недеља, 21. јун 2015.

Suite française



Zaplet: Na samom početku nemačke okupacije Francuske, tokom II svetskog rata, razvija se romansa između Lucile Angellier, udate Francuskinje i Bruno von Falk- a, nemačkog oficira.


Režija: Saul Dibb.

 Lucile ( ) je udata za lokalnog zakupodavca velikog imanja u malom francuskom gradiću, te dok joj je suprug već na liniji fronta, ona dane provodi obilazeći zakupce sa svojom oštrom i visokomoralnom svekrvom Madame Angellier ( ). Svakodnevnicu remeti okupacija i dolazak prvih Nemaca u ovo mirno mestašce. Jedan od njih je i oficir, poručnik Bruno von Falk ( ) koji će probuditi uspavanu Lucile i poremetiti ustaljeni život učmalog domaćinstva. Međutim dolazak Nemaca trajno će uticati i na život ostalih članova zajednice.

Zanimljiva je pozadina istoimenog romana, po kome je ovaj film snimljen. Isti je nastao kao delo ukrajinske autorke Irene Nemirovsky, koja je poginula u Aušvicu 1942. godine. Njena kćerka je rukopise svoje majke čuvala preko pedeset godina, a da ih nije ni pročitala, međutim jednom objavljeni 2004. godine dostigli su planetarnu popularnost. Pronađen u koferu od strane njene kćerke Denise, rukopis se sastojao od dve novele, koji su opisivale događaje, koji su se odigravali tokom nemačke okupacije Francuske.


 Uprkos zanimljivim okolnostima pod kojima je roman napisan, a ako ikada budem imala priliku svakako ću ga pročitati, sam film nije preterano zanimljiv. Polako upoznajemo likove, kojima nije data prevelika šansa da se razviju do kraja filma, a neki se čak čine i nepotrebnim za sveukupnu priču, poput onog, koji tumači , koja mi je svojom akcentom i izgledom nekako odvlačila pažnju i činilo mi se da bi više pristajala poljima Luizijane, nego Francuske, a sa kojom kao da ni sam režiser nije znao šta da uradi. Generalni utisak je da je isuviše zapleta "nabijeno" u jednu priču, a kao da nijedan od tih zapleta nije razvio svoj puni potencijal. Imamo suptilni razvoj ljubavne veze između Licile i Bruna, neprijateljsko opankavanje stanovnika Nemcima, zamršen odnos Lucile i njene svekrve, gde se kao senka pojavljuje i njen muž, sukob farmera Benoit Labarie ( ) sa otprilike svima u mestu i saradnja gradonačelnika sa okupatorima.

Tako da ako ste želeli da gledate ljubavnu dramu, mislim da ovaj film neće u potpunosti ispuniti vaše apetite, a takođe neće ni detaljnije obraditi ovaj istorijski period, jer film svojim izborom glumaca, a i generalnom atmosferom ne odaje baš najbolje dojam autentičnosti. Međutim film zaista ima i pozitivne strane, kao i uvek besprekornu glumu Kristin Scott Thomas, harizmatičnog i dopadljivog Matthias Schoenaerts- a, kao znatno ubedljivijeg dela glavnog ljubavnog para, s obzirom da je Michelle Williams meni i dalje "bledunjava" kad je reč o snažnom izražavanju emocija, te bar početnu spontnost i suptilnost razvoja ljubavne priče, kojoj, bar po meni, nije posvećeno dovoljno pažnje u filmu. Pozitivna je strana takođe izbegavanje i nekih klišea tipičnih za ovakve filmove poput toga da glavni junak bude izrazito antinacistističkog raspoloženja, odnosno neko ko je protiv svoje volje uvučen u celokupan sukob. I pored svega nabrojanog film nije ostavio niti trajniji, niti snažniji utisak na mene. Ostala sam nekako prazna, osećajući da je film propustio da uhvati duh dela, po kome je nastao.

Zaključak: Film, koji svakako možete pogledati, ako volite, istorijske ljubavne drame, ali koji kod mene nije probudio naročitu emociju, niti koji bih laka srca mogla preporučiti kao odličan film.


Нема коментара:

Постави коментар