четвртак, 1. јун 2017.

Moulin Rouge! Trivia



Tačno na današnji dan, 1. juna 2001. godine, svetlost dana ugledao je ekstravagantni mjuzikl autralijanskog režisera, Baza Lurmana. Reč je o prvom mjuziklu nominovanom za Oskara, još od animiranog filma Beauty and the Beast ( 1991 ), koji je ovaj žanr vratio na velika vrata i popločao put drugim filmovima, poput Chicago, koji će uspeti da osvoji Oskara sledeće godine. Već neko vreme spremam recenziju ovog filma, međutim, kako to biva sa stvarima, koje previše volimo, nekako nemam još želju da podelim tu ljubav sa drugima i da je "prospem" na papir, odnosno u post. Naravno, danas sam ponovo odgledala film, ne mogu više ni da izbrojim po koji put, te kako bih ipak obeležila ovaj dan, prikupila sam petnaest zanimljivosti, koje možda niste znali o ovom filmu. Da li ste gledali Moulin Rouge! i šta mislite o njemu?



1. Baz Lurman je tokom rada na filmu Romeo+Juliet ostvario blizak odnos sa glumcem Leonardo Dikapriom, koji je izrazio želju da bude deo projekta. Međutim, po sopstvenom priznanju Leo ima grozan glas, stoga je audicija održana samo u prisustvu režisera i pijaniste. Tokom izvođenja pesme "Lean on Me" kada je glumac "pogodio" naročito visoku notu, Baz Lurman mu je rekao da to ipak neće funkcionisati.

2. Produkciji je trebalo dve godine da prikupi prava na muzičke numere iz filma, jedini, koji nisu dali svoj pristanak bili su Rolingstonsi i Cat Stevens. Takođe, ulogu Satin je navodno trebalo da glumi pevačica Kortni Lav, te kada je izgubila ulogu zbog Nikol Kidman toliko je bila besna da je napisala pesmu upravo o ovoj glumici, pod nazivom "Miss World" i jedva se dala namoliti da dozvoli da se u filmu izvodi pesma Nirvane "Smells Like Teen Spirit", koja se retko izvodi u serijama i filmovima i to za "tričavih" 125.000 dolara. Takođe, ovu pesmu je za film naročito preradio Merilin Menson, koji je u njemu trebalo i da se pojavi, ali je opet Kortni na to stavila veto zbog njihove dugogodišnje svađe, te je šest dana pred prikazivanje pesma obrađena od strane nepoznatog benda.


3. Ogrlica, koju Nikol Kidman nosi u filmu je najskuplji ikada komad nakita napravljen za neki film, sastoji se od 1.308 dijamanata i vrednost joj se tada procenjivala na oko milion dolara. U sceni kada Vojvoda kida ogrlicu sa vrata Nikol Kidman, naravno, korišćena je replika.


4. Glumac Džon Legvizamo, koji tumači ulogu čuvenog slikara Tuluz- Lotreka, bio je primoran sve vreme snimanja da bukvalno hoda na kolenima sa specijalno kreiranim protezama, kako bi mu se noge kasnije uklonile u postprodukciji. 2005. godine je dao intervju u kome je rekao da su mu se kolena oporavila, te da još uvek ima problema sa donjim delom leđa, ali da je zahvalan producentima, jer su mu nakon snimanja pronašli odličnog fizioterapeuta, koji mu je spasao kičmu.


5. Za ulogu Kristijana u obzir su takođe dolazili Džejk Džilenhol, Hit Ledžer i Ronan Kiting, a za ulogu Satin Rene Zelveger, Ketrin Zita- Džouns, Kejt Vinslet, Hilari Svank i Sofi Elis Bekstor.

6. Pesma "Come What May" je originalno napisana za Baz Lurmanov film Rome+Juliet, te je diskvalifikovana u pogledu nominacije za Oskar. 


7. Za ulogu zelene vile, odnosno vilenjaka, najpre je previđen Ozi Ozborn, ali tvorci filma odlučili su se za ublaženiju verziju i Kajli Minog, ali se u sceni kada zelenoj vili pocrvene oči i čuje se vrištanje može upravo čuti Ozijev vrisak.


8. Film je otvorio Filmski festival u Kanu 2001. godine, ali je prvu bioskopsku projekciju imao u blizini rodnog grada Baza Lurmana, Taree u Autraliji. Istoj je prisustvovalo 250 ljudi i karta se prodavala u lokalnoj apoteci.

9. Baz Lurmanov otac je preminuo na prvi dan snimanja i film je posvećen upravo njemu. Baz se tokom haotične produkcije često sećao reči svog oca da se fokusira na film i to ga je sprečilo da odustane od snimanja.

10. Nikol Kidman je tokom snimanja filma dva puta slomila rebro, drugi put tokom vezivanja korseta i povredila koleno, te se u sceni kada kaže da želi da bude prava glumica, ustvari, nalazi u invalidskim kolicima, jer je pala niz stepenice tokom igranja u štiklama. Ove povrede su je lišile uloge u Finčerevoj Panic Room, koja je pripala Džodi Foster.


11. U prvobitnom scenariju, Satin je imala trogodišnje dete, te film je trebalo da ispriča priču onako kako je Kristijan prepričava detetu.

12. Baz Lurman i Kreg Pirs ( mala digresija, ovaj scenarista mi je jednom lajkovao nešto na instagramu, morala sam to da podelim, moj starstruck momenat ) su imali ideju da u film ubace i scenu orgije, koja bi se dešavala na imanju nemačkog aristokrate, grofa Van Gruvija, a gde bi učestvovali Isidora Dankan, Oskar Vajld i Sara Bernar, ali su odlučili da se prvenstveno fokusiraju na Mulan Ruž. Inače, ime ovog nemačkog aristokrate je bio Lurmanov pseudonim dok je režirao operu Boemi u sidnejskoj operi 1990. godine.


13. Tokom grandioznog prvog pojavljivanja Satin u filmu, korišćena je plava svetlost kako bi se naglasila belina kože Nikol Kidman, koja je gotovo blještala pod ovim svetlom.


14. Zaplet filma je inspirisan sa tri opere: Boemi, Travijata, zasnovanoj na knjizi Dama sa kamelijama, Aleksandra Dime sina i Orfeus u Podzemlju. Sam Baz Lurman i Kreg Pirs su izjavili da im je mit o Orfeju i njegovom pokušaju da izbavi Euridiku iz Podzemlja bio osnov za kreiranje priče.


15. Verovali ili ne, ovo je za mene bilo najveće iznenađenje. Nikol Kidman je tokom celog snimanja filma nosila periku.


I jedan mali bonus na kraju, kako bi obeležili šesnaest godina od ovog filma, ukoliko ste ljubitelj Lurmanovog prvog filma Strictly Ballroom, možda ste primetili da se glumica, koja tumači glavnu ulogu na početku jedne scene pojavljuje kao prostitutka.

4 коментара:

  1. Fenomenalan tekst, oduševljena sam i zaista sam uživala u čitanju!:))) Saznala sam mnogo novih podataka, neki su me baš iznenadili, za neke sam čula od ranije, a sve u svemu smatram da si uspela na divan način da iskažeš svoju ljubav prema ovom predivnom filmu i podsetiš na očaranost koju, barem kod mene, on svaki put izaziva. Dugo ga nisam gledala, mada često uhvatim od sredine emitovanje na televiziji, pa si me sada podstakla da ga uskoro repriziram i svega se podsetim - takođe, odavno već planiram da pročitam "Mulen Ruž", roman Pjera La Mira, mada se on više fokusira na život Tuluz-Lotreka. Fascinira me taj deo epohe, a Lurman je uspeo da unese modernost u boemski Pariz s početka veka, pri tom nimalo ne narušivši duh prošlosti.
    Podatak za periku me najviše iznenadio; ne mogu da zamislim drugu glumicu u ovoj ulozi, Nikol je predivna i savršena, a Kortni Lav inače ne podnosim, precenjena ženturača - iste histerične ispade imala je i godinama ranije, kada su je odbili na audiciji za film "Sid i Nensi". Užasna je; takođe smatram da je Kajli mnogo bolji izbor od Ozija, tim pre što zaista liči na vilenjakinju.:)
    BRAVO i HVALA za tekst, savršen je.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Još jutros sam ti napisala odgovor, međutim kao i uvek kada kucam preko telefona, refrešuje mi se stranica i sve mi se obriše. pa sam strpljivo čekala da dođem kući i fino odgovorim. :D
      Hvala tebi puno na divnom komentaru. :*
      Nekako sam sudbinski pogledala film juče i kada sam videla da je izašao pre tačno šesnaest godina, rekoh zaslužio je neku vrstu teksta, jer još nisam spremna da napišem recenziju. :D
      Godinama sam gledala taj roman, jer me fascinira i život Tuluz- Lotreka, inače sam gledala film o njemu o francuskoj produkciji, odličan i taman kada sam se nakanila da kupim, ne može se nigde naći.
      Obožavam taj prelazi iz 19. u 20. vek, najradije bih živela u toj epohi, Engleska ili Francuska. :D
      Da, epoha, tematika i njegov stil režiranja su bukvalno bili savršen spoj u ovom filmu.
      Ja Kortni ne smem ni da zamislim bukvalno. :))))
      Hvala tebi još jednom na čitanju, baš mi je drago da ti se svideo tekst. :*

      Избриши
  2. Dopao mi se film, a nisam znala nijedan od ovih podataka. Ne bih mogla da zamislim Kortni u glavnoj ulozi, ona mi je nekako suviše gruba i mislim da Nikol jeste najbolji izbor od ponuđenih. Što se tiče muškaraca, volela bih da je Ledžer uskočio. Prema Mekgregoru sam nekako indiferentna i često zaboravim i da postoji :-D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako bre?:D Meni je on predivan još od ovog filma, totalno sam se kao klinka bila zaljubila u njega, čak sam htela i fan pismo da mu šaljem. :D
      Mada i Hit je divan iliti bio je divan. :(
      Ja Kortni ne mogu ni da zamislim kako bi to izgledalo. :D

      Избриши