уторак, 31. мај 2016.

Bruklin ( Brooklyn )- Kolum Toubin ( Colm Tóibín )



Ova fotografija je moja fotografija.
This photo is taken by me.

Mada se trudim da najčešće pročitam knjigu, pre nego što pogledam film snimljen po istoj, ipak često se desi upravo obrnuto, te kao u slučaju prošlonedeljnog posta i ovde sam najpre pogledala istoimeni film, nominovan ove godine u više kategorija za nagradu Oskar, od kojih je jedna i za najbolji film, a koji sam recenzirala u ovom postu. Kako mi se film jako svideo, bila sam neizmerno srećna kada sam naletela na knjigu, nadajući se da će isto tako odisati svežinom i jednostavnošću. I drago mi je što mogu da napišem da nisam pogrešila.

"Bruklin" je priča, smeštena u pedesete godine prošlog veka, o mladoj Irkinji Ajlis Lejsi, koja, potpomognuta naporima starije sestre Rouz, odlazi u Ameriku, konkretno Njujork, u potragu za poslom i svetlijom budućnošću. U prvi mah, u domu okruženom Irkinjama, Ajlis oseća neizdrživu nostalgiju za svojom zemljom i porodicom, sve do trenutka dok ne upozna Italijana Tonija, koji uspeva da njen boravak u stranoj zemlji učini vedrim i podnošljivim, nateravši je da gotovo pomisli da je pronašla drugi dom. Međutim, desiće se tragedija, koja će je naterati da preispita sebe i svoje želje, te da načini konačnu odluku i izabere između nepoznate i uzbudljive staze, kojom će koračati ili utabane i ušuškane sigurnosti.

Kao i u slučaju filma, roman odiše lakoćom, koja omogućava brzo i neopterećujuće čitanje, ali nikako površno. Ja sam knjigu "progutala" za manje od jednog dana, ali je utisak, koji su likovi i sama priča ostavili na mene trajao još dugo, toliko, da sam čak i odlagala pisanje recenzije. Nekako sam ih doživela sasvim lično, naročito Ajlis, njeno kolebanje, unutrašnje nemire, koje nije želela da deli ni sa kim i bilo mi je pomalo teško da se odreknem svojih utisaka i da ih podelim na blogu. Svaki od likova je imao neki svoj tajanstveni svet, pothranjen željama i očekivanjima, zatvoren za one oko njega. Najviše od svega me je dojmilo koliko su životni, realni, svaki od njih sa svojim vrlinama i manama.

Oduševio me je stil ovog irskog pisca, koji je sasvim uspeo u nameri da zavolim glavnu junakinju, iako me u knjigama obično privuku daleko intrigantniji likovi. Ajlis je skromna, introvertna, realna, pragmatična, pa u neku ruku i prilično zatvorena osoba, ali opet poseduje u sebi neodoljivu varnicu života. Ništa u vezi nje nije prenaglašeno, ni u fizičkom, ni u psihičkom smislu, pa opet bilo je uživanje posmatrati svet kroz njene oči i doživljavati eklektični spoj napretka, različitih kultura i tradicije Njujorka pedesetih godina. Njena priča je uspela da me u potpunosti emotivno dirne, poistovetila sam se sa njenim nadanjima i nedoumicama, radovali su me njeni uspesi i rast samopouzdanja, a rastuživali neuspesi i tuga, koju je pretrpela. Za mene je zaista nesvakidašnje da me dojmi tako jednostavno napisan lik, a upravo u njenoj jednostavnosti, kako same Ajlis, tako i celokupne knjige, leži njena lepota i ljupkost. Jedina stvar, koju bih mogla istaći kao manu jeste finalna scena u knjizi, za koju mislim da je ipak lepše i gracioznije, a svakako zadovoljavajuće, obrađena i prikazana u filmu. Mislim da kraj u filmu na lep način povezuje niti priče, a svakako je srećniji i ispunjeniji za našu junakinju.



Knjigu je za naše tržište izdala Laguna.

Zaključak: Upečatljivost ove knjige upravo leži u tome što ona ni po čemu nije naročito posebna, niti se ističe, što je zaista paradoks. Ali, zar nije i sam život takav? Preporučujem, zaista sam uživala u čitanju, kao i u gledanju filma.


8 коментара:

  1. Da nije bilo tebe ne bih znala da postoji knjiga. A film mi se jako dopao Saorise mi je predivna. I mada nisam romantican tip prica odise mestima za sanjarenje a u isto vreme prikazuje borbu imigrantkinje 💖 Hvala na preporuci definitivno je na listi za pronaci ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno na komentaru.❤
      Sigurno će ti se svideti, čim ti se dopao film, obavezno javi utiske, ako pročitaš.😊

      Избриши
  2. Veliko ti hvala!
    Nisam ni znala da su naši objavili knjigu i to pre pet godina. :)
    Sjajna recenzija, verujem da zinosi dobru atmosferu s obzirom da je i film bio pravo uživanje.

    Hvala još jednom draga.
    Javim utiske čim se dočepam primerka. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, hvala tebi.❤
      I ja sam se oduševila kada sam spazila knjigu.😆
      Javi obavezno.😊

      Избриши
  3. Ivana, mnogo hvala na divnom prikazu!:) Pojma nisam imala da postoji roman, kamoli da je objavljen kod nas (i to u "Laguni"!) i definitivno ću ga potražiti, jer mi se film (kao što znaš i, opet, HVALA na toj preporuci) izuzetno dopao. Jedva čekam da pročitam knjigu. Uopšte, iz tvojih rubrika uvek stavljam nove naslove na spisak.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno, hehe isto, isto.:-D
      Javi obavezno utiske, ako ugrabiš primerak.;-)

      Избриши
  4. Pročitala sam knjigu, napokon, tako da mogu samo da ti ZAHVALIM što si mi otkrila ovo predivno delo, filmsko i književno. :) Ponovo pročitavši tvoju recenziju romana, slažem se od reči do reči. Ja sam ga "progutala" takođe za dan, uživala sam neizmerno i žao mi je što nisam mogla duže da se družim sa likovima, koji su tako neposredno, a neupadljivo, dočarani i prosto te uvuku u svoj svet. Čak mi je i Džim Farel, koga u filmu ne volim (jer sam "tim Toni"), ovde daleko simpatičniji, razumljiviji, zaista je u svakom segmentu priča emotivna, psihološki istančana, divna.
    I meni se više dopada razrešenje u filmu, mada je ovako u knjizi ostavljena neka fina "izmaglica", tajna koju će nositi kroz život kao vrstu utešnog sećanja, na moguću alternativu koju je ipak odbacila zarad moralnije odluke.
    I definitivno je ekranizacija u ovom slučaju vrlo verodostojna. :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao baš mi je drago da ti se svidela. :)))))
      I meni je nekako krivo što nismo još više proveli vremena sa likovima, prosto mi je čitav taj svet tako nostalgičan i životan. :)

      Избриши