уторак, 29. март 2016.

Deadpool


Zaplet: Bivši specijalac, a sada plaćenik, je podvrgnut eksperimentalnim tretmanima usled kojih je stekao mogućnost brze regeneracije, nakon čega usvaja maskirani alter ego Deadpool.

Glume: Ryan Reynolds, Morena Baccarin i Ed Skrein.

Režija: Tim Miller.



Deadpool se več par godina nalazi u žiži javnosti. Najpre prikazan na filmu u okviru X- Men Origins: Wolverine, u kom nije izazvao baš najprijatnije utiske kod publike, iako su se svi složili da je kasting glumca Rajan Rejnoldsa match made in heaven, Deadpool nije dobio nikakvu šansu za sopstveni spin- off. Međutim upornost samog glumca, kao i režisera Tim Milera, te "curenje" jednominutnog klipa, koji je ubrzo postao viralan i bacio fanove u ekstazu, doprineli su ubeđivanju studijskih glavešina,  usledila je prilično agresivna reklamna kampanja, te je film ugledao svetlost dana u februaru mesecu, širom sveta, od kada obara sve rekorde.

Deadpool je priča o bivšem pripadniku Specijalnih jedinica, koji je u međuvremenu postao plaćenik, Vejd Vilsonu. Vejd upoznaje ljubav svog života Vanesu, sa kojom deli otkačeni pogled na svet i taman kada je spreman na sledeći korak, otkriva da boluje od raka. U želji da dobije drugu šansu, podvrgava se ekstremnim eksperimentima, koji od njega stvaraju mutanta, prvenstveno sa sposobnošću regeneracije, učinivši ga praktično besmrtnim. On usvaja alter ego Deadpool- a i kreće u očajničku potragu za onim, čiji su ga eksperimenti ostavili unakaženim.

Ono što ovaj film izdvaja od drugih, nastalih po stripovima, je to što je R rated, što je naročito oduševilo publiku, problem preterane cenzure je sveprisutan u ovakvom tipu filmova, pa imamo scene razaranja Njujorka, bez ijedne prolivene kapljice krvi i izgubljenog ljudskog života, kao i to što nije u pitanju film sa velikim budžetom, budžet ovog filma je oko 50 miliona, što nije puno kada se uporedi sa nekim drugim blokbasterima, a filmu daje gotovo indie osećaj.

Čitajući generalno mišljenje i brojne recenzije očekivala sam da me oduševi, ali donekle sam doživela razočaranje. Najpre, još uvek ne mogu u potpunosti da se odlučim da li je potez da priča o poreklu glavnog lika bude ispričana u okviru dugotrajne akcione sekvence inovativan i osvežavajući ili najgluplja stvar, koju sam ikada videla u filmovima o super- herojima. Imam utisak da nam je pruženo jako malo u pogledu istorije glavnog junaka, a da film očekuje da smo čitali strip ili da smo na drugi način upoznati sa Deadpool- om, te s obzirom da je reč o origin filmu, zaista smo malo dobili u pogledu samog origin- a. 

Rajan Rejnolds je šarmantan, harizmatičan, ali i odličan za istovremeno prolivanje krvi i ispaljivanje morbidnih, a ponekad i vulgarnih šala. On je elemenat zbog kojeg film funkcioniše. Ono zbog čega je Deadpool original je upravo njegov smisao za humor, on nije tipičan super- heroj, odnosno on sebe ni ne smatra herojem, a takođe se često dešava da "probija četvrti zid", odnosno da se direktno obraća publici. Brojne su u filmu i reference na današnju pop kulturu, a naročito X- Men filmove tako da, na žalost, ako ih niste gledali propustićete brojne šale u filmu. Iz tog razloga mislim da ovaj film ne funkcioniše dobro kao samostalna celina. Je l' vidite sa kojim se predznanjem ide u bioskop? Za mene, humor je u pojedinim trenucima bio isuviše na prizemnom, da ne kažem glupom nivou, ali ipak od američkih filmova se ne može previše očekivati u tom domenu.

Najveće razočaranje filma predstavlja njegov glavni negativac. Zastupnik sam teze da je Marvel, DC ili u ovom slučaju Fox film dobar, onoliko koliko su upečatljivi njegovi negativci. Zato su funkcionisali The Dark Knight sa Džokerom, Jessica Jones sa Kilgrejvom i  The Avengers sa Lokijem. Ovde je negativac neupečatljiv, njegovi motivi su nejasni, kao i njegovo poreklo, te nam u pogledu njega gotovo ništa nije objašnjeno, već njegovo ponašanje, a naročito ničim izazvanu mržnju prema Deadpool- u, koju treba da uzmemo kao zdravo za gotovo ili valjda kao posledicu jednostavne povrede ega. Ostalim likovima takođe nije pružena neka veća pažnja u vidu karakterizacije ili razvoja. U prevodu i likovi i priča su "tanki". Dodaci iz X- Men univerzuma u vidu Kolosusa, kome glas pozajmljuje naš Stefan Kapičić i Negasonik Tinejdž Vorhed su pomalo nepotrebni u filmu i zaplet bi mogao sasvim lako i funkcionisati bez njih, te nije u potpunosti jasno njihovo prisustvo, sem privlačenja dela publike, koji vole X- Men stripove, te možda postavljanje osnova za kasnije spajanje franšiza. U globalu film u celoti odaje utisak da je intro, uvertira za film, koji će tek uslediti, a koji će možda predstavljati kompaktnu celinu. Ja sam sve vreme imala utisak da gledam produženi trejler ili video spot.

Zaključak: Ako ste fan stripova sigurna sam da ćete ga pogledati i generalno odluku o gledanju ovog filma svako treba da donese na osnovu sopstvenih preferencija. Ja sam očekivala znatno više, s obzirom na hajp, koji ga je okruživao, tako da mi je pomalo i žao utrošenog vremena, iako sam svakako gledala lošije filmove. Ovaj je bar imao pozitivne strane u vidu odabira glavnog glumca, time što film sebe ne smatra previše ozbiljnim i izbegavanje prenatrpanosti nepotrebnim specijalnim efektima, kao i preko potrebno izbegavanje cenzure.


6 коментара:

  1. hmmm, gledah nekih 18 minuta i nemam namjeru vise hahhaha, strasno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izgleda da smo u manjini. Ja koga god pitam, svi oduševljeni. :D

      Избриши
    2. a moguce da je sad popularno biti odusevljen ovim filmom, jbg nismo kul hahahahha

      Избриши
    3. Haha nas će možda stići za par godina. :D

      Избриши
  2. Meni je ostao film da ide u prazno i otišla sam da radim dekupaž, čisto da imam na šta da bacim pogled i da nešto čujem od engleskog. Trejler je bio ok, zabavan, ali samo to je i bilo ok od filma. Isto sam tako prošla i sa Frozen, trejler super, a toga nije ni bilo u crtaću. Nije loš crtać, ali sam očekivala nešto poput onoga iz trejlera. Tako i sa ovim filmom. Komedije samo u trejleru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš. Samo je trejler bio i zanimljiv i glupiranje Rejnoldsa. Meni se to uvek dešavalo sa američkim komedijama, trejler urnebesan, film mućak.

      Избриши