среда, 15. јун 2016.

The 5th Wave



Zaplet: Četiri talasa, koji čine invaziju vanzemaljaca, je gotovo desetkovalo Zemlju. Kesi je u bekstvu, pokušavajući da preživi i spase mlađeg brata.


Režija: J. Blakeson.



Verovatno kasnim sa ovim filmom u vidu aktuelnosti, ali s obzirom da neko vreme nisam ni nameravala da ga gledam, inače sada sam u nekoj fazi prevazilaženja YA distopije, a da sam ga na kraju ipak odgledala, te da mi se prilično svideo, dovoljno da uzmem da čitam i serijal po kome je snimljen, može se reći da je pravi trenutak za recenziju. 


"Peti talas" govori o invaziji planete Zemlje od strane vanzemaljaca, koji su smislili naročito okrutan plan, da nas istrebljuju u "talasima". Prvi talas, po dolasku svemirskog broda, jeste onemogućavanje korišćenja električne energije, drugi talas su zemljotresi i cunami, treći talas je pošast, koju prenose uglavnom ptice, neka vrsta kuge i četvrti talas je infiltracija među same ljude, angažovanje ubica, koji  neumitno proganjaju preživele. U središtu novonastale apokalipse nalazi se tinejdžerka Kesi i njena porodica, koji moraju da nauče da se snađu, a naročito, prežive u novom svetu, koji označava kraj svega onoga što poznaju i vole. Istovremeno pratimo i Bena, Kesinu simpatiju iz srednje škole, momka, koga zovu Zombi, a koga regrutuje vojska u nadi da će jedinica oformljena od strane onih najmlađih, koja predstavlja poslednju nadu čovečanstva, uspeti da se odupre vanzemaljskoj invaziji.


Istaćiću da je, po meni, ovaj film nepravedno "sahranjen" od strane kritičara, te da mu je isto tako data nepravedno niska ocena na sajtu IMDb. Prvenstveno, ne razumem ljude, koji gledaju ovakve filmove i onda ih još hejtuju na ovom sajtu kako nije to ono što su oni očekivali. Da li očekuju vrhunsku dramu, izuzetna glumačka dostignuća, emocije, koje će ih pomeriti, zaplet, koji će ih "oduvati"? Onda bi trebalo da gledaju drugu vrstu filmova. Ovo je jedan tipičan distopijski film, sa jako dobrom i zanimljivom osnovnom pričom, sa pristojnim likovima, naravno nedovoljno razrađenim, kako je to čest slučaj u takvim filmovima i sa pomalo ubačene teen romanse, because why the hell not? Njegove mane se prvenstveno sastoje u tome što je evidentno da u film nije previše uložene, već da je "pušten" u etar kao proba, inače slično su uradili i sa prvim The Hunger Games, te da se nisu dovoljno potrudili da nam prenesu sve pojedinosti ovog sveta, a naročito dubinu ovih likova. Tako da film deluje zbrzano i površno, ali svejedno jako zanimljivo, bar dovoljno zanimljivo da se odlučim i pročitam istoimenu knjigu Rik Jensija, po kojoj je film i nastao, a koja čini deo triologije sastavljene još od dve knjige, "Beskrajno more" i "Poslednja zvezda". Ni eye candy u smislu glumca Alex Roe- a, koji me podseća na mlađu verziju Dan Stevensa, a ko je čitao moju recenziju filma The Guest, zna da sam ja "slaba" na njega ( kada smo već kod toga da li ste pogledali teaser trejler za novu adaptaciju "Lepotice i zver", gde će ovaj glumac tumačiti ulogu Zveri? ), definitivno ne škodi. Moguće je da su čitaoci imali problem sa filmom, jer mi knjige, od kojih sam pročitala drugu i treću, deluju mnogo mračnije, uvrnutije, krvavije, što je svakako odsutno u ovom filmu, namenjenom, kao i uvek, mlađoj publici, što je zaista šteta. Tako da, ukoliko potiče od strane fanova knjige, onda kritiku donekle mogu i da razumem, ali opet, nadam se da će film dobiti nastavak, jer iako je "potonuo" na američkim blagajnama, uspeo je da postigne širom ostatka sveta sasvim pristojan uspeh.



Zaključak: Daleko od savršenog, ovaj film ima dosta mana, ali ako volite filmove poput The Hunger Games ili Divergent ( od koga je, po meni, svakako bolji i inovativniji ), mislim da bi ovaj film mogao biti za vas, možda vas, kao i mene, zainteresuje da potražite knjige, o kojima ću napisati recenziju u nekom od narednih postova, jer uskoro završavam sa čitanjem ove triologije.


6 коментара:

  1. ovo sma kontala gledati al mi rekose da je los, al evo ima da ga potrazim sad haha :) pa javnem utiske naravno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe i meni isto, tako da sam smanjila očekivanja i na kraju nije ispalo loše. :D

      Избриши
    2. pogledah i onako ok je nije katastrofa od filma kakvu ocekivah, moze proc :)

      Избриши
    3. Hehe dobro je, nisam te zeznula.😆

      Избриши
  2. Одговори
    1. Verovatno je stvar ukusa, mada ko zna možda ti se nešto i svidi u tom žanru.;-)

      Избриши