среда, 4. јануар 2017.

Najbolje i najgore knjige 2016. godine



Izvor: rebloggy.com

Pošto, na žalost, ove godine ne mogu da održim tradiciju i napišem post o najboljim filmovima u 2016. godini ( prethodne takve postove možete naći ovde i ovde, zatim ovde i ovde ), jer mislim da ne bih mogla da sastavim ni listu od tri takva filma, odlučila sam se za sumiranje 2016. godine u knjiškom smislu. Sastavila sam listu knjiga, za koje ja smatram da su nešto najbolje i najgore, što sam čitala ove godine. Naravno, nije reč samo o ovogodišnjim izdanjima, već su na spisku i starije knjige, ali sam ih ja pročitala tek ove godine. Lista nije sastavljena po nekom naročitom redu. Tokom 2016. godine sam pročitala malo više od 100 knjiga, uključujući tu i ponovna čitanja. Moj plan za 2017. je da malo bolje "organizujem" svoje čitanje, da pročitam neke knjige, koje već dugo odlažem i da se vratim nekim zaboravljenim žanrovima.



Najbolje knjige



1. Stiven King- Salemovo i Dalas `63


 


Ne mogu da vam opišem kolike sam predrasude gajila prema čuvenom majstoru horora, pročitavši samo "Zelenu milju". Mislila sam da su njegove horor knjige suviše krvave, nasilne, a to nije nešto što mene privlači da čitam, dok sam smatrala da je "Zelena milja" izuzetak u pogledu stila pisanja i tematike. Međutim, kao velikom ljubitelju paranormalnog žanra, a naročito vampira, preporučena mi je knjiga "Salemovo". Knjigu sam bukvalno "slistila" za par sati, savršeno izbalansirana količina jeze, straha i napetosti, plus tradicionalni vampiri, kao krvožedne zveri, koje, srećom, ne svetlucaju u mraku. Sa ekranizacijom romana "Dalas `63" u vidu mini- serije 11.22.63., koju sam preporučila u jednom od svojih postova, odlučila sam se da ga pročitam i usledilo je naravno još jedno oduševljenje delom ovog autora. Ideja o putovanju kroz vreme me je uvek fascinirala, a naročito je interesantan bio fokus na Kenedijev atentat, kao jedan od najintrigantnijih događaja američke istorije. 

2. Kolum Toubin- Bruklin




Čitanje knjige "Bruklin" usledilo je nakon gledanja istoimenog filma ( recenzija ovde ), a ova jednostavna životna priča o mladoj irskoj imigrantkinji na raskršću između tradicije i novog početka me je osvojila svojom suptilnošću i nenametljivim stilom. Ima nešto tako toplo i prijemčivo u ovoj knjizi, što omogućava poistovećivanje, uprkos različitosti vremena u kojem živi glavna junakinja. I knjiga i film imaju moju veliku preporuku. Detaljniju recenziju ove knjige možete pročitati ovde.

3. Sajmon Sibag Montefjore- Jedne zimske noći




Sasvim slučajno sam otkrila ovog odličnog autora, a "Jedne zimske noći" je definitivno knjiga o kojoj sam najviše razmišljala ove godine. Roman, koji govori o vremenu Staljinove strahovlade u Rusiji, po završetku II svetskog rata, ali pretežno iz perspektive nevine dece, tragično upletene u političku zaveru. Detaljniju recenziju možete pročitati ovde

4. Erin Morgenstern- Noćni cirkus




Dok sam o prethodno pomenutom romanu razmišljala nekoliko dana, ovaj sam osećala sigurno još neko vreme nakon čitanja. Jedinstven stil autorke, koji možda ne odgovara svima, lepota opisa i pažnja, koja je posvećena detaljima zapleta, te divno kreirani likovi, definitivno čine ovu knjigu najlepšom, koju sam pročitala ove godine. Detaljniju recenziju, kao i opis radnje, možete pročitati u ovom postu.

5. Sarah J. Maas- A Court of Mist and Fury



Dok je prvi deo bio osrednje štivo, drugi je zaista prevazišao moja očekivanja, toliko sam sam ga ove godine pročitala dva puta. Kako je reč o nastavku, pisanje o zapletu bi zaista bilo previše otkrivajuće, tako da ću samo reći da je ovaj serijal nešto između reinterpretacije bajke Lepotica i zver i mita o Hadu i Persefoni, da govori o svetu magije i vilenjaka i da su knjige više NA nego YA, jer imaju određeni eksplicitni sadržaj. Knjiga, sama po sebi, nije kvalitetno štivo, ali je izuzetno zarazna i intrigantna, autorka ima dar da zarobi našu pažnju i da nas otrgne od realnosti i natera nas da se izgubimo u njenom svetu, a opet ova knjiga je u odnosu na njena druga dela nešto orginalnija, naročito u pogledu likova i priče. Nešto više o ovoj knjizi, kao i o prvom delu, možete pročitati u mojoj recenziji.

6. Li Bardugo- Šest vrana 




Nisam očekivala da mi se ova knjiga svidi, iskreno, jer nisam bila oduševljena prethodnim radom autorke ( Grisha triologija ), ali raznovrsnost likova i umeće sa kojim su kreirani, su učinili da se zaljubim u svakog od njih. Ovo je priča, koja u fokus, prvenstveno, stavlja svoje likove, njihov karakterni, a potom i emotivni razvoj, a likovi su upravo ono u čemu je ova knjiga zasenila ostala YA izdanja ove godine. Detaljnu recenziju možete pročitati ovde. Uskoro nas očekuje prevod i drugog dela, takođe u izdanju Urban Reads, koji je već najavljen.

7. Saba Tahir- Iskra u pepelu




Iznenadilo me je koliko mi se ova knjiga svidela. Ima nešto u evokaciji rimske civilizacije što očigledno prija mom čitalačkom ukusu, toliko da sam o ovoj knjizi verovatno razmišljala i više nego što ona to zaslužuje. Malo više sam o knjizi pisala u ovom postu, tako da tu možete pročitati nešto o zapletu, a ovde ću reći samo da me je prijatno iznenadio stil autorke i poigravanje sa klišeima, tako tipičnim za YA knjige. Iako, ni ona sama nije odolela da upadne u klopku predvidivog, celokupan svet, koji je stvorila, potlačeno društvo, elitna vojska mladih, čija su lica prekrivena parazitnim maskama, lagana inkorporacija magije, ova knjiga me je defnitivno osvojila. Kako nisam sigurna da li će kod nas drugi deo uopšte biti preveden, nisam čekala, već sam pročitala i drugi deo, a izdanje trećeg nas očekuje već tokom 2017. godine.


Najgore knjige





Naravno ovo spaljivanje na slici služi samo kao metafora, zaista se ne zalažem za bilo kakav vid zlostavljanja knjiga, ma kakav zločin protiv književnosti počinile.


1. L. M. Hilton- Maestra




Kada je Stefani Majer napisala "Sumrak" sagu, mnogi su pokušali da se okoriste njenom formulom i da se opare, ali samo je E. L. Džejms uspela ubacivši jednu jedinu stvar, koja je "Sumrak" sagi nedostajala, a to je sado- mazo seks, koji je, pri tom, sve osim toga, pošto, iznenađujuće, za knjigu, koja nas konstantno plaši pljeskanjem i bičevanjem, u "50 nijansi siva" toga ima najmanje, pa mi se čini da je jedina kazna, koju neprestano primamo ta što čitamo knjigu. Nakon "50 nijansi siva" dobili smo talas jeftinih erotskih romana, koji pokušavaju da budu dubokoumni i mračni, trudeći se da nas šokiraju insinuirajući da je seks između klovna na trombolini i žonglirajućeg majmuna oh tako neprikladan da o njemu sigurno tajno maštamo živeći svoje učmale živote propalih domaćica, što se zaista nadam da nije istina, mada sada kada sam pomislila na to, sigurna sam da će me podsvest eventualno ujesti za dupe. Eto, šta meni radi ova knjiga. Tera me da trabunjam i hejtujem, bez nekog logičnog smisla. "Maestra" bukvalno nema nijedan iskupljujući kvalitet. Ne samo da mi je žao što sam potrošila dva, tri sata života čitajući je, nego sada želim sama sebi da lupim šamar, jer sam isto toliko potrošila da napišem, iole koherentnu i koliko toliko objektivnu, recenziju ovde

2. Aimee Carter- The Godess Test




Ovaj serijal sam pročitala tokom leta, u vreme moje opsesije sa svakom interpretacijom mita o Hadu i Persefoni ( više nikada neću dozvoliti da omiljena tema vodi moju potragu za sledećom knjigom, koju ću čitati )  i isti je jednostavno užasan. Loše napisan, iznurujuć za čitanje, toliko da će vas od količine teen drame bukvalno boleti oči, ako ikada imate tu nesreću da naiđete na ove knjige ili se iko, kod nas, doseti da ih prevede i pokuša da ih proda kao novi "Sumrak", ali sa grčka mitologija obrtom, jednostavno se udaljite, bez ostvarivanja očnog kontakta i bežite u suprotnom pravcu. Budite pametniji od mene.  

3. Majkl Kalahan- U potrazi za Grejs Keli




Leto očigledno nije bilo baš najbolje vreme za mene i moje čitanje, a to dokazuje činjenica da se većina najgorih knjiga sa ove liste nalaze na listama pročitanog u julu ( ovde ) i avgustu ( ovde ) mesecu. Gledajući sada svoju listu na Goodreads- u shvatam da sam tada pročitala neverovatan broj gluposti, koje bi verovatno opteretile ovu listu kada bih ih sve nabrojala. Iz revolta prema očiglednom sadizmu autora prema liberalnim ženama ne želim da posvećujem pažnju ovom romanu, rećiću samo da je očajno predvidiv i da ne pokušava da plasira neke uznemiravajuće ideje, bio bi najdosadnija knjiga, koju sam pročitala ove godine, jer mi sem prezira, nije izazvao iole vrednu emociju.

4. Filipa Gregori- Bela princeza




Prijatno iznenađena prethodno pročitanim knjigama iz serijala "Rodbinski ratovi" Filipe Gregori, koji su raspršili moje predrasude da je reč o romanima, koji se koriste istorijskim ličnostima, kako bi ispričali otrcanu romantičnu priču radi buđenja jeftinih emocija ( za to imam YA pobogu  ), mislila sam da poslednja knjiga u serijalu nikako ne može biti loša. Kako sam se samo prevarila. Ovo je verovatno najdosadnija i najneharizmaztičnija žena o kojoj je Filipa pisala, da li je tako zaista bilo ili se sama autorka odlučila za takav pristup, verovatno, nikada nećemo znati. Kćerka Elizabete Vudvil, takođe nazvana Elizabeta, je žena, koja je navodno začarala svojom lepotom i ljupkošću svog strica, Ričarda III, koja je naposletku osvojila svog muža Henrija VII, inače krvnog neprijatelja njene porodice, pa kako je onda knjiga iz njene perspektive toliko dosadna i beživotna da prosto poželite da nešto nasilno prekine vašu agoniju čitanja? Zaista bih volela da znam odgovor na to pitanje. Čak sam uradila i recenziju ove knjige u odgovarajućem, beživotnom tonu.

5. Dafni Kalotej- Ruska zima




Kada sam objavila recenziju ove knjige, nisam znala da je ona toliko voljena i da se moje mišljenje može smatrati kontraverznim. Elem, meni se zaista nije svidela ova knjiga. Bledo, neupečatljivo, štivo ispod proseka, koje pokušava da uhvati nostaligačan ton, kakav su nekada imale knjige Danijele Stil, dok ona nije počela da kopira samu sebe. Utisak o ovoj knjizi mogu da sumiram u reči bla. Detaljniju recenziju možete naći ovde.

Toliko od mene što se tiče 2016. godine. Ukoliko me pratite na Goodreadsu- u, možete videti da sam, kao cilj, za 2017. godinu postavila 50 knjiga, tako da ću pažljivo razmisliti šta će se naći na mojoj TBR listi za ovu godinu. Šta ste vi čitali prošle godine i da li imate neke favorite ili želite sa mnom da podelite ogorčenje nekom knjigom? Pišite u komentarima.


24 коментара:

  1. Odlična lista!
    U poslednjih par dana se premišljam da ponovo čitam ACOMAF, nisam davno :)Inače je plan bio vratiti se serijalu oko prvog maja, taman da stignem obnoviti gradivo.. :D Fali mi ekipa..

    P.S. Hvala ti što si me podstakla da im pružim šansu.. :*
    P.P.S. U planu su i "Cirkus" i "Šest Vrana", javljam utiske čim se na njih "bacim".

    Hvala na tekstu! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. :*
      Sačekaj april, pa ćemo zajedno, ja ću treći put. :D
      Nema na čemu, tako imam sa kim da komentarišem. :*
      Jedva čekam utiske za Cirkus, ja sam mislila da si je već pročitala. Znam da ti Vrane nešto nisu legle.
      Hvala tebi na komentaru. :*

      Избриши
    2. Što bi rekli Ameri - It's a date! Računaj na "Night Court Gang" Buddy Read :D
      Isto, ne ide kad si sam u fangirl fazonu, kad imaš nekog ko razume muku lakše je.. :)
      Nisam čitala, prošlu godinu bih mogla nazvati puž koliko sam knjiga pročitala, užas živi.. Kraj kreveta mi stoji što će reći da je uskoro stići na red, dok te s natkasne ne raščistim nema nove ture.. E što se tiče "Vrana" mislim da je fazon bio u tabletu, dođe mi tako pa se zasitim da čitam pdf.. Sad nisam neko izvesno vreme, valjalo bi dati drugu šansu. Taman da te stignem kad kreneš drugi deo da čitaš.. :)

      Избриши
    3. Da, haha, a ovo su baš knjige za to fangirlovanje. :D
      Isto, isto, skroz te razumem, nekada samo čitam epub, a u poslednjih nekoliko meseci bukvalno tabletu ni ni prilazim, zato još nisam ni pročitala drugi deo, strpljivo čekam da ga naši izdaju, što je neuobičajno za mene. :D

      Избриши
  2. Nisam čitala nijednu od ovih knjiga, prve dve mi se čine interesantno. Fotografije, kao i post su odlične, super si :) :*

    https://bbooklovers.blogspot.rs/ Poseti moj novi blog :)

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan post! Nijesam pročitala nijednu od ovih knjiga, ali potrudiću se! :)

    pratim te, ako želiš da uzvratiš:)♥ https://lifella2.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Ja isto volim da čitam i čini mi se da sam 2016. pročitala najmanje knjiga (zbog posla). Imam poduži spisak nadam se da ću ga ispoštovati u 2017. nove knjige/naslovi se samo gomilaju :)

    Milica Pralica

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpuno te razumem, meni će verovatno takva biti 2017. godina, 2016. je baš bila rekordna u tom smislu. :) Nema veze, bar uvek imamo šta za čitati. :)

      Избриши
  5. Vidim da je aktuelno rezimiranje godišnjg učinka u čitanju :) i mada sam se opirala ideji, pošto gajim instinktivnu odbojnost prema svemu što mi zasmrdi na trend, moram priznati da sam jutros, pošto sam (u prenesenom značenju koliko i bukvalno!) k'o promrzla dočekala da se biblioteka otvori, promenila mišljenje. :) Naprosto, sastavljajući listu knjiga koje bih ove godine volela da pročitam već jednom, shvatila sam da bi možda bilo korisno da preporučim neke naslove koji su me ove godine oduševili, onako, u kratkim crtama, pa će verovatno to biti tema prvog ovogodišnjeg teksta iako mi je generalno mrsko da "kradem" ideje.:*

    Uglavnom, tvoj godišnji pregled je sjajan, baš kao i prethodni mesečni, moram reći da me lista favorita, sa izuzetkom poslednje tri (koje neću čitati, jer nisu u mom fazonu, a pre svega nemam vremena), meni takođe ili u planu (King i Montefjore) ili su me baš oduševile ("Noćni cirkus" i "Bruklin")!:)))))
    Što se razočaranja tiče, prateći tvoju rubriku, ovo je bilo očekivano, mada ću ja "Belu princezu" svejedno pročitati radi kontinuiteta (nameračila sam se na ceo serijal), a "Rusku zimu" možda ako baš budem dokona, pošto sam dobila tu knjigu prošle godine, pa da ne kupi prašinu bezveze.:)
    Nadam se da rezime ide već u subotu, a tebi HVALA, kao i uvek, na preporukama, književnim i filmskim, koje su redovno pouzdane i proverene!:))))

    P.S. Naručila sam prva dva dela "Tuđinke" i mislim da ću prvo u januaru da pročitam prvu knjigu, pa da gledam seriju. Mnogo se radujem, unapred! Danas sam se setila onog upitnika i stavke "Pohlepa", jer kad se nađem među policama, najradije bih sve čitala, odmah!:)))) Šteta što ne možemo kao Kim u "Moja maćeha je vanzemaljac" da čitamo brzinski, samim dodirom listova knjige!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam se razmišljala da li da pravim jednu ovakvu listu, ali ajde u nedostatku one filmske, morala sam.
      Mislim da će ti se Motefjore baš svideti, a i za Kinga jedva čekam utiske, ja sam baš ostala prijatno iznenađena.
      Hvala ti puno. :*
      Ja jedva čekam tvoje utiske za Belu princezu, nekako kada mogu da se nadovežem da tuđe mišljenje i prosto učestvujem u diskusiji, tek onda u potpunosti sagledam mane ili prednosti neke knjige.
      Haha bilo bi lepo, mada bojim se kakve bih tek onda knjige stizala da pročitam. :D
      Ja sam pročitala prve tri knjige Tuđinke, čini mi se i onda se desilo nešto zbog čega sam izgubila interesovanje, ali neću da ti spojlujem. :D
      Hvala puno na komentaru. :*

      Избриши
  6. Za 'Noćni cirkus' slobodno mogu reći da je i meni bila jedna od najdražih knjiga prošle godine. Ostale od navedenih nisam čitala, mada duže vreme držim na oku "Jedne zimske noći", ali sad ću je sigurno uzeti. Stiven King i uopšte trileri/horori nisu u mom fazonu, tako da ne verujem da ću njima posegnuti (čak me ni Agata Kristi nije posebno impresionirala), a što se tiče "Iskre u pepelu" taj young adult žanr mi postaje prilično monoton (isti motivi se pojavljuju). Ali opet hvala na preporukama!
    "Služavke", "Ako niko ne govori o skrivenim stvarima" i "Istočno od raja" su knjige koje su se meni posebno dopale prošle godine, pa ako ih nisi čitala imaš moje preporuke :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, moram priznati da je i meni postao monoton, uhvati me nekada manija za tim knjigama, pa pročitam milion, a onda naglo prestanem, pa po godinu dana ništa. :D
      Iskra u pepelu se baš nekako istakla i na moje iznenađenje. :)
      Ja sam isto bila u tom fazonu, mada lično volim gotik horore, ali ove dve knjige su me stvarno oduševile. :)
      Daa, Noćni cirkus je tako posebna knjiga.
      Jao Služavke već godinama houću da pročitam, naročito od kako sam gledala film, kao i Istočno od raja, ovu drugu sam viđala u biblioteci, uzeću je prvom prilikom, hvala puno na preporukama. :)

      Избриши
  7. Ja se nadam da ce se i meni svidjeti Sest vrana, jer nisam ni ja dosuevljena sa Grisha Trilogy a svima su bile knjige super :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi javi utiske, ja sam isto bila skroz skeptična, ali baš mi se svidela knjiga, dok je Grisha triologija i dalje bila puna klišea u tom žanru, ova knjiga zaista ima jedinstvene likove, a pri tom je i zabavna. :)

      Избриши
  8. odličan post ja sam nešto slično napsiala i trebalo bi da ide u nedelju, dopada mi se što si izdvojila kako anjbolje tako i najgore. OD svih koje si stavila ni jednu nisam čitala ali se nadam da ću imati prilike barem Brulin i noćni cirkus da pročitam one mi deluju najinteresanije, super post uživala sam :)

    ОдговориИзбриши
  9. Vala ni ja ni jnddu od ovih ne čitah, al sve bi ih čitala sem S. Kinga, čitala sma par njegovih i ne leži mi taj njegov fazon pisanja :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvini molim te što se tek sada javljam, uhvatio me je neki virus od 1. i bukvalno me ne pušta. :/
      Ja ne mogu da kažem da mogu da čitam sve njegove knjige, deluje mi da mi više odgovaraju ove, kojima iskače iz nekog uobičajnog opusa, na primer, nemam želju da čitam Keri, To ili Isijavanje. :D

      Избриши
    2. Keri je meni bila ništa posebno, ali bukvalno ništa. Crkoh čekajući nešto bitno, neki WOW momenat, šok jer Bože, to je King.. Na kraju ispade mućak. :D

      Избриши
    3. Ja zato i izbegam da čitam te najizvikanije knjige, mada me ni filmovi snimljeni po njima nešto ne privlače, nije to moj tip horora. :)

      Избриши
  10. Od ovoga sam čitala samo Noćni cirkus i svideo mi se, baš sam ga prošlog meseca čitala ponovo. Filipa Gregori me je razočarala, najpre Belom kraljicom, a onda dotukla Crvenom, tako da sam digla ruke od nje (prethodno sam čitala Bolenove i Kraljičinu ludu, koje su mi se dopale).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, videla sam na ig, baš mi je drago što ti se svideo, znam da je onako dosta podeljeno mišljenje o toj knjizi. Ili se ljudi razočaraju ili su oduševljeni.😆
      Meni je iz tog serijala ostala samo Crvena kraljica, ali me je Bela princeza toliko ubila u pojam da skoro neću čitati nešto od nje, a i prosto cela ta ideja posle određenog vremena dosadi i deluje repetitivno.😕

      Избриши