недеља, 11. јун 2017.

Šta sam gledala prošlog meseca ( May Wrap Up )



U maju sam definitivno ponovo otkrila ljubav prema filmovima i ništa mi nije prijatnije nego da iskoristim dva, tri sata i pogledam neki dobar film, bio on novo ili starije izdanje. Otuda i ova lista filmova, koje sam odgledala tokom maja meseca.


1. Berlin Syndrom



Da li vam se dešava da vam neki glumac bude toliko simpatičan da prosto morate da pogledati svaki novi film, koji se sa njim pojavi? Meni redovno. Od kako sam gledala Sense8 ( recenzija ovde ), koja je serija, na moju veliku žalost, nakon fenomenalne druge sezone ukinuta, redovno pratim lik i delo nemačkog glumca Max Riemelt- a. Tako da sam jedva čekala da pogledam njegov najnoviji film na engleskom jeziku, Berlin Syndrom. Neću vas lagati, tematika je prilično mračna i teška, te su oboje glumaca izneli svoje uloge fenomenalno. Većim delom, film je jezivo realan i ne preza od prikazivanja mučnih detalja. Međutim, negde pred kraj zalazi na teren nerealnog i nečega, što se verovatno u stvarnom životu ne bi desilo ili bar akteri ne bi tako postupili. Priča prati Autralijanku Kler, inače fotografa opsednutog nemačkom arhitekturom, koja odlazi u Berlin, gde upoznaje šarmantnog profesora engleskog jezika. Jedna strastvena noć provedena sa njim pretvoriće se u noćnu moru onog trenutka kada Kler uvidi da opcija napuštanja njegovog stana ne dolazi u obzir i da je u njemu zaključena, prepuštena na milost i nemilost svog zarobljivača. Film je zasnovan na istomenoj noveli autorke Melani Žusten.

2. Moulin Rouge!



Jedan od mojih omiljenih filmova, koji sam, sasvim slučajno i može se reći sudbinski, pogledala na dan kada je imao premijeru, pre šesnaest godina. Kako bih to obeležila na neki način, napisala sam post o zanimljivostima, koje su pratile snimanje ovog filma, pa bacite pogled ovde. Priča stara koliko i vreme o ljubavi žene, koja prodaje svoje telo najvećem ponudiocu i siromašnog pisca, ispričana u pozadini velelepne i ekstravagantne scenografije čuvenog pariskog noćnog kluba i kabarea, krajem 19. i početkom 20. veka. Ovaj film predstavlja eskploziju popularne muzike, boja i kiča i savršen je izbor, ukoliko volite mjuzikle, pa čak i ukoliko ne volite, mislim da bi ovaj film bio idealan za upoznavanje i eventualno ljubav prema žanru.

3. T2 Trainspotting



Trainspotting predstavlja kultni film generacije odrasle tokom devedesetih godina. Možda nismo svi rođeni Škotlanđani, ali film je savršeno "uhvatio" beznađe i očaj siromašne radničke klase, te osećaj nemoći, agresije i nemanja svrhe nezaposlene i besperspektivne omladine. Svakako primenjivo u većini zemalja sveta u tom trenutku. Stoga je snimanje drugog dela izazvao bojazan kod mojih. Kako to gotovo uvek biva kada je reč o nastavcima kultnih ostvarenja, nemoguće je ponoviti magiju prvog dela i orginala. I drago mi je što Deni Bojl to nije pokušao da uradi. Ovako dobili smo odličan film u sopstvenoj kategoriji, koji je snimljen za sadašnje vreme, dok i dalje odaje veličanstven omaž svom prethodniku. Stara ekipa je na okupu, momci su verovatno i luđi nego inače i nisu izgubili na svom šarmu. Ukoliko, kao ja, niste bili sigurni da će film opravdati zaista velika očekivanja, te se ljubitelj prvog dela, preporučujem, da bez bojazni, pogledate ovaj nastavak, jer je mene zaista oduševio i vratio u neki period kraja osnovne i početak srednje škole, kada sam bila opsednuta ovim filmom, a naročito muzikom iz istog.

4. Beauty and the Beast



Nisam neki ljubitelj ideje da Dizni "oživi" sve svoje klasične crtane filmove u formi filmova. Nekako mi to deluje nepotrebno, s obzirom da, ne samo da je priča u ovim filmovima gotovo od reči do reči ista, već su kadrovi bukvalno preslikani. Doduše, Jungle Book je uspeo da osveži tu ideju i donese nešto što nije već viđeno te, iako, Beauty and the Beast nije baš krenuo tim putem, film mi se izuzetno dopao. Prosto je probudio u meni neka nostalgična osećanja, čemu je doprinela prelepa i ne postoji bolji opis, magična kinematografija, većinom stare i neke nove, izvrsne pesme i savršen kasting. Inspirisana filmom sam čak i uradila Disney Tag, gde sam pisala o svojim omiljenim Dizni crtanim filmovima. Svakako, jedan od filmovima u kojima sam najviše uživala tokom maja meseca.

5. John Wick: Chapter 2



Iznenađujuće odličan akcioni film ( recenzija ovde ) sa Kijanu Rivsom u glavnoj ulozi je, ove godine, dobio i nastavak. Džon Vik i dalje želi da se povuče iz posla plaćenog ubice, ali loši momci definitivno nisu naučili lekciju iz prethodnog dela, te će Džon ponovo biti primoran da otrese prašinu sa svojih pištolja i ostalog oružja po izboru.

6. Sing



Po drugi put sam gledala ovaj simpatičan animirani film. Ukoliko volite modernu pop muziku, on definitivno ima moju preporuku. Lepa priča, koje ostavlja prijatan i pozitivan utisak. Film govori o koali, vlasniku propalog i bankrotiranog pozorišta, koji želi da mu povrati stari sjaj tako što će organizovati takmičenje u pevanju za sve životinje. Dosta pesme, plesa i par pristojnih fora. Meni je dovoljno da u filmu ima prasića i ja srećna.

7. Pride&Prejudice 


Verujem da ukoliko ste ljubitelj, verovatno, najpoznatijeg romana britanske spisateljice Džejn Ostin, da ste ovu adaptaciju već gledali. Ukoliko niste, a uživate u kostimiranim drama, zdušno je preporučujem. Neću detaljisati, jer za ovim sledi poseban tekst o ovom filmu, ali svakako mi je ova verzija u nekim delovima, sada, bolja i od adaptacije iz 1995. godine, pa i od knjige. Mislim da je ovo bio peti put da gledam ovaj film, a čim je krenula odjavna špica, bukvalno sam mogla da ga pustim ispočetka. Mala napomena, ukoliko gledate, potrudite se da pronađete verziju za američko tržište, zbog kraja.

8. The Fate of the Furious



O ovom filmu me mozak boli i kada razmišljam, a kamoli da pišem o njemu. Verujte mi, da sam zaplet, usled njegove kompletne stupidnosti, već zaboravila. Nikako mi nije jasno zašto se ovoj franšizi toliko popušta, a kritikuju znatno bolji filmovi, samo zato što predstavljaju bezazlenu zabavu, što se redovno poteže u korist Fast i Furious serijala. Jedan od serijala, koje gledam po principu, ajde kada sam već odgledala sve prethodne. Ukoliko niste neki ljubitelj franšize, preporučujem da preskočite ili odgledajte samo peti deo, koji je, po mom mišljenju, najbolji. Nemojte sebe mučiti, kao što ja to radim.

9. Before I Fall




Već sam u prethodnom postu pisala da me je ovaj film zainteresovao da potražim i pročitam knjigu, koja mi se neznatno više dopala. Elem, film prati Samantu, tipičnu maturantkinju, koja je pripadnica klike takozvanih mean girls, koju prevodi njena najbolja drugarica Lindzi. Jedne večeri, nakon uzbudljivih događaja na još jednoj kućnoj žurci, kojoj su prisustvovale, Samanta i devojke kreću kući, ali u povratku doživljavaju saobraćajnu nesreću. Za Samantu to nije kraj, već početak, jer se ona ponovo budi i počinje da proživljava isti dan iznova i iznova. Film ima specifičnu atmosferu, nešto između melanholije i radosti života i življenja, ali sa depresivnom notom. Kinematografija je prelepa, a gluma pristojna. Svakako nije izgubljeno vreme, ukoliko bi vas ovakva tematika zanimala.

To je to, što se tiče filmova, koje sam gledala prošlog meseca. Kada su u pitanju serije, trenutno nemam ništa novo u planu, ali ću svakako uskoro pisati i o novitetima, koje planiram da pogledam, te imam u planu i sezonski post o serijama, savršenim za leto. Šta ste vi gledali tokom maja meseca i da li ste gledali neki od ovih filmova? Pišite mi u komentarima.

8 коментара:

  1. Falili su tvoji pregledi filmova, uvek ih tako savršeno predstaviš i preporučiš!:)))
    Od nabrojanih, gledala sam samo "Mulen ruž" i "Gordost i predrasude", ali, baš odavno i svakako ću ih uskoro reprizirati. Slažem se, verzija sa Metjuom i Kirom je možda čak i bolja od mini-serije, iako je Kolin Firt nekako sinonim za Darsija.:)
    "Lepoticu i zver" ću odgledati, mada ni ja nisam pobornik oživljavanja crtaća, posebno ne Diznijevih.
    "Berlin syndrom" deluje izuzetno zanimljivo; "Trainspotting", na moju veliku sramotu, nikada još nisam pogledala i moram to da ispravim; "Fast and furious" sam gledala prva tri dela, uglavnom zbog Pola Vokera, ali mi je sama franšiza glupa i dosadna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :*
      Baš ću o tome objaviti sledeće nedelje tekst, bilo mi je zanimljivo da pišem o tome koliko mi se sviđa ova verzija, a bila sam oštri protivnik. :D
      Odgledaj obavezno, mislim da pruža ugodnih dva sata.:D
      Uf, Trainspotting pre svih pogledaj, mislim da ćeš se oduševiti, zaista kultni film.
      Užasna je realno, a svi joj toliko popuštaju, jer su filmovi kao zabavni. Ovaj poslednji ne da nije bio zabavan, nego apsurdan.

      Избриши
  2. Wow!Prvi put sam na tvom blogu.Moram priznati da je prelep.Nov sam bloger tako da bi mi znacilo ako mozes da se uclanis u moj blog!

    my-life-story-1.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam gledala nijedan od ovih filmova ali cu definitivno pogledati Lepoticu i Zver :) odlican post!

    ОдговориИзбриши
  4. Moram da gledam ''Sing''. S ove liste jedino sam gledala Mulen ruž i Lepoticu i zver (bogme, onaj Gaston nije za bacanje). A Gordost i predrasude s Kirom Najtli mi je na listi već podugo.
    Fast&Furious filmovi me nikad nisu privlačili.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogi su ga kritikovali, ali meni je baš simpatičan crtani. :)
      Obavezno javi utiske nakon GiP. :)
      Hehe da, da Luke Evans je savršeni Gaston, šteta što baca za drugi tim. :D

      Избриши