уторак, 19. јануар 2016.

And Then There Were None




Zaplet: Deset neznanaca je pozvano na izolovano ostrvo od strane misterioznih domaćina, gde bivaju ubijeni jedan po jedan.

Glume: Maeve DermodyCharles DanceToby StephensBurn GormanAidan TurnerSam NeillMiranda Richardson.

Režija: Basi AkpabioRebecca KeaneCraig Viveiros.




O ovoj mini- seriji, zasnovanoj na romanu spisateljice Agate Kristi "Deset malih crnaca", sam već ukratko pisala u postu Šta ću ja gledati za vreme praznika. Razmišljala sam se da li da joj posvetim poseban post, ali pošto mi se ova ekranizacija izuzetno dopala, odlučila sam ipak da napišem o njoj par reči, odnosno rečenica.

Prvo da napomenem da sam knjigu jako davno čitala, koliko se sećam, još u osnovnoj školi, dok sam predstavu gledala tokom srednje škole, međutim ni u jednom, ni u drugom slučaju se, srećom, ne sećam raspleta misterije, tako da sam seriju gledala, što bi se reklo, nepomućena uma. Nisam imala da je uporedim ni sa jednom drugom ekranizacijom, dok je neznanje šta će se na kraju desiti bilo izuzetno osvežavajuće i doprinelo je uživanju u igri pogađanja. Lično sam više ljubitelj dela Artura Konana Dojla, nego Agate Kristi, ali ova serija me je baš oduševila, naročito ubacivanjem pojedinih elemenata horora i stvaranjem generalne atmosfere panike i uznemirenosti. Takođe mi se dopala postepenost u građenju svakog elementa zapleta, ali zaista ne bih dalje odavala.


Priča počinje tako što gdin. i gđa. Owen pozivaju u svoju velelepnu kuću, smeštenu na izolovanom ostrvu, usred mora, osam neznanaca, među kojima je i njihova nova sekretarica, koja stupa na dužnost, te čuveni general, dobro poznati sudija, lekar, mladi plejboj, jedan avanturista, navodni njihov poznanik i starija gospođica. Na ostrvu ih dočekuje samo, pomalo čudan, par sluga, muž i žena, sa zadatkom da poslužuju goste i učine im boravak što prijatnijim, dok domaćini ne stignu. Nakon dobro spremljene večere i početnog, međusobnog upoznavanja gostiju, počinju da se dešavaju misteriozne, a naposletku i jezive stvari, koje će nam otkriti pravu prirodu naših deset likova.

O kvalitetu glumačkog aspekta serije dovoljno govori to što glumačku postavu čini creme de la creme britanskog ( i irskog ) glumišta sa imenima poput Mirande Ričardson, Čarls Densa, Tobi Stivensa, Sem Nila, Ejdan Tarnera i drugih. Nema slabo, pa čak ni prosečno odigrane uloge, svi su "na nivou svog zadatka", likovi su ubedljivi, predivno zamršeni i uglavnom prilično mračni. To je jedna od stvari, koje su me oduševile u pogledu ove serije.


Druga je definitivno lepota kinematografije. Neke scene, naročito one snimane spolja, iz ptičje perspektive, dok kamera preleće zloslutno zdanje kuće, smeštene poput čardaka iz čuvene priče, oduzimaju dah. Nemam tako često potrebu da potražim ime odgovorno za ovaj, moglo bi se reći, tehnički aspekt filma, ali ovde je izvesni John Pardue odradio fantastičan posao. Neke scene su mi ostale urezane i mislim da će me prilično dugo pratiti, a za seriju, koja je prvenstveno misterija, par puta me je dobrano i uplašila i potresla, mada da li i ima nešto potresnije od mračnih puteva ljudske duše?

Koliko sam uspela da pročitam kraj se ne razlikuje toliko u odnosu na knjigu, kada je u pitanju samo razrešenje, već više način otkrića, koji je, po mom mišljenju, delovao mnogo kinematografskije, kao i pojedinosti u pogledu osećanja i ponašanja pojedinih likova. Dok se kraj u potpunosti razlikuje u odnosu na kraj predstave, ja sam njime prilično zadovoljna, neke stvari sam, na sopstveno zadovoljstvo uspela da pogodim, neke ne, ali ih je pogodila moja mama, koja je gledala samnom, tako da je ovo odlična serija za gledati sa nekim. Svaka epizoda traje oko pedeset i nešto minuta, a ukupno ih ima tri.

Zaključak: Odlična mini- serija za ljubitelje mračnih i potresnih misterija, u retro, klasičnom stilu nalik na "Cluedo", prelepo snimljena sa fantastičnom glumačkom ekipom.


11 коментара:

  1. Po običaju, odličan prikaz i pouzdana preporuka. Baš si me zainteresovala, zvuči zanimljivo, glumačka ekipa je fenomenalna, a i "Cluedo" sam u školskim danima obožavala, tako da ću definitivno staviti seriju na listu, pošto mi fali tog duha. :)))) Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na komentaru, obavezno javi utiske, mislim da bi se tebi ovako nešto baš svidelo. :-)

      Избриши
    2. Sreća pa ima tri epizode, već sam stavila "Versaj" na "što pre odgledati", jer me ovako na preskoke skroz zainteresovalo. Beskrajni spiskovi. :))))

      Избриши
    3. I ja nikako da odgledam Versaj, šta da kažem i dve epizode Bordžija me čekaju. Ne zna čovek gde da se okrene, sreća ovo sam u cugu odgledala. :D

      Избриши
  2. Divan prikaz.
    Nikako da mi knjiga dođe na red, a film ću odgledati koliko zbog priče toliko zbog ekipe.
    Svi su vrhunski majstori svog zanata!

    ОдговориИзбриши
  3. Evo mojih utisaka "iz prve ruke", budući da sam upravo odgledala poslednju epizodu, tačnije, okončala tročasovnu prikovanost za ekran. "Slistila" sam sve u cugu, mislim da je izraz primeren s obzirom na pravu poslasticu koju ova mini-serija predstavlja. Mnogo ti hvala, prvo, što si mi je otkrila!:))

    U potpunosti se slažem sa tvojim prikazom. Ni ja nisam veoma dugo čitala ovaj roman, kao ni Agatu uopšte, a volim njene knjige i detektivske priče uopšte, pa mi je ovako nešto zaista nedostajalo. Efekat iznenađenja otuda je i kod mene bio pravi, ničim pomućen, mada sam već tokom druge epizode otprilike "nanišanila" i pogodila ko je krivac.

    Priča je sjajna, napeta i inteligentno, pažljivo razvijana. Likovi su odlično iznijansirani, posebno mi se dopada način na koji se kroz "flešbek" sekvence ukazuje na pojedinačne tamne strane i postepeno otkriva da niko nije bezazlen kao što se čini. Taj psihološki momenat, uz atmosferu koja na momente balansira između trilera i horora, kao i odlične kadrove sa svrhom da dodatno potenciraju zlokobnost same lokacije, jedan je od najvećih pluseva. Drugi čini fantastična gluma! Prosto ne znam koga bih izdvojila, svi su na visini zadatka, veoma ubedljivi i briljantni. Treće, uspešno povezivanje problema izolovanosti, misterije i efekta koji ima na unutrašnje i međusobno "pucanje" prisutnih osoba, onda, problemi krivice i pravde, zločina i kazne, igra sama po sebi....

    Ukratko, inteligentno i dobro režirano, odigrano, snimljeno ostvarenje, koje ima moje najiskrenije preporuke. :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mogu da ti opišem koliko mi je drago da ti se svidelo, odlično si opisala ono što je i mene najviše oduševilo. :D Mislim da je na mene najviše uticaja imala transformacija Verinog lika, jer sam, valjda sa predrasudom mislila, mlada, lepa i naivna, kad ono. Mislim da me je ta priča najviše šokirala, baš, baš sjajno snimljeno i odglumljeno.

      Избриши
    2. Ista stvar, od početka sam imala sasvim drugačiju predstavu o njoj i pored nekih sumnji, delovala mi je relativno stereotipno, bezazleno, mislila sam da je Hugo glavni negativac. A još je tamo u kući bila uvek povučena, glas razuma, empatična, svi ostali su imali neke naglašenije sumnjive tikove, izjave, postupke...zbog toga mi je epilog njene priče genijalan, pokazalo se da je u osnovi još uvek oportunista koga ni emocije, ni bilo kakvi drugi razlozi neće sprečiti da pokušava da se izvuče.
      Na momente me likom, a i u licu, podsetila na Evu Green.
      Zaista odličan kasting!
      Nekako, nikoga ti nije preterano žao, jer su tako mračni - a opet, svih ti je žao, jer se ne zna odakle vreba opasnost.

      I posebno me oduševilo to što su likovi istovremeno proganjani svojim "fantomima prošlosti", a opet, daleko od pokajnika - i u tim vanrednim okolnostima, na videlo izbijaju strah, podozrivost, panika, sve ono najmračnije i iracionalno u čoveku, što je savršeno prikazano.

      Oduševljena sam, hvala ti!:)))

      Избриши
    3. Od reči do reči si opisala kako sam se i ja osećala u vezi nje. Nema na čemu, nadam se da ćemo uskoro otkriti opet nešto tako sjajno. :)

      Избриши