среда, 29. јун 2016.

Reci mi šta čitaš, pa ću ti reći ko si ( Book Tags & Challenges )




Postoji samo jedan razlog zašto obično ne radim book tag- ove, a to je što u datom trenutku nikada ne mogu da se setim koja mi je to knjiga omiljena, u kojem svetu bih najradije živela ili koji mi je omiljeni lik. Međutim, kada sam videla post i pitanja kod Sare na divnom blogu Sarah-m-world, koji obavezno morate posetiti, odlučila sam da pokušam da iole zanimljivo odgovorim na zadata pitanja. Neka sam pomalo izmenila, nadam se da Sara neće zameriti. Pa da počnemo.

1. Da li smatraš da je rezime na poleđini knjige korisna ili nepotrebna stvar?

Svakako korisna. Lično, najčešće se dobro informišem o knjizi, pre nego što uzmem da je čitam, na goodreads- u ili na book tube- u, ali kada stihijski uletim u knjižaru ili biblioteku sinopsis glavu i novčanik čuva.

2. Kupuješ novu knjigu, u kakvoj formi je uzimaš, da li audio, e- book, u mekom ili tvrdom povezu?

Ako je to neka knjiga za koju već unapred znam da je odlična i da će mi se sigurno svideti, onda je kupujem u mekom ili tvrdom povezu.



3. Dok čitaš, da li zapisuješ nešto na stranicama knjige, neki komentar ili misao, koja ti se naročito svidela?

Ne, imam za to poseban notes, a ako čitam elektronsku knjigu, aplikaciju sticky notes u kojoj zapisujem citate i slične stvari, možda neki komentar, koji ću posle upotrebiti tokom pisanja recenzije.

4. Da li ti je bitno da je pisac žensko ili muško?

Ovo pitanje me je podsetilo na ono kada neko "pametan" pita trudnicu šta nosiš, a ona odgovori žirafu. 

5. Da li čitaš unapred? Da li si nekada pročitala poslednju stranicu, pre nego što si došla do nje?

Nikada ne čitam unapred, za razliku od moje mame, koja najpre pročita poslednju stranu, da ona lepo vidi da li će nju kraj usrećiti, pre nego što krene sa čitanjem. Ali ona, žena gleda i snimke mečeva i utakmica sutradan, kada zasigurno zna ko je pobedio. Ja više volim iznenađenja. Mada često mi se dešava da, nakon prve knjige, pročitam šta će se desiti u ostalim knjigama i onda, ako mi se kraj ne svidi, odustanem od čitanja serijala. To mi se desilo sa Divergent knjigama i The Raven Cycle serijalom.



6. Koliko često organizuješ svoje police?

Imam ukupno oko pet, šest polica i moram priznati da ih jako retko slažem. Jednom sam ih složila po autorima i žanrovima i od tada ništa. Kako sam se skoro udala, čekam da napravimo zaseban prostor za knjige, pa ću ih preneti i onda razmišljati o tome.

7.Budi iskrena, da li si ikada kupila knjigu samo zbog korica?

Ne, ako ne znam sadržaj knjige, ali sam kupovala neka naročito lepa izdanja knjiga, koje inače volim.

8. Čitaš gde?

Čitam uglavnom u krevetu, ali nekada i u prevozu, biblioteci, na klupi u parku, gde god stignem.

9. Da li ti je muka da čitaš dok se voziš?

Zavisi od sredstva prevoza, u vozu i automobilu ne, u autobusu i avionu da.



10. Hari Poter ili Sumrak saga?

Dva potpuno različita žanra i kvaliteti pisanja. Kao da upoređujem Bibliju i pamflet o rasprodaji na pijaci, ne mogu se uporediti. Inače imam i jedne i druge knjige, ne mogu reći da nisam uživala dok sam čitala Sumrak sagu, obožvam da čitam o vampirima, a te knjige su, nakon pojave prvog filma, bile jako popularne, ali uz Hari Potera sam odrasla i to je ona prva i prava ljubav.

11. Da li nosiš knjige sa sobom kada putuješ?

Ubacim jednu, dve u kofer čisto da mi se nađe. Uglavnom, ne nosim tablet ili laptop sa sobom kada putujem.

12. Da li mirišeš svoje knjige?

Da, naročito one stare nekoliko decenija. Zar to svi ne rade?

13. Knjiga sa ili bez ilustracija?

Naravno uvek sa, naročito ako je u pitanju epska fantazija, mapa se već podrazumeva. To su mi neki detalji, koji mogu samo da ulepšaju knjigu i da oplemene čitanje. Nikako da se dokopam novog, ilustrovanog izdanja "Hari Poter i Kamen mudrosti".

14. Šta si volela da čitaš, ali si vremeno shvatila da je nekvalitetno štivo?

Nekvalitetno štivo uvek svesno čitam.



15. Ispričaj nam priču iz detinjstva, koja uključuje knjige?

Ovo će baš biti teško, jer se ovakve priče i pričaju uživo zbog celokupnog doživljaja, ali evo da pokušam. Kada sam krenula u prvi razred, mama me je učlanila u gradsku biblioteku i dobila sam, ja mislim, najjednostavniji broj na svetu 3456. Sledeći put me je, da uzmem svoje prve knjige, odveo moj rođeni brat, inače pet godina stariji od mene i kada sam došla do pulta, sva važna, sa članskom kartom u ruci, dok sam u glavi deklamovala šta treba da kažem, teta me je ljubazno pitala koji je moj broj. Ja sam počela da zamuckujem...moj broj je...moj broj je...moj broj je i na to je moj brat, sav nervičak, kakav i danas jeste, uzeo moju karticu i rekao njen broj je 3456.

16. Koja je najkraća knjiga na tvojoj polici?

Možda bi bilo bolje da sam upotrebila izraz najmanje opširna, jer se uvek setim one replike "Svinje su debele, a knjige su opširne". Elem, zaista nemam pojma.

17. Da li voliš samo da čitaš ili i pišeš? Da li sebe vidiš kao pisca u budućnosti?

Kao mlađa sam stalno pisala dnevnike, neke od tih još uvek i čuvam, zatim pesme, spomenare, ali nemam ozbiljnijih aspiracija ka pisanju. Nekako mi se čini da šta god da napišem, to će ličiti na nešto već napisano. Kletva previše pročitanih knjiga je što ponekad ne možete da se oslobodite njihovog nesvesnog uticaja u kreativnom smislu. Imam neku ideju u glavi, koju sam zapisala posle jednog sna, naravno fantazija je u pitanju, pa možda jednog trenutka u životu i odlučim da je stavim na papir.

18. Kada si zavolela čitanje?

Ne preterujem ako napišem od trenutka kada sam naučila da čitam, ali je svakako i ljubav moje mame prema čitanju izvršilo veliki uticaj.



19. Koji je tvoj omiljeni klasik?

Svu romani od Džejn Ostin i sestara Bronte, zatim "Soba sa pogledom" E. M. Forstera, "Drakula" Brem Stokera, sve što je A. K. Dojl ikada napisao o Šerlok Holmsu, Kafkin "Proces", Stevan Sremac "Pop Ćira i pop Spira", Branko Ćopić "Orlovi rano lete" i verovatno sam neke zaboravila. Kao mlađa sam pretežno čitala klasike, sada više naginjem ka trenutno popularnim knjigama.

20. Da li ti je književnost išla najbolje u školi?

Kako kada, recimo da sam često imala određeno mišljenje u pogledu nekog dela, koje se nije moglo uklopiti u školski program, zasnovan na reprodukciji, ako se neko seća, čuvenih Interpretacija. Sastavi su mi išli dosta dobro, naročito kada je slobodna tema, inače sam bila društveni smer u Gimnaziji. Od svih predmeta najbolje su mi uvek išli matematika, koju sam obožavala, istorija i strani jezici.

21. Da ti neko pokloni knjigu, koju si već pročitala i koja ti se nije svidela, šta bi uradila sa njom?

Ne mogu da zamislim da mi neka draga osoba, koja me poznaje, tako nešto pokloni, ali ako bi se i desilo, ništa, zadržala bih knjigu. Poklonu se u zube ne gleda.



22. Za koji serijal iz YA žanra, osim Hari Potera i Igre gladi znaš?

Ova dva serijala i inače pripadaju različitim žanrovima, za Hari Potera bih pre rekla da je MG ( middle grade ), naročito prve knjige, a Igre gladi su distopija. Inače znam dosta serijala u okviru YA žanra, ko je čitao ovaj blog, zna da o njima najviše i pišem. Napisaću koje sam skoro čitala, kada je reč o distopiji serijal "Peti Talas" Rik Jensija, a fantaziju "The Wrath & the Dawn" Renee Ahdieh, koju sam recenzirala u ovom postu.

23. Koja je tvoja omiljena reč?

Neću, to je, ako je verovati mojoj porodici, ujedno bila i moja prva reč.

24. Vampiri ili Vile? Zašto?

Kao da biram između dece, koje mi je omiljeno. Za nijansu Vampiri, zato što su približniji ljudima, imaju svoje mane, vrline, a naročito strasti i slabosti, dok su Vile previše savršene i visokomoralne. Međutim, sad sam u fazonu Vila, nakon pročitane "A Court of Mist and Fury", ne bih se bunila da nabasam na nekog tamnog princa Vilenjaka.

25. Duhovi ili vukodlaci?

Ne marim ni za jedne, ni za druge, oni su i ovako uvek sporedni likovi.

26. Shapeshifter- i ili Anđeli?

Anđeli naravno, neće sigurno ovi prvi da me čuvaju kada smislim neku ludost.

27. Ljubavni trougao ili zabranjena ljubav?

Zabranjena ljubav all the way, mrzim, ali mrzim ljubavne trouglove i ovako pisac uvek na kraju spoji par, za koji navijam od početka, zašto onda da igramo te glupe igre?



28. Da li imaš određeno mesto u kući, gde čitaš?

Da, već sam napisala, krevet.

29. Obeleživač ili bilo koji papir?

Sada sam skoro kupila dva divna, magnetska obeleživača, a inače mi je omiljeni onaj na kojem je portret Luja XIV, koji sam kupila u Versaju i naravno kao svaki opsesivac, nikada ga nisam upotrebila. Tako da koristim običan papir najčešće, mada nekada i gumice, šnale, šta mi prvo padne pod ruke.

30. Da li možeš da prestaneš da čitaš bilo kada ili to može biti određeni deo knjige?

Osim, ako nisu vanredne situacije, tipa neko će umreti ili ja ću umreti od nedostatka hrane, vode ili sna, prestajem da čitam samo kada dođem do kraja knjige.

31. Da li jedeš ili piješ dok čitaš?

O da, možda sam samo jednom nešto prosula, ali nikako po knjizi, nju prvu spašavam.

32. Da li možeš da čitaš dok je uključen TV ili svira muzika?

Mogu, najčešće sama pustim muziku, nešto što odgovara knjizi. Mislim da ću uz Sumrak sagu zauvek vezivati Beyonce i album I Am...Sasha Fierce.

33. Jedna po jedna knjiga ili više odjednom?

Jedna po jedna, sem ako istovremeno ne slušam i audio knjige.



34. Čitaš li na glas ili u sebi?

Tokom studiranja sam učila na glas, što sam tek sada utvrdila da je manje, više gubljenje vremena, tako da sada i čitam i učim u sebi isključivo.

35. Omiljeni žanr?

Epska fantazija, HE ( high end ) fantazija, YA i NA fantazija, znači fantazija u svim oblicima, ako niste već prokljuvili, zatim istorijski romani, istorijske fikcije, romanse i drame, knjige o vampirima i misterije.


Moram priznati da je ovo bilo zabavno, kao popunjavanje leksikona. Neću nikoga posebno tagovati da uradi ovaj izazov, ali ću rado pročitati Vaše odgovore, te mi slobodno ostavite u komentarima link, ukoliko uradite ovaj izazov ili možda odgovor na neko od pitanja, koje vam se posebno svidelo. Drago mi je da ste imali prilike bar malo da me upoznate, kako mene, tako i moje navike i preferencije kada je reč o čitanju.


31 коментар:

  1. Imam "Monte Krista", a "Hari Poter" i "Drakula su mi trenutno prioriteti u kupovini, pa jedni od prioriteta bar..
    Slatko sam se ismejala "ako neko umire ili ja umirem od gladi." :D
    Mrzim kada me prekinu ili moram sama prekinuti, a totalno sam ušla u svet.

    Hahaha sad se setih da je i Sem iz "Prave krvi" shapeshifter, zanemariću tu činjenicu. :D
    Još uvek mi nije jasno kako se Suki udala za Erika bez da smo to videli u seriji (sram ih bilo, Northman all the way) i da ne spominjem da na kraju serijala, posle 12 knjiga ostaje sa Semom.. WTF!

    Sjajno odrađen tag! <3
    Ukoliko mi još nešto padne na pamet, eto mene s komentarom..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako i ja uvek imam više prioriteta. :D
      Haha, pa zar nije tako? Sećam se kada sam čitala Anđeliku, osam knjiga sam pročitala za dva dana, samo su mi prinosili hranu i išla sam da piškim, sreća, pa su mi roditelji puni razumevanja, a i uvek sam imala dobre ocene, tako da su znali za moje ludačke navike u čitanju, ali si trebala da me vidiš tada, kao izbečeni zombi. :D
      Ne, ne to mi ne spominji, samo zapaliću se, iz revolta poslednju knjigu nisam ni pročitala, a razmišljala sam da je kupim, samo da bih je spalila i poslala komadiće autorki. Serija je krenula nizbrdo nakon pete sezone, ali dobro zato Viking Bog ostaje nama haha. :D
      Hvala, takođe, slobodno, uživam u našim diskusijama. :D

      Избриши
    2. BTW koliko duplikata imam to nije normalno..
      Sve od Džejn Ostin jer ne mogu propustiti, moram kompletirati ediciju Velike spisateljice, bilo bi glupo da ne kupim delove iste samo zato što izlaze knjige koje već imam!
      Na pitanje "Zar već nemaš tu knjigu?"
      Odgovor je "Pa.." (ne razumem poentu pitanja :D)
      Imam ćirilična i latinična izdanja "Prohujalog" i "Monte Krista" jer su male pare bile u pitanju, nisam mogla reći ne.

      Nedavno me neko pitao da mu dam Gospodara na čitanje, a živi preko puta biblioteke..
      Ne dam knjigu, naročito klasik koji sam tražila ispod svakog kamena i jedva pronašla ili pak neki koji sam skupo platila.
      Neka misli ko šta hoće, ni ja tuđe štikle ili šminku ne diram. :)

      P.S. Gledam sad komplet "Prave krvi", ne verujem da su izdali samo četiri i ja budala za njih dala 2000, kasnije su na akciji bile za 200..
      Od tada kod serijala bez kraja i konca, a naročito bez smisla što je ovde slučaj, praktikujem PDF.
      Jedini serijal koji čekam da završim je Igra prestola, no i to je na Martinu..
      Kako mi se čini odgledaćemo celu seriju, znati sve i tek pet godina nakon spektakla dobiti šestu knjigu...
      Svejedno radujem se još uvek zbog R+L=J!
      Tu scenu ću da vrtim do aprila naredne godine! :)

      Избриши
    3. Haha isto, Džejn Ostin ne znam koliko duplikata imam i sada uredno kupujem uz Blic ženu.😆
      Jednom me je drugar iz razreda pitao da mu pozajmim Hari Potera, rekla sam mu da je bolje bubreg da mi je tražio.😆
      Znam, grozna sam, ali u to vreme Hari Poter zaista nije bio jeftin, nije ni danas, ali opet trebalo je kupiti to sve u pretporudžbini.
      Ja imam par fantazija, naravno nedovršenih, jer dok je Laguna izdala nove delove ja sam zaboravila i šta sam čitala tako imam Čarobnjakovog šegrta, Magijski gambit, Srebrni trn ili kako već, zato sam rekla ne kupujem više knjige serijala, koji nije gotov na srpskom, Martina sam isto tada kupila kada i ove, smaralo me da čitam Robera Džordana.😆
      Jao da, ja odavno nisam bila tako uzbuđena zbog serije, a prošla sezona mi je bila grozna, sada jedva čekam sledeću, a šesta knjiga ne mora ni da izađe, dok ih sve opet ne pročitam.😆

      Избриши
    4. A posle kažu "sebične ste, ne date knjige" - ne, ne pozajmljujem, jer ljudi nemaju isti odnos prema knjigama kao ja, ne znače im i uvek ih, pod uslovom da vrate, vrate aljkave i nagrđene. Biblioteka postoji, molim lepo. Postoji vrlo mali broj ljudi kojima bih ustupila knjigu, POUZDANIH ljudi, a recimo da smatram tebe, Kaću i Saru takvima definitivno.
      "Hari" je i dalje papren, meni fali šesti i sedmi deo, želela bih ceo komplet.
      Roberta Džordana nemam hrabrosti da počinjem, te sega-mega-giga priče u sto nastavaka unapred me smore.
      Za duplikate, isto, npr. "Sliku Dorijana Greja" imam u nekoliko verzija - mama me pita:"Pa, zar već nemaš tu knjigu", a ja sam u fazonu:"Ali, pogledaj kako je LEPO izdanje....."
      E, dobra si, osam delova za dva dana :)))), ja "Anđu" slistila za dve nedelje, zbog škole. A sa knjigom znam i da zanoćim, još uvek.

      Избриши
    5. Isto, kao i ti, pozajmila bih samo osobama, kod kojih je pažnja i ljubav prema knjigama očigledna.😊
      Da, isto i ja, pa posle kada me spuca glavobolja đavo mi kriv.😆

      Избриши
  2. Pa bravo 👏
    Drago mi je da si se ipak odlucila da radis 💗
    Jao poredjenje Harija i Sumraka, bukvalno sam spustila telefon i aplaudirala ti 😂👏
    Svidja mi se kako si divno obrazlozila zasto si napravila izmene i apsolutno mi ne smetaju izmene pitanja 💗
    Divan post ti i ja imamo dosta slicnih pogleda to sam davno ustanovila i uzivam da te citam 💗

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, isto mislim ja i za teb, osim što smo i buduće koleginice.:-*
      Podelila sam na fb izazov, pa se nadam da će nam se još ljudi priključiti, piši čim nađeš još neki zanimljivi, možda neki GOT knjiški izazov hehe.:-D

      Избриши
    2. Ja vas rezervišem za jesenji "GoT" re-reading, za leto sam isplanirala "Loka Lamoru" i još ponešto od fantastike, pa bih se vratila Martinu, baš mi fali.:))))

      Избриши
    3. I ja, obigravam oko Igre prestola kao mače oko mleka.😆
      Samo mazim ona svoja izdanja, sad razmišljam da li da uzmem i Svet leda i vatre na rođendan.😊

      Избриши
    4. Uzimaj bez snebivanja, ja sam "Svet.." kupila prošle godine ubrzo po izlasku i ne samo što je izdanje smešno povoljno za onakav kvalitet, nego je PRELEPA i detaljna knjiga u svakom smislu. :)
      A i ne zaboravi na rođendanski popust u "Laguni", imaš 40 % na maksimum tri knjige, samo im pokaži člansku kartu. :)

      Избриши
    5. Jao dobro si me podsetila na taj popust, hvala. :*
      Prelistala sam je malo, zaista prelepo izgleda.

      Избриши
  3. super je ovo, vjerovatno cu i ja uradit za koju sedmicu kad se preselim i dodjem sebi :)

    ОдговориИзбриши
  4. Baš ste vredne, a ja ću opet biti "najgora od svu decu" :))), ali, rekoh već Sari i Kaći, rezervisane su mi teme za blog u naredne dve nedelje, pa tag o knjigama ide treće julske subote i unapred se radujem!:)
    S obzirom da ću tada detaljno pisati svoje odgovore, sad samo kratki komentari uz osvrt.
    Uživala sam čitajući tvoje odgovore, inteligentne, duhovite, otprilike vrlo slično razmišljamo i neki izbori su nam identični. Propratne fotografije su takođe sjajne.:)
    Slažem se za odgovore na ovakve upitnike, neminovno se u trenutku nešto zaboravi, izostavi, tako je to kad pojedine stvari/oblasti mnogo voliš i imaš ogromno, široko interesovanje.:)
    Divna kućna biblioteka, prelepo!:)))) Posebno mi se sviđa fotkica Jesenjina, ja takođe držim slike najdražih umetnika kraj radnog stola, motivišu me - cimerka i ja smo čak na ogledalu kupatila držale Lorku!
    Volim da gledam tuđe police sa knjigama, uživo ili fotografisane i, baš kako tvoj naslov posta kaže, sa preciznošću mogu da steknem određenu predstavu o vlasniku, na osnovu naslova koje poseduje i mesta koje im je dato. Smatram da je to važan pokazatelj nečije ličnosti, poput odeće/stila, naravno, kada nije poza i reda-radi nabacanost (što se takođe primeti iz aviona!) da bismo "delovali pametno".
    Kako slatka anegdota iz detinjstva!:)))) Zamišljam te kao onog dečaka iz Andrićeve pripovetke, koji je pozajmio knjigu u biblioteci pa se uplašio da je vrati.:)
    Haha, a meni je hit kad dođu u biblioteku i traže "neko lako štivo...ne bismo teško"; jedva izdržim da ne odgovorim: "A u kom smislu lako/teško, jel' kad vas udari po glavi, pa ne zaboli?!?" Ili u poslednje vreme učestalo u prikazima na poleđini knjiga: "SNAŽNO štivo, snažne imaginacije"....
    Bravo za mame!:) I ja mojoj dugujem za ljubav prema knjizi. Pisaću već.
    Dnevnik pišem od 2003. bez prekida, a pre toga sam periodično i neozbiljno, kao klinka.
    Super post!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.<3
      Jao divno Lorka, ja sam ovu fotografiju nasledila od deke, inače obožavam takve stare razglednice, knjige, fotografije. Haha znam tu pripovetku i mogu ti reći da sam skroz takva bila, morali su zbog mene da promene pravilo da se mogu uzeti samo četiri knjige, jednom me je teta pitala, a gde ćeš ti devojčice sa svim tim knjigama.:-D
      Hahaha jao genijalan odgovor, ja te komentare ne koricama više ni ne čitam. Mogu da zamislim sa kakvim se likovima susrećeš, mogla bi neki post o nekim anegdotama.:-)
      Ja sam prestala negde tokom fakultetima, nekako mi se ništa znimljivo nije dešavalo da bih pisala o tome.
      Hvala još jednom, jedva čekam tvoj da pročitam.:-):-):-)

      Избриши
    2. Biće post, za ovih mesec dana se nakupilo anegdota, svakoga dana ponešto, ne bi verovala kakvih ljudi ima i koliko različitih odnosa prema knjigama!:)

      Избриши
    3. Haha jao piši obavezno, jedva čekam.😊

      Избриши
  5. Moram da 'ukradem' od tebe ovaj tag. Mnogoooo mi se sviđa. Kao stvoren je za mene.
    http://ljubavnaprvocitanje.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jupi, super.😊
      Idem odmah da čitam, baš mi je drago da se proširio.😊

      Избриши
  6. meni se sviđa ovaj tag, odrađujem ga odmah, hvala :)

    btw, baš sam se nasmijala na ono sa žirafom xD

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva čekam da čitam. :)
      Hehe hvala i meni je to uvek smešno kada čujem. :D

      Избриши
  7. Naišla sam na ovaj post pre neki dan, pročitala i baš se zabavila čitajući. Drago mi je što je i ovde Hari Poter bilo obavezna literatura tokom odrastanja, jer je meni svakako obeležilo detinjstvo. Sada kada imam malo slobodnog vremena, (čuj malo, 2 meseca, malo li je), odlučila sam da se i sama pozabavim ovim pitanjima, tako da ću se usuditi da preuzmem pitanja sa ovog bloga i postavim sličan post na sosptveni blog uskoro. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slobodno, slobodno, kada uradiš obavezno ostavi link.:-)
      Da, Hari Poter je tolikoj deci obeležio detinjstvo.:-)

      Избриши
    2. Hvala, baš sam uživala odgovarajući na pitanja :)
      Ako ti se bude čitalo, možeš me pronaći ovde Lilo and Iv

      Избриши
    3. Odmah se bacam na čitanje, ovaj link ne radi, ali sam se nekako snašla, divno uređen blog. :)

      Избриши
    4. Da, sad i ja vidim da neće. Hvala, takođe! :)

      Избриши
  8. Sad nešto prelazim preko pitanja i odgovora, pa imam jedno pitanje:
    Šta je high end fantazija?

    Od silnih vrsta i podvrsta ne mogu se snaći..😁

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, sad za sve imaju naziv.😆
      To je fantazija smeštena u neki drugi, izmišljeni svet ili dimenziju. Tipičan primer je LOTR.

      Избриши
    2. A ja mislila da se to, drugi svet, u fantaziji podrazumeva..
      Vidiš koliko nemam pojma. 😂

      Hvala na objašnjenju.😊

      Избриши
    3. Ma kakvi nemaš pojma, nego to Ameri za sve moraju poseban naziv da izmisle.😆
      Ne, ne imaš i low fantasy ako je smešteno u našem svetu tipa The Mortal Instruments ili svetu, koji je racionalan, nema zmajeva, patuljaka i slično.😆

      Избриши