недеља, 25. јун 2017.

5 knjiga savršenih za leto




Post, koji je pred vama, namerno nisam nazvala 5 knjiga savršenih za plažu ili slično, jer, po mom mišljenju, bilo koja knjiga, koja vam se čita u datom trenutku putovanja i kasnije relaksacije uz talase mora, je savršena knjiga za plažu. Verujem da postoji veliki broj onih, koji tada biraju "lagane" knjige uz koje odmaraju mozak ili slične foliskule uz koje ženski časopisi već eonima pokušavaju da proture ljubiće sa kioska, koje u mirnodopskim uslovima verovatno niko ne bi kupio. Naravno da na plaži nećete čitati Dostojevskog, ukoliko vam i inače taj pisac i njegov rad nije blizak, ali sigurna sam da postoje oni, kojima je upravo to vid opuštanja i uživanja, te, pre nego što utonemo u moj spisak knjiga, za koje mislim da bi odgovarale u ovim vrelim letnjim danima, moj neki generalni savet bi bio kao i inače, čitajte šta želite da čitate, nevezano za lokaciju na kojoj se nalazite. Pošto, na neki način, imam utisak kao da sam ovim uvodom sama sebi skočila u usta, pređimo na listu.



1. Tajni život pčela- Sju Monk Kid



Kada bih bila primorana da biram samo jedno okruženje u okviru kog bi bila smeštena knjiga, koju čitam tokom leta, bio bi to jug Amerike. Za mene, ništa tako dobro ne priziva lenstvovanje uz otvoren prozor i ogromnu porciju sladoleda ( ovog leta sam postala opsednuta i nijedan dan ne može da mi prođe bez jednog Quattro, koji naravno ne pojedem sama, mada to tajno priželjkujem ) kao čitanje o predelima, gde se čini da su svi zarobljeni u nekim starim vremenima, naravno, ne uvek dobrim, odnosno većinu vremena prilično lošim. Tako ova knjiga ne govori o nekoj južnjačkoj lepotici, koja dana provodi hladeći se lepezom, dok ispija limunadu na verandi svoje plantaže, već o turbulentnim šezdesetim godinama prošlog veka, nakon ukidanja segregacije u Americi ( bar pravnog ukidanja ), gde pratimo malu Lili Ovens, koja je rano ostala bez majke i prepuštena je na čuvanje Rozalin, srčanoj crnkinji, koja joj zamenjuje majku. Rozalin će jednog dana uvrediti trojicu najvećih rasista u gradu i zajedno sa Lili, biće primorana na bežanje. Bekstvo ih odvodi u grad Tiberin, u Južnoj Karolini, gde ih primaju misteriozne sestre- pčelarke i gde će Lili otkriti tajanstvenu prošlost svoje majke. Izuzetno dirljiv i atmosferičan roman, divno napisan i savršen za ovu listu. Izdavač knjige na srpskom jeziku je Laguna.

2. Mrtav do mraka ( Prava krv serijal )- Šarlejn Haris



Sa bitnih socijalnih tema, iako se i u ovim knjigama krije pregrštih istih, prelazimo, iako se geografski zadržavamo na istom području, na paranormalno i natprirodno. Čuvena serija, koja je zasnovana na ovim knjiga bi sasvim lako mogla da se nađe na mojoj listi 5 savršenih serija za leto, ali ukoliko ste ljubitelj ovog žanra, mislim da ćete sasvim lepo uživati i u novelama. Najveća prednost je to što se one, nakon prve dve ili tri knjige, dosta razlikuju od serije i mada ih ima dosta, nema potrebe da serijal čitate do kraja, jer da se ne lažemo kraj je totalno sranje i jedan od najrazočaravajućih u istoriji književnosti ( znam da preterujem, ali kada uložite toliko vremena u čitanje trinaest knjiga, imate pravo da budete malo dramatični ). Međutim, pored svega napisanog, mislim da prvih pet ili šest knjiga sasvim vredi čitati i znam da sam ja podjednako uživala u svakoj i čitala ih više puta, kao verni fan knjiga o vampirima, jer ove knjige, iako možda nisu najbolji primeri žanra, jesu neki od najzabavnijih i maštovitijih. Suki Stakhaus je konobarica u malom, ali svakako živopisnom, gradu u Luizijani, koja ima neobičan talenat ili prokletstvo, kako se uzme, da čita tuđe misli. Njena najveća želja je da upozna nekog vampira, jer se njen svet, za razliku od našeg, drastično razlikuje, vampiri su najzad "izašli iz ormara" i slobodno se kreću među ljude. Suki nije ni svesna koliko će joj se brzo ispuniti želja i na koji način će to uticati na dalji tok njenog života. Izdavač prve četiri knjige u serijalu je Čarobna knjiga, ali moj predlog je da ih čitate u originalu, jer ne verujem da će nastavci ikada biti izdati kod nas, što je sudbina brojnih knjiga. Ukoliko pak niste fan Suki Stakhaus, iskoristiću priliku, te ću vam predložiti da pročitate knjigu Intervju sa vampirom, En Rajs, koja se, sada već, smatra kultnim ostvarenjem ovog podžanra. 

3. Iščezli svet- Artur Konan Dojl



Zamišljam da je autorima, koji su poznati po kultnim ostvarenjima, teško da zainteresuju čitaoce i za neka druga svoja dela, zato vam skrećem pažnju na još jednu knjigu čuvenog pisca Artura Konana Dojla, takođe poznatu, ali ne u meri kao serijal o Šerlok Holmsu, Iščezli svet. Ja sam ovu knjigu čitala kao klinka, u nameri da pročitam čitav opus ovog pisca, kojima sam jedno vreme bila opsednuta, i sigurna sam da ću je ovog leta čitati ponovo, jer ne postoji bolja sezona za avanturističke romane, koji govore o divljini i otkriću novih, još uvek neistraženih delova naše planete. Ukoliko vas zanima detaljnija recenzija možete je pročitati na blogu Books and Lilies, koja ga je skoro ponovo čitala i predstavila na svom blogu. Priča govori o jednoj ekspediciji preduzetoj u Južnoj Americi, u slivu reke Amazon, gde grupa, koju čine profesor Čelindžer, novinar Melon, profesor Samerli i avanturista, lord Rokston, nailazi na dinosauruse i ostala, navodno, izumrla stvorenja.

4. Burn for Burn serijal- Jenny Han i Siobhan Vivivan



Tri knjige, koje pripadaju ovom YA serijalu, sam čitala u maju i pisala sam vam o njima u ovom postu. Reč je o knjigama, koje prate perspektive tri devojke na malom, pretežno turističkom, ostrvu i njihovu želju da se osvete onima, koji su im naneli zlo. Ove devojke će sklopiti pakt kako bi svoje planove sprovele u delo, međutim, naravno da ništa nije tako lako u životu, te će njihove sudbine poći u neobičnim pravcima. Namerno se trudim da ne otkrijem suviše, jer, mada su ovo knjige namenjene YA publici, mislim da se, s obzirom da kombinuju elemente trilera, paranormalnog i drame, te da su jako zanimljive i intrigante, mogu svideti i odrasloj publici. Zaista, knjige, koje će vas od prve strane "uvući" u zaplet i u kojoj nijedan od likova nije onakav kakvim se čini.

5. Lubenica- Marijana Kiz



Ovo je jedna od onih knjiga, koja se može smatrati takozvanim chick lit- om, ali u stvari predstavlja izuzetno toplu i dirljivu priču o Kler, mladoj Irkinji, koju suprug napušta na dan njenog porođaja i otkriva joj da je imao aferu sa njihovom komšinicom. Kler se vraća u svoj rodni Dablin, slomljena i depresivna, gotovo nesposobna da se stara o svojoj, tek rođenoj, kćerkici. Na sreću, ona može da računa na svoju porodicu, vrlo živopisnu i spremnu da u svakom trenutku da svoje iskreno mišljenje. Mada se na osnovu ovog opisa može pomisliti da je knjige mračna i tužna, naprotiv. Odiše vedrinom i izvanrednim smislom za humor autorke i zaista je priča vredna čitanja. Jedna od onih knjiga, koje se vrlo lako mogu čitati iznova i iznova, jer su likovi jako dobro osmišljeni, na svoj način uvrnuti, a atmosfera predela Irske je uvek dodatni plus. Knjigu je kod nas jako davno izdala Narodna knjiga, te ću stoga postaviti sliku izdanja na engleskom jeziku, ali ukoliko je pronađete kod prodavaca polovnih knjiga ili u biblioteci, ne oklevajte. Definitivno savršena knjiga za leto.

Ovo su knjige, koje ja preporučujem za čitanje tokom letnjeg perioda. Šta ćete vi čitati ovog leta? Pišite mi u komentarima svoje preporuke.

8 коментара:

  1. Odlična lista i pre svega sjajno ukomponovan tekst!:)))
    Slažem se, baš sam Sari pisala kako me prišle godine, dok sam usred sezone radila u biblioteci, jedan član pitao imamo li nešto od "morske književnosti" i znam li uopšte šta je to? Nikako ne mislim da se jedino limunadice i laganice mogu smatrati štivom "za plažu" i odmor, svako od nas ima različite potrebe i sumnjam nešto da ti koji opuštaju glavu uz Noru Roberts stvarno vole Dostojevskog, npr.
    Eto, moja dobra drugarica je na letovanje nosila "Rat i mir", njena mama "50 nijansi", pozajmljenih od koleginice. Šta se desilo? Posle dva dana, tražila je od moje drugarice da joj pozajmi Tolstoja! Kaže, bilo je sramota od glupavosti pisanija E.L.Džejms.
    Zanimljive i raznovrsne preporuke, ništa od pomenutog nisam čitala, ali sam čula mnogo dobrih preporuka za "Tajni život pčela" i "Iščezli svet", ovo drugo i nije baš po mom ukusu, eventualno roman o Irkinji.
    Ja sam baš nedavno pročitala pravi letnji, barem po mom doživljaju, roman "Putnik sa Cejlona" i biće prikaz u subotu, mislim da je sjajan predlog koji bih volela da podelim sa vama.:) Sem toga, uvek mi u ovom periodu sjajno "legnu" priče postavljene na Mediteran, prvenstveno "Aleksandrijski kvartet" Lorensa Darela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. :*
      Ma ja sam u fazonu da svako čita šta mu se čita u datom trenutku, mada neka godišnja doba su za neke knjige savršena. :)
      Ja sada počinjem sa Sandersonom, godinama sam zapostavljala pravu epsku fantaziju i nisam je čitala još od perioda fakulteta, pa bih sada to da ispravim. Čim najave da Martin najzad objavljuje knjigu, počinjem i taj serijal iz početka.
      Ja sam 2006. na plaži čitala Quo Vadi i uživala. :)))
      Mislim da bi ti se Tajni život mogao svideti.
      Baciću pogled obavezno, uskoro putujem, te svaka preporuka znači. :)))

      Избриши
  2. Inače, sladoled - posebno "Quatro" i "Kapri"....potpuno te razumem! Mogla bih da živim na voću, salati i sladoledu, sve do jeseni!:)))))))

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam čitala ni jednu od ovih knjiga. Najviše volim Šeldonove knjige, no nekoliko knjiga iz tvoje preporuke su mi privukle pažnju te ih možda pročitam. Uzvrati praćenje. ♥

    Misseslandy

    ОдговориИзбриши
  4. O, vidi, ima i mene <3
    Čitala sam Tajni život pčela, u pravu si, američki Jug baš odiše letnjom atmosferom i lenstvovanjem :-) Mislim da sam i Lubenicu čitala nekad davno, ali sam pozaboravljala sve, čak mi ni ovaj tvoj opis nije pomogao da se prisetim, haha. Verovatno su je druge, skorije pročitane knjige potisnule i zauzele preostalu memoriju u mozgu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Rekoh bolje ljudi da čitaju neke skorašnje utiske. :D<3
      Jao potpuno te razumem, ja se toliko nekada premišljam oko ovih spiskova, jer mi uvek prvo na pamet dolaze skorašnje pročitane knjige, šteta što Goodreads ne postoji jedno 15 godina. :D

      Избриши