субота, 21. мај 2016.

Zootopia




Zaplet: U gradu Zootopia, gde životinje žive kao ljudi i odavno su napustile svoje animalne instinkte, mlada zečica, početnik u policiji i lukavi lisac, profesionalni prevarant, moraće da sarađuju kako bi otkrili počinioce iza nestanka sisara i raskrinkali zaveru.


Režija: Byron Howard, Rich Moore i Jared Bush.



Znala sam da ću pogledati ovaj crtani, mada je odavno bolje reći animirani film, od trenutka kada se pojavio trejler sa preslatkom, malom krznenom živuljkom ( mislim da je neka vrsta rovka u pitanju ), koja predstavlja omaž čuvenoj ulozi Marlon Branda u Kumu. I ovaj film je pun takvih referenci na pop kulturu počev od Kuma, pa do suptilnog ismevanja Frozen, sve do aluzija na seriju Breaking Bad. Definitivno, film u kome će uživati malo starija deca i mi, odrasli. Mislim, u DMV ( Department of Motor Vehicles ), nešto poput naše policijske uprave, ali odeljenje za motorna vozila, rade lenjivci, genijalno.

Jako mi se dopala i priča o ambicioznoj zečici, koja želi da iskoči iz kalupa svoje sredine i postane prvi policajac iliti policajka u Zootropolisu, prvom gradu svoje vrste, u kome nekadašnji predatori i plen žive u miru i slozi, navodno. Međutim, neprihvaćena od strane svoje okoline, uprkos sjajnim rezultatima, ona dobija šansu da najzad pokaže šta ume rešavajući slučaj nestanka 14 sisara, pri čemu će potražiti pomoć profesionalnog prevaranta, lisice. Kao i u većini filmova iz Diznijeve radionice i ovde se film bavi različitim temama poput stereotipa, predrasuda, diskriminacije, rasizma, naravno, lepo upakovanih i zašećerenih, ali i dalje sa snažnom i dubokom porukom.

Animacija je prelepa, a kreativnost iza čitave ideje izuzetna, naročito osmišljavanje distrikta, koji čine Zootropolis, te dodele određnih uloga pojedinim životinjama, u čemu se može zapaziti doza sarkazma, koja mi se naročito svidela. Ne znam koliko bi film bio zanimljiv najmlađima, jer je prepun aluzija na pop kulturu odraslih, ali mislim da bi oni malo stariji svakako uživali.

Zaključak: Odličan crtani film, sa jakom porukom, na svojstveni Dizni način, sa fantastičnom animacijom i maštovito osmišljenim svetom. Pravi feel good film u najlepšem mogućem izdanju, preporučujem.


11 коментара:

  1. Obavezno gledam, sjajna preporuka i vrlo zanimljiv opis!:))))
    Hvala na tekstu, inače sam slaba na dobre animirane filmove, ali poslednjih godina i dosta skeptična prema aktuelnoj produkciji....ima izuzetaka, na svu sreću, a ovo zvuči baš kao jedan od njih!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe telepatija, upravo čitam tvoj prikaz knjige "Skarletno slovo".
      Hvala ti puno, mislim da će ti se svideti, obavezno javi utiske. :)

      Избриши
  2. Setih te se juče kada sam ugledala torent. :)
    Skidam i gledam koliko danas, pa se javljam s utiscima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe ala izazivam asocijaciju.😆
      Javi obavezno.😊

      Избриши
    2. Odgledah!
      Sjajan je film, ja slađeg zeca ne vidoh. :)
      Još te oči. setih se Liz Tejlor..

      Kada je narednik rekao let it go, umrla samod smeha :)
      Sjajna priča, a poruka još bolja!

      Vredi pogledati zaista.

      Избриши
    3. Baš mi je drago da ti se svideo. :)
      Jao jeste i mene je odmah asociralo na Liz i njene čuvene ljubičaste oči. :)

      Избриши
  3. ja sam je gledala skoro i jako mi se dopala, iznenađujuće jer mi se inače ne dopada ovakav tip Diznijevih filmova. Slažem se sa tobom da nosi sjajnu poruku, i jako mi se dopada Šakirina numera "Try everything" baš mi se sviđa njen lik Gazele :)
    Sjajna anliza drago mi je što si uradila i jednu ovakvu <3

    ОдговориИзбриши
  4. meni ovaj crtic onak, nit smrdi nit mirise.. nije ostavio neki pretjeran dojam osim naravno glasova glumaca koji su mi savrseno pristajali uz likove koje su radili :)

    i ona Sakirina pjesma m ise ne svidja, sto sam starija sve mi se manje svidja onaj njen meketav glas

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je nekako baš legao, valjda zato što te crtaće gledam kada sma baš lepo raspoložena. 😆
      Šakira sam volela poslednji put u La Tormenta, smorila je sam generičnim pesmicama, mada ima neke stvarno dobre balade.

      Избриши
    2. moguce :)
      njene nove pjesme ne slusam vec odavno, ima par starih koje volim

      Избриши