четвртак, 21. септембар 2017.

Zov kukavice ( The Cuckoo's Calling )- Robert Galbrajt ( Robert Galbraith )



Već i vrapci na grani znaju da je Robert Galbrajt pseudonim za jednu od, danas, najpoznatijih autorki, Dž. K. Rouling. Autorka, širom sveta, poznata po svom serijalu Hari Poter, odlučila je da, nakon ne tako dobrih kritika za svoj prvi "odrasli" roman "Upražnjeno mesto", svoj prvi serijal za odrasle izda pod pomenutim pseudonimom i na taj način sebi garantuje anonimnost, a knjigama da šansu da budu objektivno ocenjene. Ime je spoj imena njenog političkog heroja, Roberta F. Kenedija i izmišljenog imena iz detinjstva, Ela Galbrajt. Knjiga je objavljena u aprilu 2013. godine i dobila je umerene reakcije, koje su naginjale ka pozitivnim. Naravno, kada je vest o pravom indentitetu autora "eksplodirala", knjiga se ubrzo popela na prvo mesto bestseler lista i u većini knjižara se više nije mogla ni naći zbog prevelike potražnje. Kako je BBC skoro počeo da emituje istoimenu seriju nastalu po ovim romanima, odlučila sam da i ja najzad vidim o čemu je reč.


Prva knjiga u serijalu, koji će se navodno sastojati od deset knjiga, dok su kod nas prevedene sve tri do sada izdate, nosi naziv Zov kukavice i počinje priču o našem glavnom junaku, detektivu Kormoranu Strajku, ratnom veteranu i vanbračnom sinu britanske rok legende. Kormoran je atipičan junak, krupan, nalik na boksera, sirovog izgleda, koji je u ratu pretrpeo tešku povredu zbog čega je ostao hendikepiran i primoran je da nosi protezu za nogu. Nakon raskida sa svojom dugogodišnjom, prelepom verenicom Šarlot i iseljavanja iz njenog stana, on spava na poljskom krevetu u sopstvenoj kancelariji. Jednog dana na njegovim vratima će se pojaviti Robin Elakot, koja ubrzo postaje njegova sekretarica, pa čak i povremena saradnica pri rešavanju mogućeg zločina, koji je pre tri meseca uzdrmao britansku javnost, a to je navodno samoubistvo supermodela, Lule Landri. 

Pre početka čitanja ove knjige, znala sam da postoji veliki broj onih, kojima se ova knjiga nije svidela, tako da moja očekivanja nisu bila prevelika u samom staru, ali svejedno mi je drago što je Zov kukavice uspeo da ih nadmaši. Mnogi su knjigu nazvali problematičnom i nerealnom, naročito se sećam jedne recenzije, koja je dovodila u pitanje privlačnost Strajka ženskom polu zbog njegove grube spoljašnjosti i pomalo "dripačkog" ponašanja. Samo ću reći da autor te recenzije očigledno ne poznaje dovoljno dobro ženski rod. Mislim da je Dž. K. Rouling uspela da stvori izuzetno zanimljiv i netipično privlačan lik detektiva i naročito aplaudiram, jer je reč o nekom ne fizički spremnom i u potpunosti zdravom. To ovom liku daje određenu dubinu i karakterizaciju, koja se ne sreće često, naročito ne u detektivskim romanima, što je čudno, s obzirom da su upravo oni sa netipičnim glavnim junakom požnjeli najveći uspeh, što je, na neki način, potvrda talenta spisateljice, ta mogućnost da uđe u muški um i da ga uspešno personifikuje. Strajk je ujedno i jedini lik, koji je dobio šansu da "sija" u romanu, svi ostali su pomalo bledi i nezanimljivi u usporedbi. Iz mase se izdvaja lik njegove privremene sekretarice Robin, devojke opčinjene detektivskim poslom, koja polako postaje nezadovoljna svojim ustaljenim načinom života. Mislim da ovaj lik ima prilično potencijala i volela bih da smo čitali malo više njenu perspektivu, ali verujem da se ona pojavljuje prilično u nastavcima. Hemija između Strajka i nje je jedan od razloga zbog kojih sam uživala u ovom romanu i nadam se da će nas autorka još dugo držati u neizvesnosti u pogledu razvoja i prirode njihovog odnosa.

Drugi razlog uživanja u ovoj knjizi bio je stil pisanja, za koji verujem da neće svima odgovarati. On je staromodan, gotovo lišen bilo kakve akcije i teče sporo uz detaljan opis postupka istrage i misaonog procesa, koji prethodi dedukciji i konačnom rešavanju misterije. Ne mogu reći da je otkriće na kraju bilo potpuno iznenađenje i neočekivano, ali sam toliko uživala u Strajkovoj interakciji sa drugim likovima i prosto posmatranju sveta iz njegovog ugla, da se nisam nešto naročito ni trudila da pogodim indentitet ubice ili ubica. Upravo u glavnim likovima leži najveća snaga njenih romana, u osnovi svake Hari Poter knjige bila je misterija "ko je to uradio?" i mene je otkriće te misterije uvek ostavljalo pomalo razočaranom ( mislim zaista sam očekivala više od toga ko stoji iza otvaranja Dvorane tajni ), ali čitav taj svet i likovi, koji ga nastanjuju, su me i dalje držali "prikovanom" za knjige, te, iako Roulingova možda nije master mind najoriginalnijih zapleta i šokantnih preokreta, ima izvanrednu sposobnost da stvori likove o kojima ćemo uvek želeti da čitamo još i još.

Zaključak: Ukoliko volite sporiji razvoj događaja i uživate u klasičnim misterijama, koje podsećaju pomalo na romane Agate Kristi, mislim da će vam se prvi roman u serijalu o Kormoranu Strajku svideti. Meni sigurno jeste.

Izdavač knjige: Evrobook.

8 коментара:

  1. Sada sam se i ja zainteresovala da pročitam ovu knjigu, posebno kada sam videla da si je uporedila sa Agatom Kristi koju obožavam. Pre par nedelja sam videla neku recenziju koja je nije baš nahvalila pa me i nije nešto privukla... Definitivno ću je pročitati i doneti svoj sud. :D

    Možeš posetiti i moj blog:
    http://libromanija.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno javi utiske, knjiga baš izaziva oprečna mišljenja.😊
      Jesam, jesam, odličan blog, mislim i da te pratim.😊

      Избриши
  2. Odlična recenzija! Otkad je Džoana obelodanila da piše pod pseudonimom, sasvim različit žanr od onoga koji je proslavio, jedva čekam da dođem do neke od knjiga. Mogu samo da zamislim izazov i pritisak na nju, kao planetarno uspešnog autora koji je bukvalno postavio standarde u okviru književnosti za decu i fantastike serijalom "Hari Poter", pa mi je utoliko draže što su ove knjige takođe vredne pažnje - a tvojim preporukama, kao što znaš, bezuslovno verujem. I inače mi sve deluje vrlo zanimljivo i kvalitetno, fali nam dobre detektivske proze, al stvarno dobre, pa se sad definitivno neću dvoumiti.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :)
      Da, iz tog razloga potpuno razumem zašto je odlučila da sakrije svoj indentitet, veruj mi, čitala sam neke recenzije "Upražnjeno mesto" kada je knjiga izašla, gde su ljudi bukvalno bili u fazonu ali ovo nije Hari Poter. :D
      Hvala još jednom, nadam se da će ti se svideti i potpuno se slažem, prosto ima taj staromodni šmek, sada si me na nešto podsetila što nisam napisala u postu, podsetila me je knjiga na one serije što smo ranije gledali tipa Nik Sloter ili Zapadno od Vajkikija, pa čak i Dosije X, samo zbog hemija glavnih junaka, znaš ono kada su oboje u fazonu hoće li ili neće i nadam se da će se takvo stanje dugo održati, ja obožavam takva partnerstva. :D
      Ovo je više misterija nego triler, ali zaista ne mogu više da čitam knjige, koje pokušavaju da vulgarnost i izopačenost maskiraju izrazima poput triler ili kriminalistika.

      Избриши
    2. Jao, ja sam baš volela "Zapadno od Vaikikija" i Slotera i "Dosije X", sad si me dodatno motivisala!:)))))
      Pa još poređenje sa Agatom - definitivno vredno pažnje, tražim obavezno!

      Избриши
    3. Jedva čekam utiske, baš se nadam da će ti se svideti.😊

      Избриши
  3. Pa ovo je genijlano :)
    Pre svega priča o stvaranju pseudonima mi je neverovatno moćna, tek skoro sam imala prilike da se lično upoznam ne samo sa njenim radom kao autorom Hari Potera već i sa njenim stavovima preko tvitera i ona je zaista neverovatan čovek :)
    Ja volim Agatu Kristi a i bez toga sam opis romana deluje interesantno obavezno ću da ga potražim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni ja pojma nisam imala o priči, dok nisam došla do romana, totalno sam bila van svih tokova. :D
      Mislim da bi ti se svideo, ako naletiš, obavezno javi utiske. :)
      P.S. I ja obožavam njene tvitove, čak i kada se ne složim sa njom. :D

      Избриши