четвртак, 16. фебруар 2017.

Nakaradno kraljevstvo ( Crooked Kingdom )- Li Bardugo ( Leigh Bardugo )



Nezahvalno je pisati o knjizi, koja predstavlja drugi deo duologije ili serijala, postoji bojazan da ne otkriješ previše od zapleta i sudbine glavnih junaka, kako onima, kojima tek predstoji čitanje ove knjige, tako i onima, koji još uvek prvu nisu pročitali. Zato ću vam, u ovom uvodu, u grubim crtama opisati osnovni zaplet duologije Šest vrana, auorke Li Bardugo i uputiti vas na detaljniju recenziju prve knjige ovde. Obe knjige su smeštene u svet Griša ( recenzija Griša triologije iste autorke ovde ) i ovog puta smo na ostrvu Kerč, u gradu Keterdamu, čiji su zakoni vođeni tragom novca i zlata, a kojim upravljaju trgovaši i ozloglašene bande, pune ubica i secikesa. Kaz Breker upravlja bandom Ološa i sinonim je za nasilje i okrutnost. Unajmljen je da uradi nemoguće, da prodre u Ledeni dvor Fjerdeške i kidnapuje tvorca najnovije droge na tržištu, jurda parem, koja Grišama daje nezamislive moći. Kaz oko sebe okuplja živopisnu i darovitu ekipu mangupa i oni se upuštaju u misiju, koja je unapred osuđena na propast.


Ukoliko ste oduševljeni prvom knjigom, ne moram da vas ubeđujem da ovu pročitate, jer verujem da ćete to svakako učiniti, a ako ste nesigurni da li uopšte da nastavite sa duologijom ili još uvek niste uplovili u ovaj magičan i kreativan svet Li Bardugo, ne premišljajte se, druga knjiga je još bolja od prve. Li Bardugo je uzela sve elemente zbog kojih smo zavoleli prvu knjigu i izdigla ih na viši nivo. Duhovite scene i prepirke između likova su još smešnije, akcione sekvence su nikada napetije i neprestano vas drže na ivici sedišta i to bukvalno, jer čitanje ove knjige se, kao iskustvo, može izjednačiti sa gledanjem najuzbudljivijeg akcionog filma, te vas očekuju konstantni i ne uvek, predvidivi preokreti, dok su emotivni momenti upečatljivi i duboko promišljeni, lišeni otrcanosti često karakteristične za YA žanr. Napredak u stilu pisanja je evidentan i mislim da je ovo najbolja autorkina knjiga, koju sam čitala, do sada. Priča je usmerenija i konzistentnija, autorka nam ne dozvoljava ni momenat predaha, a opet, omogućava nam i uvid u razmišljanja i sećanja glavnih likova, ne prekidajući tok radnje.

Likovi su posebna priča i oni predstavljaju srce i  dušu ove knjige. Svaki momenat interakcije između ovih likova, tako predivno razvnovrsnih i različitih, je dragocen. U tom smislu, ove knjige su zaista nešto posebno i verovatno će još dugo imati, gotovo, svetu poziciju među YA publikom. Jedino, po mom mišljenju, likovi, iako ih sve do jednog predano volim, ne deluju kao tinejdžeri od sedamnaest ili osamnaest godina, te bih ovo možda istakla kao jedinu manu knjiga. Njihov način govora i razmišljanja jesu odlike mladih osoba i možda bi se mogle opravdati surovim načinom života, koji vode, ali zaista mi deluje da bi knjige bile dostojan konkurent u oblasti epske fantazije da su pisane za odrasle. Li Bardugo ima jedinstven dar da svakog od likova učini podjednako zanimljivim, te nam čitanje poglavlja iz različitih perspektiva, ni u jednom trenutku, nije naporno ili dosadno, a da budem potpuno iskreno, često sam znala da preskačem pojedina poglavlja u Martinovom serijalu Pesma leda i vatre, kako bih došla do likova, čija me poglavlja zaista zanimaju. Izmeštanjem ovih knjiga u svet odraslih, sloboda u pogledu pisanja i kreiranja zapleta bi bila bezgranična. 

Osim prethodno pomenutog, ova knjiga, po meni, nije imala apsolutno nijednu manu. Postoji jedna stvar, koju zameram autorki, na ličnom nivou, iako razumem njenu opravdanost u smislu pripovedanja i poente, koju je želela da istakne. Knjiga ima toliko divnih citata i emotivnih momenata da bih o njima mogla pisati do sutra, poslužiću se rečenicom, koja može zvučati kao kliše, ali je ovde sasvim prigodna, ova knjiga je učinila da se, podjednako često i sa istim intenzitetom, smejem i plačem, a šta više možemo poželeti od čitalačkog iskustva?

Knjiga je izdata i prevedena na srpski jezik od strane izdavačke kuće Urban Reads.



Zaključak: Li Bardugo je uspela nezamislivo, da napiše zadovoljavajući kraj za sve ljubitelje ove duologije, a da nas istovremeno ostavi da želimo još. Ja se zaista nadam još nekoj knjizi ove  autorke, smeštenoj u svet Griša i naše omiljene ekipe iz Keterdama, a razmišljam da čak ponovo dam priliku Griša triologiji, što zaista govori koliko mi se knjiga Nakaradno kraljevstvo, te naravno i Šest vrana, svidela. Ove knjige zaista vredi imati u svojoj kolekciji.

2 коментара:

  1. JAko mi se dopala priča još u kada si pisala o prvom delu i definitivno je ovaj serijal nešto što želim u budućnosti da pročitam, ja imam love-hate vezu sa YA žanrom a o ovoj knjizi sam čula razne recenzije da prosto moram da dam svoj sud. Divna recnezija, ne brini ništa nisi otkrila sve ja kako treba da bude :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, znam tako i ja, prosto su neke knjige ili naporne za čitanje ili čist kliše, ali mislim da ovim dvema treba dati šansu.
      Obavezno mi javi utiske, ako ikada pročitaš.😊
      Hvala ti puno i na komentaru i na čitanju.😘❤

      Избриши