уторак, 23. фебруар 2016.

88. dodela Oskara


Iskreno, nisam nameravala da pišem poseban post o ovogodišnjoj dodeli Oskara, pošto ne znam koliko bi nekog zanimalo moje mišljenje o nominovanima i nagradama, naročito, jer i sama nisam odgledala sve filmove, a neke verovatno neću nikada ni odgledati. Međutim podstaknuta odličnim tekstom o istoriji i zanimljivostima ove prestižne nagrade kod Katarine, odlučih se da i ja priložim par reči ili pre, rečenica.




Ove godine su dve teme bile naročito "goruće". Da li će Leonardo Dikaprio najzad osvojiti zlatnu statuu i glumiti možda u nekoj komediji ili ćemo sledeći put morati da gledamo čoveka kako ga proždire bela ajkula, dok on nosi tutu suknju? Šalu na stranu, Leonardo je fantastičan glumac, ali se ne slažem sa načinom na koji se ljudi šale, da ne kažem goru reč, sa njegovim radom. Niti bi bio prvi, niti poslednji, koji bi toliko puta bio nominovan za Oskara, pa osvojio  prvog za životno delo ( hm, hm... Čarli Čaplin anyone ), te čisto sumnjam da ovaj glumac dozvoljava da mu jedna zlatna statua definiše karijeru. Tako da sam sigurna da će nagrada uručena njemu, iako svakako zaslužena, delovati pomalo nametnuto. 


Druga takva tema je bio bojkot, koji je odjeknuo internetom pod hashtago- om #OscarSoWhite. Elem, reditelj Spajk Li i glumica Džejda Pinket Smit, inače žena Vil Smita, najavili su da će bojkotovati ovogodišnju dodelu zbog navodnog favorizanja bele rase među nominovanim glumcima i glumicama. Njihovom apelu priključili su se i neki drugi. Iskreno, ne bih preterano to komentarisala. Trudim se da budem apolitična i u sopstvenoj zemlji, jer ipak želim da očuvam, već odavno načeto, mentalno zdravlje, a kamoli da se "petljam" u politiku, daleke mi, Amerike. U prvi mah pomislila sam da je reč o obrnutoj diskriminaciji, jer zašto bi uopšte neko očekivao da neko drugi bude nominovan zbog boje kože? Naročito kada je jedan od glavnih favorita reditelj meksičkog porekla. Međutim, gledajući BAFTA- u, a gledam je religiozno svake godine, jer uživam mnogo više u pojavi britanskih glumaca i nekoj vrsti humora i opuštenosti među njima, nasuprot oskarovskoj uštogljenosti, shvatila sam da ove godine zaista jesu propuštena neka ostvarenja i nominacije nekih glumaca, koja su naišla na odličan odziv kritičara i publike, među kojima su odsustvo nominacije za reditelja i glavnog glumca filma Creed, Rajan Kuglera i Majkl B. Džordana, te za filmove Beasts of No Nation i Straight Outta Compton. Mešovitost u smislu rase, pola i seksualne orijentacije zadržana je u "manjim" kategorijama poput dokumentarac ili strani film, ali "glavne" kategorije, sa jednim izuzetkom, zaista deluju prilično "isprano". Ostavljam da sami formirate mišljenje.


A sada da pređemo na moje favorite, ali i one za koje objektivno mislim da će pobediti u značajnijim kategorijama, opet napominjem nisam sve filmove uspela da odgledam, tako da ću ostaviti link ka postovima onih, koje sam recenzirala.


Glumica u sporednoj ulozi


Jennifer Jason Leigh, The Hateful Eight ( Ona je moj lični favorit, uspela je da se istakne u ekipi fantastičnih glumaca, svojom nesvakidašnjom i nadasve upečatljivom ulogom, kojoj je dala poseban ruralni i sirovi šarm. Film sam recenzirala u ovom postu. )




Kate Winslet, Steve Jobs. ( Kejt je za svoju ulogu pokupila i nagradu BAFTA- e i Zlatni globus, što je dobar pokazatelj da ima najveće šanse da osvoji i Oskara, mada ništa nije sasvim sigurno. )

Glumac u sporednoj ulozi


Christian Bale, The Big Short. ( Iako je za mene Kristijan favorit i inače van svake kategorije, prednost sam ovog puta dala jednom svom drugom "ljubimcu". Film je recenziran u ovom postu. )

Tom Hardy, The Revenant. ( Definitivno navijam za Hardija, iz razloga, jer je njegova uloga u pojedinim trenucima pretila da zaseni i Lea, ali i da bih ga najzad ugledala sređenog na nekoj dodeli nagrada, koje uspešno izbegava. Film recenziran u ovom postu. )


Mark Rylance, Bridge of Spies. ( Vrlo lako se može desiti da ovaj glumac dobije Oskara slično Džej Kej Simonsu za Whiplash. )

Sylvester Stallone, Creed. ( Na neki način bi me i neopisivo usrećilo da Stalone osvoji Oskara. )


Glumica u glavnoj ulozi



Brie Larson, Room ( Mislim da će ona osvojiti Oskara, film je dovoljno nezavistan da bi Akademija prikazala i svoju "divlju" stranu, a uloga dovoljno neobična da bi bila nagrađena. )

Jennifer Lawrence, Joy. ( Nominaciju ove glumice, a i ovog filma jednostavno ne razumem. Što je previše, previše je, pa makar neko bio i simpatičan. Film sam recenzirala u ovom postu. )


Saoirse Ronan, Brooklyn. ( Moj lični favorit, glumica, koja je udahnula život ovom filmu i znatno doprinela prijatnosti gledanja. Recenziran u ovom postu. )


Glumac u glavnoj ulozi




Leonardo DiCaprio, The Revenant. ( Mislim da je ova godina njegova, bez ikakve sumnje, jedino iznenađenje može biti Edi Radmejn, ali čisto sumnjam. )




Najbolji režiser



George Miller, Mad Max; Fury Road. ( Za film, na žalost, nisam napisala recenziju, ali sam ga odgledala. Fantastičan vizelno, kao distopijska uvrnuta fantazija, apsolutno pojednostavljena priča, ali, za mene, nije u potpunosti dorastao silnim pohvalama i očekivanjima. )

Alejandro G. Iñárritu, The Revenant. ( Favorit, moj, kao i Akademije, bar mi se tako čini. )



Najbolji film







The Revenant. ( Kao i u slučaju režisera, moj favorit, a čini mi se i film, koji će osvojiti Oskara, jedinstvena priča, koja je donekle podelila publiku, ali svakako jedan od najupečatljivijih filmova godine. )



Ovim bih završila svoje izlaganje o 88. dodeli nagrade Oskar. Pišite mi u komentarima, koje ste vi filmove gledali i koji su vaši favoriti, pa da sa strepnjom zajedno iščekujemo nedelju veče.


21 коментар:

  1. Divno! Rekoh ja, majstor si svog zanata :)
    Jedva čekam nedelju, mislim da ovako nisam strepila pred dodelu još od 2008. kada sam navijala za Kejt.
    Red je da joj i dragi dobije trofej..
    Titanik mi se već smučio, ali njih ću "šipovati" dok sam živa <3

    P.S. Hvala na pominjanju. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na pohvalama. :*
      Ma ja se samo brinem da ga ne ispale slučajno. :D
      Isto, mislim da ceo svet poludi kada ih negde vidi zajedno. :D

      Избриши
  2. Слажем се да "Повратник" има нешто епско и да се на прво гледање човек да преварити у суду. Он има своје пост фестум трајање и естетику мог омиљеног Пекинпоа - волим "неме" филмове (Тарковски)-кад то кажем, мислим без беспотребног и сувишног дијалога. Камера је вансеријска, као и музика - свеукупни доживљај је јачи у утиску него, можда, при гледању.
    Јако ми се допао Тарантино ове године.
    Спотлајт је, можда, мој фаворит - васкрс ангажованог новинарства (попут у култном Сви председникови људи или Инсјадеру...рецимо).
    Бруклин - откровење.
    Керол - софистицирана лобистичка прича, хиљаду пута виђена - непревазиђена у том фаху је можда била - стао ми мозак, има нешто "Џун" и још нешто у наслову, по Милеровој "Раковој обратници".
    "Марсовац" после "Гравитације", чини ми се да нема шанси у свом жанру...
    Но, живи били, па видели.
    Са глумачким номинацијама се углавном слажем, сем за "Џој"...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jako ste lepo to opisali, upravo u tome je njegova lepota, u samom utisku.
      Karol i Spotlight, ja odolevam da pogledam, hvala na utiscima.
      Da, mislim da nas je Džoj sve iznenadio sa svojim nominacijama ili bolje je reći zatekao. :)

      Избриши
    2. Акадаемија и ја смо се сложили око најбољег овогодишњег филма...Јако ми се, јако допао.
      Уопште ме је Академија ове године пријатно изненадила - као да се нешто, ипак, догодило.

      Избриши
    3. Da, zaista je većina nagrada predstavljala potpuno iznenađenje, slažem se.

      Избриши
  3. Tekst standardno sjajan!:)))
    Doduše, nisam odgledala ni 5 % nominovanih filmova, veliki broj verovatno i neću, ali verujem tvom sudu, a slažem se i u opštoj oceni - poput forsiranja pojedinih glumica (Dženifer Lorens, npr.)za prosečne role, tematike, priče o rasizmu (koja se, opet, može i problematizovati na drugoj strani, na šta si takođe lepo ukazala), kao i "always brides(Oscars!)maid, never a bride" Lea i čitavu zafrkanciju ili "prokletstvo zlatne statue", kako se već uzme:), koja ga prati, posebno u ovo doba godine!:)))

    Moram samo da prokomentarišem, moje je mišljenje da se priča o rasizmu nekako suviše napadno forsira, dok niko ne primećuje dominaciju, jeste da sada govorimo konkretno o Oskarima, ali i uopšteno u šoubiznisu, tamnoputih izvođača - čak mnoge bele žene svesno pokušavaju da izgledaju kao crnkinje, biraju partnere druge rase, skidaju pokrete, ponašanje (Kim Kardašijan, najbolji primer), a onda se pozivaju na tobožnju diskriminaciju....Opra Vinfri i Bijonse, među najmoćnijim i najbogatijim su ženama u šou biznisu, da ne nabrajam dalje.
    Licemerno je. Više su diskriminisani Latinosi, Azijati, Sloveni/Rusi, barem u medijskoj slici. Imam utisak da će ama baš SVE što belac kaže ili uradi, uvek biti protumačeno kao nekakav "rasizam" ili diskriminacija. Pod kojekakvim slobodama govora zapravo se sprovodi veća nesloboda i cenzura nego ikad, jer sada moraš da paziš da ti nešto skroz bezazleno izrečeno ne izvuku iz konteksta i pripišu značenje koga nema.
    A posebno mi je smešno to što zahtevaju ravnomernu zastupljenost nominovanih na osnovu boje kože. Šta ako neko, naprosto, nije zaslužio, ako mu performans nije bio dovoljno dobar? Na kraju ćemo mi "obični", koji nismo pripadnici manjina (seksualnih, rasnih, nacionalnih, čega već) biti oni koji su stvarno ugroženi.

    I mene bi, na neki čudan način, uveselilo da Stalone dobije Oskara!:)

    "The Revenant" sam, nažalost, propustila u bioskopu, pa se snebivam da se odlučim za kompromisno rešenje, jer mi svi kažu da nije isti doživljaj gledanja na kompu - mom bratu je čak bio i dosadnjikav.

    Kao i uvek, svaka čast na upućenosti i posvećenosti. Tvoje recenzije su uvek podsticajne.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno.❤
      Da, sa tim se slažem u današnje vreme se pomalo preteruje, pa se vidi rasizam i gde ga nema. Ali iskreno, iako su mediji okrenuti veličanju takve vrste lepote i muzike, kada se samo setim slučajeva ubistva nenaoružane crnačke dece od strane policajaca, kao i raznih drugih zločina, počinjenih u ime rasizma, ne samo u Americi, mogu sa neke strane i njih da razumem. Ti izuzeci ponekad kao da se guraju u mejnstrim, evo budite i vi kao JLo i uspećete u životu, ali sigurna sam da je njen put bio trnovitiji od onog Tejlor Svift. Takođe crne i latino žene imaju prođu samo ako igraju na kartu seksipila. Iskreno verujem da Amerika, duboko u sebi, zaista jeste izrazito rasističko društvo, kako na rasnoj, tako i na nacionalnoj osnovi. Dovoljan je pokazate što im u kampanji vodi Tramp, a svi znamo njegov stav prema Hispano. Ali i slažem se da je običan čovek, koji trezveno razmišlja odavno u manjini.
      Za Revenant ne znam šta da ti kažem, baš su mišljena podeljena, pa i na forumu, ali ako se odlučis da ga pogledaš obavezno javi, baš me zanima tvoj utisak.

      Избриши
    2. Istina. Naježim se kada vidim koliko se u svakodnevnom životu još uvek sprovodi diskriminacija, otprilike kao kod nas - formalno, sve je kao super, svi smo jednaki, ali postoji podozrenje i netrpeljivost prema ljudima koji se, lupam, ne prezivaju na "ić". Da ne zalazimo mnogo u tu problematiku.
      Amerika je samo formalno najliberalnije društvo, imaju mnogo stereotipa, samo što mediji oblikuju sliku koja to potisne nekim humorom i glamurom, recimo, mnogo je "duhovito" ismevati Induse i njihov akcenat u sitkomima, a crnci sa MTV-ja zveckaju kajlama i žive u palatama, kao uzor za mlade. Dvoličnost na delu.

      Избриши
  4. o fino si uradila, ovaj post i pregledno, sad znam ko, sta, gdje, kako :D meni je bruklin jos u glavi :) voljela bih da barem neku nagradu dobije.. i nesot kontam da pogeldam dodjelu oskara, jer sma vidjela da ce jedna od ovih BiH televizija prenosit (ako ne zaspim) xd

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. :*
      A ne, ja skinem, pa gledam, ne mogu da podnesem onog smarača sa Rts- a. :D

      Избриши
    2. Hvala. :*
      A ne, ja skinem, pa gledam, ne mogu da podnesem onog smarača sa Rts- a. :D

      Избриши
    3. <3
      ma meni ce vjerovatno ugasit kanal - RTS(sto inace rade kad su neka dogadjanja) tako da valaj trazit neke bosanske koji prenose :D

      Избриши
    4. Sigurno da hoće neki, bar skraćenu verziju. :)

      Избриши
    5. Odakle skidaš dodelu?
      Ne verujem da ću dočekati pola 3, kapci sami padaju ;)

      Избриши
    6. ipak ne odgledah al bice repriza i skracenih verzija na tvu :D drago mi je zbog Lea sto dobi oskara, to sam prvo provjerila jutros hahaha

      Избриши
    7. Pojaviće se na torentima uobičajno. Ja imače ne ulazim ceo dan na društvene mreže i izbegavam temu Oskar, kao hoću da se iznenadim, tako da još ništa ne znam. :D

      Избриши
    8. Jao ja ništa nisam čitala, nisam ulazila ni na fb, ni na ig. I baš sam uživala u dodeli, najdraže mi je za Morikonea, Alisiju, Sem Smita i naravno Lea. Mad Max me je iznenadio, ali mi nije krivo, a takođe sam pogodila za sporednu mušku, baš sam happy. :D
      Kris Taker je imao sjajan uvodni govor.

      Избриши