четвртак, 27. октобар 2016.

61. Međunarodni beogradski sajam knjiga


U nedelju 23. oktobra počeo je 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom "Knjiga u ruke". Sajam se održava do nedelje 30. oktobra i ove godine počasni gost Sajma je Islamska republika Iran. Cena ulaznice iznosi 250 dinara za pojedinačnu ulaznicu i 150 dinara za grupne ulaznice. Mislim da su ovo neke najopštije informacije o ovogodišnjem Sajmu knjiga, te ostatak istih možete pročitati na zvaničnom sajtu manifestacije sajamknjiga.rs. Ja ću se u ovom postu pretežno bazirati na sopstvenim utiscima i iskustvu sa Sajma, te podeliti sa vama šta sam to kupila ove godine.

Sajam sam posetila u utorak 25. oktobra, nadajući se da ću izbeći gužvu, međutim posećenost je bila zaista velika, uprkos tome što je reč o radnom danu i mogu reći, da uprkos izveštaju jednih dnevnih novina da narod šeta, a ne kupuje, mogu da primetim da je veliki broj ljudi zadovoljno kupovao knjige, jer su neke zaista bile na vrlo povoljnom popustu, a ovo je takođe bila i jedinstvena prilika da na jednom mestu nađemo knjige i stranih ili manjih izdavača, mi, koji nismo iz Beograda. 

Na samom ulazu u Halu 1, nisam mogla da ne primetim, prelepo ukrašen štand izdavačke kuće Pčelica, koji sam prosto morala da slikam, jer je zaista plenio pažnjom. Međutim, nisam se zadržavala na njihovim izdanjima, tako da vam ne mogu ništa posebno reći o njihovim cenama. Ubrzo sam obavila i svoju prvu kupovinu na štandu Sezam Book, reč je o biografiji mog omiljenog pevača, što opet izražava jako malo od onoga što osećam prema veličini pojave i vokalu ovog čoveka, a to je Qeen- Fredi Merkjuri autora Pitera Fristona  i to po ceni od samo 300 dinara. Kao poklon sam uz knjigu dobila i čokoladu, što je lep gest, koji su pratili brojni izdavači ove godine, mada iskreno ja i dalje ne znam šta da mislim o poklanjanju prehrambenih proizvoda uz knjige.






Mislim da je Vulkanov štand ove godine za mene bio najprijatnije iznenađenje, jer imam, pomalo, predrasude, prema velikim izdavačima, ali popusti su bili vrlo zadovoljavajući, naročito ako ste ljubitelj romana Nore Roberts, Gijom Musoa ili Donata Karizija, što ja nisam, ali sam zato uspela da "ulovim" Iskru u pepelu, Sabe Tahir po ceni od 399 dinara. Štand je bio podeljen u nekoliko zona, u ponudi su bile knjige po ceni od 199 dinara, plus tri knjige za 499 dinara, zatim jedna knjiga za 299 dinara, plus tri knjige za 799 dinara i jedna knjiga za 399 dinara, plus tri knjige za 999 dinara i na to članski popust. Popust je takođe bio na neka regularna izdanja, tako da je moja mama pazarila predivno izdanje Stanarka napuštenog zamka, En Bronte po ceni od 760 dinara ( knjiga je na popustu bila oko 800 i nešto dinara plus popust kao člana Kluba čitalaca ). Ja sam valjda jedini biser, koji ode na Sajam knjiga i ne ponese nijednu svoju člansku karticu sa sobom, pa je sreća da smo imale maminu, koju se nisam ni setila da iskoristim kod kupvine prve knjige. Ono čime me je Vulkan prijatno iznenadio je bila ljubaznost njihovih radnika, uprkos ogromnoj gužvi, radnici i radnice su bili izuzetno ljubazni, obaveštavali o popustima, izračunavali na licu mesta koliko bi vam kupovina izašla i tražili knjige, koje želite. Naročito pozitivan utisak su ostavile devojke na njihovom štandu u Hali 4, odeljak sa klasicima iz Wordsworth edicije, gde sam sa zadovoljstvom kupila Wuthering Heights, Emily Bronte i The Forsyte Saga, John Galsworthy po ceni od 276 dinara, ako se ne varam, čini mi se da su svi bili 315 dinara ( ili 350 dinara ), plus članski popust. Jako volim ovu ediciju, jer imaju svaki zamislivi klasik, a korice su zaista prelepe i knjige vrlo praktične, te ako dobro baratate sa klasičnim engleskim jezikom, mislim da su ove knjige odlična investicija za svaku kućnu biblioteku.



Evrobook štand je imao odlične popuste, knjiga Jedne zimske noći, Sajmon Sibaga Montefjorea, koja me je oduševila ove godine ( recenzija u ovom postu ) je bila snižena i njena cena je iznosila 500 dinara, zatim nova knjiga ovog pisca, zaista impozantne veličine i izgleda, Romanovi po ceni od 1100 dinara i definitivno knjiga o kojoj se najviše pričalo ove godine i koju sam i ja morala da kupim, čim je izašla, Hari Poter i Ukleto dete  po ceni od 989 dinara, takođe ste, na njihom štandu, mogli da budete razvrstani u neku od Hogvorstkih kuća. Inače, Evrobook je pred sam Sajam učinio divan gest i brojnim bookstagrammer- ima, među kojima sam i ja, poslao paket sa Fruvita sokovima, ličnim pismom zahvalnosti i dve knjige, koje su sami izabrali za nas u skladu sa onim što mi čitamo. Ja sam na poklon dobila prvi deo triologije Bela vrana, Sali Grin, koju sam već pročitala i o kojoj ću vam pisati ili u mesečnom pregledu pročitanog ili u samostalnoj recenziju, ukratko knjiga je odlična, netipična i svakako je preporučujem, reč je o svetu podeljenom na bele i crne veštice, radnja je smeštena u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, a u središtu ovog viševekovnog sukoba se nalazi jedan dečak Nejtan, sin bele veštice i crnog vešca i kao takav on predstavlja izopačenost i opasnost za ustaljenu društvenu podelu i Zov kukavice, Roberta Galbrajta ( reč je o književnom pseudonimu nikog drugog do Džoan K. Rouling ), koju tek treba da pročitam, a koja predstavlja prvu knjigu u serijalu o privatnom detektivu Kormoranu Strajku, ratnom veteranu. Na žalost, na njihovom štandu nisam pronašla drugi deo serijala Bela vrana, koju sam jako želela da kupim, kako bih što pre nastavila sa čitanjem, ali ću je verovatno ( kada se finansijski oporavim ) naručiti sa njihovog sajta. Svakako, jako lep način ophođenja prema čitaocima.


Na štandu izdavačke kuće Dereta sam bila oduševljena popustom na knjige ruskog autora Dmitrija Gluhovskog, Metro 2033, 2034 i 2035, čiji je komplet, umesto uobičajne cene od 4900 dinara, iznosio 2900 dinara, tako da sam ih kupila svom bratu, koji je veliki obožavalac ovih romana, a i ja svakako planiram da ih pročitam. Pojedinačna cena ovih knjiga je bila za, koliko se sećam, 500 dinara niža.



Na spratu Hale 1 sam, po prvi put, posetila štand Kompjuter biblioteke Beograd, gde je cena svih knjiga iznosila neverovatnih 100 dinara, te sam uzela Anđeologiju, Danijele Trusoni, reč je o epskoj fantaziji  u čijoj se osnovi nalaze teme o iskonskoj borbi dobra i zla. Takođe, pohvala za prijatnost i ljubaznost radnika, zaista upućenih u knjige, koje preporučuju. Žao mi je što nisam uzela više knjiga ovog izdavača i sledeće godine ću sigurno ispraviti tu grešku.


Zatim je usledila moja poseta čuvenim antikvarima, čiji štandovi se nalaze na galeriji Hale 4, ako se ne varam, u tom trenutku me je već sustigao umor , gde sam jako povoljno pazarila Orkanski visovi, Emili Bronte, jer očigledno ne mogu imati dovoljno izdanja ove knjige i Razum i osećajnost, Džejn Ostin, reč je o ediciji Blic žena, čije su korice prelepe, a i falile su mi u kolekciji. Obe su bile po 100 dinara. Moja mama je pronašla očuvano izdanje Tri radna druga, Remark i to u ediciji Minerve, koje su za mene nešto poput kolekcionarske dragocenosti, takođe 100 dinara. Uzela sam i knjigu Maše Rebić, Devojke iz kraja, cena 100 dinara, koju sam kupila čim je izašla, ali sam je nesmotreno pozajmila osobi, koja mi istu nikada nije vratila. Inače sam ljubitelj njene prve knjige Sponzoruše, jer je bila nešto jedinstveno u tom trenutku kada se pojavila, stil pisanja istovremeno urban, svakodnevan, ali i neobično mudar i pronicljiv u isto vreme, pa čak i poetičan u nekim trenucima. Kasnije izdate knjige nisam imala želju da čitam, jer mi se čini da je otišla u nekom drugom smeru. Uspele smo najzad da pronađemo Sagu o Forsajtima, Džona Golsvordija ( da li vidite neki obrazac ovde? ) po ceni od 350 dinara.




Na štandu izuzetno kreativnog i za naše tržište jedinstvenog izdavača Urban Reads, koji pretežno izdaje YA knjige, jako popularne u svetu, a neretko zanemarivane na našem tržištu, sam uzela Smrskaj me triologiju, Tahere Mafi ( recenzija ovde ). Svaka knjiga na ovom štandu, bez obzira na njenu cenu inače, je iznosila 600 dinara, tako da su me ove tri knjige koštale 1800 dinara. Ne mogu opisati koliko sam oduševljena lepotom ovih korica i generalno njihovim izdanjima, koja su mi često lepša od originalnih, da ne pričam o kvalitetu listova, najzad opet čitam knjige sa sneg belim stranicama. Na njihovom štandu sam, takođe, na poklon dobila i presladak bedž, a posetioci su mogli i da naprave simpatične slike sa njihovim rekvizitima. Na poklon se dobijao i unikatni ceger ukoliko kupite pet knjiga na njihovom štandu.



Posetila sam štand Delfi knjižare, gde sam ostala oduševljena ponudom u vidu knjiga na engleskom jeziku, tu se mogu naći najnovije knjige spisateljica poput Sarah J. Maas ( Throne of Glass serijal i A Court of Thorns and Roses serijal ) i Leigh Bardugo ( The Grisha triologija i Six Of Crows duologija ) po ceni od oko 1300 dinara, što predstavlja cenu ovih knjiga ukoliko ih naručujete preko sajta Book Depository. Jedino razočaranje je bilo odsustvo popusta na ova izdanja. Kada je reč o domaćim izdanjima, primetila sam da postoje popusti na ovom štandu, ali se nisam previše zadržavala. Imam utisak da ove godine ni Čarobna kuća nije ponudila neki značajniji popust, bar ne na popularna izdanja, jer će me naručivanje druge i treće knjige serijala Paklene naprave, Kasandre Kler otprilike isto, ako ne i manje, izaći ako ih naručim preko sajta. Imali su ponudu, čini mi se, pet knjiga po ceni od 500 dinara, ali mi ti naslovi nisu bili interesantni. Na Laguninom štandu se nisam zadržavala, kako nisu imali poslednje tri knjige u serijalu Plavi bicikli, koje su rasprodate i na njihovom sajtu, tako da nemam pojma kako ću ih ikada pronaći.

Posebni pomen zaslužuju ova prelepa izdanja kompleta Hari Poter knjiga na engleskom jeziku, u koji sam se zaljubila i koji će kad tad biti moj, te sam kod aukcionara pronašla prelep komplet triologije Gospodar prstenova, verovatno jedno od najstarijih izdanja, izdatih kod nas, koje je, na žalost, koštalo čak 4000 dinara, tako da ako slučajno možete to da priuštite trk kod antikvara, jer su knjige zaista u fantastičnom stanju i uz njih se dobija i mapa. Postaviću, ukoliko pronađem, sliku ovog kompleta sa interneta. Zatim, ako ste ljubitelj ranije pomenutog Throne of Glass serijala, a kako kod nas knjiga u izdanju Lagune izlazi u novembru i to sa, ne baš, reprezentativnim koricama, obiđite štand bosanskog izdavača Šahinpašić, kod kojih možete naći prvi i drugi deo ovog serijala, pod nazivom Stakleno prijestolje i Kruna ponoći, po odličnoj ceni od 600 dinara pojedinčno i to sa originalnim koricama.




( Slika preuzeta sa interneta )

Toliko o mojim utiscima, nadam se da vas nisam zamorila ovolikim izveštajem i da sam uspela da vam prenesem delić atmosfere sa ovogodišnjeg Sajma knjiga. Da li ste vi posetili Sajam ove godine ili nameravate da ga posetite? Ako jeste, kakav je bio vaš "ulov? Pišite u komentarima.

Linkove ka izdavačima sam postavila ne kao vid reklame, već radi lakšeg snalaženja i mogućnosti pregleda knjiga u ponudi i cena.


10 коментара:

  1. Super post (hej ja pišem pre ponoći :D) i jako je lepo što si ljudimapredstavila sajam :)
    Uvek sam htela da odem međutim meni je Beograd jaaako daleko i busom da dođem (a ja obično uvek taxijem idem) mi se ne isplati, više mi izađe da kupim online :)
    Međutim ko ima priliku da ode treba da ide jer baš vidim da mogu razne stvari da se nađu i super si ovo napisla ljudima će koristiti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe napreduješ.😆
      Hvala to puno.😘
      I ja sam se organizovala u poslednjem trenutku, srećom, Beograd mi je jako blizu, ali me je ove godine definitivno "ubio" Bus Plus, koji je bio kao šest knjiga kod antikvara.
      Ali dobro, fino je otići.
      Hvala na komentaru.😘

      Избриши
  2. Zaista lep i koristan tekst. :)
    Nekada sam, kao učenik i kasnije student, redovno posećivala Sajam knjiga- poslednje četiri godine, od kako ne živim u Beogradu, nisam bila, jednostavno, ne isplati mi se. Knjige ionako tokom godine naručujem preko antikvarnica i aukcijskih sajtova, po znatno povoljnijim cenama od bilo kog sajamskog popusta, a iskreno, ne fali mi atmosfera i utisak da se sve pretvorilo u veliku tržnicu i da je komercijalni učinak u prvom planu. :(
    "Pčelicu" neću komentarisati, svaka im čast na uspesima, ali profesionalizam i ljudski faktor je dno dna...
    Od ostalih izlagača, pretpostavljam da "Vulkan" i "Laguna" najviše ulažu, ali ne mogu da ne primetim da su im popusti znatno manji nego ranijih godina, takođe, fali mi "Plato".
    Iskreno, u "Vulkanu" iste ove popuste imaju tokom čitave godine, uvek traje neka akcija - dok je u "Laguni" definitivno "Noć knjige" najbolja prilika za pazarenje.

    Sjajan "ulov" i drago mi je što si bila u mogućnosti da nam sa lica mesta preneseš utiske. :*
    Ja sam celokupan serijal "Plavi bicikl" našla na Limundu i za 1500 dinara nabavila svih šest knjiga. Mislim da je štos u tome da jednostavno imaš sreće i naletiš na aukciju - uz, naravno, upornost. "Anđeliku", svih 13 delova u izdanju "Mladinske knjige", kompletirala sam ove godine nakon punih 16 godina (moja mama je počela) i kontaktiranja antikvara od Beograda do Osijeka. Sve je to tema za poseban tekst o kućnoj biblioteci, poenta je - ne odustaj!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja baš dugo nisam bila, od 2011., ali ja volim tu atmosferu, sve te knjige na jednom mestu, pa spiskovi, pa potraga, gomila knjiga, prosto uživam, još kada bih imala Sajam samo za sebe.😆
      Nisam nikada ništa kupila u izdanju Pčelice, baš nemam iskustvo sa njima. Da, znam za ove popuste, ali se sada prvi put desilo da budu i neke knjige, koje mene interesuju, uvek su neki ljubani romani u ponudi.😆
      Noć knjiga retko posetim, jer nekako nemam u glavi da za to treba da štedim, a ovo mi je za Sajam godinama stečena navika.😊
      Moraću i ja da pogledam, ali nekako imam odbojnost prema kupovina preko interneta, jer nikada nisam sigurna u kakvom je stanju knjiga, nemam pojma, volim da je osetim pod prstima. Tražile smo i Skarlet kod antikvara, ali isto nije bilo. Ali što kažeš, ne treba odustati, pre ili kasnije dođe se do knjige.
      Hvala puno na komentaru.😘

      Избриши
    2. Isto, najbolja drugarica i ja smo uvek tradicionalno znale da izgubimo sate u pretraživanju po štandovima :), ali, nekako su okolnosti dovele do toga da ne pamtim kada sam kupila knjigu "uživo", dok sam se u kupovini preko Interneta baš izveštila. Hvala Bogu, nemam negativnih iskustava sa takvom trgovinom, mada sam u početku bila skeptična - čak je veoma jednostavno, pratiš pređašnje ocene prodavaca, komentare drugih kupaca, fotografije predmeta i vremenom se uhodaš. Nakon šest godina, moji utisci su najpozitivniji, a biblioteka bogatija za retke, savršeno očuvane i povoljno nabavljene primerke - takođe, tačno znam od koga da naručujem.:)

      "Pčelica" objavljuje knjige za decu i stvarno je sve to prelepo, dizajn, boje, svaka im čast, nego mislim na zaposlene tamo - iz mog grada je kuća, pa onako na ličnoj osnovi. Dobro je biti uspešan, ali je bolje biti dobar, znaš kako kažu - a ovi su...hm.

      "Noć knjiga" je meni super jer je samo dva puta godišnje i popusti idu do 40 % na količinu, što je sjajno. Isto važi i za rođendanski popust, mimo toga slabo kupujem u "Laguni", cene su im baš "jake", a ja valjda postadoh škrtica i od ovog cenkanja po antikvarnicama.

      E, da, za "Gospodara" - super je ovo izdanje, baš "drevno". :) Ja imam ono iz 2007, objavila "Moć knjige", zelene korice i tvrd povez, to mi je ubedljivo najlepša edicija (nikako da ulovim "Silmarilion", a baš taj hoću, isti dizajn samo su plave korice)- ali, sanjam o "Nolitovom" izdanju, ikoje poput ovog starijeg takođe ima mape, beli omot sa plavim slovima, tvrde korice i skupo je, od 5000 pa naviše, ali vredi. :)

      Избриши
    3. Uf moje izdanje Gospodara bi se sada moglo nazvati drevnim, Esotheria je u pitanju, nemam pojma koja godina, Silmarilion, plave korice, tvrd povez, Stylos izdanje. Ali sam već oli ove godine gledala nova izdanja, omiljenih knjiga nikada dosta.😆
      I ja se nešto ne otvaram za pojedinačne kupovine, ali uglavnom volim nekako uživo da kupim i opipam, mada sam skoro naručila iz Čarobne knjige nešto, tako da se polako zagrevam ka čarima internet kupovine.😆

      Избриши
    4. E, baš taj "Silmarilion" želim, "Moć knjige" je najpre objavila, a "Stylos" preuzeo kao neko reizdanje i tu knjigu i trilogiju "Gospodar prstenova", tako da su praktično identična. :)

      Iz "Čarobne knjige" redovno naručujem ove nove "Anđelike" i "Katarine" preko akcije Leteći start, pošto popust ide do 30 % za članove.
      Od njihovih ranijih izdanja imam sve Safonove, trilogiju "Gormengast", kao i Hilari Mantel, "Frankenštajna", "Noćni cirkus" - još kad bih naišla na "Drakulu", ne mogu prežaliti što nisam kupila dok nije rasprodato izdanje. Sećam se kada su se prvi put pojavili na Sajmu kao nova izdavačka kuća, negde 2007. godine, čuvam i kataloge. :) Moja rođaka je tada kupila "Eragona" kod njih, baš istovremeno sa izlaskom filma. Jedno vreme imali su i svoju knjižaru u samom centru Beograda, kod one fontane i sata, ali je zatvorena (naravno, umesto nje je sada kafić)....fino su razvili izdavaštvo, ali neminovno i njih nosi talas komercijale.

      Избриши
    5. E mislim da je moj Drakula baš Čarobna knjiga. Jao sećam se njihovih početaka, mogla sam njihove knjige da kupujem samo u jednoj knjižarici kod mene u gradu, gde se prodavala i Esotheria i obe su bile u nekom onako, opskurnom fazonu. MIslim ta knjižara se gotovo smatrala okultnom. 😂

      Избриши
  3. Duša me zaboli kada vaše slike sa sajma iskoče na insta.
    Sjajan ulov, drago mi je da konačno udomiste Forsajte. :)
    Vidim ja da nema druge, ACOTAR i ACOMAF će se naručiti sa depository-ja. Uželeh se Rysa.
    Ovo izdanje Tolkina ako nema 40 godina nema ni jednu. :)

    Hvala na tekstu. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima sigurno, ali je predivno.
      Još zamalo da ga kupim za 1200 dinara zahvaljujući nekom momku, koji je valjda izigravao prodavca, kada smo ga pitali za Sagu samo je iskulirao.😆
      Ja sam bila u velikom iskušenju, ali sam skapirala da bih tako ostala bez brojnih novih knjiga za pročitati. Ima vremena.😆
      Hvala puno na komentaru.😘

      Избриши