недеља, 25. септембар 2016.

Maestra ( Maestra )- L. S. Hilton ( L. S. Hilton )




Knjiga "Maestra" govori o mladoj Engleskinji, Džudit Rašli, koja je zaposlena kao asistent u prestižnoj aukcijskoj kući u Londonu. Kao veliki zaljubljenik u istoriju umetnosti, Džudit je nezadovoljna svojom pozicijom na poslu, te nipodoštavanjem i šikaniranjem, koje svakodnevno trpi, a kako je novčana naknada sasvim mala, ona odlučuje da posluša savet svoje poznanice iz rodnog grada, koja je uvlači u svet ozloglašenih noćnih bareva, gde devojke glume hostese kako bi mušterije naterale da naručuju najskuplja pića. Džudit neko vreme uspeva da vodi ovaj paralelan život i da uživa u njemu, međutim njena poslovna karijera doživljava krah, te ona, naglo, odlučuje da otputuje na Francusku rivijeru sa jednim od klijenata iz kluba, ali tokom provoda dolazi do užasne nesreće, koja će Džudit odvesti u spiralu mračnih tajni i zločina.


Reklama za ovu knjigu je bila prilično agresivna, čim sam i ja uspela da je primetim, a zaista retko obraćam pažnju na liste najpopularnijih knjiga, koje objavljuju naše izdavačke kuće, jer se, na žalost, najčešće sastoje od neke nove "bravure" pojedinih estradnih spisateljica. Instinkt mi je govorio da je reč o još jednom wannabe erotskom romanu, u koji su ubačeni možda neki elementi misterije, eto čisto da ne bude da je autorka omašila adresu za Pan Erotiku i umesto toga izdala knjigu. Međutim, naiđem ja vrlo brzo, u biblioteci, na knjigu, pogledam sinopsis kad ono-  "Ovaj psihološki triler sličan Talentovanom gospodinu Ripliju predstavlja femme fatale, koja je prepredena kao Ejmi Dan iz Iščezle, opasna kao Lizbet Salander iz Muškarci koji mrze žene, seksi, pametna i smrtonosna." I ja tu, naravno, "odlepim". Čekaj, ženska verzija Riplija, koja putuje svetom i plete mrežu misterije i zločina, na suptilan ali ubistven način, još pomešano sa psihotičnošću Ejmi i hladnokvrnošću i opakom inteligencijom Lizbet, definitivno mi se čitalo tako nešto. I tako sam hrabro uzela knjigu i počela da čitam čim sam ugrabila priliku. Mislim da mi je trebalo par sati da je pročitam. Da li to govori o njenom kvalitetu, sposobnosti da "zarobi" čitaoca intrigantnom radnjom i fantastično napisanim likovima? Ne.

Ok, znam da je u pitanju triler sa elementima erotike, da nije bilo sinopsisa, koji me je doveo u zabludu, zaista nikada ne bih ni pomislila da je pročitam, jer prosto takve vrste knjiga u samom startu nisu za mene, jer sam prema njima naročito kritički nastrojena. Čak sam razmišljala da i za ovu knjigu ne napišem recenziju, kako ne bi ispalo da sam je pročitala upravo sa predubeđenjem da mi se neće svideti i sa namerom da je kasnije negativno komentarišem. Ali, onda pomislih, čekaj malo, ali zašto bi prema ovakvoj vrsti knjiga trebalo da budemo popustljivi? Zašto one dobijaju propusnicu da budu loše napisane? Kapiram, lagano štivo, služi samo za zabavu, "mozak na pašu" ili moje omiljeno- za plažu, kao da su knjige asesoari, koje se čitaju u zavisnosti od krajolika ili boje laka za nokte, koji tog dana nosimo. Knjige, koje nisu klasici, koje služe za zabavu, mada sam lično mišljenja da svaka knjiga istovremeno treba i da nas zabavi, ali i natera na razmišljanje, jer ako to nije slučaj, koja je uopšte poenta čitanja, ukoliko tokom istog isključujemo mozak, treba da isto tako budu podložne iskrenoj kritici, možda ćemo tek onda dobijati i odlično napisane romanse, misterije, erotske trilere, istorijsku fikciju, itd...

Elem, "Maestra" počinje krajnje nevino, ali i prilično zanimljivo, paralelni život jedne devojke, svet umetnosti i licemerja u kontrastu sa sirovim i brutalnim životom noćnih klubova Londona. Međutim, odjednom niotkuda ubačen elemenat privatnog života Džudi Rašli i njenih seksualnih sklonosti, koji je u potpunom neskladu sa njenim likom, predstavljenim u samom početku, toliko da autorka nije davala nikakvu naznaku da bi priča mogla otići u tom smeru. Da ne pričam o tome da navedena okolnost ne doprinosi radnji ni na koji način, ne govori ništa o glavnoj junakinji na nekom dubljem nivou, njenoj motivaciji, te je otprilike ubačena čisto radi šoka. Opet, napisala sam u nekom od svojih postova već, ako ste čitali Harolda Robinsa, koji je iznedrio romane od kojih bi i Kristijan Grej crveneo, ovaj novi talas erotskih pisaca vam zaista neće biti ništa posebno. Autorka je naučila samo jednu vulgarnu reč za ženski polni organ i onda je uporno ponavlja tokom stranica, valjda dok nam se ne ureže u mozak, nadajući se, da će nas takva izravna vulgarnost dodatno zaprepastiti i naterati nas da zaboravimo da je zaplet nikakav, da prosto nema smisla, niti poentu, da se njen glavni lik, odjednom, ničim izazvan, pretvara u potpunog sociopatu, a da pri tom ova autorka nije čula, videla ili spoznala da ukoliko od svog lika želiš da napraviš sociopatu jako je bitno da za to postaviš temelje, znači nešto što se u engleskom jeziku zove foreshadowing. Izuzetno je bitno da osetimo da sa tom osobom nešto "nije kako treba", da neke njene crte čine da se osećamo nelagodno, uprkos njenoj inteligenciji, šarmu i spoljašnjem lepom fizičkom izgledu. Upoređivati ovu knjigu sa Talentovanim gospodinom Riplijem i "Muškarci, koji mrze žene" je jednostavno uvreda i morala bi zakonom biti kažnjiva. U knjizi nema prave misterije, neizvesnosti potrage i proganjanja, samo sporadično nabacane scene otkačenog seksa i sakaćenja.


Ova knjiga me defintivno čini jako tužnom. Tužnom, jer godinama čekam da se neke knjige kod nas prevedu i izdaju, a onda nešto ovako bude izdato i promovisano kao najuzbudljivija knjiga godine. Ne bih više trošila reči na ovu knjigu, jer je ja definitivno ne preporučujem, opet ko misli da bi mu se ovako nešto moglo svideti samo napred, ali mali savet, potražite prvo u lokalnoj biblioteci, jer cena nije mala da se zaletite i kupite ovako nešto. Da bi ovaj moj, prilično negativan post bio iole produktivan slede preporuke za neke zabavne trilere, sa ili bez erotskog elementa, koji su se meni svideli, pa bacite pogled, ukoliko vam se čita nešto u okviru tog žanra.

Ako dočekam sutra- Sidni Šeldon
Gnev anđela- Sidni Šeldon
Šanse- Džeki Kolins
Princeza Dejzi- Džudit Kranc
Grešna zadovoljstva- Lorel K. Hamilton ( ukoliko ste ljubitelj vampira )

Knjigu je kod nas prevela i izdala Laguna.



Zaključak: Definitivno, za sada, najgora knjiga, koju sam pročitala ove godine. To će me valjda naučiti pameti da više nikada ne poverujem nijednom sinopsisu na poleđini knjige.


9 коментара:

  1. Jaoj razumem te u potpunosti sa problemom "popularnih" autora od kada sam (redovno) počela da viðam JBA na toj listi (Laguninoj čini mi se) prestala sam da gledam i još jednom se dokazalo da što je "in" ili "cool obično je s**t 😉
    Bravo za iznošenje iskrenog stava ❤

    ОдговориИзбриши
  2. Pokidala si sa ovom recenzijom, pravo u srž stvari i pre svega objektivno, argumentovano, uživam u čitanju tvojih prikaza!:)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.❤
      Iskreno, dvoumila sam se da je objavim, jer ne želim da ispadnem dežurni hejter, kao da namerno biram knjigu prema tome koliko ću je mrzeti, ali stvarno mislim da svaki žanr treba da ponudi bar minimum kvaliteta.

      Избриши
    2. Nipošto nisi hejter, zapravo, ovakvi tekstovi su baš potrebni, jer za razliku od hvalospeva (koji su svi skoro identični i kao prekopirani, a u svrhe da se što bolje proda neki naslov), daju realnu sliku popularne knjige i kritički je "skeniraju".
      Imala sam sličnu nedoumicu sa "Konstantinovim raskršćem", ali, ispostavilo se da postoji više istomišljenika nego što se možda čini. Samo zato što je nešto popularno i čitano, ne znači da mora da se svima i dopadne.
      Naprosto, slažem se, i kada čitamo za razbibrigu, to ne znači da potpuno elimišemo svaki kriterijum i prihvatimo bilo šta.
      Zabavno štivo takođe može i mora biti kvalitetno. Otkad se odustalo od toga, svako svašta objavljuje.
      Zato, samo napred.:)

      Избриши
    3. O da, znaš da potpuno delimo mišljenje u vezi raskršća. E baš to, naletela sam skoro na hvalospeve o ovoj knjizi i prosto sam želela da pružim i onu drugu stranu, a da se ne sastoji samo u jao fuj, grozna je.😊
      Potpuno se slažemo, hvala još jednom.😊

      Избриши
  3. Ma kakav hejter, ni ne pomišljaj na to. Ovakvi prikazi su neophodni ne bismo li zalutali ili se opekli više nego što je normalno. Danas to sve tako upakuju da se ladno možemo zeznuri, a svim hvalospevima treba i racionalnost, kontrateža potkrepljena čvrstim argumentima ne bi li se spasao neki slučajan prolaznik. 😊
    Muka mi je od tone pohvala zato što je nešto in pa je "sramota" biti van čopora, reći šta misliš i ne dati famoznu GR peticu. 😒
    Samo napred i hvala!💋

    ОдговориИзбриши
  4. Ivana,nema šanse da gubim vreme na ovakav škart, a ja verujem tvom sudu. Upravo to, žao mi je da je i među izdavačima prevladao novac, a ne kvalitet, reklame su zaista čudo, kad su dobro urađene, još kako znaju da nas "navuku". Bravo za iskrenost!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam puno.😊
      Da, prosto postoji čitalačka publika i za ovakav tip romana, ali smatram da i oni u okviru žanra zaslužuju kvalitet.😊

      Избриши