i to nastavim...

    btw. imas li u planu gledati film Lady in the Van? Maggie Smith glumi, drama onako specificna malo, al Maggie je fantasticna bila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao i ja sam se navukla na Elementary, ali sam batalila. :)
      Sve se kanim, obožavam Megi, ali nemam pojma iskreno da li ću gledati, sve zavisi kako mi dune.
      Ali verujem da je dobar, ne bi Megi u nečemu lošem glumila. :)))

      Избриши
    2. :) ha iste smo, mada ja cekam Person of Interest novu sezonu a lsu nesto razvukli u nedogled -.-

      e ma da niej nje film taj ne bi ni valjalo, ona je dusa tog filma prosto

      Избриши
    3. Ma da, ja tako u trenutku za neku seriju izgubim interesovanje, sada sam još i suzila izbor.:-D
      Verujem, gledala sam neke odlomke, Megi je carica, e sad si me setila nisam napisala da u ovoj Black Sails glavnu ulogu igra njen sin.:-D

      Избриши
  3. Odličan post i dobra ideja!:))) Kao i uvek, znaš da sastaviš preporuku tako podsticajno, pa čovek ne može odoleti, a da barem ne baci pogled.

    E, ovako....ja mnogo volim serije, naprosto, volim tu "obavezanost" kojom me uvuku u svoj svet, volim da onako starinski iščekujem epizodu po sedam dana i da se potpuno saživim sa svetom koji gledam.
    Naravno, za takav način praćenja najidealnija opcija je televizijski program, međutim, on je em neredovan, em bolje da ne komentarišem samu ponudu.
    S druge strane, na Internetu postoji tako veliki broj kvalitetnih i zanimljivih serija, u poslednjih desetak godina posebno, da naprosto ne znaš šta pre odabrati!:) To potvrđuje moju tezu da se, nasuprot sve slabijoj filmskoj industriji i bioskopima, težište kreativnosti prebacilo na serije i Internet. Što je svakako za pohvalu.
    Da završim ovaj uvod, jedini je problem - nedostatak vremena. Ja skinem čitave sezone, snimim na disk i odvojim da odgledam kad budem slobodna, a onda stoje godinama. Bukvalno, moram sebe da nateram, što je najlakše kad pratim u društvu ili kad gledam uporedo sa izlaženjem novih epizoda.:)
    Baš kao i sa filmovima...to je stotinak diskova sa zanimljivim materijalom koji čeka neki godišnji odmor, haha....

    Za "Black sails" odavno znam i imam obe dosada kompletirane sezone, ali, nikako da stignem da je "načnem". Inače, obožavam gusare i apsolutno sve što sa njima ima veze, tako da me već sama tematika dovoljno privlači. Moja opsesija su oduvek pirati, Cigani nomadi i cirkusi. Kunem se, verovatno sam u prošlom životu bila nešto od toga. Ili sve. :))) Ne znam kako drugačije objasniti.

    "Vikinge" sam otkrila preko brata od tetke. On je počeo da gleda seriju i skoro dve godine "trubio" o tome kako je odlična, ali, priznajem, ja sam imala debelu zadršku, uglavnom zbog činjenice da je moj brat, ruku na srce, tipičan "brutal metal nordic darkness" lik :)))) i da nema neki istančan ukus po pitanju bilo čega. Tako da sam smatrala da je serija verovatno neka glupost.
    I koliko sam samo pogrešila!
    Onda je RTS počeo da emituje prvu sezonu, utorkom uveče. Odgledah jednu epizodu, svidelo mi se, posebno glavni likovi (fantastična četvorka: Rolo - takođe moj ljubimac, Lagerta, Ragnar i Floki), pa sam nastavila da gledam. Onda sam skinula drugu epizodu i "progutala" je u cugu, taman za početak redovne treće. Ostatak dobro znaš, sa teme - zaljubila sam se u seriju i, evo, sad je u toku četvrta sezona, ja jednako oduševljena. :)))
    Veoma je dobra, posebno cenim što uloženo odlično znaju da iskoriste za poboljšanje svake naredne sezone.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :)
      Skroz se slažem, već godinama televizijski format postaje sve kvalitetniji, dokaz za to je i okretanje velikog broja filmskih glumaca serijama. Znam tako i ja. Sreća dosta serija tradicionalno pratim sa bratom. Zamalo i Vinyl da uđe napisak, ali ne stižem da je pogledam.
      Hehe i ja, samo će reći da sam uporedo sa serijom igrala i igricu Assassin' s Creed, smeštenu u Nasau, o piratima, totalno sam bila odlepila. Mislim da će ti se baš svideti serija.
      Da, ja sam sasvim slučajno skinula epizodu, misleći da je nešto naivno i niskobudžetno u pitanju, onda sam se ja navukla, pa sam navukla i brata. :)))

      Избриши
    2. Najbolja iznenađenja su upravo ta, kada očekujemo nešto osrednje. Primetila sam da sve zvučnija glumačka imena počinju da prihvataju uloge u serijama i to je odlično, preporuka za oboje - i njih i serijale. :)
      Haha, zaboravih da napišem, sve je to sa gusarima krenulo od knjiga - pomenuti Stivenson, onda "Crni gusar", "Kraljica Kariba" i slično...
      Jel beše u "Assassin's Creed" ima i Bordžija? Mislim da si pominjala.

      Избриши
    3. Ima, ima pojavljuju se u trećem delu. :D
      Glavni su negativci haha, kako drugčije. :-D

      Избриши
  4. Za ovu o O.Dž.Simpsonu dosta često viđam najave i reklame ovih dana. Mada nije baš u mom fazonu, ili ja previše zabrazdih u epohe i kostime, sama priča je i inače intrigantna i zanimljiva, a sudeći po ovom kratkom prikazu, prilično fino ekranizovana. Imam FOX, mogla bih baciti pogled.

    Džejms Franko je moja slaba tačka, kao intelektualac, umetnik i - što ne reći - frajer. :) Prvi put čujem za seriju, zvuči interesantno. Kad već pominjemo nove, zanimljivo zvuči i "Vinyl".

    "Penny Dreadful" je nešto toliko fenomenalno, da nemam dovoljno reči. :) Gledala sam prvu sezonu, onda drugu - u nedostatku vremena, nažalost, "na preskoke", ali definitivno moram dostići propušteno do početka treće, jer je sve, baš sve po mom ukusu: od glumaca do estetike, epohe, priče, likova....veoma dobra i od mene eto preporuke. :)))

    Nevezano direktno za temu - setih te se juče, a povodom onoga što smo komentarisale o zatvaranju lokacija u BG-u. Otvorili su novu "Vulkanovu" knjižaru tačno preko puta Konja, na mestu nekadašnjih "Stubova kulture"/"Bilet servisa" (ispod "Artget" galerije, a do "Beogradskog izloga", da budem sasvim precizna). To je neki fazon "Čitaonice" i izgleda veoma moderno, svetski, ma, prelepo. :))) Baš kao iz filmova.Posebno uveče, kad se upale svetla. Ja sam se raspametila.

    A sad čitam "Vlad : Poslednja ispovest", pa te se opet setih, znam da voliš sve o Drakuli. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao Vlad, koliko sam uživala u čitanju te knjige, imam čak i u Potrazi za Drakulom. Dobro me znaš. :-D
      Ja gledam ovu o O. Dž. Simpsonu i prosto ne verujem da se sve tako apsurdno desilo, ali na žalost jeste. Baš me zanima, koji će slučaj biti u drugoj sezoni.
      Jao da, Penny Dreadful ne mogu da dočekam nove epizode, volim kada se totalno uživim u seriju, a i Džoš mi je davnašnji miljenik, jer delimo rođendan.:-D
      Trebalo bi krajem meseca da idem u nabavku zakona nekih, obavezno ću pogledati, hvala na preporuci. :-*

      Избриши
    2. Ja sam je započela u četvrtak, juče sam bila zauzeta čitav dan pa nastavih čitanje danas i, ostalo još stotinak stranica. Ne mogu da je ispustim!:))) Na početku mi se svidela baš, baš. Onda me u sredini iznervirala pomalo, a sad mi je ponovo fantastična. U svakom slučaju, oduševljena sam. :)
      Doduše, od istog pisca sam već pročitala "Grad zvani Armagedon" (o padu Konstantinoplja), čak se pojavljuju i pojedini isti junaci, tako da mi je to bila preporuka, jer odlično pišer čovek - retko dobar spoj istorijskih i fiktivnih elemenata. Sad je izašla još jedna njegova knjiga, "Šekspirov buntovnik", u "Laguni".
      Čula sam za "U potrazi za Drakulom" i deluje mi veoma dobra, imam je na spisku. :)

      Super. :))) Ja ću se potruditi da se uključim brzo, a Džoša volim još od "Pearl Harbour"-a, drago mi je što je dobio priliku za drugačiju ulogu.

      Избриши
    3. Da i meni su bila pomešana osećanja u nekim trenucima.:-D
      Ali knjiga je izuzetno zanimljiva, a i ja volim kada se Drakula spominjeno u istorijski pozitivnom kontekstu.
      Jao to je njegova knjiga, čula sam, moraću da pogledam.
      Nije loša, ali je malo suvoparna, jer nije u pitanju roman, koliki skup nekih legendi i prikupljenih istorijskih činjenica.
      Ajde, taman da komentarišemo na temi, nije mi serija bez tvojih komentara.♥

      Избриши
    4. Pretpostavila sam da je više teorijska. :)

      Jao, hvala ti - važi, potrudiću se.:)))

      Kad govorimo o serijama, verovala nisam da će me najnoviji trejler za "Game of Thrones" tako obradovati...gledam peti put, stopiram na svake dve sekunde i ne mogu da iščekam početak sezone.

      Избриши
    5. Ja još nisam pogledala, nekako osećam i radost i zebnju, jer sam sada prvi put u koži ostalih gledalaca, a nekako mi i krivo, jer još nema knjiga. Tako su mi pomešana osećanja. :D
      Ali sam čula da je navodno Kit rekao da je zaista mrtav u ovoj sezoni da se samo pojavljuje kao leš, mada to se nikada ne zna.

      Избриши
    6. I ja isto...nas dve kao dugogodišnji čitaoci konačno moramo da potpuno razdvojimo seriju od knjiga, što i nije tako loše...reći ću ti samo da je trejler odličan, otvara mnoga pitanja i da je Džon definitivno živ (barem ja videh u sekundi)....uostalom, videćeš. :)))

      Избриши
    7. U pravu si. Hehe moraću sad da ga pogledam, mada nisam ni sumnjala da nije živ, mada meni Snežni nikada nije bio posebno omiljen, ja čekam da vrati Martin Pseto. :D

      Избриши