недеља, 22. април 2018.

Kralj zmija ( The Serpent King )- Džef Zentner ( Jeff Zentner )





Džef Zentner je američki pisac za mlade, koji je svoj put započeo ostvarivši muzičku karijeru kao gitarista i pisac pesama, te izdavanjem pet studijskih albuma i pojavljivanjem na albumima muzičara, poput Igija Popa, Nika Kejva i Debi Hari. Inspiraciju za pisanje knjiga za mlade dobio je volontiranjem u kampovima za tinejdžere u Tenesiju, gde i dana živi, u Nešvilu. Knjiga "Kralj zmija" je njegov debitantski roman, koji govori o odrastanju i sazrevanju troje mladih na jugu Amerike.


S obzirom da je radnja dešavanja knjige jug Amerike, tačnije Tenesi i da se dotiče tema religije i tamošnjih čudnovatih običaja, koje praktikuju pojedine crkve, poput iskušavanja vere dopuštanjem ujeda zmije otrovnice, znala sam da nema šanse da mi se knjiga bar malo ne svidi. To su neke od tema, koje volim da gledam u filmovima ili serijama, odmah mi na pamet pada izvrsna prva sezona True Detective ili da čitam u knjigama. I nisam pogrešila, knjigu sam pročitala u jednom dahu i bila je savršeno štivo za ove tople, prolećne dane, koje smo, najzad, dočekali. "Kralj zmija" se sastoji iz tri perspektive, pratimo Dila, sina osramoćenog sveštenika pomenute crkve, koja eksperimentiše sa zmijama, a koji je, takođe, u zatvoru zbog posedovanje dečije pornografije, inače ovaj podatak ne piše na poleđini knjige, ali ga ja naglašavam, jer je meni ta tema baš neprijatna za čitanje, pa mislim da čitaoci moraju unapred sa tim biti upoznati, doduše, srećom, ovde se ne ide u neke detalje, zatim Lidiju, modnu blogerku i kćerku dobrostojećih roditelja, čiji su dani ispunjeni pisanjem o revijama mode, zapostavljenim buticima polovne garderobe i vođenju njenog Instagram profila, koji broji stotine hiljade pratioca i Travisa, dobrodušnog i osećajnog dvometraša, koji beži iz realnosti i teške porodične situacije čitanjem epske fantastike i četovanjem o istoj na forumima.

Obično se desi da, kada čitam knjigu sa više perspektiva, mi neki od likova bude nedovoljno zanimljiv da bih se zaista posvetila njegovim poglavljima, pa onda određene delove samo preletim. Međutim, ovde je svaki od likova imao neke svoje specifične karakteristike i dovoljno zanimljiv unutrašnji glas da sam se drage volje upuštala u njihova razmišljanja. Možda su mogli imati malo više dubine, ali kako je ovo knjiga namenjena prvenstveno mladima, prilično sam zadovoljna njihovim razvojem i opisom. Knjiga je dovoljno pitka, da se lako čita, a opet i dovoljno smislena i duboka, zahvaljujući paru sjajnih pasusa i citata, da ne bude još jedan u nizu YA romana za kratkotrajnu upotrebu, koji ćete zaboraviti pet minuta nakon čitanja. Jedinu zamerku, koju bih imala jeste previše referenci u pogledu današnje pop- kulture, što će knjigu, bar u pojedinim delovima, učiniti irelevantnom za čitanje za nekih desetak godina, a možda i kraće, što je zaista šteta. Mislim da se većina ovih referenci mogla izbeći, te njihovo izbacivanje ili bar neodređeni opis, ne bi nikako uticao na priču. U želji da se, verovatno, dodvori današnjoj omladini, autor koristi par imena glumaca ili poznatih ličnosti, aplikacija, društvenih mreža ili izraza, od kojih će, za deset godina, neki sigurno pasti u zaborav, što će njihovo čitanje učiniti zastarelim i smešnim. Isto kao što je glavna stvar u romanima za mlade pre više od deset godina bio My Space, danas totalno nebitna i zaboravljena društvena mreža. 

Osim navedene zamerke, koja možda vama nimalo neće smetati, knjiga mi se jako dopala, jer je, pre svega, izuzetno emotivna ili sam je bar ja tako doživela. Baš je uspela da me dotakne, pa čak i rasplače. Mislim da mi više niko ne veruje da mi se to zaista retko dešava, jer me malo malo neka knjiga rasplače. Možda je do starenja ili do hormona, ali eto, "Kralj zmija" je, kod mene, definitivno pogodila neku žicu i jako sam zavolela ova tri lika, sa svim njihovim manama i vrlinama, što mi se davno nije desilo sa nekom knjigom ove vrste. 

Zaključak: Jedna od onih knjiga za mlade, koje dokazuju da knjige ove vrste itekako mogu biti kvalitetno napisane, sa dubljom porukom i protkane snažnim emocijama.

6 коментара:

  1. Evo me posle duge pauze (usled nedostatka računara), isprobavam novo (OK, polovno, ali izuzetno očuvano i brzo) sokoćalo nadoknađujući propušteno, redom. U međuvremenu je moja beležnica sakupila dovoljno tekstova za povratak, pa se, nadam se, već u subotu vraćam, a do tada da vidim kako su moje "musketarke" bile vredne!:)
    Uživala sam u divnom prikazu. Baš danas, tačnije, pre par sati, bila sam u biblioteci i čak dva primerka ovog romana videh izložene na onoj "mrežici" sa novih izdanjima. Sad mi je žao što nisam uzela, ali obavezno pozajmljujem sledeći put. Hvala na preporuci, u koju uobičajeno ne sumnjam!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj mogu ti reći da ja nikako nisam bila vredna, nekako mi je malo opala volja, a nisam ni imala vremena. :D
      Videla sam da je čitaš trenutno, izvini, malo kasnim sa objavljivanjem komentara, jedva čekam da čujem tvoje utiske. :*

      Избриши
    2. Mogu ti reći da su utisci veoma, veoma pozitivni!:))))
      Knjiga mi se svidela, jeste da sam otplakala poslednjih stotinak stranica, ali potpuno se slažem sa svime što si napisala - dugo me nešto iz žanra nije ovako potreslo, zavolela sam likove, razumela ih, baš jako saosećala i nisu mi smetali ni neki klišei, jer ih nije bilo previše, čak i te reference na popularne stvari mi nisu bile upadljive jer me sam tok radnje poneo i emotivno uključio. Travis :(((((, mislim da mi je on najviše prirastao za srce, čista duša - a bilo mi je i beskrajno simpatično kako je njegov omiljeni pisac i čitav taj serijal slabo zamaskirana aluzija na Džordža R.R. Martina!:) Dilova mračna harizma i ta jeziva porodična kob su ubedljivo dočarane, a Lidiju sam nekako najbolje razumela i njenu kreativnost,želju za bekstvom, zrelost, a opet i ranjivost...hvala ti na preporuci, mislila sam da je ono sa korica uobičajeno preterivanje, ali roman je stvarno divan.:)

      Избриши
    3. I ja sam isto, iako sam donekle mogla da predvidim takav razvitak, moram priznati da sam oči isplakala, baš zato što mi je nekako on najviše prirastao srcu, mada sam nekako generalno u svakom od njih mogla da vidim deo sebe.
      Hvala puno tebi na utiscima, baš mi je drago da ti se svideo, naročito, jer je u pitanju ovaj žanr. :*

      Избриши