понедељак, 19. децембар 2016.

Harry Potter Book Tag




U prethodnom postu sam napisala da ću u decembru čitati, po ko zna koji put, Hari Poter serijal i da ću gledati filmove i u toku sam ispunjenja svog plana, međutim, razmišljala sam na koji način da, u pogledu pisanja postova, pristupim ovim knjigama. Najpre je ideja bila da radim recenzija, ali to mi prosto nije delovalo kao dobra ideja, jer nekada nije sasvim dobro razlagati i analizirati stvari, koje jako volite, a pisanje neke generalne preporuke mi se činilo kao gubljenje vremena, jer ako ste čitali već znate o čemu se radi, a ako do sada niste, pa ja vas sasvim sigurno neću ubediti, ali definitivno ne znate šta propuštate. Neko vreme sam razmišljala o pisanju nekih mojih razmišljanja na temu prilično stereotipnog, prikaza dobra i zla, kroz pojedine likove, naročito u prvim knjigama, ali mislim da ozbiljnost takvih diskusija zahteva posvećenost i vreme, koje ja, na žalost, nemam ovih dana. Na kraju sam se odlučila, kada sam već u Hari Poter raspoloženju, što već znate, ako me pratite na instagramu, da uradim ovaj knjiški tag. Pa da počnemo, naravno dobrodošao je svako da se pridruži. Malo upozorenje, ako niste gledali knjige ili čitali filmove, sigurno ćete naići na neki spojler.


1. Omiljena knjiga?


Druga knjiga "Hari Poter i Dvorana tajni" možda nije najbolja knjiga u serijalu, ali za mene ima najveću sentimentalnu vrednost iz razloga, jer je prva, koju sam pročitala, čime je verovatno započela moja, sada već, tradicija da čitam prvo drugu knjigu u serijalu. Sećam se koliko sam bila opčinjena svetom i celokupnim zapletom, naročito misterijom ko je Sliterinov naslednik, mada moram priznati da me je kraj pomalo razočarao, jer sam očekivala nešto spektakularnije otkriće. Takođe, jako volim i "Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana" i "Hari Poter i Polukrvni princ".



2. Omiljeni film?


Predstoji mi gledanje četvrtog filma, ali mogu reći da mi je jedan od omiljenih "Hari Poter i Red feniksa", čak mislim da je to film, koji sam najčešće gledala, a opet me, na neki način, uvek ponovo iznenadi. 



3. Najmanje omiljena knjiga?


Pošto pitanje nije koju knjigu ne volim ( što bi naravno bilo apsurdno ) mogu da kažem da mi je najmanje omiljena možda prva knjiga, čisto, jer joj se najmanje vraćam, prosto su mi one kasnije detaljnije, kompleksnije i živopisnije, a ovu prvu gotovo da znam napamet i "Hari Poter i Vatreni pehar" čisto zbog emocija, koje je izazivala tokom čitanja, toliko sam bila besna zbog načina na koji se svi, a naročito Ron, ponašaju prema Hariju, prosto sam mogla da osetim njegovu usamljenost i tugu.

4. Delovi knjige/ filma, koji su vas rasplakali?


Ovo su oni spojleri o kojima sam vam pričala, tako da odgovor na ovo pitanje sledi nakon slike.



Ne mogu da se setim da li sam baš plakala tokom čitanja o smrti Sirijusa Bleka ili sam više bila šokirana, ali scene Dobijeve smrti i način na koji ga je Hari sahranio, su me bukvalno emotivno uništili. Takođe, uvek plačem tokom poslednjih scena u "Hari Poter i relikvije Smrti" 2. deo.

5. Kada bi mogla da se zabavljaš sa bilo kojim likom iz Hari Poter univerzuma ko bi to bio?


Osim Harija, koji je jedan od retkih glavnih likova, koje jako volim i koji me nimalo ne iritiraju, u obzir dolazi Oliver Drvce, koji je bio kapiten u Grifindorskom kvidič timu i bio je stariji od svih ostalih likova, kada sam krenula da čitam knjige, bar ovih u školi. Obožavam kada u knjigama iskazuje svoju nezdravu opsesiju pobedom u kvidiču, ne obazirući se previše na sigurnost svojih igrača. Melfoja obožavam kao lika, naročito njegov razvoj u filmovima, ali definitivno nije boyfriend materijal, doduše, čitajući "Hari Poter i Ukleto dete" njegov lik bi mi najviše odgovarao u kasnijim godinama, mislim da je on, kao i način na koji je napisan, jedan od najboljih elemenata ove knjige.



6. Omiljeni lik?


Osim Harija i Hermione, definitivno Drako Melfoj.


( Ono kada te grli rodbina, koju nikada ranije nisi video )

7. Šta bi bio tvoj Patronus?


Već neko vreme na zvaničnom Potermore sajtu je moguće uraditi test kako bi ovo saznali, tako da je moj Patronus delfin. A kada bih mogla da biram, izabrala bih Baseta. 



8. Koju od Relikvija smrti biste izabrali?


Definitivno Nevidljivi ogrtač, jer mi deluje najbezopasnije za korišćenje. Starozovni štapić prati suviše nasilna istorija, dok Kamen vaskrsnuća vraća voljene preminule, ali samo kao senke onoga što su nekada bili, što mi je suviše tragično i tužno. Inače, način na koji je ispričana bajka o tri brata u filmovima mi je jedna od najlepše osmišljenih animacija na filmu ikada.



9. U kojoj kući biste bili na Hogvortsu?


Skoro sam ponovo radila test i pripala sam Sliterinu. Do tada sam uvek bila Grifindor i mogu reći da mi se ovako više sviđa, jer mi je Grifindor uvek bio suviše generičan i pompezan, a i mrzim predrasude sa kojima svi iz Sliterina moraju da se nose, iako nisu svi zli, jer da jesu, koja bi uopšte bila poenta razvrstavanja dece u ovu kuću. Tako da sam sada ponosni pripadnik Sliterina.



10. Ako biste mogli da upoznate samo jednog člana glumačke postave ko bi to bio?


Pošto je Alan Rikman, koji bi bio moj prvi izbor, na žalost, preminuo ove godine, biram Toma Feltona, on mi deluje kao prava mica i totalna suprotnost lika, koji je tumačio.

11. Da li ste igrali Hari Poter video igrice?


O da, još uvek se sećam koliko je teško bilo igrati kvidič i upravljati metlom pomoću miša. Koliko se sećam, igrala sam prvi i drugi deo, ali prvi deo najviše.

12. Kada biste bili u kvidič timu, koju biste poziciju igrali?


Možda tragač, mada bi to bila prevelika odgovornost i pritisak, tako da bih se pre odlučila za jurišnika, bar bih imala sa čime da se odbranim od onih Bladžerki.


13. Omiljeni negativac?


Iako bi Voldemor bio logičan izbor, veću jezu mi je uvek stvarala Dolores Ambridž, jer se ona ne može smatrati čudovištem iz bajki, već realnom osobom, zlom i sa bolesnim idejama, koja sasvim lako, može biti prisutna u svakodnevnom životu. 

14. Da li ste bili zadovoljni sa krajem?


Ne mogu reći da jesam u potpunosti, mrzim kada u knjigama svi budu nekako pogodno upareni sa onima u koje su se zaljubili kada su otprilike bili u pelenama i naravno nikako nisam zadovoljno što su Hermiona i Ron završili zajedno. Jedino me teši što je Dž. K. Rouling skoro izjavila da se pomalo kaje što ih je spojila i da veruje da su na kraju završili na bračnoj terapiji i u ne baš srećnom braku. Znam, grozna sam. Mada sam videla kuda stvari vode u prethodnim knjigama, nadala sam se malo većem preokretu i hrabrosti sa njene strane. E sad, s obzirom na Ukleto dete, to se ni ne može smatrati krajem sasvim. 

15. Koliko vam Hari Poter znači?


Neodvojivi deo mog detinjstva i odrastanja, s tim da u to vreme, u nedostatku društvenih mreža i ne tako dostupnog interneta, nisam imala sa kim to da podelim, pa sada nadoknađujem. Uvek sam svaku knjigu naručivala u pretprodaji putem Kluba čitalaca Narodne knjige i drago mi je što imam ta prva, stara izdanja, stvarno ove knjige imaju posebno mesto u mom srcu i čitav taj univerzum. 



15 коментара:

  1. Divno, divno. Uživala sam u ovom tagu, nisam ni znala da postoji (shame on me).
    Delim mišljenje, Rikman bi mi bio prvi izbor. Za drugi biram Rejfa.
    Iznova me oduševi animacija iz priče o tri brata, svaki put je isti WOW efekat. Za Dobijem sam prolila suza i suza, bio je nešto najplemenitije što HP univerzum ima. <3

    Hvala na tekstu. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe kako da ne postoji, zna se da je za nas Hari Poter knjiški Zlatni gral.😆
      Da, Rejf isto dolazi u obzir, pa koga pre upoznam njega ili Toma.😆
      Hvala tebi puno na čitanju.😘❤

      Избриши
  2. Odličan tag, baš mi je drago da si ga uradila: )
    Ja ću raditi ali kada odslušam sve knjige :)
    2.Ja sam filmove gledala, ali nisam sve knige čitala to je moj porblem :)
    Moj omiljeni je "Hari Poter i zatvorenik iz Askabana" od filmova taj je sa Gerijem Oldmanom i njega obožavam :)
    5.Sirijus Blek-ha može otac da mi bude (gore 9 godina je mlađi od moje bake), ali šta da radim kad je čovek hot :) Melfoj bi bio interesantan baš zato što nije boyfriend material ali recimo bolje on nego onaj Viktor, gospodin savršeni :) Ronova braća su simpa (on ispade najgori)
    6. Meni su Sirijus, Darko i Snejp uvek bili miljenici :)
    7.Ja sam dobila jatreba, večiti borac za slobodu :)
    8.Jao ja ceo život želim taj ogrtač jer kapiram da bih tako mogla da maznem i štapić i kamen. Ali ako bih jedno birama verovatno bih kamen izabrala :)
    10. Ja od kad znam za sebe svaki test, čak i na ovom sajtu Potermore uvek dobijem Ravenclaw, što ima smisla jer je to meni uvek bila "ženska kuća" a ceo život sam fascinirana pričom o Heleni Revenclaw :)
    11.Postaću dosadna, opet Gary Oldman ili Megi Smit (nju obožavam) i Helena Bonam Karter (najjača anti-heroina do svih baš obožavam Belu) možda pucam na previše visoko ali oni bez dileme (Ralf bi mogao da prođe isto) :)
    13. Jao ne ja se imam blagu foniju od visine, ja bih bila Hermiona koja navija sa tribina :D
    14.Ja mogu o filmovima da pričam ali ja sam doslovno mrzela što je Hermiona završila sa Ronom. Ja mislim da je Rouling htela da ima taj...ja to zovem "Martin efekat" (ne jer nego prepriuje od njega nego zato što je čovek ekspert za to)-ovo niste očekivali. Jer ima deo (ne mogu da se setim da li je treći, četvrti ili drugi film/knjiga u pitanju blokada totalna) gde Hari i Hermiona se vraćaju u prošlost da je izmene (kada je Hari video da ga je nešto spasilo ali ne može da se seti šta) gde je baš uvkazivalo jasno da bi njih dvoje mogli da se dese u budućnosti (lepi momenti) međutim ne. I to što mi je ubila jednog od blizanaca( pa bolje Rona da je elimnisala) to su joj greške.
    Mene si što ti što instagram inspirisali da ponovo slušam (sada ću bolje da razumem) sve knjige (osim druge i ovog dodatka koji imam štampano) sve knjige pa javlajam utiske. Ok malo sam doužila sorry. super tekst :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam počela da slušam, ali sam se prebacila na knjige, jer sam nestrpljiva, a audio- knjige mi se nešto sporo odvijaju.😆
      Haha zato sam ja izabrala Drvce, jer je čak i tada bio najstariji među svom decom. 😆
      Haha jao super ti ideja, kud se ja toga ne setih, deluje mi da si ipak materijal za Sliterin.😆
      Da, to je baš treći film kada je Hari mislio da ih je od Dementora spasao njegov otac, a to je bio ustvari on. Inače, Roulingova je htela da spoji Harija i Hermionu od samog starta, međutim, promenila je mišljenje tokom pisanja, jer je smatrala da glavni junak ne zaslužuje uvek da završi sa devojkom, pa je, na neki način, htela da nagradi i Rona. Veruj mi, mi smo u manjini, ljudi baš vole njih dvoje zajedno u stilu suprotnosti se privlače.😆
      Ma kakvi, baš uživam u tvojim odgovorima, hvala ti puno i jedva čekam tvoje utiske.😘

      Избриши
  3. Ivana, pre svega dobrodošla nazad :)))) i odličan tekst, veoma zanimljiv tag, baš sam se lepo zabavila čitajući i podsetila mnogo toga.:)
    Prilično davno sam čitala knjige, pre petnaestak godina, filmove gledam češće, ali bi mi bio neophodan neki "maraton" podsećanja, čim ugrabim vremena.
    Slažem se, ja takođe zazirem od analiza nečega što baš, baš volim, jer uvek osećam kako je za to potrebno naročito mnogo posvećenosti, odgovornost je velika, pa stalno odlažem za neki povoljniji period.
    Odgovaram po (davnom!) sećanju, tim pre me zanima kako ću ih iz ove perspektive doživeti pošto se vratim "Hariju" redom.:)
    1. Ovde imamo, kao što znaš, identično iskustvo počinjanja od druge knjige :), ja poslednje dve nisam čitala, a najviše volim "Zatvorenika iz Askabana" i "Red feniksa", mada mi je "Vatreni pehar" najuzbudljiviji po događajima i ličnostima koje bivaju uključene, takođe, od nje počinje upadljivo mračnija, teža tematika.
    2. Takođe, mada volim i "Vatreni pehar".
    3. Isto.
    4. Sirijusova smrt, mada me i Sedrikova pogibija poprilično uzdrmala.
    5. Ne mogu da verujem, Oliver je i meni bio super :), kao i - pazi sad - Viktor Krum!
    6. Uz pomenuto troje, dodajem Sirijusa, Snejpa, a volela sam i Lunu.
    7. Na "Pottermore", moj patronus je svraka. Ovako, rekla bih lisica
    8. Tek mi predstoji, gledanje i čitanje
    9. Rejvenklo mi je uvek bio najzaniljiviji
    Fali ti broj, inače
    10. Geri Oldman, naravno!:) Od mlađih, Ema - tačnije, poslala bih brata da je upozna, pošto je zaljubljen u nju od detinjstva
    11. Ne, ali sam gledala kako drugi igraju
    12. Isto, tragač je previše isturen
    13. Tek mi predstoji da formiram mišljenje, spojleri nisu narušili znatiželju. Slažem se u potpunosti, inače.
    14. Još jednom, potpisujem, mislim da je isti slučaj obema bio sa "Pesmom Leda i Vatre" nešto kasnije. :)))

    Mnogo hvala na ovom vraćanju u detinjstvo.:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ćeš se pridružiti čitanju kada ugrabiš vreme. Moram priznati i ja brže napredujem sa filmovima, ipak je lakše odvojiti vreme.😆
      Da, Vatreni pehar je definitivno prekretnica u serijalu, bar meni, naročito zbog kraja.
      Meni je Sedrikova smrt možda bila i najšokantnija iz razloga što je knjiga tada poprimila ozbiljan ton, neko je bez ikakve zadrške i razloga ubio dete. Iako je Voldemor uvek proganjao Harija, nekako smo te sukobe navikli da očekujemo, a ovo je bilo nešto sasvim drugačije.
      Haha, je l to Krum zbog filma?
      Sad ću da ispravim, hvala, kasno sam kucala, pa su mi malo oči otišle.😆
      Nema na čemu, hvala tebi puno na odgovoru i na čitanju.😘
      P. S. Počela sam sinoć da čitam tvoj prikaz Stanarke i sad čekam da se dokopam laptopa, pa da fino ostavim dug komentar, jer mi je ovako preko telefona nemoguće da se non stop vraćam na tekst.😘

      Избриши
    2. I ja, knjige i filmovi mi zaista mnogo znače, mislim da su među najvećim genijalnostima koje je moderno doba iznedrilo, po svojoj poruci i lepoti, tako da uvek branim Džoan i njeno stvaralaštvo od "ozbiljnih" kritičara. Tim pre jedva čekam da se svemu tome vratim.:)
      Da, u pravu si. Iako je već treći deo, barem meni, imao upadljiviju jezu kroz crnog psa koji "proganja" Harija i senku smrti koja se od prvog poglavlja nadvija nad sve, tek sa Sedrikom je to postalo deo njihovog sveta, onako neposredno.
      Moram priznati da jeste, ponajviše zbog filma (eh, zgodni Rumuni), a dok ni ja nisam fan Rona i Hermione (najgore rešenje, mada Harija i Džini takođe ne volim kao par), njena prva ljubav (na daljinu) mi je bila baš slatka.
      Kad smo već kod toga, jel' još neko voleo Harija i Čo Čang? Sećam se da sam već u knjizi baš simpatisala njihovo muvanje.
      Jedva čekam tvoje, kao utiske inicijatora čitanja "Stanarke", a isto važi i za prikaz "Viktorije", nadam se da će ti se dopasti. :)))

      Избриши
    3. Potpuno se slažem, uspela je da od početnih dečijih knjiga napravi nešto zaista posebno. Kao što sam napisala, imam tendenciju da me uvek glavni junak nervira, ali je Hari tako lepo osmišljen i toplo napisan da ne mogu da ga ne volim.😆
      Jao i meni je bio sladak sa Čo, mada mi je sve delovalo jako depresivno u petoj knjizi. Ja bih možda najviše volela ili da su Hari i Hermiona završili zajedno, jer imaju zaista nešto posebno, daleko posebnije nego prijateljstvo između Harija i Rona ili sa Lunom, mislim da bi taj spoj bio dobar.😆
      Hoće sigurno, ja obično kada sednem da pišem novi tekst "apdejtujem" se sa svim što ste pisale, pa mogu lepo natenane da pročitam i komentariše.❤

      Избриши
  4. Fantastičan tekst! Samo si me podstakla da opet krenem da gledam i čitam, jer decembar je vreme za HP! :) Iskreno, iako imam 26 godina, HP mi MNOGO znači i uvek se osećam kad ga gledam kao da je prvi put, i kao da proživljavam sve što i oni. Pogotovo volim Božićne praznike, i kada pada sneg i onu diiiiiivnu veseli, prazničnu muziku... :) Slažem se za Rikmana, a takođe biram Drvce :D

    Hvala ti na ovom divnom tekstu!
    Srećni praznici!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, potpuno se slažem nema lepšeg perioda za čitanje HP i gledanje filmova, još da nam neki sneg padne, milina.😆
      Najzad da sam našla na još jednog fana Drvceta.😆
      Hvala tebi puno na čitanju i takođe, srećni praznici.😊

      Избриши
  5. E ovo moram da 'ukradem'. Ja trenutno čitam ceo serijal i to po treći put.
    P.S. Izvini što ti stalno kradem tagove, ali šta ću kad su divni, divni, divni...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe ma opušteno, jedva čekam da vidim odgovore.😆
      Ja ne smem ni da kažem po koji put čitam, mada retko ovako uzmem ceo serijal, obično sporadično tokom godine uzmem nekoliko delova pa pročitam.😆

      Избриши
  6. Super post! Iako nisam ljubiteljica knjiga (čitam samo lektire), obožavam čitati Harry Potter knjige, dakle jedva sam čekala da izađe novi dio jer sam ga naprosto morala imati makar je na engleskom jeziku. Ovaj tag je prezanimljiv i jako su mi se sviđali tvoji odgovori i potpuno se slažem s njima *-*
    Zapratila sam tvoj blog, pa ako imaš vremena zaprati i ti moj - THIS IS MY LIFE

    ОдговориИзбриши