недеља, 7. мај 2017.

5 serija savršenih za proleće


Izvor: Tumblr

Dugo nisam pisala post ove vrste, a kako sam se u međuvremenu vratila svojoj staroj ljubavi, tv serijama, odlučila sam da je vreme da napišem par preporuka. Otkrila sam neke nove i dovoljno zanimljive da mi zaokupe pažnju dalje od prve epizode, te bih vam savetovala da nekoj od njih pružite šansu, jer vas mogu prijatno iznenaditi, ukoliko ste u potražnji za novom "tv okupacijom". Inače, pisala sam ranije preporuke slične vrste, te ih možete potražiti ukoliko dole kliknete na tag TV serije.

 1. Harlots



Ovu seriju sam sasvim slučajno otkrila, kada su već bile dostupne prve dve epizode. Intrigantan koncept i ime glumica, Samante Morton i Džesike Braun Findli ( Downton Abby, Winter`s Tale ) bili su dovoljni razlozi da seriji pružim šansu i nimalo se nisam razočarala. Mogu reći da je ovo verovatno jedina serija, čiju epizodu očekujem svake nedelje sa nestrpljenjem, a to mi se nije dugo desilo. Priča se odvija u Londonu, tokom 18. veka i govori o vlasnici javne kuće, Margaret Vels, koja pokušava da odgoji svoje dve kćerke u ovom, naizgled uštogljenom, a u stvari perverznom, društvu, tako što će im obezbediti zaštitu nekog bogatog patrona, kome će biti ekskluzivne ljubavnice. Istovremeno pratimo i njen sukob sa vlasnicom konkurentske javne kuće, te život ovih devojka, koje su istovremeno omražene, ali i nephodne pripadnice društva. Malo upozorenje, kao što možete pretpostaviti na osnovu samog naslova, ova serija nije za snebljivive, lično, ne mislim da je nešto posebno vulgarna, ali ima dosta scena seksualnog sadržaja ili implikacija, doduše, ne u rangu Game of Thrones. Trenutno je putem servisa Hulu dostupno nekoliko epizoda prve sezone, koja će ukupno imati osam epizoda.

2. Riverdale



Priznajem da nisam naročito bila upoznata sa Arči stripovima, kao delom američke pop- kulture, dok nisam čula za ovu seriju. Relativno optimistični i vedri stripovi dobili su mračniji preokret u priči o gradiću Riverdejlu, naizgled idealističnom, koji potresa ubistvo jednog od najpopularnijih i najistaknutijih mladića, Džejsona Blosoma. Arči i njegovi prijatelji naći će se upleteni u misteriju Džejsonovog ubistva, dok duboko skrivene tajne "uzornih" građana, najzad, izlaze na svetlost dana. Ovo je ona serija, koja će vam zameniti nekada, iole, zanimljivu Pretty Little Liars, koju je odavno trebalo ukinuti, međutim, za razliku od pomenute, kreatori ove serije su nam obećali razrešenje glavne misterije već u prvoj sezoni, što je sjajno i čini gledanje isplativim. Dosta tinejdž drame uz živopisne likove i par sjajnih glumaca, u potpunosti će vas "navući" na ovu seriju. Serija se zaista trudi da pruži omaž znatno poznatijoj i priznatijoj seriji Twin Peaks, čiji nas nastavak uskoro očekuje. Trenutno se u Americi emituje prva sezona, koje je pri kraju, ali serija je već dobila "zeleno svetlo" za drugu sezonu.

3, The White Princess



Nastavak relativno uspešne kostimirane drame The White Queen iz 2013. godine, nastale po istoimenoj knjizi autorke Filipe Gregori, predstavljao je možda jedno od najprijatnijih iznenađenja ovog proleća. Kako me je knjiga prilično razočarala ( recenzija ovde ) nisam očekivala da će serija biti nešto posebno drugačija. Međutim, drago mi je da je radnja mnogo zanimljivija, dinamičnija, a naročito proširena u odnosu na knjigu, koja je bila repetitivna i dosadna. Serija, ovog puta, prati kćerku Elizabet Vudvil, glavne junakinje prethodne, Elizabet od Jorka, koju, protiv njene volje, udaju za neprijatelja njene porodice, Henrija VII, u očajničkom pokušaju okončanja Rata ruža ( 1455.- 1485. ) i višedecenijskog pokolja engleskog naroda. Mada mi je u početku trebalo da se naviknem na nove glumce i "pohvatam" ko je ko, već nakon desetak minuta prve epizode ponovo sam utonula u svet rodbinskih ratova i sukoba crvene i bele ruže. Doduše, produkcija bi mogla biti malo bogatija i raznovrsnija, ali u svakom slučaju, predstavlja napredak u odnosu na prethodnu, po tom pitanju. Dostojna serija za svakog ljubitelja britanskih kostimiranih drama. 

4. The Arrangement



Verujem da veliki broj nas voli da se opusti uz tv ( laptop ) ekrana i pogleda nešto zabavno, a opet uzbudljivo, što će nam na tih pedesetak minuta skrenuti pažnju sa svakodnevnice. Upravo tako nešto predstavlja najnovija serija u produkciji kanala E!, poznatog po prilozima o poznatim, holivudskim ličnostima, The Arrangement. Priča se da je serija zasnovana na braku između Tom Kruza i Kejti Holms, te njegovoj povezanosti sa ozloglašenom sajentološkom crkvom. Malo poznatoj glumici Megan Morison je ponuđen ugovor na deset miliona dolara kako bi stupila u fiktivnu vezu sa trenutno najpoznatijom holivudskom zvezdom, Kajl Vestom. On je tipičan primer srcelomca na platnu i deča iz susedstva u stvarnom životu, koji neprestano propagira učenje Instituta višeg uma, crkve, koja prati svaki njegov korak. Između njih če se, međutim, roditi istinska osećanja, dok pokušavaju da manevrišu surovim svetom izdaje i ucene.Kada bih zaista verovala u guilty pleasures, ova serija bi svakako spadala u tu kategoriju.

5. Anne



Skoro sam u postu 5 knjiga savršenih za proleće pisala da sam ponovo odgledala omiljenu adaptaciju knjige En iz Grin Gejblsa iz 1985. godine. U međuvremenu, saznala sam da Netflix planira emitovanje nove verzije, te sam odlučila, uprkos početnom otporu, da joj pružim šansu. Jako me je zanimalo da li mogu da nešto novo pruže u odnosu na gotovo savršenu verziju, te, iako ne mogu reći da je ova verzija uspela da zaseni staru, ipak je donela nešto neočekivano i osvežavajuće dobro poznatoj priči o siročetu En, koju usvajaju sredovečni brat i sestra, Metju ( mala zanimljivost- Metjua tumači isti glumac, koji je igrao ulogu stidljivog naučnika Džaspera u svima poznatoj i voljenoj seriji Put za Ejvonli ) i Marila Katbert i koja ostaje da živi sa njima na Ostrvu princa Edvarda, u idiličnom Ejvonliju, gde upada u najrazličitije avanture. Ono što mi se naročito dopalo, iako to teška srca priznajem jeste kasting, iz prostog razloga, jer su mladi glumci odgovarajućeg godišta za uloge, koje igraju u odnosu na verziju iz 1985. godine. Mladi Lucas Jade Zumman je dostojan naslednik Džonatana Krombija u ulozi šarmantnog Gilberta, dok je Amybeth McNulty neodoljiva, iako malo prenaglašena, u ulozi En. Serija uvodi dosta novih elemenata, koji predstavljaju znatna odstupanja u odnosu na knjigu, što nije loša stvar, imajući u vidu da bi prosta replika prethodne verzije bila nezanimljiva i zamorna za gledanje. Doduše, pojedine epizode su me pomalo uznemirile usled znatno mračnijeg, pa mogu reći i sumornijeg tona, za razliku od, može se reči, naivne i optimistične atmosfere knjige i prethodnih adaptacija. U svakom slučaju, one seriji daju realističniju i osvežavajuću notu. Trenutno je dostupno par epizoda prve sezona, koja će imati ukupno osam epizoda.

Da li ste gledali neku od ovih serija? Šta je to što vi gledate ovog proleća?


11 коментара:

  1. Sjajan post draga! Hvala ti na preporukama, jer sam baš tražila neku zanimljivu seriju da gledam! Iz ovih opisa, pažnju mi je privukla serija Rivendale (možda zato što je Cole Sprouse zgodan...). :D

    http://lifella2.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  2. Drago mi je što si se vratila filmsko-serijskim tekstovima, već su zafalili.:)
    Interesuju me "Harlots", "The white princess" i "Anne", pa ću sačekati da se sezone završe, kako bih negde na leto gledala u kontinuitetu. Za sada imam u planu da završim "Black sails", pa slede "Outlander", "Versaj" i verovatno konačno "Penny Dreadful", a onda sve ostalo dolazi u obzir. Druga sezona "The last kingdom" i predstojeća sedma "Game of thrones" pre svega. Uh, samo treba vremena!:)
    Tvoji prikazi su, kao i uvek, savršeni.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, da znaš da su i meni nedostajali, samo mi je malo falilo inspiracije. :)
      Jao jedva čekam utiske za Black Sails, a naročito posle za PD.
      Naravno, uvek nam fali vremena za sve što hoćemo da postignemo. :)
      Hvala još jednom. :*

      Избриши
  3. Mene kao velikom ljubitelju serija😊, nije poznata nijedna od ovih😆...ja naginjen ka malo drugacijem ukusu kada su one u pitanju i za sada gledam Sllepy Holowin, Salem i The Originals, The walking dead sam trenutno "zabatalila" jer su me smorili vise...

    ОдговориИзбриши
  4. Naišla takva tura. :D
    Ja sam počela da gledam te tri, ali mi nešto nisu zadržale pažnju, mada sam baš pre neki dan pomislila da bih mogla da se vratim na Sleepy Hollow. Kako napreduje?
    Jao ja sam ih zabatalila negde, ja mislim, na četvrtoj, petoj sezoni, ali pratim Fear the Walking Dead. Moj brat se još drži, kaže isteraće do kraja. :D

    ОдговориИзбриши
  5. Super post ova Harlots me baš interesuje, mogla bih da je pogledam :)
    Jao ja sam Riverdale probala ali čaim sam videla onu plavu mučenicu u par kadrova isključih ja, jedino riđa devojka i onaj glavni "Kazanova" su mi bili simpatični. Možda jer me je na momenat asocirala na miks PLL (da slažem se trebalo je davno da je završe, posebno jer su otegli da bi Aria i njen profesor imali prostora) i 13 reasons why (u domenu tinejdžera od kojih svako čuva neku tajnu i na neki način je povezan sa nekim događajem, sa tim da u 13RW mi se glumci više dopadaju) pa zato nisam mogla da nastavim. Videću već trenutno gledam Mad Man-a (po ko zna koji put) pa kad me to prođe možda pogledam ovo :)
    Na TWP si me navukla, toliko da se svakog ponedeljka ujutru setim da je skinem, ne mogu mnogo je dobar frajer Henri :)
    Za druge dve takođe prvi put čujem, hvala na preporuci :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Trebalo je da nastaviš, ta plava na kraju postane najbolji lik. :D Ne ozbiljno, serija je sve bolja sa svakom epizodom, nije sada umetničko delo, ali je onako kemp zabavna. :D
      Daaaa, divni su mi i on i Elizabeta, baš su par, podstiču me da nađem neke knjige o njima da čitam, ali bih uvek ovo dvoje da zamišljam. :D
      Nema na čemu, hvala tebi na čitanju. :)

      Избриши
  6. put za ejvolni a en sam obavezno geldala i imam zelju sebi nabavit i knjige da imam..ja sam veliki fan tih serija, mnogo ih volim <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divna je zaista. :)
      Samo Put za Ejvonli nije rađen po knjigama, samo je En iz Grin Gejblsa i taj serijal baš po knjigama. Ovo je Salivan, koji je radio verziju En iz 1985. godine unajmio scenariste da napišu seriju, koja će biti slična knjigama. :)
      Možda ti već i znaš, ali rekoh da napišem, pošto, iskreno, ja pojma nisam imala, mislila sam i da je Ejvonli po knjigama. :D

      Избриши
    2. da odgovorim psole 20 dana xd ... da da znam to :) nego što m iovo radite ajd za filmove i lakše za naći al serije..aaa :((

      a bas mi se gledaju

      Избриши