субота, 14. мај 2016.

Pride and Prejudice and Zombies




Zaplet: Čuvena priča ispričana na novi način. Pet sestara, u Engleskoj XIX veka, moraju istovremeno da pronađu odgovarajuće muževe, dok zemlju napadaju inficirani, koji jedu ljudski mozak.


Režija: Burr Steers.

Knjiga "Gordost i predrasude" me veže za period osnovne škole, kada sam je prvi put pročitala i odgledala BBC- jevu čuvenu adaptaciju sa Kolin Fertom, te se zaljubila u romansu između tvrdoglave i rečite devojke i krutog i drčnog muškarca. Bio je to ljubav- mržnja odnos u najlepšem mogućem obliku, a Džejn Ostin je imala poseban dar za reči i stvaranje dramatičnih momenata, tako nestvarnih za ovo naše moderno vreme. Sve devojke su oduvek želele da budu Elizabet, inteligentna, vrcava, sarkastična, pravdoljubiva, ona je jedna od najvoljenijih heroina klasične književnosti, dok je Darsi ultimativni muškarac iz snova. Tako da je za mene susret sa knjigom "Gordost, predrasude i zombiji" autora Set Grejama Smita, bio svojevrstan kulturološki šok. Kao neka vrsta skrnavljenja svetinje. Naravno morala sam da je pročitam, bez predrasuda i mogu reći da sam bila u pravu u pogledu nepotrebnosti iste. Autor je bukvalno prepisao original i u pojedinim delovima načinio neznatne izmene, koje su dozvolile uvođenje zombija. Pošto sam "Gordost i predrasude" čitala nebrojani broj puta, ova knjiga mi je bila izuzetno dosadna i neinovativna, nadala sam se nekom drugačijem razvoju priče i znatno većoj kreativnosti.


Tu na scenu stupa film iz današnjeg posta. Koliko me je knjiga jedila i užasavala, toliko sam jedva čekala da pogledam film. Plejada mladih britanskih talenata, koje sam volela u drugim ulogama, praćeni odličnim starijim glumcima ( film je mini Game of Thrones okupljanje ) i uzbudljiv trejler obećavali su odličnu zabavu, akciju, nesvakidašnji osvrt na dobro poznato i voljeno delo, sve ono što je u suštini nedostajalo knjizi. I drago mi je da mogu reći da nisam previše pogrešila u svojoj proceni. Sa neznatnim manama, ovaj film mi je zaista pružio sve ono što sam očekivala.

Sa razvojem trgovine u Engleskoj, dolazi do najezde čudnovate bolesti, koja uzrokuje neku vrstu besnila i neobjašnjivu glad za ljudskim mozgom. Mrtvi ustaju iz svojih grobova, a živi spas traže u zidom opasanom Londonu i imanjima, ograđenim gvozdenim kapijama i smrtonosnim zamkama. Roditelji decu šalju na obuku borilačkim veštinama u Japan i Kinu. Sestre Benet, iako izuzetno utrenirane ratnice, koje barataju mačem kao lepezom, na žalost, ne mogu da pobegnu od sudbine devojaka iz plemićke porodice tog doba- udaja za dobrostojećeg muškarca. Dolazak situiranog Binglija u susedni Nederfild stvoriće kod njihove majke želju za udomljavanjem bar jedne kćerke i tako počinje ova priča o udvaranju, nesporazumima, ali i borba za goli život u sve većoj opasnost od zombija.


Ovo je film od kojeg pre svega treba da očekujete akciju i dobru zabavu, naročito ako ste ljubitelj originalnog romana Ostinove. Međutim, ono što je mene iznenadilo i naposletku oduševilo, jeste to koliko ovi glumci dobro odgovaraju svojim ulogama. Kada neku adaptaciju gledate po milioniti put, priča vam je dobro poznata, tako da je ono što vas zaista zanima interpretacija novo izabranog glumca, koji nosi ulogu, naročito one Darsija i Elizabete. Sem Rajli je divan kao Darsi, drugačiji u potpunosti od Firta i Mekfejdena, mračniji, intenzivniji, ne moram ni da napišem, definitivno fizički spremniji, dok mu je Lili pravi pandan kao Elizabet, šarmantno ubojita sa nesvakidašnjom harizmom. Žao mi je što više vremena nije posvećeno ostalim sestrima i uopšte porodici Benet, te bih to mogla izdvojiti kao slabiju stranu filma, u nekim trenucima ih je bilo teško razlikovati, usled nedostatka izraženijih karakternih osobina, te pitanje je da l bih se uvek snašla da mi priča nije bila tako dobro poznata. Doduše sam zaplet je dobro objašnjen i može ga pratiti i neko ko nije imao nešto posebno dodira sa romanom ili bilo kojom adaptacijom, što je potvrđeno iz prve ruke. Daglas But je bio standardni Bingli, ali je ipak u pojedinim trenucima uspeo ovoj ulozi da donese neku neočekivanu smetenost, što je dovelo do izdvajanju njegovog lika, koji se tako retko izdvaja, bilo u knjigama, bilo u filmovima. Slična stvar važi i za Džejn, koja je često isto tako neupečatljiva kao Bingli u pojedinim adaptacijama, ali ovde to srećom nije bio slučaj, mlada autralijanska glumica Bella Heathcote je uspela da iskoristi minutažu, koja joj je data i na površinu izvuče Džejn kakvu nismo videli do sada. Džek Hjuston takođe neobična verzija Vikama, preteća i pomalo jeziva. I ne, nisam pristrasna zato što mi je ovaj glumac jednom lajkovao sliku na instagramu. I najlepše iznenađenje i duša ovog filma svakako je bio Met Smit, kao divno egocentričan čudak Kolins, on je bio ultimativni comic relief u ovom filmu i ne možete da se ne nasmejete svaki put kada se pojavi na ekranu, jedan od najboljih Kolinsa, koje sam ikada gledala u ovoj ulozi. Lina Hidi i Čarls Dans, iako divni, kao i uvek, ne sasvim dovoljno upotrebljeni ovde, s obzirom na njihovo glumačko umeće.


Kinematografija filma je prelepa, naročito uvodna špica i prikaz "nove" istorije Engleske, a kostimi se takođe ističu, nosila bih gomilu odevnih kombinacija iz filma, svilena košulja ispod kožnog korseta, fantastično. Za opsednute fanove BBC- jeve adaptacije, poput mene, ubačena je jedna naširoko poznata scena sa Darsijem, čuvena u izvedbi Ferta, koja ne postoji u knjizi, ali da vam ne spojlujem, nadam se da ćete je prepoznati sami. Kao najveću manu filma izdvojila bih zamagljene kadrove i nedovoljnost svega. Da objasnim, želela sam da još više istražimo ovaj neobičan svet, da produbimo priču i užas, da bude više krvi, više zombija, više svega, rado bih ovaj film gledala u par nastavaka, kako bih nastavila druženje sa, meni, omiljenim likovima. U pojedinim trenucima radnja se dešavala prebrzo, te je nedovoljno vremena posvećeno određenim stvarima, a naročito likovima. Svesna sam da se nije mnogo nade polagalo u film i da stoga verovatno fali pomalo ambicioznosti, međutim kako sam očekivala suvoparnu priču iz knjige, bilo kakav dodatni razvoj i odličan kasting su me pozitivno iznenadili i učinili gledanje filma prijatnim i nadasve zabavnim iskustvom.

Zaključak: Ja sam prezadovoljna ovim filmom, imajući u vidu šta sam očekivala, preporučujem onima, koji vole knjigu i nadam se da će im se film svideti, kao meni, ali i onima, koji žele da pogledaju za razonodu nešto sasvim drugačije, a opet sa poznatim elementima romanse i akcije.


9 коментара:

  1. Divna recenzija!
    Da nije tebe ne bih se naterala odgledati ovaj film, sam naslov me je odbijao i skrnavio klasik.

    Biće odgledan koliko sutra, pa javljam utiske.
    Hvala ti <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu.❤
      I ja sam se u početku tako osećala, ali su mi ovi glumci tako bili slatki u svojim ulogama.😆

      Избриши
    2. Odgledah!
      Jeste skrnavljenje, ali slatko sam se ismejala..
      Oblačenju za prvi bal pogotovo. :D
      Ko će drugi biti Ketrin de Burg nego Lena..

      E onaj korset preko košulje je fantastičan.
      Sama kostimografija i scenografija su vrh.

      Kad se čovek navikne na Walking Dead verziju Gordosti sve je ok..
      Drago mi je što nisu u tolikoj meri izforsirali zombi aspekt, već su ispoštovali samu priču..
      A tu je i mister all in black :)

      Scena ala '95. je bila fin dodatak.

      Sve u svemu nije loše koliko sam se pribojavala da će biti..

      Избриши
    3. Baš mi je drago da ti je utisak pozitivan.❤
      Bar su zabavni, ako ništa drugo i verni u duhu originalu.😆
      Da, sa scenom u jezeru su me oduševili.😊

      Избриши
  2. Sjajna recenzija filma, nisam gledala ali vidim da su kritičari oštri :)
    Sada ću definitivno da pogledam, jer sam bila skeptik po pitanju toga da ili ne, volim Lili ona je očaravajuća glumica :)
    Moja omiljena verzja "Gordosti i predrasuda" je ona sa Keirom Najtli ali ovo je druga knjiga tako da neću da idem da poredim sa tim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno javi, ako pogledaš, baš me zanimaju tvoji utisci.❤
      I ja jako volim Lili, divna je ovde.
      Ja sam godina iz revolta hejtovala verziju sa Kirom, jer sam odrasla na onoj sa Kolinom i onda dođem k sebi i odgledam je čistog srca i naravno oduševim se, postoje neki delovi, koji su mi čak bolji i od knjige.😆

      Избриши
  3. Knjiga mi zvuči kao užas i nikako ne podržavam ta "moderna čitanja/dopisivanja", meni će to uvek biti skrnavljenje i huljenje.
    Ali, film deluje zaista zanimljivo, počev od glumačke ekipe, definitivno nešto vredno pažnje barem kao zabava.
    Mnogo hvala, tvoje recenzije mi uvek pruže pouzdanu informaciju i novi ugao gledanja na stvari koje bih, po naslovu ili koricama/plakatu uglavnom zaobišla bez razmišljanja.
    Odlično ti ide.:)))

    Kolin mi je jedini pravi Darsi :), a koliko god verzija sa Kirom bila dobra, serija je nenadmašna. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Knjiga je očajna, ja ne volim isforsirane nastavke ili prepričavanja, jedino kada se možda uzme osnovna ideja i onda kreativno preradi.
      Baš mi je drago, hvala ti puno.❤
      Daaa, Kolin je svetinja i nenadmašiv je.😆

      Избриши
    2. Još jedan glas za Kolina.💕
      Gospodin i džentlmen
      Živi primerak izumrle vrste. 😊

      Избриши