недеља, 29. јануар 2017.

Šta sam čitala prošlog meseca- januar ( January Wrap Up )



U januaru sam imala ozbiljan problem čitalačke blokade. Odatle je i potekla inspiracija za jedan od mojih prethodnih tekstova, kako je prevazići ( ovde ). Srećom, prevazišla sam je tako što sam odlučila da se vratim jednom serijalu, koji sam čitala kao mnogo mlađa, ali usled svega toga u mesecu januaru sam, slovom i brojem, pročitala svega tri knjige. Lično sam zadovoljna, jer planiram da u budućnosti malo ograničim svoje čitanje i budem izbirljivija. Pri tom je za mene januar bio meseca TV serija, tako da vam u nekom od narednih postova pripremam tekst o novim serijama, koje pratim u ovom trenutku.


1. Severna svetlost ( Northern Lights )- Filip Pulman ( Philip Pullman )




Već neko vreme sam želela da ponovo čitam triologiju Njegova mračna tkanja, Filipa Pulmana, kojom sam se oduševila u srednjoj školi. Prvi deo ove triologije, pod nazivom Severna svetlost, govori o svetu, paralelnom našem, u kojem je duša čoveka obitava u sopstvenom entitetu, koji se naziva daimon i koji može da poprimi oblik različitih životinja dok dete ne dođe u pubertet, kada dobija stalni oblik, koji odražava karakter osobe u pitanju. Lajra Belakva je devojčica, koja živi pod pokroviteljstvom koledža Džordan i koju odgajaju tamošnji Naučnici. Njeni bezbrižni dani nestašluka biće prekinuti nestankom njenog najboljeg prijatelja Ričarda, za koga se sumnja da je kidnapovan od strane Glodara, misteriozne zločinačke bande, koja kidnapuje decu širom zemlje. U međuvremenu, Lajra se upliće u istaživanje svog strica, Lorda Asrijela, koji sa Severa stiže sa veličanstvenim otkrićima o Prahu, koga se svi pribojavaju, a za koji deluje da nema nikakvog uticaja na decu. Lajra će se otisnuti u avanturu svog života, pri čemu će ostvariti davno proročanstvo, koje govori o detetu, koje će premostiti dimenzije i izmeniti sam postanak sveta. Moj prvobitni utisak, da su ove neke od najboljih knjiga YA žanra, koje ga i prevazilaze, nimalo nije pokvaren, naprotiv. Sada sam još više uživala u priči, posvećujući vreme detaljima. Iako, deluje da je knjiga jednostavno napisana, ona je izuzetno kompleksna i prepuna skrivenih simbola i značenja, naročito vezanih za hrišćansku religiju. Inače. Pulman je poznat kao oštri kritičar sveta Narnije i hrišćanske doktrine, koju je K. S. Luis, inkorporira, ako mene pitate, pomalo napadno, u svoj rad. Naravno, daleko od toga da su knjige savršene, ali nude zaista odličan materijal za razmišljanje i preispitivanje, a pri tom i predivno maštovit i kreativno kreiran svet. U planu su mi naravno, za sledeći mesec, druge dve knjige. Izdavač ovih divnih knjiga je Laguna.

2. Na ivici sećanja ( Don`t Look Back )- Dž. L. Armentraut ( Jennifer L. Armentrout )




Na blogu sam već ranije pisala o ovoj autorki, koja je najpoznatija po svom Lux serijalu, nešto poput Twilight sage, samo sa vanzemaljcima. Ni tada, a ni sada, mi se njen stil pisanja ne dopada. Mogla bih to da objasnim na mnogo komplikovaniji način, ali kada se svedu računi, moj utisak je da bi neka trinaestogodišnjakinja imala lepšu i kreativniju prozu. Elem, ovoj knjizi sam dala šansu, jer me je zaintrigirao zaplet. Samanta je u potpunosti izgubila pamćenje nakon nestanka jedne noći sa njenom najboljom drugaricom Kesi. Njih dve su  strahovladale srednjom školom, obe pripadnice najvišeg staleža u malom mestu, lepe, zgodne, bogate. Njihov vid zabave je bio šoping i ponižavanje pripadnika nižih slojeva društva. Međutim, Samanta sada ima priliku da promeni svoj život. Da postane bolja kćerka, sestra, drugarica, ali prošlost će pronaći, pre ili kasnije, način da ispliva na površinu. Ovo je jedna tipična misterija, ali sa daškom originalnosti zbog elementa gubitka sećanja i kreiranja osećaja da Samantu neko proganja. Jedino u čemu je autorka zaista uspela je stvaranje jezive atmosfere, gde mi, kao i glavna junakinja, preispitujemo šta je stvarno, a šta ne. Stil pisanja je i dalje užasan, sa brojnim kliše rečenicama, od kojih je meni omiljena "ispustila je dah, koji nije ni znala da zadržava". Razrešenje misterije nije bilo loše, doduše, malo predvidivo, ali ne mogu reći da me je ova knjiga razočarala. Možda je ovo i najbolja knjiga, koju sam pročitala, a da ju je napisala Dženifer. Čita se jako brzo, jer intrigira, pa sam je tako i ja "slistila" za par sati. Izdavač ove knjige je Laguna.

3. Feversong ( Fever #9 )- Karen Marie Moning




O Fever serijalu autorke Karen M. Moning sam vam već pisala u ovom postu. Željno sam čekala poslednju knjigu, kojom će biti zaokružena glavna priča, čija je junakinja Amerikanka Mac, koja u potrazi sa ubicom svoje sestre, dolazi u Irsku i otkriva prelep i užasan svet vila i vilenjaka. Ove knjige predstavljaju odličan primer urbane fantazije. Sjajno osmišljeni junaci, dosta crnog i sarkastičnog humora, pop referenci ambiciozno zamišljen svet u kome sam jako uživala. Autorka planira da izda još dve knjige, ali će se one baviti sporednim likovima, a ne pomenutom Mac i Barrons- om, vlasnikom antikvarnice skupocenih knjiga, koji je ujedno i pripadnik misteriozne rase takozvane Devetorice. Zaista, ako volite knjige, koje su zabavne za čitanje i putem kojih možete potpuno da utonete u svet fantazije, dajte ovom serijalu priliku. Ja inače preferiram kada serijali urbane fantazije imaju dosta delova, na taj način se vežem za likove i mnogo emotivnije učestvujem u njihovom putu i razvoju. Uporedila bih ove knjige sa serijalom knjiga Prava krv, na kojem je zasnovana istoimena serija, mislim da ukoliko ste u njima uživali i ovo će biti prave knjige za vas. U svakom slučaju, kraj je znatno zadovoljavajući. Na žalost, nisu prevedene na naš jezik, mada mislim da je veću draž pružilo upravo čitanje u originalu, na engleskom jeziku.


14 коментара:

  1. Drago mi je da je prošao zastoj. :)
    I meni su serije dobile primat u januaru, nestrpljivo čekam tekst da vidim šta je to što je kod tebe bilo aktuelno.
    Ništa od pomenutih knjiga čitala nisam, hvala na preporuci - Fever mi deluje baš interesantno.. Mogu da gvirnem čisto da mi skrene misli s ACOWAR-a u maju.

    Hvala ti na tekstu. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, najzad. :)
      Mislila sam da napišem u okviru ovog i filmove i serije, koje sam gledala, ali bi to zaista bilo previše. Baš sam se bacila u serijske vode. :D
      Pogledaj, mislim da bi moglo da ti se svidi, bar nije kao u True Blood da sa nekim levim završi na kraju. :D
      Hvala tebi na komentaru. :*

      Избриши
    2. Hvala Bogu na tome! :D
      True Blood sam pročitala polovinu serijala i onda mi je spojler upropastio sve.. Toliko me kraj razbesneo i zblanuo da sam bila u totalnom WTF fazonu i batalila. :)
      Ne škodi to.. Ja sam izgubila kalendar kada su serije u pitanju. Osim Tabua sve sam nešto staro gledala, mogla bih možda reč dve o tome..

      Избриши
    3. Ja sam, na žalost, stigla čak do 11, 12, a onda kada sam videla kraj, dobro laptop nisma kroz prozor zafrljačila. :D
      E ja sam ponovo instalirala aplikaciju TvShowTime, tako da sada vodim računa. Počela sam da gledam par novih i vratila se nekim starim, a sve više ubeležavam za gledanje, prija mi baš. :D

      Избриши
  2. Taman sam kreirala book challenge za ovu godinu i pisala o tome na svom blogu :D
    Trebalo mi je prijedloga za neke knjige koje bih mogla da uvrstim u listu i ovaj tekst mi je baš dobro došao :D

    Puno pozdrava :)
    Marina

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :*
      Baš mi je drago da sam pomogla. :)))
      Baš sam videla u grupi da si izbacila tekst i sačuvala ga za čitanje. Telepatija. :D

      Избриши
  3. Što volim tvoje preglede, uvek pronađem nešto za svoju dušu.:)
    Meni je čitalački januar bio dobar, isto kao i ti odlučila sam da budem izbirljivija i da ne čitam bilo šta, odnosno, da se držim spiska, a opet da to bude žanrovski i "težinski" raznovrsno. Tako da sam, za sada, zadovoljna. Doduše, mesec nije još gotov i pretpostavljam da ću u naredna tri dana zaokružiti na "desetku", što je moja optimalna cifra pročitanih knjiga.
    Ono što mi se najviše svidelo, pa preporučujem i tebi, bili su romani "Hiljadu jeseni Jakoba de Zuta" (Dejvid Mičel, od koga obavezno potraži i "Atlas oblaka" i "Nevidljive sate"), "Marginalac" (pisala juče prikaz), "Muzej nesvakidašnjih bića" (ide prikaz sledeće subote - ova me BAŠ oduševila), zatim "Tuđinka" i "Vilin konjic u ćilibaru" - s tim što mi je drugi deo primetno bolji od prvog i iskreno, ne znam ni da li da nastavljam, mislim da će dalje radnja samo da opada.
    "Dečak A" mi se izuzetno svideo, mnogo hvala na preporuci :*. Sa filmom ću sačekati, preteško je, koliko sam shvatila. "Eva Luna", solidan roman, ne najbolji od Izabel Aljende, ali veoma dobar. "Ptice", upravo završih, norveški klasik poput Bergmanovog filma ili Ibzenove drame u prozi, izvanredno.
    Jedino mi "Divljina" nije nešto, mada svakako veći utisak ostavlja nego film, ali, nju sam ionako čitala da malo "presečem" ove glomaznije romane.

    Sa tvoje liste, čitala sam jedino Pulmana, takođe nedavno, pa jedva čekam tvoje utiske o celom serijalu. Iz ove perspektive, prvi deo mi je ubedljivo najbolji, skoro pa savršen. Već na treći imam više zamerki, ali polako, komentarisaćemo već. Sjajno piše Pulman, koristi se dobrom simbolikom i vrlo uspešno to čini, ali ogorčenost na hrišćanstvo kasnije postaje preterana, prosto provejava ta frustriranost i počinje da smeta.

    Ostala dva predloga nisu nešto po mom ukusu, ali si ih ti zaista lepo predstavila.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Je l mi veruješ da me Atlas oblaka već godinu dana posmatra iz biblioteke? :D
      Nikako da se usudim, oduševljena sam filmom, ali se plašim da će mi se knjiga pokazati kao prevelik zalogaj. Isot važi i za Muzej nesvakidašnjih bića, sada definitivno idu na spisak. I Marginalac i Hiljadu jeseni mi deluju jako zanimljivo, moram da ih dodam na Goodreads- u.
      Da, sećam se da je i meni njegov stav bio previše kritičan i negativno ostrašćen kako se polako ide ka trećem delu, ne volim ni kada se skrene u drugu krajnost. Hoćeš ti nešto pisati o triologiji?
      Ja sam, što se tiče Tuđinke, pročitala prve tri ili četiri knjige i po mom mišljenju, zanimljivost samo opada, već sam ti napisala, kao i u Anđeliki, kada se promeni kontinent za mene je to no no. :D
      Hvala puno na komentaru i sjajnim predlozima. :***

      Избриши
    2. Ne oklevaj, još je bolja knjiga od filma.:)
      Pisaću o "Njegovim mračnim tkanjima", ali verovatno tek kasnije, u okviru nekog opštijeg teksta o serijalima - bila sam malo lenja po tom pitanju u decembru, pa propustih dok su utisci bili baš sveži.:)
      Čula sam da od treće sezone prelaze u Ameriku i odmah te se setih, potpuno razumem na šta si mislila kad si uporedila sa "Anđelikom", zato i mislim da ću stati dok mi je mišljenje još dobro, pošto i Anđelikine avanture stvarno volim samo tokom prvih pet knjiga, završno sa ponovnim susretanjem Žofrija.:)

      Избриши
    3. Potpuno te razumem, tako i ja, ako odmah ne napišem, nema šanse posle da dobijem pravu inspiraciju. :D
      Isto, isto. :D

      Избриши
  4. Ja malo kasnim sorry :)
    Pre svega ti si toliko knjiga pročitala da apsolutno sebi možeš da daš mesec oduška, ja sam ovog meseca pročitala 4 (ali sa tim da je Rat i Mir ogroman ima 4 toma) a inspiraciju za to dugujem tebi i Isidori jer za nekog ko je mesec dana čitao jednu knjigu, uspele ste da me inspirišete da čitam više tako da nemaš frke čitaj i jednu mesečno apsolutno je ok ne treba forisrati :)
    Zato sam ja zakržljala sa tv serijama ali sam oko 15 filma odgledala (za celu godinu nisam toliko hahaha) sad kad čitam listu za četvrtak gledam i mislim se "gospode bože dal sam normalna" a sada me je uhvatila "marvel manija" pa bih samo to da gledam evo skidam sve Marvel filmove koji su do sada izašli hahahaha svako ima svoje. Inače ja koristim "episode calendar" na lap topu (telefon nema mesta) i preko toga beležim koje sam serije gledala i do koje epizode pa ako ti treba nešto za komp to je odlična stvar (ako si odgovorna i ne zaboraviš kao ja :D)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj hvala ti puno, baš mi je drago što smo ti dale elana i svaka čast na pročitanim knjigama, naročito Rat i mir. :*
      Ja koristim sada TVshow aplikaciju, tako da sada imam sve popisano haha. Da, tako sam i ja sada poludela sa serijama, a bogami vraćam se i u formu sa filmovima. :D
      Hvala na info, mislim da sam čak imala to ranije, trebalo je pohvatati šta se i kada gleda. :D
      Ma samo uživaj, bitno da nešto čitamo i gledamo.
      Hvala puno na komentaru. :***

      Избриши
  5. Godinama sam uporno zaobilazila Severnu svetlost kad god bih je videla u biblioteci, ti si prva koja je uspela da me zainteresuje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe mogu ti reći da mi je drago, samo se nadam da će ti se svideti ako pročitaš.😆
      Ja završavam treći deo, pa ću napisati nešto kratko o triologiji, možda te još više ubedim.😆

      Избриши