субота, 2. јул 2016.

Me Before You



Zaplet: Devojka, u malom gradu, u Engleskoj, formira neočekivanu vezu sa čovekom, koji je ostao paralizovan u saobraćajnoj nezgodi, kada je na njega u punoj brzini naleteo motor, a o kome ona vodi računa, kao negovateljica.


Režija: Thea Sharrock.



Ukoliko čitate ovaj blog, znate da sam o istoimenoj knjizi autorke Džodžo Mojes, kod nas prevedene kao "Dok nisam srela tebe", već pisala. Ako kojim slučajem niste pročitali moju recenziju knjige, bacite pogled na ovaj post. Pre nego što počnem da iznosim mišljenje o filmu, rećiću da sam knjigom bila pomalo razočarana. Ona nije kod mene izazvala neke naročite nalete emocija, niti sam posle nje imala potrebu za brdom maramica. Većina likova me je iritirala, a nije mi se ni dopao način na koji je spisateljica obradila pojedine teme. Međutim, videvši ko je izabran da glumi Luizu i Vila, te odgledavši trejler, bila sam oprezno uzbuđena pojavom filma, a i činilo se da se ljudima, koji, kao ja, nisu posebno bili oduševljeni knjigom, film dosta svideo.

Drago mi je da mogu da napišem da je film izmenio neke stvari u odnosu na knjigu i da mi se upravo zbog toga mnogo više svideo od iste. Sporedni likovi u filmu su učinjeni značajno simpatičnijim, naročito Luizina porodica, kao i njen dečko, ali možda je i do toga što ga tumači Nevil. Mislim, ko bi zaista mogao da mrzi Nevila Longbotoma? Promena u pogledu porodice je i jedna od najsvetlijih tačaka filma i baš sam uživala u njihovim zajedničkim scenama. Brendan Kojl je  jednostavno divan kao Luizin otac, topao i privržen svojoj porodici, kao i zaštitnički nastrojen prema Luizi, a promena je primetna i kod Luizine sestre, koju tumači Džena Kolman, jedna od, meni, omiljenih saputnica Doctor Who- a. U filmu nema poruga i uvreda, kojom su članovi porodice inače "čašćavali" Luizu i njena kuća je prikazana kao mesto u kojem ljudi žive teško, ali sa dosta ljubavi i podrške, što mnogo bolje objašnjava na koji je način Luiza odrasla u tako vedru i optimističnu osobu. Isto mogu reći i za Vilove roditelje i dok se Čarls Dens, na žalost, ne pojavljuje previše, Dženet Mektir je divna u ulozi Vilove majke, scene sa njom su mi i najemotivnije. Takođe su izbačeni su pojedini zapleti iz knjige, koji su mi i u njoj delovali nepotrebni, natrpani čisto radi izazivanja još snažnijeg dramskog efekta, a da im se autorka nije značajno ni posvetila. Inače mrzim kada pisac svoje junake učini magnetima za nesreću, uvek u potaji mora da se krije neka trauma iz detinjstva ili skriveni porok, kao da u ovoj knjizi nema dovoljno razloga za tugu i nesreću.


Emilija Klark je uspela da odglumi Luizu na savršen način, te da je prikaže znatno bolje, nego što je to učinjeno u knjigama. Njena Luiza je šarmantna kao zračak sunca, ali i ekscentrična, vibrantna, otelotvorenje života. U nju se zaljubljujete na prvi pogled. Drago mi je što su ograničili prostor u kojem Vil i ona imaju interakciju, s obzirom da je u knjizi dosta strana izgubljeno na njeno sakrivanje u ogromnoj vili i kuvanje čaja. I dok je Emilija u pojedinim trenucima, samo za nijansu, mogla da "smanji" veselost, možda je do mene, ali negde su mi njene ekspresije delovale prenaglašeno, Sem Klaflin se toliko stopio sa svojom ulogom Vila, da je on upravo ono što sam zamišljala, dok sam čitala knjigu. Njegov cinizam je on point, a opet Sem ispod grube i neprijateljske spoljašnjosti, uspeva da prikaže duboku nesreću i očaj njegovog lika i malo je reći da zaista nikoga drugog ne mogu da vidim u ovoj ulozi.



Film je pun boja, rustičnih detalja, kinematografija je jednostavno prelepa, a celokupan ton, uprkos mračnoj temi, uspeva da ostane vedar, zahvaljujući ugodnom vizuelnom doživljaju i radu glumaca. Tome naročito doprinosi spoj idilične scenografije i Luizinih prelepih kostima, koji perfektno oslikavaju njen živahan duh i vedrinu, naročito njene cipele, koje bih rado ukrala. Oduševljena sam odećom u ovom filmu, jednostavno prelepo. Ako ste čitali knjigu, ne brinite, najlepši momenti između Vila i Luize su i dalje tu, moram priznati da kada se romantika ukombinuje sa Ed Šeranom, ni ja ne mogu da odolim, a da mi se oči bar malo ne zamagle.

Zaključak: Sigurna sam da će ovaj film dospeti na listu najromantičnijih, zejedno sa "Beležnicom", doduše, iako lep u pravom smislu te reči, postoje filmovi, koji su se na mnogo bolji način izborili sa ovakvom tematikom, dok Me Before You uglavnom zadržava laganiji ton, izmamljujući po neku snažniju reakciju, bar kod mene, Ja sam prilično zadovoljna filmom, imajući u obzir da knjigom nisam naročito bila oduševljena, tako da ga svakako preporučujem, naročito romantičnim dušama, jer u svima nama čuči jedna takva.

14 коментара:

  1. Čekala sam da se neko oglasi po pitanju filma. 😊
    Što se knjige tiče delim mišljenje u potpunosti, pa mi ke drago da su neke stvari izmenjene.
    Kada sam videla trejler oduševila me scenografija, pa filmu unapred dajem plus.
    Gde si gledala film?
    Ja ne nađoh kršteni torent.. 😂

    Hvala ti na tekstu! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno.😘
      Jeste i mene je prijatno iznenadio.
      I dalje je sve flafasto i ozbiljne teme nisu obrađene na pravi način, ali je nekako sve tako šarmantno da mi ne smeta.
      Poslaću ti pp.

      Избриши
  2. Već duži vremenski period pokušavam da nađem ovaj film za gledanje online. Možete li me upututi? :) Hvala na divnoj i iskrenoj recenziji. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi.😊
      Naravno, samo mi pusti mejl i poslaću ti link.😊
      Trebalo bi da je moj mejl vidljiv u ovim podacima o meni ili mi se javi na instagramu u dm, pa ti šaljem, ima tu dole link do mog profila.

      Избриши
  3. Sjajna recenzija ja jako cenim tvoje kako knjiško tako i filmsko mišljenje 💚
    Ja imam knjigu pdf na fonu i mogu ti reći da me izvineš na izrazu "vučem se ko svinjsko crevo sa njom" ne mogu da se konektujem sa pričom, mešutim trailer filma mi se dopado i svrstala sam ga u top filmove za obavezno odgledati čim se pojave na netu (ne volim bioskop :D ) i onda film izađe i ja skoknem do mog najboljeg druga rotten-a tomatoes-a (moje mišljenje se u 90% slučajeva poklopi sa njim, zato mi je najpozdaniji izvor bio daleko više od IMDB na primer) i vidim 59% hm.. možda ipak više nisam tako uzbuđena. Njega volim, on mi je osvetlio igre gladi-hvatanje vatre (on je pojam za harizmu kad stane pored Lorens), Emiliju van GOT sam gledala samo u Terminatoru ili da parafraziram pokušala sam da je gledam jer je bilo užasno i slovim da nije najjača glumica na svetu. Ali posle ove tvoje recenzije baciću pogled i onako nije film koji bi trebala da shvatim ne znam ni ja koliko ozbiljno 💜
    Super recenzija 💜

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. isto mislim i ja za tebe. :-*
      Ne mogu da kažem da je film kvalitetan zaista, mislim uživala sam dok sam gledala, ali zaboraviću ga za pet minut, što je žalosno s obzirom na tematiku. Mnogo bolji film, koji je na odličan način obradio sličnu temu je Umreti mlad sa Džulijom Roberts, a ja čak nju ni ne volim.:-D
      Danas se sve obrađuje nekako površno i previš veselo, da se publika ne zamisli i ne uznemiri previš, da mi deluje da smo nekako navikli na to. Onako puno lepih slika ukombinovanih sa trenutno popolarnim pesmama i to je to, meni se svidelo to što mi je prosto bio bolji od knjige.
      Baci, ako uspeš, pa mi obavezno javi utiske.
      Hvala na čitanju.:-*

      Избриши
  4. (dižem dva prsta i mašem kao klinci u vrtiću) "I meni, i meni pošalji torrent!":))))

    Sad ozbiljno, prvo, odličan prikaz - znaš već šta mislim o tvojim tekstovima, bez da papagajski ponavljam. Pročitala sam i prikaz knjige onda, tako da mogu reći da, dok ne verujem da ću se latiti čitanja u neko skorije vreme, s obzirom na brdo mnogo (meni lično) primamljivijih žanrova na koje vredi utrošiti vreme, film mi se gleda. :)
    Veoma lepo predstavljeno, posebno me zanima Emilijina uloga, tj. način na koji je iznela, pošto nisam imala prilike da je gledam izvan lika Deneris, a vrlo mi je slatka i draga kao pojava. :)
    Vizuelno, barem sudeći po fotografijama, zaista izgleda prelepo, jasno, nekako PROLEĆNO/LETNJE, pa uprkos teškoj temi koju obuhvata, mislim da bi me lepo preneo u neko pomalo letargično, opušteno raspoloženje.
    Odmah mi je, još kada si pisala o knjizi, pao na pamet film "Dying young" sa Džulijom, koji je (ne samo zbog epohe i stila) zaista dobar i nije izbegao nijedan potresan momenat, naprotiv.
    Dodato na listu, HVALA!:)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi.😘
      Hehe šaljem u pp na forumu.
      Da, baš tako, te boje i čitav ton su učinili da nam ne padne suviše teško tema.
      Baš sam i ja iznad preporučila Sari Umreti mlad, odličan film, mnogo realniji, iako je i dalje romansa u pitanju, mada se to može reći za sve filmove u tom periodu u odnosu na današnji.😊

      Избриши
  5. Odgledah ga danas.
    Toliko sam bila, nemam pojma što, pod utiskom da su šanse da mi se dopadne dobrih 90%, onih 10% je naposletku pobedilo.
    Klaflinu svaka čast, odradio je posao spram materijala s kojim je raspolagao sasvim zadovoljavajuće.
    Ali...
    Scene Emilijinog plakanja su bile bolne za gledanje, nemam ni kurs ni školu, ali mislim da bi mi bar 2 čoveka poverovala bar u jednu suzu, ako mi be kod suze broj pet provalili. Ono je UŽAS, komentar mi je bio:
    "Super što je njegova faca u kadru, kada već njeno zavijanje moram da slušam, bar da u nešto gledam." :D
    Nominacija za Emi, e živote moj - a psihopati mom ništa, NIJE FER!!!

    Osim što sam po prvi i zadnji put videla Tajvina i Deni u kadru, Čarls je bio puki statista filma, nit emocije nit boga oca...
    Trkački konj od momka je komedija od smora bio svo vreme. :D

    Dopale mi se dve stvari - moda Lu Klark i scenografija.
    Koliko sam ja od knjige zapamtila kada na scenu o trkama odreagujem "Ajoj da i to je bilo..."
    Sve u svemu kakva knjiga takav i film, dostojno zaborava..
    Moglo je puno, puno bolje i smislenije, logičnije i realnije.. Sve mi je nekako nabudžano i ušminkano, a trebalo bi biti životno i emotivno..

    Prikaz ti je, razume se, genijalan.
    Uživala sam, hvala. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ni ja još ne mogu da se oporavim od Emija za Emiliju haha.
      Film je totalno lagan, onako da odgledaš i zaboraviš za pet minuta, ali ti hajp ne dozvoljava da zaboraviš ni knjigu ni film, jer ih svi stalno spominju. :D
      Slažem se potpuno.
      Hvala tebi na čitanju i pohvalama. :*

      Избриши
  6. najvise od svega u ovom flim mi se dopala muzika, i sad cu ic itraziti soundtrack cim iskucam komentar

    Emilija mi je sva nekako draga u ovom filmu i slozicu se s tobom cini mi se da je u nekim scenema bila previse vesela haha
    uloga Will-a je zausta data covjeku koji je to sjano odigrao
    Brendan mi je fantastican, kupio me je jos od Downtown A. i gdje god da glumi rado pogledam film
    A NMetju se meni nikako nije svidio u ulozi, prosot nejga nesot ne gotivim (mozda je i to razlog)

    E sad neki sveukupan dojam, jesam malo cmizzdrila priznajem, i film je snimljen zaista nekako toplo i milo (ne znam kako bih drugacije opisala) ali kao da mu je falilo ono nesto..nisam nesto pretjerano odusevljena

    ps. ne znam da li si gledala ove filmove: True Girt i Crazy Heart odgledah neki dan i dopali su mi se pa da preporucim ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, skroz se slažem, skroz je prijatan film, ali mu fali neka dubina.
      Nemoj Nevila da mi diraš, je l vidiš kakav je opasan macan postao? Nije on kriv, to mu takva uloga haha.😆
      Čula sam za oba i godinama se preganjam sa sobom da ih pogledam, naročito True Grit, a nikako d uzmem, hvala na puno preporuci, valjda će me to nagnati.😘

      Избриши
  7. Moram priznati da sam i ja vukla knjigu dobre dve nedelje, ali takodje da sam se pronasla u nekim delovima koje je Vil rekao Luizi (mozda zato sto sam dete sa sela i kao i Luiza, mozda nisam rasirila krila), ali film je ostavio utisak na mene i temu za razmisljanje, da li je to tako moralo biti i kako bi mi reagovali u u tako nekim teskim situacijama. Sto se tice kostima, Luizini kostimi su mi vrh, i sama se tako malo sarenije oblacim a cipelice bi rado pozajmila od nje. Sve u svemu, moglo je malo dirljivije da bude i da se malo bolje obradi tema, Film Umreti mlad ili onaj spanski (zaboravila sam naslov) koji je isto o jednom coveku koji je paralizivan prilikom skoka u more i udarom glave o dno mora, samo sto je taj spanac siromasan i nema mogucnosti za eutanaziju pa se sudi sa drzavom da mu to omoguce. Ali sam uz taj film malo vise cmizdrila, uz ovaj samo na kraju, i to sve zbog Luize koja je uveseljavale i kisne i tmurne dane i stavila Vilu i osmeh na lice kad mu mozda i nije bilo do osmeha. Ne znam kako ce biti nastavak filma After you, knjiga je onako, nekako, iako sam vukla knjigu Dok nisam srela tebe dve nedelje, Posle tebe sam vukla malo vise.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, isto, i ja sam se pronašla u tim nekim sličnostima sa osobom, koja možda i nema mogućnosti da ispuni sve svoje potencijale, naročito zbog sredine u kojoj je. Svakako, mislim da su najveće prednosti knjige i filma, na stranu što se meni knjiga nije naročito svidela, što su pokrenuli neke jako ozbiljne i bitne teme.
      Jeste, mnogo bolji utisak njene vrcavosti i ekscentričnosti sam dobila zahvaljujući filmu, za šta su zaslužni kostimi.
      Ja nešto nisam motivisana da čitam nastavke i mislim da je bilo bolje da priča o Vilu i njoj ostane zaokružena jednom knjigom, pa da možemo da maštamo kako je Luiza uspela da promeni svoj život i ispuni svoje potencijale zahvaljujući ovom susretu. :)

      Избриши