петак, 12. фебруар 2016.

Filmovi za Dan zaljubljenih

Nisam neko ko striktno slavi Dan zaljubljenih, što znači da nemam ništa protiv da sa voljenom osobom radim nešto romantično na taj dan ili još bolje dobijem neki fini poklon ( već sam pikirala neke knjige u knjižari ), ali može se i desiti da potpuno zaboravim koji je dan u pitanju, ukoliko imam neke obaveze. Moram priznati večiti slogani poput to je dan Sv. Trifuna ili mene moj dečko/muž/verenik obasipa pažnjom svakog dana u godini me izuzetno iritiraju i obično im ne vidim poentu, pošto se vodim krilaticom živi i pusti druge da žive. Ali ovde nismo da bismo polemisali o ovom, pretežno komercijalnom prazniku, niti o njegovoj istoriji ili pandanima u našoj religiji, već da bih podelila sa vama spisak od deset filmova, za koje mislim da bi odgovarali savršeno za ovaj dan, posvećen voljenima, jer nema ništa lepše od zajedničkog ušuškavanja i gledanja filmova uz kokice ili možda pre čokoladna srca, da budem potpuni kliše.


( Izvor: We Heart It )

1. This Means War



Za mene neočekivano duhovit i zabavan film, koji sam odgledala samo iz razloga, jer u njemu jednu od glavnih uloga tumači, meni jedan od omiljenih, Tom Hardy, pored Reese Whiterspoon i Chris Pine- a. Međutim zaista me je prijatno iznenadila priča o dvojici agenata CIA- e, koji se zaljubljuju u istu ženu, usled čega između njih izbija borba osvajanja ženskog srca, a pre svega borba za poziciju ultimativnog alfa mužjaka.

2. ( 500 ) Days of Summer



Atipična i isprepletana priča o romansi između devojke, koja ne veruje u ljubav i ultimativnog zaljubljenika u istu. Prilično realan, u nekim trenucima i pomalo sumoran, prikaz odnosa u vezi, međusobnih očekivanja i razočaranja. Odličan film, sa svežim načinom pripovedanja, u kojem glavne uloge tumače Joseph Gordon-LevittZooey Deschanel.

3. Ghost



Postoji velika verovatnoća da ste ovaj film već gledali, ali nije zgoreg ubaciti ga na listu kao podsetnik, jer Dan zaljubljenih nije ništa bez jedne doze Patrick Swayze- a, a ovog puta nisam htela da idem sa očiglednim izborom i jednim od mojih omiljenih filmova svih vremena. Da, obožavam Dirty Dancing i ne stidim se da to kažem, odnosno napišem. Romantična, tragična i komična ( 3 u 1 ) priča o prerano nastradalom Semu, čiji duh ostaje na Zemlji, kako bi pokušao da spasi svoju voljenu Moli ( Demi Moore ) da ne doživi njegovu sudbinu, a sve uz pomoć naizgled prevarantkinje, a po svemu sudeći, vidovite Ode Mej, koju maestralno tumači kraljica komedije Whoopi Goldberg. Verujte mi na reč, na vajanje glinom više nikada nećete gledati na isti način.


4. La Fille sur le Pont ( The Girl on the Bridge )



Meni jedan od najdražih ljubavnih filmova i uopšte, filmova sa francuskog govornog područja. Strastven, vizelno prelep i nostagičan film o ljubavnoj priči između bacača noževa i nestabilne devojke, sklone samoubistvu, ali izuzetno zaljubljive prirode, koji su se sreli jedne noći na mostu nad Senom. Ovaj film će svakako biti zasebna tema u nekom od budućih postova, jer mi je izuzetno drag. Glavne uloge tumače preslatka Vanessa Paradis i fantastičan francuski glumac Daniel Auteuil.

5. Say Anything



Još jedan film sa antologijskom scenom izjave ljubavi, jer ako ne pamtite scenu, inače za današnje klince rekreiranu u filmu Easy A, kako Džon Kjuzak u camel kaputu i belim patikama drži iznad glave kasetofon, dok svira divna numera Piter Gabrijela In Your Eyes, definitivno niste dete osamdesetih. Međutim sve se da ispraviti na vreme, zato pogledajte ovu slatko- gorku priču u režiji Cameron Crowe- a o inteligentnoj i prelepoj maturantkinji ( Ione Skye ), koja se fatalno zaljubljuje leto pre odlaska na koledž.

6. I Love You Phillip Morris



Mišljena sam da ljubav dolazi u najrazličitijim formama, zato vam preporučujem da pogledate i ovu sjajnu komediju, u kojoj su Jim CarreyEwan McGregor nezaboravni duo u priči o policajcu, koji postaje prevarant, nakon "izlaska iz ormara", kada završava u zatvoru, gde upoznaje drugu ljubav svog života, zbog koga će prevazići sve prepreke, koje stoje na putu njihove razdvojenosti. Inače film je zasnovan na istinitoj priči, što samo doprinosi njegovom šarmu.

7. Moulin Rouge!



Da li i vi imate one filmove, koje toliko volite, da izbegavate da ih delite sa drugima, kako njihovi, možda loši, komentari ne bi pomutili vaše zadovoljstvo i užitak istim? Ja sam to tek donedavno prevazišla sa ovim filmom, mojim omiljenim mjuziklom, koji sam gledala nebrojano puta, čije pesme znam napamet i čijih sam par soundtrack- a pokupovala čim je film izašao. Ovaj film mi je ponovo otkrio Ewan McGregor- a, vratio je na scenu Nicol Kidman u blještavom izdanju, nakon neslavnog razvoda od Tom Cruise- a i učinio da mjuzikli ponovo postanu mejnstrim, jer će naredne godine jedan čak uspeti da osvoji i Oskara za najbolji film. Svakako još jedan, meni izuzetno drag, film, koji će zaslužiti i nešto detaljniji prikaz u zasebnoj recenziji. Čak i da ne volite mjuzikle, kao žanr, svojom kombinacijom pesama Nirvane, Dejvid Bouvija, Vitni Hjuston, Elton Džona i mnogih drugih, te fantastičnim originalnim numerama, ovaj film će učiniti da baš njega zavolite.

8. Practical Magic



Odličan spoj Nicole Kidman i Sandre Bullock, koje igraju sestre, koje su ujedno i veštice, ali koje, kao i svi ostali smrtnici, traže onu pravu, istinsku ljubav, s tim da na njihovom putu stoji staro porodično prokletstvo. Simpatičan i dirljiv film, sa isto tako sjajnom glumačkom postavom, koja mu daje neodoljiv šarm, pravi film za opuštanje.


9. 10 Things I Hate About You



Ovo je vrsta Šekspira, koju ja volim. Savremena verzija Ukroćene goropadi, smeštena u tipičnu američku srednju školu, sa izvrsnom glumačkom ekipom, koju predvode Julia Stiles, kraljica romantičnih filmova devedesetih i talentovani, na žalost, prerano preminuli Heath Ledger, zajedno sa Joseph Gordon-Levitt, koji je tada bio glumac u nastajanju. Nekada je zanimljivo gledati rane uloge glumaca, koji su danas zaista daleko dogurali. Novi momak u školi mora da podmiti nekog da se zabavlja sa najopasnijom devojkom u školi, a kako bi on počeo da izlazi sa njenom mlađom sestrom, kojoj je zabranjeni da ima dečka, ukoliko ga starija nema. Duhovit, sarkastičan, sa nekoliko scena, koje su zaista za pamćenje, pravi film za ovaj dan.

10. The Way We Were




Znate onu scenu u seriji Seks i Grad, kada njih četiri sede u restoranu i pevuše melodiju iz jednog filma, sa kojim se Keri poistovetila u iščekivanju Zverkinog venčanja sa drugom ženom? E pa to je upravo ovaj film. Priča o burnoj romansi dvoje ljudi, koji su potpuna suprotnost jedno drugom i odgovor na pitanje da li zaista mogu uspeti ljudi, sa različitim verovanjima i ubeđenjima, bez obzira na jačinu ljubavi, koju osećaju. U režiji čuvenog Sydney Pollack- a, glavne uloge tumače Barbra StreisandRobert Redford.

Svi filmovi sa ovog spiska su filmovi, koji se svakako mogu pogledati i bilo kog drugog dana u godini, ali ukoliko ste u potrazi za nečim romantičnim, bilo duhovitim ili dirljivim, iskoristite ovaj dan i posvetite ga sebi na ovaj način.


22 коментара:

  1. Kakav izbor, sve sami odlični filmovi :))), mada nisam gledala "This means war" i "I love you, Philip Morris", ostali su fantastični!:)))
    "Devojka na mostu", otkad nisam gledala...
    "10 things I hate about you", moja tinejdžerska zanimacija...
    "Practical magic", sećanje na detinjstvo
    "Moulin Rouge", "Ghost", "The way we were" - šta reći, klasika
    "Say anuthing" - eto još jednog bisera kinematografije osamdesetih.

    Inače, delim mišljenje o Danu zaljubljenih, više me izluđuje komercijalizacija i nametanje, nekakva veštačka euforija nego sama koncepcija praznika - ali, svaki povod da se dobije ili pruži neka posebna pažnja dobro dođe. :)))

    Što volim ovakve, "tematske" postove. :)
    Evo par predloga s moje strane, onako nasumično:
    "Only you" (1994), Robert Dauni Jr i Marisa Tomei, pomalo otkačena i baš simpatična pričica, putešestvije po Italiji i malo zablude:
    http://www.imdb.com/title/tt0110737/

    "Before sunrise" (1995) - dobri su i nastavci, ali, meni je ovaj baš prirastao za srce....
    http://www.imdb.com/title/tt0112471/?ref_=fn_al_tt_1

    "Moonstruck" (1987): jedan od omiljenih. Šer zasluženo dobila Oskara, a muzika doprinosi magiji:
    http://www.imdb.com/title/tt0093565/?ref_=fn_al_tt_1

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Je l mi veruješ da imam Only You i Moonstruck n široj listi u telefonu?:-D
      Za dlaku nisu ušli. Ja godinama nikako da pogledam Before Sunrise, čuvam ga za one momente kada mise gleda nešto romantično, a više ne znam šta ću, kao kec iz rukava.:-)
      I mene isto, mada ne volim ni ono naše večito srpsko kontriranje svemu. :-D
      Hvala, baš sam bila u muci, koje da izaberem, ali rekoh da stavim proverene filmove. I meni se opet gleda Devojka na mostu,moraću ovih dana obavezno i da napišem post. ♥

      Избриши
    2. Oba filma sam posle dužeg vremena nedavno gledala na televiziji, što je zapravo i najbolji način da se nakanim na to i baš su me oduševili. :)

      Ista stvar, ne volim kontriranje, trudim se da izvagam što objektivnije mišljenje, posebno jer se kod nas ljudi uglavnom bune samo radi bunta.:)

      Jedva čekam post, meni je taj film baš drag, obožavam oboje glumaca, Vanesu posebno:

      http://alittlerunaway.blogspot.rs/2013/04/ljudi-koji-inspirisu-vanessa-paradis.html
      (isti tekst)
      http://www.iserbia.rs/novosti/lepota-nesavrsenog-1014/

      Избриши
    3. Jao hvala što si podelila, ja nju jako volim. Odmah sam znači otvorila i čitam. :D

      Избриши
    4. Hvala, baš mi je inspirativna i trudila sam se da istaknem u glavnim crtama njenu originalnost i posebnu, nekonvencionalnu pojavu, a taj tekst se toliko dopao mojoj tadašnjoj cimerki (tvoja imenjakinja, inače!), da je odmah prekopirala i objavila na portalu koji uređuje (to je taj drugi link). :))))

      Избриши
    5. Odličan je tekst stvarno, neke stvari uopšte nisam znala o njoj, ali i neke koje su mi bile poznate fino si me podsetila.
      Haha zna svaka Ivana šta valja. :D

      Избриши
  2. I "A Midsummer Night's Dream" iz 1999. svakako. Zbog različitih tipova ljubavi, fenomenalne glumačke ekipe i jedne od boljih
    ekranizacija Šekspira. :))))

    http://www.imdb.com/title/tt0140379/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao da, divan je film. Lepo ja kažem sve od Šekspira odgledah, samo još da ga pročitam. Baš se spremam na gledanje Lurmanovog Romea i Julije, to je jedini njegov film, koji nisam još pogledala, pa da kompletiram opus reditelja. E da, sve sam htela na Macbeth da ti napišem, ali zaboravim, je l si gledala englesku BBC savremenu ekranizaciju ShakespeaRe- Told,u svakoj epizodi, po jedno delo Šekspira, Ukroćena goropad i Magbet su odlični, a glumi neverovatna glumačka ekipa?
      http://www.imdb.com/title/tt1062205/

      Избриши
    2. Nisam, mnogo hvala na preporuci. :)))
      Fantastično zvuči, skidam odmah.
      Baš ti dugujem toliko divnih otkrića - HVALA!:***

      Избриши
    3. Nemam na čemu. :*
      Ja te to namerno navlačim da imam sa kim da diskutujem, hehehe. :D

      Избриши
  3. auu koliko filmova za odlgedat haha, samo 3 sam gledala sa ove liste :D nista od veceras prvo danish girl(jer cuci par par dana ve ) pa onda ćerat ostalo :D

    500 d of Summer je meni odlican film, i cesto sam ga predlagala drugarima da pogledaju jer mi totalno realan

    btw. kontam i ovaj 10 things I hate about you, moglo bi se opet jer sam zaboraivla radnju xD a volim Ledgerove filmove, šteta što ode mlad

    sjetih se i Love Actually to mi je super film isto :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma Love Actually mi je ipak greh staviti na listu, koja nije za Božić. :D
      Da, baš sam bila smorena kada je preminuo, obožavam ga u Priči o vitezu, to je prvi film njegov, koji sam gledala, a i oduševilo me je što mu je mama dala ime po Hitklifu.
      I meni je 500 Days of Summer skroz realan film, baš onako oslikava odnose u nekoj vezi i različite faze i ja ga uvek svima preporučujem, mada me retko ko posluša. :D
      Ajde, ajde polako, pa da nas stigneš. :D

      Избриши
    2. jao da, znam da je neki praznicni zab da je bozicni xD
      e to za ime njegovo nisam znala :)
      ma i mene malo ko slusa, al to nista ne utice na moje smanjenje preporucivanja filma xD

      Избриши
    3. Zaboravih "500 Days of summer", odlična priča. :)

      Heath-a sam prvi put gledala u "Patrioti". Još se sećam članka u tadašnjem "Huperu", nova australoijska zvezda - on u beloj košulji i sa plavom kosom, malo dužom - još imam taj broj! Posle je usledila "Priča o vitezu", pa "Četiri pera", "Kazanova", "10 things"...i ostade mi u toj romantičnoj viziji. Zaista šteta, bio je sjajan glumac. Plus za Hitklifa kao inspiraciju. :)

      Избриши
    4. Jao da, Huper sećam se i tog članka o njemu. :D
      Odličan i to otišao, kada je tek počeo da gradi karijeru, na drugačijim ulogama.

      Избриши
  4. Sviđa mi se izbor filmova, od svih Moulin rouge najviše volim, nisam romantičan tip ali volim ponekad da pogledam i tkao nešto :)
    10 things i hate abput you i 500 days of summer me podsećaju na lepe periode života uvek im se rado vratim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja najviše volim Moulin Rogue, nisam nešto romantičn ili se bolje može reći nisam tipično romantična. :D

      Избриши
  5. Vratih se u svet ljudi sa internetom :)
    Ghost, Moulin Rouge i The Way We Were su kultni klasici... Uvek im se rado vraćam. Francuski nisam gledala, moraću koliko danas, zainteresovale ste me.
    Odličan izbor :)

    ОдговориИзбриши