недеља, 22. јануар 2017.

Fantastic Beasts And Where To Find Them



Zaplet: Avanturiste magizoologa, Njuta Skamandera, u tajnovitoj magijskoj zajednici Amerike.

Glume: Eddie Redmayne, Colin Farrell, Katherine Waterston i Dan Fogler.

Režija: David Yates.




Nisam jedna od onih ljudi, koji sa podozrevanjem gledaju na svaki novi projekat dragog autora, videći u njemu isključivo mamiparu. Stoga me je i obradovala vest da se snima film po jednom od udžbenika iz Hogvortske bibilioteke, autorke Dž. K. Rouling. Na moju veliku radost, čak i pre premijere filma "Fantastične zveri i gde ih naći" objavljeno je da nas očekuje još pet nastavaka, a opet sve iz pera, svima omiljene, spisateljice, koja se sada, po prvi put, oprobala u ulozi scenariste. Nakon izdavanja knjige "Hari Poter i Ukleto dete" ( recenzija ovde ) u čijem pisanju je Džo samo učestvovala, u kojoj meri, nije poznato, najveća kritika bila je ta da se čini da ova drama ne pripada svetu, koji su prethodne knjige tako dobro ustoličile. Ovaj film nije imao takav problem, te mislim da su i najveći kritičari bili prilično zadovoljni. Što ne znači da određene mane nisu bile prisutne, ali o tom potom.


Od trenutka kada vidite i čujete uvodnu špicu, naročito montažu sastavljenu od novinskih članaka, osećaj nostalgije je neizbežan. Međutim, iako film naravno u pojedinim trenucima upravo "igra" na taj osećaj, što je i očekivano, s obzirom na ljubav, koju publika gaji prema Hari Poter filmovima, a ovaj je ipak smešten u isti univerzum, takvi trenuci nisu toliko često da bi se činili preteranim ili isforsiranim, niti zasenjuju ovaj film kao poseban entitet. Priča filma je inteligentno zamišljena i uticaj Dž. K. Rouling je, itekako, vidljiv. Međutim, kao što je to bio slučaj sa par poslednjih filmova o Hari Poteru, po mom skromnom mišljenju, David Yates nije najbolji mogući režiser za ovaj posao. Njegov način režiranja je specifičan, tonalitet filma nije uvek pogođen, niti u skladu sa originalnom pričom, nije posvećeno dovoljno pažnje bogatoj istoriji likova, a često način na koji su oni povezani sa celokupnim tokom priče, nije dovoljno detaljno ili nije uopšte inkorporiran u film. Ono što je propušteno u poslednja dva dela Hari Potera, a to je mnogo bolje osmišljeno objašnjenje porekla zlog čarobnjaka Grindevolda i vrste njegovog odnosa sa Dambldorom, je, na neki način, "osakatilo" i ovaj film. David Yates ima tendenciju da u svojim filmovima puno govori, a malo prikazuje. Tako i ovde, jasno nam je predočeno da je reč o užasnom čarobnjaku, koji teži svetskoj dominaciji, međutim, malo šta je urađeno da zaista osetimo strah i trepet, te ozbiljnost pretnje, koju on sa sobom nosi. 


Kasting filma je odličan, a u slučaju izbora Edija za naslovnu ulogu, moglo bi se reći, čak i sudbonosan. Glumci u filmu su imali prilično težak zadatak da nas ubede da su vredni našeg vremena i da ćemo ih sigurno još više zavoleti u budućim filmovima, jer se publika, po prvi put, susreće sa već odraslim likovima i to sasvim novim, a ne decom, kroz koju i sami gledaoci upoznaju sve misterije magijske zajednice i sa kojom su odrastali kroz knjige. Mislim da su neki, osim pomenutog Redmejna, poput Dena Foglera, u ulozi dobrodušnog budućeg pekara Kovalskog i Alison Sudol, u ulozi vrcave i emotivne Kvini, u tome već prilično uspeli. Takođe, moram da pomenem i uvek fantastičnog Ezru Milera, koji predstavlja izuzetan glumački talenat i sa svakom svojom ulogom me sve više oduševljava. Jedan od glumaca, u čijem glumačkom putu znate da ćete uživati. Kolin Farel, često nepravedno zapostavljen glumac, je ovde pružio standardno kvalitetnu glumu, doduše sa određenom zadrškom i hladnoćom, koja se kasnije pokazala kao sasvim logičan i opravdan izbor.

Ono u čemu Fantastične zveri i gde ih naći, možda i nadmašuje svoje prethodnike, jesu specijalni efekti. Današnja tehnologija zaista ostvaruje najluđe snove, te maštarije filmofila, širom sveta, pretvara u stvarnost. Tako i ovde, kreirana stvorenja, sama atmosfera i scenografija filma su zadivljujuće. Doduše, pred kraj filma, kao da pomalo zasenjuju same likove i priču, ali ih je opet neverovatno posmatrati. Kada se uporedi način na koji je ovaj film kreiran sa filmom Hari Poter i Kamen Mudrosti, sa njegovim, neralno i gotovo smešno, komjuterski generisanim likovima, što je naročito vidljivo u scenama Kvidiča, superiornost prvog, bar u tehničkom pogledu, je više nego očigledna. Celokupna estetika filma, naročito imajući u vidu da je smešten u zanimljivu eru dvadesetih godina prošlog veka u Americi, je prelepa i doprinosi sveukupnom uživanju u filmu.



Zaključak: Film je zabavan, zaplet je kvalitetno osmišljen, iako manjka u pogledu bogatstva detalja, tehnička lepota je neosporna, ali kao da nedostaje najvažniji sastojak, a to je magija. Nije kod mene izazvao neke snažnije emocije, svideo mi se, ali me nije oduševio. Naravno, to ne znači da se ne radujem nastavcima i  da se ne nadam produbljivanju priče i kompleksnijoj karakterizaciji likova.

4 коментара:

  1. Ja sam čitala pozitivne preprouke za ovaj film "krtike kako su ih zvali" ali već iz trailera je jasno da to ipak nije "dobri stari Hari Poter". Međutim i ako imam ovaj film na listi za pogledati smatram da bi bilo ok da prođe neko vreme (4-5 meseca) dok se malo "strasti stišaju" oko njega. Ne znam da li me razumeš ali internet ume mnogo stvari da mi...ogadi je prejaka reč ali da mi smori dosta stvari (ne volim prenatrpanost) a to se desilo sa prevelikom popularnošću ovog filma (da sam zaista očekivala da je ne znam ni ja kakav film) a i onog scenarija :) inače cenim da si rekla iskren sud jer ne volim kada ljudi nahvale nešto (a ima mnogo takvih koji zato što je popularno hvale) i izostave da kažu iskreno mišljenje. Tako da mi je drago da ne propuštam nešto toliko bitno. Odličan psot ti si uvek dobro analizirala filmove, ali ako ja kao laik mogu da dozvolim sebi da kažem -popravljaš se :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam se trudila da ih previše ne upoređujem , već da ovaj posmatram zasebno. Daleko je ovo od lošeg filma, odgovara svojoj svrsi, ali sam očekivala nekako više, bar se nadam da će sledeći biti bolji. :D
      Haha potpuno te razumem, zato nisam ni žurila da ga gledam čim je izašao, jer bi se sigurno malo ponela za javnim mnjenjem, prosto te ponese opšta histerija. :))
      Hvala ti puno, puno. :***
      Obavezno mi javi utiske kada budeš odgledala. ;)

      Избриши
  2. Još od tvoje liste filmova za 2016, koji bi mogli biti zanimljivi, ovaj me interesuje i privlači. Nisam još uvek pronašla torrent, a bioskopska projekcija mi je ovde nemoguća (što je posebna priča, četvrti po veličini grad u Srbiji NEMA BIOSKOP, zaista strašno), tako da još uvek čekam da se uverim u sve, mahom pozitivne utiske koje slušam, pa formiram svoje mišljenje.
    Unapred ga odvajam od "Harija", mada je oduševljenje i toplina usled nove avanture iz Džoaninog pera naprosto neizbežna stvar :), kasting je fenomenalan i, sve u svemu, očekujem lepu zabavu, kad god to bilo - strpljiva sam.:)
    Tebi mnogo hvala na prikazu koji je, kao i obično, koristan i odličan. Zaista, tvoji tekstovi su em putokaz, em uživancija za čitanje.:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.:*
      Verujem, mada kod nas su sada otvorili novi bioskop tako da je situacija bolja, mada ja lično nešto poslednjih godina nisam ljubitelj bioskopskih sala. :D
      Obavezno javi utiske kada odgledaš, jedva čekam da ih čujem.:)
      Hvala još jednom. :)

      Избриши