недеља, 10. септембар 2017.

Šta sam čitala/gledala prošlog meseca- avgust ( August Wrap Up )



Avgust je za mene bio grozan čitalački mesec, nisam mogla da se koncentrišem na ono što čitam, te sam odustala i vratila se onome što me uvek oraspoloži i vrati u "čitalački mod", a to su serije i fanfikcija. Inače, čitanje fanfikcije sam otkrila prošle godine i od tada je ista za mene postala ultimativno "grešno zadovoljstvo". Verujte mi na reč, neke od ovih fanfikcija su duže od prosečnih knjiga i zaista su sjajne, prednost je što čitaš o dobro poznatim likovima, koje već voliš, ali ovog puta možeš da izabereš kako želiš da se odvija njihova priča. Ali, skrenula sam sa teme današnjeg posta, a to su sadržaji, koje sam gledala ili čitala tokom avgusta meseca.


Knjige

1. Oštri predmeti ( Sharp Objects )- Džilijen Flin ( Gillian Flynn )



Ovo je prvi roman autorke poznate po svom romanu Iščezla ( Gone Girl ), koji sam ja pročitala. Nakon određenog vremena provedenog u psihijatrijskoj ustanovi, mlada novinarka iz Čikaga, Kamil Priker, dobija zadatak da piše o nestanku još jedne devojčice u njenom rodnom mestu, u Misuriju. Povratak u ovaj provincijski gradić, izvući će na površinu brojne traume prošlosti i sećanje na turobne odnose sa njenom neurotičnom i hipohondričnom majkom. Imam utisak da koji god triler da mi dopadne šaka, kao da se svi vrte oko istih stvari, manje ili više. Uvek su mračni, uznemiravajući, poremećeni i upadaju u tematski kliše. Rado bih pročitala neki triler, koji se ne vrti oko istih stvari. Sve u svemu, nisam stekla neko naročito mišljenje ni o ovoj knjizi, ni o stilu pisanja spisateljice. Toliko mi je bila teskobna da sam jedva čekala da je završim. Ne preporučujem je naročito, ali mislim da je jedna od onih knjiga u pogledu kojih vredi da sami steknete mišljenje. Prosto, ako ste čitali već ranije ovu spisateljicu, verovatno će vam se svideti i ovaj roman. Izdavač knjige za srpsko tržište je Laguna.

Filmovi

1. Una



Film o ženi, koja se suočava sa svojim starijim susedom, godinama kasnije, nakon što ju je napustio posle kratke seksualne veze, kada je imala samo trinaest godina. Tema svakako prilično uznemiravajuća i neprijatna, film nije slikovit, tako da ne morate brinuti u tom pogledu, ali su aluzije svakako jasni. Glavne uloge tumače Ben Mendelson i Runi Mara, oboje su odglumili izuzetno dobro i sa te strane se filmu ništa ne može zameriti, ali sam po sebi nekako ne postiže nikakvu poentu. Završava se naglo, kao što je i počeo, bez ikakvog razrešenja. Samo iskustvo gledanja je kao zavirivanje u svet psihološki nestabilnih ličnosti, sa mračnim opsesijama, turobno, toliko da u trenutku kada se završi, drago vam je što je putovanje sa ovim likovima gotovo. Film predstavlja adaptaciju kontraverzne pozorišne predstave Blackbird.

2. The Hundred- Foot Journey



Nakon pročitane knjige, na red je došao i film. Priča o mladom indijskom kuvaru, njegovim počecima i preseljenju sa porodicom u francuski gradić, gde se sukobljavaju sa tradicionalnom i tvrdoglavom vlasnicom restorana. Drago mi je da mogu reći da je ovo jedan od onih slučajeva gde je film bolji od knjige. Prosto, film se fokusira na najinteresantnije delove pripovesti, likovi su još životniji i duhovitiji u odnosu na knjigu, zahvaljujući talentovanoj glumačkoj postavi, te čitav film šalje jako pozitivnu poruku i definitivno je jedan od onih, koje bih preporučila da gledate, radi dobrog raspoloženja i podizanja duha. Glavne uloge tumače Helen Miren, Om Puri, Maniš Dajal i Šarlota Le Bon.

3. Once



Još od filma Begin Again ( recenzija ovde ) oduševljena sam radom reditelja Džona Karnija, naročito njegovim filmovima, koji za osnovnu tematiku imaju muziku i muzičare. Nakon što sam odgledala Sing Street, za koji će ići recenzija u sredu, odučila sam da pogledam i ovaj, prilično "mali" i nezavisni film, čija je pesma osvojila Oskara za najbolju pesmu iz nekog filma 2008. godine. Autentičnosti filma doprinosi to što glavne uloge tumače Glen Hansard, gitarista grupe The Frames i jedan od folk- rok dvojca, The Swell Season i Markéta Irglová, češka autorka i muzičarka. Film ima totalno jedinstvenu energiju, osećaj kao da ste zavirili u nečiji stvaran život, te više odaje utisak dokumentarca, nego filma, prosto ima tu vrstu spontanosti. Malo više melanholičan, bez neke posebne akcije, definitivno nije film za širu publiku. Priča govori o susretu dvoje muzičara, u jednom trenutku njihovog, sasvim običnog, života, kada uspevaju jedno drugom da pruže nesebičnu podršku, radi ostvarenja različitih ciljeva i promene, do tada, učmalu svakodnevnicu. Pesma Falling Slowly je, po meni, sa razlogom odnela Oskara te godine, predivna i upečatljiva melodija. Od filma je kasnije nastao izuzetno uspešan brodvejski mjuzikl.

4. Burnt



Film, ispunjen velikim holivudskim imenima, o kojem se, nezasluženo, malo govori. Ovo je moje drugo gledanje ovog filma i mogu reći da me prvi utisak nije prevario. Simpatičan film, naročito ukoliko ste ljubitelj kulinarskog žanra i predstavljanja kuvara kao rok zvezda, čega ja, definitivno, jesam. Kao i u svojoj nekadašnjoj seriji, Kitchen Confidential, Bredli Kuper uspešno igra ulogu šarmantnog bad boy- a francuske kuhinje, koji je došao u London, radi iskupljenja i povratka sjaja svom imenu. Ne bih dužila, jer za ovaj film možete pročitati moju recenziju ovde.

Serije

1. Westworld



Jedna od onih serija zbog kojih vam je drago što živite u današnjem svetu. Za Westworld sam, naravno, čula kada je originalno počela da se prikazuje još prošle godine. Međutim, želela sam da se emituje cela sezona i da mogu da odgledam sve epizode odjednom. Otkrila sam da me tako najviše drži interesovanje za određenu seriju. Westworld je nastala na osnovu istoimenog filma iz 1973. godine i delimično nastavka, Futureworld iz 1976. godine i govori o zabavnom parku pomenutog naziva, u kojem oni, koji su spremni da plate, mogu da uživaju u atmosferi i scenama Divljeg zapada, sa jedinstvenim animatorima, spremnim da ispune svaku njihovu želju, ma koliko mračna i nastrana bila. Svako dalje odavanje zapleta moglo bi doprineti odavanju radnje, a ova serija ima toliko, malih i velikih, skrivenih značenja, da bi bilo šteta upustiti se u gledanje sa nekim predznanjem. Ja apsolutno ništa nisam znala o toku zapleta, te sam u potpunosti uživala u gledanju, uspevši neke stvari da pretpostavim, dok su druge i za mene bile iznenađenje, a ovo je jedna od retkih serija, nakon čijeg gledanja, sam tražila klipove o teorijama na YouTube- u. Izvanrednu glumačku ekipu predvode ser Entoni Hopkins i Ed Haris, a pridružuju im se Evan Rejčel Vud, Tendi Njuton, Džejms Marsden i mnogi drugi. Ova serija predstavlja vrhunac kvaliteta i to u pogledu svih stavki, koje čine jedno ostvarenje i zaista je preporučujem, naročito, jer nas uskoro očekuje i druga sezona. 

Šta ste vi gledali ili čitali tokom prethodnog meseca?

10 коментара:

  1. Gledala sam Igru prestola, mislim da je to sve što se tiče avgusta :-) Nisam gledala/čitala ništa od ovog što si navela i baš volim kad nađem neke preporuke. Prvu knjigu ću preskočiti jer ne volim da čitam o nestancima/ubistvima dece, teškom detinjstvu i slično, slažem se da ima mnogo boljih tema.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U tom slučaju obavezno, meni je zaista nekako preko glave takvih tema, zaista bih volela da nađem triler u kojem se ne piše o tome. :/
      Realno, GoT je i meni bio najznačajniji deo meseca. :D

      Избриши
  2. Nisam čula ni za šta navedeno ovdje, ali si ti sve tako lijepo napisala i dočarala. Baš sam uživala čitajući. Odličan post!:)♥

    sretnisanjar.blogspot.hr - novi post

    ОдговориИзбриши
  3. Odo da pronađem "Once" inače ćemo se opet mimoići. :) Šmekam ga odavno, ali toliko ih je na listi za gledanje da na neke prosto zaboravim (džaba IMDb). :D Džilijen još uvek nisam čitala iako mi na polici stoje njene 3 knjige, među kojima je i gore pomenuta "Oštri predmeti", nekako imam osećaj da sam se ohladila od trilera, nemam opšte želju da potegnem za nekim romanom ovog žanra. Poslednji je bio Harlan Koben pre skoro 2 godine. "Una" i "Westworld" idu na listu, a u "One Hundred-Foot Journey" sam uživala.

    Hvala ti na preporukama :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Javi utiske, onako, nije uobičajan film, dosta je melanholičan, ali je soundtrack on point. :)
      Ja volim da čitam trilere, ali zaista više ne mogu da čitam o zlostavljanju dece.
      Hvala tebi, jedva čekam da čujem utiske, naročito za Westworld. :*

      Избриши
  4. Super lista :)
    Ja sam čula za Džilijen Flin, ali sam gledala Gone girl, imam podeljena mišljenja deluje kao priručnik "kako ubiti muža" hahaha šalim se :)
    Once sam gledala odličan je, a sad sam shvatial da sam gledala Begin Again ali još davno kada je izašao, reditelj ima jednostavnost u stilu to je fino mada ima problem sa ne tako bogatom kinematografijom :)
    Burnt sam par puta pokušala da gledam ali nešto se nismo našli probažu ponovo :)
    Westworld planirma da počnem na tvoju preporuku već nedeluu-dve imam skiunte epizode :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno počni, jako je zarazna, ja sam u cugu odgledala za dva dana, mada svaka epizoda traje sat vremena. :D
      Hvala. :*

      Избриши
  5. Kad videh "Unu", odmah sam pomislila na domaći film po Kaporovom romanu.:)
    Sa liste me privlače "Burnt" i "Once", a za "Francuski začin" sam baš stekla utisak da je ekranizacija bolja od knjige, imam ga odavno u vidu.:) Jel ova Šarlot Le Bon dođe šta Sajmonu?
    Za "Westworld" slušam samo pohvale, u smislu da je serija vrhunskog kvaliteta, a takođe pojma nemam o zapletu, tako da bih mogla da je uzmem u obzir.
    Odlične, korisne i precizne preporuke.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I mene to ime odmah podseti na čuveni film i roman. :D
      Jeste, baš su se fino zadržali da tim nekim i lepim i tužnim detaljima iz njegovog života i zanemarili, sasvim opravdano, poslednjih sto strana knjige.
      Hehe mislim da ne, koliko sam istraživala. Meni je prelepa ta glumica, pa sam isto morala da proguglam. :D
      Obavezno, mislim da bi ti se svidela, nesvakidašnja je, a opet potiče na diskusiju o nekim starim temama.
      Hvala puno. :*

      Избриши