недеља, 10. јануар 2016.

The Big Short



Zaplet: Kroz nekoliko paralelnih priča pratimo potpuni krah hipotekarnih kredita i ogroman slom američke, pa i svetske ekonomije, koji je kulminirao 2008. godine.

Glume: Ryan GoslingChristian BaleSteve CarellBrad Pitt.

Režija: Adam McKay.



Nisam vrsni poznavalac ekonomije, na fakultetu smo imali ukupno četiri ekonomska predmeta, a od njih najinteresantniji bili su mi Osnovi ekonomije i poglavlja Kompanijskog prava vezana za menicu i ček, dok sam se gnušala bankarskih poslova, ali samo zato, jer mi je dugo trebalo da ih ukapiram. Tako da bi se moglo reći da smo ekonomija i ja na Vi, što mi je stvorilo predubeđenje da će mi biti teško da ispratim radnju ovog filma i da me celokupna priča zainteresuje.

Mislim da je potrebna velika sposobnost da se komplikovane stvari objasne na jednostavan način, te da se približe širokoj publici. Ovaj film je, po meni u tome uspeo. Kao i svi, znala sam i čitala o Svetskoj ekonomskoj krizi, koja je pogodila kapitalističke zemlje, naročito Ameriku, međutim kako je kod nas svaka godina krizna, nisam se preterano upuštala u problematiku. Možda je to pomalo naivno razmišljanje, ali volim da pogledam film, koje me poduči, na neki način, o temama, koje sama verovatno nikada ne bih izučavala. Ne mogu reći da sam sve zavrzlame menica u menicu, zajmova i stambenih kredita AAA, BB, CCC i SOD sasvim "pohvatala", ali generalnu sliku jesam, vrlo zanimljiv i dobrodošao trik je bilo objašnjavanje stručnih termina od strane raznih poznatih ličnosti, koje se pojavljuju u filmu, a koje ja neću otkrivati. Ovo nije bio jedini momenat rušenja četvrtog zida, jer smo imali trenutke kada se i lik Rajana Goslinga takođe obraća publici, ove scene su pružile filmu dašak zabave i laganosti.

Celokupan kasting za ovaj film je vrhunski, počev od mojih favorita, već pomenutog Goslinga, a naročito Bejla i Karela. Prvi je nadaleko poznat metodista i njegova uranjanja u svaku ulogu su maestralna, imam utisak da je ovde pokazao i jednu komičnu crtu, koju retko kada imamo prilike da vidimo u filmovima u kojima glumi, dok za drugog još uvek ne mogu da verujem da je ovo isti glumac, koji je glumio u filmu The 40- Year-Old Virgin, a da sada ostvaruje fantastične dramske uloge. Zaista se ne govori za džabe da dobar komičar može biti odličan dramatičar, a da je obrnuto znatno teže. Bred Pit nije ostavio preterano upečatljiv utisak, prvenstveno zbog karaktera svoje uloge, koja je bila na granici da postane kameo- uloga ili sam ja navikla na znatno snažnije performanse sa njegove strane.

Takođe odlična u filmu je i muzika, numere prilagođene periodu u kojem se film odvija, a mene posebno uvek oduševi kada se tokom scene u bilo kom filmu začuju Gansi. Iznenadilo me je da je režiser ovog filma prethodno poznat po komedijama Anchorman: The Legend of Ron Burgundy Step Brothers, jer bih ovakvu priču, a i sam stil snimanja, očekivala od daleko priznatijih i poznatijih reditelja. U svakom slučaju aplaudiram načinu na koji je snimio i predstavio nam ovu dramu, zasnovanu na istinitom događaju. Mene je uspeo da zainteresuje i da mi je neko rekao da ću ovoliko uživati u filmu o ekonomskom krahu i svim njegovim pojedinostima ii bilo kom aspektu ekonomije, ne bih mu poverovala. Tome je doprinuo osvežavajući način pripovednja, fantastični glumci i odlično skrojeni likovi.

Zaključak: Nekima će film verovatno biti dosadan, mene je najpre prijatno iznenadio, a potom i oduševio. Preporučujem da mu date šansu, možda sami iznenadite.


5 коментара:

  1. Ja sam ga gledala jer sam htela da vidim ovaj novi pančevački bioskop a delovao je kao najzanimljivija stvar na repertoaru prošlog utorka, očekivala sam da bude pristojno zabavan, a bio je i više od toga :)
    Takođe nisam sigurna da sam baš sve pohvatala, pa planiram još jednom da ga pogledam kada izađe dobar snimak. Bejl je bio odličan (iako mu je lik totalno antipatičan), Karel isto, a oni puleni Bena Rikerta (tako li se beše zove?) su svakako više zaslužili mesto na posteru od njega, ali zvezda je zvezda... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kakav je bioskop? Potpuno se slažem za postr, sličan je sa Bredom bio skandal u Italiji, kada su promovisali 12 godina rob, preko celog postera Bredova faca, koji je ustvari producent i ima ulogu od pe minuta bukvalno, a glavni Čuetel kao mrvica u vidu siluete u gornjem uglu.:-D

      Избриши
    2. E pa kao Cineplexx :) Glasno, platno je ceo jedan zid i sva sedišta su mi nekako preblizu (makar u sali tri gde sam ja bila)...ali ok mi je to :) Nadam se ipak da će nam ostati i Dom kulture sa superjeftinim 3D projekcijama :)

      Избриши
  2. nekako mi nije legao. Radim sa menicama, garancijama.. XD nisam toliki duduk, ali sam morala da vracam nekoliko puta, plus sam gledala bez titla. Dakle, moj utisak je da je potrebna maksimalna koncentracija, mogu misliti kako je ljudima kojima koji uopste nisu iz te price. Pretpostavljam da moze da se uhvati povrsinski sloj, ali ja ostah sa utiskom da treba da se gleda dva puta da bi se sve pohvatalo. A nije mi se toliko svideo da bih se naterala na to.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja se nisam usudila bez prevoda da gledam, mislim da ništa ne bih pohvatala i ovako sam nagluva. :D Da kažem da sam kao zadovoljna koliko sam skontala, ali ne daj Bože da me neko pita da bliže objasnim. :D

      Избриши