среда, 28. јун 2017.

Get Out



Zaplet: Kris i Rouz odlaze na izolovano imanje njenih roditelja na vikend. U početku, Kris svu neprijatnost oko upoznavanja i zbližavanja pripisuje teškom prilagođavanju Rouzinih roditelja na činjenicu da se njihova kćerka zabavlja sa Afroamerikancem, ali niz čudnih događaja, kako vikend odmiče, doprineće da Kris otkrije zastrašujuću istinu kakvu nije mogao ni da zamisli.


Režija: Jordan Peele.



Od kako se pojavio, ovaj film je pratio neviđeni "hajp". Može se reći da je, po prvi put, kritika bila jednoglasna, "Get Out" morate odgledati. Moram priznati da nisam neko ko voli horore. Ne volim da ih gledam, iz prostog razloga, jer ih se suviše plašim. Onog trenutka kada odgledam neku strašnu scenu, meni se odmah stvara još gori scenario u glavi. Jedini izuzetak su viktorijanski horori, kojih se i dalje plašim, ali me to ne sprečava da ih gledam. Elem, "Get Out" je, sa više strana, predstavljen kao neobičan horor film sa primesama crnohumorne komedije i ta neobična kombinacija je bila upravo ono što me je privuklo priči. Sada, nakon gledanja filma, mogu reći da se više radi o trileru, mračnom i poremećenom, ali dalje trileru, nego hororu i to sa snažnim elementima satire i socijalne kritike, upakovanim sa sjajnim smislom za humor. 

Naime, glavni lik Kris, inače crnac, odlazi na imanje roditelja svoje devojke Rouz, inače belkinje, radi upoznavanja i druženja sa njenom bližom i daljom porodicom. Reč je o pripadnicima bogatijeg staleža, koji žive u mirnom i izolovanom okruženju, što, naravno, već u samom startu kod Krisa izaziva napetost, s obzirom da se njegova devojka pre njihove veze nije zabavljala ni sa jednim Afroamerikancem. Sam režiser Džordan Pil, koji, zajedno sa Kigan- Majkl Kijem, čini poznati komičarski duo "Key&Peele", je istakao da su mu kao inspiracija za ovaj film poslužili kultni filmovi poput "Pogodi ko dolazi na večeru", "Rozmerina beba" i "Stepfordske žene", što je, itekako, vidljivo. Iako je reč o debitantskom ostvarenju ovog režisera, on uspeva izvrsno da stvori napetu i neprijatnu atmosferu, karakterističnu za navedene filmove, uz povremene komične oduške i crni humor. Postoji velika mogućnost da vas ovaj film u potpunosti iznenadi. Ja sam neke stvari uspešno predvidela, ali samo zato, jer sam nešto slično već imala prilike da gledam u par filmova, ali sam se i dalje prilično uživela u sam način postepenog otkrivanja užasne misterije. Takođe, obratite pažnju na detalje, jer rešenje zagonetke je vešto skriveno u brojnim scenama, koje prethode finalu, te se može desiti da vam vrlo lako promakne. U pojedinim trenucima, film me je atmosferom podsetio pomalo na film "The Lobster" ( recenzija ovde ), iako  u suštini tematski različiti, te vam "Get Out" mogu preporučiti i sa te strane, ukoliko vam se svideo prvi, verovatno će vam se svideti i drugi.

Međutim, ono zbog čega definitivno vredi videti "Get out" jeste jasna socijalna poruka, vešto ukomponovana u priču. Tokom trajanja najvećeg dela filma naš glavni junak izložen je jasnom pasivnom rasizmu. Džordan Pil prikazuje fascinaciju, pa čak i jednu vrstu fetišizma, belog dela američkog stanovništva prema crnom. To je ona situacija kada se nađete u "škakljivoj" situaciji u prisustvu osobe drugačije rase, pola, nacionalnosti, seksualne orijentacije, itd.., te u nastojanju da se unapred opravdate, mada vas niko nije okrivio ni za šta, uporno ističete i skrećete pažnju upravo na tu karakteristiku te osobe, kao da je ona jedina i najbitnija. a kako biste pokazali da vi niste takvi i da to što je neko crnac ili gej vama uopšte nije bitno, iako je to jedino na šta mislite i šta spominjete. Te tako Rouzin otac, po upoznavanju Krisa, neprekidno ističe kako bi on, da je mogao, glasao za Obamu i po treći put, pa gosti na zabavi, pričajući o golfu, neprestano spominju koliko vole Tajgera Vudsa. Nadam se da sam uspela da objasnim na šta mislim. Neprijatnost vođenja ovakvih razgovora stvara još veću napetost i uznemirenost, što dalje povećava anksioznost, kako glavnog lika, tako i gledaoca, te kada dođemo do velikog otkrića, nije reč o užasu, koji nismo mogli nikako da očekujemo i predvidimo, već o zlu, koje su uvek tu negde nalazilo ispod površine, tinjajući. Samo ću reći da jedva čekam Pilov sledeći film i hvatanje u koštac sa nekom drugom socijalnom temom.

Zaključak: Mislim da ovaj film sadrži sve ono što jedan kvalitetan film treba da sadrži- izvanrednu glumu, intrigantnu priču, koja obrađuje kontroverznu temu, koja tera na razmišllanje i preispitivanje, zaista jedan od boljih filmova ove godine, koji svakako vredi pogledati, ukoliko ste ljubitelj misterija i trilera.

Нема коментара:

Постави коментар