недеља, 3. децембар 2017.

Šta sam čitala/ gledala prošlog meseca- Novembar ( November Wrap Up )





Gotovo smo stigli do kraja godine i meni, a verujem i vama, zaista nije jasno kada je pre proletela. Mislim, to verovatno kažem svake godine, ali zaista, imam utisak kao da smo ove, jurili brzinom svetlosti. Vreme je za još jedan mesečni pregled svega što sam čitala i gledala u toku prethodnog meseca. Ostale postove iz ovog serijala, možete pogledati ovde.

Knjige

1.Beograd je ljubav- Ana Atanasković




Knjiga "Beograd je ljubav" autorke Ane Atanasković predstavlja zbirku priča o našem glavnom gradu, koje, osim što pripovedaju o njegovim jedinstvenostima i krajnostima, takođe, se prepliću sa intimnim životom autorke, njenim odrastanjem, studiranjem, sećanjima i prijateljstvima. Toplo, nežno i optimistično. Detaljnu recenziju knjige možete pročitati ovde.

2. Rimljanka ( La Romana )- Alberto Moravija (Alberto Moravia )






Knjigu "Rimljanka" sam želela da pročitam još od osnovne škole i jednog dana je stigla na moj prag ( naravno, ne bukvalno, mada kakve sreće u poslednje vreme imam sa dostavama, ni to me ne bi čudilo ) zahvaljujući mojoj dragoj Katarini sa bloga Totally Random& Co i to u vidu prelepog Minerva izdanja. Naravno, morala sam što pre da vidim zbog čega se ta knjiga smatrala tabuom ili je bar tako bilo u vreme kada sam ja bila klinka. Na neki način, moram priznati da sam se razočarala. Razumela sam teme, koje autor obrađuje, ali sama knjiga mi je delovala prazno, jer me glavna junakinja nije osvojila svojom harizmom niti načinom razmišljanja, što je zaista bilo nezgodno, jer sve vreme provodimo u njenoj glavi, sa njenim mislima, koje su često bile jako zamorne. To ne znači da je knjiga loša, daleko, daleko od toga, samo mi nije bila toliko zanimljiva za čitanje, koliko sam se nadala da će biti. Neprestano sam je upoređivala sa knjigom slične tematike, o posrnuću savršene lepote, "Lejdi Hamilton", Aleksandra Dime, čiji je svet mnogo bogatiji, raznovrsniji, mami na čitanje, a Ema me je, uprkos svim svojim manama, osvojila, što me je gonilo da čitam dalje i saznam šta će se desiti sa našom junakinjom. Moguće je da je i mene zanela priča o istorijskoj ličnosti bogate i uzburkane prošlosti nasuprot priči o običnoj devojci iz naroda, ali svakako je prvo bilo zanimljivije za čitanje.



3. Ubistvo u Orijent Ekspresu ( Murder on the Orient Express )- Agata Kristi ( Agatha Christie )



Kako je i mene zahvatila Agata Kristi manija, sa izlaskom novog filma u režiji Keneta Brane, odlučila sam da najzad njenim knjigama pružim još jednu šansu. Još od malih nogu, moja ljubav je uvek bio Šerlok Holms i bila sam opsednuta, ne samo knjigama, već i adaptacijama istih, dok sam Poara zavolela uz mamu, koja i dan danas obožava seriju u kojoj glavnu ulogu tumači neprevaziđeni Dejvid Suše. Tako da je ovo bio moj prvi njen roman, dok sam seriju, naravno sa mamom, počela da gledam iz početka. Iznenadila sam se koliko je knjiga, iako detaljna i zasnovana pre svega na intervjuima i razgovorima, brzo tekla. Na žalost, kraj sam znala unapred, ali me to nije sprečilo da uživam u samom "putovanju", naročito kada se uzme povezanost ove knjige i sa našom zemljom i istorijom. Svakako ću nastaviti sa čitanjem njenih knjiga, bar onih u kojima je glavni junak simpatični belgijanski detektiv sa izvanrednim osećajem za hedonizam. 

Filmovi

1. Valerian and a City of a Thousand Planets




Ambiciozan projekat francuskog reditelja Lika Besona i svakako jedan od najskupljih filmova u francuskoj kinematografiji je, na žalost, jako loše prošao na blagajnama. Kritičari ipak nisu mogli da ospore vizionarski aspekt ovog filma, koji u tom pogledu predstavlja pravo remek- delo. Glavne zamerke bile su na račun hemije ili bolje reći, odsustva iste, glavnog para, Dejna Dehana i Kare Delevinj. Moji utisci su da film zaista predstavlja spektakl za čula, specijalni efekti su nestvarni, a čitav film odiše maštovitošću i kreativnošću. Inače, ovaj film je nastao po čuvenim francuskim stripovima o istoimenom junaku, a isti su bili preteča i inspiracija za mnogo uspešniju svemirsku operu, Star Wars. Meni su glumci bili simpatični, ali se zaista osećao nedostatak u vidu ispraznosti likova, naročito njihove nedovoljne razvijenosti. Priča, takođe, nije bila naročito komplikovana i promišljena, može se reći, da je odisala klišeima, te je jasno da je režiser odlučio da sav fokus bude na vizelnom.

2. Jungle







Film snimljen po istinitoj priči o neverovatnoj izdržljivosti i snazi ljudske prirode u kojem glavnu ulogu tumači Danijel Radklif, koji neprestano iznenađuje publiku svojim dramatičnim ulogama i nekarakterističnim izborima istih. Film govori o grupi prijatelja, koji su se otisnuli u avanturu potrage za indijanskim selom, u srcu bolivijske šume, a sve zahvaljujući sumnjivom vodiču. Nije preporučljivo gledanje za one osetljivog stomaka, jer film u detalje prikazuje ljudsku patnju, s tim da su po mom mišljenju neki elementi suvišni i ne doprinose priči, ali sam čitala da je režiser hteo da u potpunosti ostane veran istinitoj priči i doživljajima pravog Josija Ginsberga.

Serije

1. Alias Grace




Serija o kojoj sam već pisala u ovom postu o serijama, koje preporučujem ove jeseni. Moje oduševljenje adaptacijama romana Margaret Atvud se očigledno nastavlja, pošto sam šest epizoda ove mini- serije "slistila" u roku od jednog dana, u potpunosti oduševljena. Sama knjiga je inspirisana istinitim događajem, koji se odigrao sredinom XIX veka, odnosno zločinom, koji su počinili mlada irska emigrantkinja Grejs Marks i sluga, a koji se sastojao u ubistvu veleposednika, kod koga su radili i njegove kućepaziteljke. Ovaj zločin je inspirisao kanadsku autorku da produbi priču o samoj Grejs, njenim motivima i ličnosti, te da istraži teme poput seksualnosti, morala, a najviše, što je za Margaret Atvud karakteristično, potlačenosti žena i uopšte, njihove diskriminacije, a naročito odsustvo prava i lošeg položaja onih, koje su se nalazile na nižoj društvenoj lestvici. Seriju krasi izvanredna gluma i kinematografija, koja doprinosti da svaki momenat bude napet, mističan i dramatičan. 


2. Punisher





Da budem iskrena, odavno sam prestala da se baš interesujem za filmove i serije zasnovane na stripovima i nadam se da će taj trend početi polako da izumire. Ako nemam šta drugo da gledam, pogledam ih, ali smatram da su manje više svi na isti kalup. Ovu sam želela da gledam, jer obožavam glumca Džona Berntala i već neko vreme čekam da ga vidim, po prvi put, u nekoj glavnoj ulozi. U tom smislu ova serija me nikako nije razočarala, naprotiv. Sjajno osmišljen zaplet, koji dopušta da se postepeno upoznajemo sa likovima i fokus na samom glavnom junaku ili bolje reći, antiheroju, bez preteranog uplitanja ostalih formata franšize, što znači da ovu seriju, uz možda po neko surfovanje, radi informisanja, možete opušteno pratiti i da ništa prethodno od Marvela niste ni gledali. Izlazak serije je prvobitno pomeren, usled kontraverzi izazvanih navodnim propairanjem i podsticanjem nasilja, a naročito upotrebe vatrenog oružja, ali mislim da se serija uspešno dotakla ove teme, a nije da je baš na filmovima i serijama da ponude rešenje. Ipak, istakla bih da je serija prilično nasilna.  Prva sezona ima ukupno trinaest epizoda, a još uvek čekamo vesti o drugoj sezoni.

Šta ste vi čitali ili gledali tokom prošlog meseca? Pišite mi svoje preporuke u komentarima.

6 коментара:

  1. "Jungle", me je prijatno iznenadio. Jedan od boljih filmova, iz ove godine. Daniel toliko dobar, da ga nisam ni prepoznao. :) I dalje mi je daleko najbolji film iz ove godine "Un sac de billes", isto istinita prica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se, baš me je film iznenadio, nisam očekivala da mi se toliko svidi. Daniel me već par godina oduševljava svojim izborom uloga. Hvala na predlogu, ovo je nešto što definitivno želim da gledam, ubeležih ga na IMDb- u. Evo i ja ovih dana spremam listu najboljih filmova, koje sam gledala ove godine, nakon što je nije bilo otprilike dve godine, filmovi su sve lošiji i lošiji, a oni dobri se teško probijaju do publike. :)

      Избриши
  2. Odlična lista.:)
    "Alias Grace" i "Jungle" odmah stavljam na listu. Oduševljava me način na koji Danijel vodi svoju "odraslu" karijeru, uloge su mu raznovrsne, zrele i izbegao je zamku u koju deca-zvezde često ulete.
    "Valerijan" me zanima, ali s druge strane toliko ne mogu da smislim Karu Delevinj, da nemam pojma hoću li gledati film.
    Anin roman želim da pročitam, "Rimljanku" mnogo volim - posebno Mina i Adrijanu kao par, a o samoj knjizi imam neku analizu u planu za fakultet već dugo, u vezi je sa politikom i uporedna je sa našim romanom "Pesma" Oskara Daviča, no o tom-potom; "Ubistvo u Orijent ekspresu" mi se ponovo čita još od odgledane Branine verzije (utisci objavljeni u jučerašnjem tekstu!).:)
    Ja sam u novembru sramotno malo pročitala, odgledala svega par filmova u bioskopu, ne stižem, ali zato sam kvalitetom svega toga prezadovoljna i biće u tekstovima...izdvojila bih knjigu "Beskrajna priča" u koju sam se zaljubila.:) Sada sam od kuće, za vikend, dovukla novu turu knjiga, pa se nadam da će mi kraj godine biti malo bolji po tom pitanju.
    Hvala na novom tekstu i sjajnim, konciznim preporukama.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. HVala puno. :)
      Isto, imao je nekih problema sa alkoholom, ali je to, bar navodno, uspešno rešio. Mogu ti reći da je ovde simpatična, možda čak i najsimpatičnija i prirodnija u celoj postavi.
      Da, "Beskrajna priča" je divna knjiga, mene je prvo film oduševio, pa se sećam da sam odmah trčala u dečiju biblioteku da uzmem primerak, tačno ga i sada vidim, ciklama knjiga, onako raskupusana. :D
      Hvala tebi puno. :*

      Избриши
  3. Inače, u "Rimljanki" poenta baš i jeste u tome da je Adrijana obična devojka iz naroda, naivna i prostodušna, a dobrog srca, koja usled svoje teške situacije i povodljivosti postajhe žrtva okoline - pre svega majke, a onda i svih onih groznih muškaraca i "prijateljica" oko sebe, pa ipak, opstaje i ne gubi dobrotu. Meni je roman bio potresan i težak, ali mi se dopalo što je značajan deo posvećen političkoj klimi u Italiji tog doba, korupciji, kriminalu, zbog čega sam ga gledala kao mnogo više od "ljubića" ili "ženske priče".

    Što se serija tiče, brat je počeo da gleda petu sezonu "Vikinga" i mada sam četvrtu napustila na pola, a ovo mi deluje kao još veća glupost (nisam izdržala da na preskoke ne bacim pogled na prve dve epke), možda oko praznika padnem u iskušenje i ipak odgledam koju, iz čiste radoznalosti. Kad nemaš gde da gledaš serije, toliko se uželiš da bi i "Ljovisnu" opet pratila!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma sve sam ja to skapirala, ali džaba, da li je bilo do mog raspoloženja, ali nekako, knjiga nije ostavila neki značajniji trag. Znaš ono kada znaš da treba da te uzdrma, ali nema šanse da osetiš nešto dublje. Plus su mi likovi bili iritantni. :D
      Istina, ja onako u cugu po neku odgledam, iskreno i zaboravila sam da su Vikinzi počeli, ali mislim da ću i ja čekati da se sve završi, pa da gledam, ne mogu onako epizodu po epizodu, ludim. :D

      Избриши