петак, 1. јануар 2016.

Burnt





Zaplet: Adam Jones je vrhunski kuvar, koji je svoju karijeru uništio drogiranjem i razmaženim ponašanjem. Sada je u Londonu, odlučan u nameri da se vrati na pravi put i dobije svoju treću Mišelin zvezdu.


Režija: John Wells.




Kada sam gledala trejler, moram priznati da sam pomislila da je ovo jedan od onih filmova, gde neko zanimanje žele da prikažu totalno van konteksta i smeste ga u neke neprimerene situacije, samo da bi izmešali žanrove i stvorili hibrid tipa kuvar postaje borac protiv dilera droge iliti Taken u kuhinji. Naravoučenije, ne gledajte trejlere. Ovaj je bio jako loš, jer je naglašavao sve ono što bi eventualno bilo loše u ovom filmu, to jest iste elemente je postavio u sasvim drugačijem kontekstu od onog, koji oni zaista imaju. Ovo nije komedija i ovo nije akcioni film.

Bredli Kuper, kada još uvek nije imao star power kakav danas ima, je glumio u seriji pod imenom Kitchen Confidential, seriji koja je imala samo jednu sezonu, iako jako zabavna, sa sjajnim likovima i još boljom glumom. Ako ste kojim slučajem pogledali ovu odličnu seriju, ovaj film je za vas. Bredli je ovde samo dodao par Gordon Remzijevskih finesa, ali ne preterujući i ne praveći od sebe grotesku, kako sam Gordon to nekada čini. Uspeo je da prikaže šarm bad boy- a u kuhinji, svojevrsne rok zvezde, ali istovremeno prikazujući i ljudskost, ranjivost, emotivnost i sposobnost da se poveže sa drugim ljudima. Svaki od glumaca, koji glume u ovom filmu, su se apsolutno potrudili da dočaraju svoje uloge i mogu reći da su uspeli u tome. Možda umišljam, ali ponekad mi se čini kao da glumci prosto otaljavaju ili odrađuju svoje uloge, pa se stiče utisak da ni sami ne veruju u projekat, kome su se posvetili. Ovde to nije bio slučaj, svako je ostavio određeni utisak, sa minutažom, koja mu je data, a ovaj film ima neke jako dobre glumce, koji se ne pojavljuju u ulogama dužim od pet minuta ili desetak scena.


Može se reći da je film propao u svetu, u svakom smislu, priznajem nisam ni nameravala da ga pogledam, ali je onaj deo mene, koji religiozno prati svake godine Masterchef US ( mada sam se posle proglašenja ovogodišnjeg pobednika zarekla da više neću ) i obožava emisije o kuvanju, prosto me fascinira ta uzbudljivost i dinamika kuhinje jednog renomiranog restorana, kao i težnja za perfekcionizmom, odlučio da ga ipak pogleda. I nisam se pokajala. Zanimljivo, uzbudljivo, sa harizmatičnim glumcima, toplo, emotivno, ni u jednom delu razvučeno i šarmantno upakovano, možda ne film, koji će osvojiti ijednog Oskara ili vam pružiti uvid u najskrivenije dubine ljudske duše, ali svakako film, koji će vas opustiti, zabaviti, a možda i na trenutke prilično dirnuti, naročito prikazom odnosa prijateljstva i odanosti između ljudi. Još ako ste fan filmova o hrani, te pripremanju iste i uopšte filmova o napetosti i stresu, koje sa sobom nosi zanimanje glavnog kuvara, uživaćete, bar ja jesam.

Zaključak: Nepravedno iskritikovan film, koji možda neki ljudi nisu mogli da prihvate za ono što on stvarno jeste. Ja preporučujem da ga pogledate, možda će vas prijatno iznenaditi kao mene.


2 коментара:

  1. uz ovaj film ko odoli a da ne pojede nesto svaka mu cast xD

    elem, meni se dopao, ima ono "nesto" sto ce neki uvidjeti neki ne

    ОдговориИзбриши