недеља, 26. новембар 2017.

Kako se ja borim sa stresom




Od kako me sećanje služi večito sam bila podložna jakim emocijama, a naročito nerviranju zbog svega i svačega. Sve to je bilo praćeno i anksioznošću, samo što u to vreme za tako nešto, bar kod nas, još uvek nisu koristili taj termin, ali ovaj post neće biti konkretno o anksioznosti, možda nekad i o tome budem pisala, već o načinima sa kojima se borim sa samim stresom, odnosno situacijom, koja se već desila ili se dešava, a ne nešto od čega strahujem da će se desiti. Nisam stručnjak, te svaki od saveta uzmite sa rezervom, ovo su samo neki od metoda, koji meni pomažu da se nosim sa svakodnevnicom, pogotovu, ako je ona opterećujuća i naporna.


Verovali ili ne, koliko god volela filmove i knjige, kada sam naročito nervozna ili neraspoložena, ništa mi od toga ne pomaže da popravim raspoloženje ili da se opustim. 

1. Kaligrafija



Ljubav prema kaligrafiji sam oduvek imala, ali sam se ovoj veštini tek skoro posvetila. Inače, me je za neke nove stvari malo teže pokrenuti, naročito ako su potrebna neka veća ulaganja ili upoznavanje novih ljudi, tako da sam odabrala, za sebe, "najbezbolniju" metodu. Kupila sam klasične Stabilo markere, čija mi je cena prihvatljiva, jer nisam želela da ulažem u nešto što još nisam isprobala i što će me možda pustiti nakon par dana. Zatim sam na aplikaciji Pinterest tražila kaligrafske citate i jednostavno uzela da ih prepisujem ili bolje reći precrtavam u svoj notes. Znači, pustim neku opuštajuću muziku i udri. Neverovatno opušta i smiruje, koncentrišem se na rad ispred sebe i potpuno ispraznim glavu od svih negativnih misli. Kasnije sam počela da pretražujem i Instagram radi inspiracije, gde sam naišla na izuzetno talentovanu devojku alex.movingfwd, naše gore list, tako da možete pogledati kako pojedini citati izgledaju i na ćirilici,  čiji me radovi iz dana u dan sve više inspirišu. Ona, takođe, ima i svoj YouTube kanal, pa možete i tamo pogledati kako izgleda čitav proces. Ova stavka me sasvim prirodno vodi ka sledećoj, a to je bullet journal.

2. Bullet Journal



Mada podržavam sve novotarije savremenog doba, ipak sam, što se tiče nekih stvari, prilično staromodna, a to se odnosi na pisanje. Sve, sve, ali ja dok ne zapišem nešto u notes, bilo da su utisci u kratkim crtama o nekom filmu ili knjizi, neki citat, zakazani sastanak ili pregled i slično, to kao da se nije desilo. Prosto imam tu neku neizdrživu želju da sve zapisujem, pišem, piskaram i druge varijacije. U sklopu ovoga je i moja opsesija spiskovima, za sve što planiram, obožavam da pravim spiskove, to me nerverovatno smiruje, ali to je verovatno zato što i volim taj osećaj da držim stvari pod kontrolom. Nego da se ja vratim na bullet journal. Šta je to ustvari? Koliko sam ja razumela termin, a nije da baš postoji objašnjenje na Wikipedia- i, to je način vođenja dnevnika, koji se zasniva na stavkama. Na početku pravite svoje indeks, koji ažurirate kako dnevnik raste, mada to nije neophodno. U suštini, nebo je granica. Možete imati mesečni, nedeljni ili dnevni pregled obaveza, listu knjiga, koje ste pročitali ili nameravate, ciljeve za određeni period, informacije o mestima, koje ste posetili ili želite, bukvalno sve što vam može pasti na pamet, a sve to možete i ukrasiti različitim crtežima, kaligrafskim citatima, lepljivim trakama, itd... Ja sam osmislila neki svoj sistem, koji mi najviše odgovara i kao i u prethodnom slučaju, nema mi ništa lepše, nego da skuvam sebi čaj, pustim muziku u skladu sa trenutnim vremenskim uslovima ( još jedna preporuka za plejlistu, kanal alexrainbirdMusic ).

3. Vežbanje



Izvor: zazzle.com

Ovaj vid rešavanja stresa preporučujem oprezno i samo onima, koji znaju da nemaju nikakve zdrastvene probleme, koji zahtevaju nadzor fizioterapeuta i takođe, onima, koji su već vežbali kod profesionalnog trenera i znaju pravilan način izvođenja pokreta. Ja nešto ne verujem u razne gurue sa YouTube- a, jer mi takve vežbe deluju kao preveliki stres za telo kada je mogućnost bilo kakve povrede velika. Da dodam još nešto, licencirani trener, takođe, ne znači da vežbate sa osobom, koja zna šta i kako. Koleno, sa kojim nikada nisam imala problema, sam povredila upravo na prvom času joge kod licenciranog instruktora, a da on nije znao da mi objasni ni šta dalje smem ili ne smem. To ne znači da su svi loši, naprotiv. Godinama sam išla, najpre na tae bo, a zatim i na pilates kod predivne instruktorke za koju imam samo reči hvale, tako da ukoliko vam treba preporuka za Pa kod koga vežbati, pustite mi poruku na bilo kojoj od društvenih mreža. Poenta, najbitnija je preporuka i iskustvo drugih vežbača. Elem, nakon problema sa kolenom, a kako me često bole leđa zbog sedenja nad knjigom i računarom, pronašla sam najpre kanal, koji vodi fizioterapeut i primenila njene vežbe za kolena. Kada su iste počele da daju rezultate ( inače doktori, naravno, nisu preduzeli ništa, samo su mi rekli da ne znaju zašto me boli i da će proći samo od sebe ), ukombinovala sam ih sa vežbama karakterističnim za pilates, koje sam godinama radila i znala kako se izvode. I nekako, ovakav vid rekreacije i rešavanja stresa mi najviše prija, jer mogu uvek da odredim kada ću vežbati, da sama biram muziku i odredim prostor za vežbanje, gde me drugi vežbači neće ometati, što se često dešava kada vežbate u većim grupama sa gomilom žena. Još jedna preporuka ide za moj omiljeni sport, plivanje, koji najviše volim da praktikujem upravo zimi kada su bazeni gotovo prazni, a dobro zagrejani.

4. Kućni ljubimac



Moj omiljeni način na koji se borim sa stresom i najugodnije provedeno vreme. Ove godine smo se najzad odlučili da uzmemo psa i izbor je pao na veliku, a miroljubivu rasu, Bernski planinski pas. I zaista, oni su takve velike mice, a opet nestašni i razigrani, sa njima nikada nije dosadno. Ovu rasu bih preporučila svima, koji imaju decu, jer Bernski decu naprosto obožava, s tim da ga ja obuzdavam, jer prosto nije svestan svoje veličine, što pokazuje time da, iako ima već godinu dana i skoro 40 kg, još uvek pokušava da mi se popne u krilo.  Jako su privrženi i polude ako niste sa njima, bukvalno im ništa nije draže nego da leže kraj vaših nogu i drže jednu šapu preko, čisto da ne možete da mu šmugnete. Moja kuca se zove Gandalf i toliko me puta nasmeje u toku dana, mada i iznervira, ali kada provodim vreme sa njim, bilo da ga šetam, četkam ili učim trikovima, nemam vremena za razmišljanje ni o čemu drugom. Naravno, psi zaista jesu velika obaveza, nemojte sumnjati u to, zahtevaju pažnju i vreme, ali pružaju daleko, daleko više.

5. Prioriteti




Peti i najbitniji način sa kojim se borim sa stresom je to što biram da ne pridajem značaj ljudima ili stvarima, koji to ne zaslužuju. Znači ne samo da određujem prioritete kada je reč o stvarima o kojima razmišljam. već određujem i to da sam ja sama sebi prioritet. Čim me nešto iznervira, pomislim da li je to zaista vredno, ne samo mog nerviranja, već i uopšte razmišljanja o tome. Ranije sam neprestano analizirala ko mi je šta rekao, kakvim je tonom to izrekao, da li sam dobro postupila, da li su moje reči bile na mestu, iznova i iznova prevrtanje u glavi najrazličitijih mogućih situacija. I naravno, da nisam sasvim to prestala da radim, verovatno nikada ni neću, ali se trudim da me takve stvari što manje opterećuju, a kada prete da to učine, okrećem se nekoj od prethodno nabrojenih metoda. 

Da li ste vi često pod nekim stresom i kako se sa tim borite? Pišite mi u komentarima.


12 коментара:

  1. Sjajan tekst i mislim da že mnogima biti od pomoći. ala si me dirnula sa delom o ljubimcu ja kad sam nervozna i tućna mogu svog Marlija da mazim po sat vremena toliko me smiri i toliko me uteši. Ja mogu da ti preporučim bojanke za odrasle (ako ti dosadi kaligrafija) putiš muziku bojice u ruke ima milion detalja i tako lepo opusti. ja slušam H.P knjigu i bojim tu bojanku -anti stres terapija :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno.😘
      Isto, toliko me opusti i smiri, čudo jedno.😊
      Jao probala sam, ali su me užasno stresirale sa svim tim milionskim detaljima, pa sam batalila.😆
      Super da ti pomažu, uvek treba naći nešto, s obzirom u kakvom vremenu živimo.

      Избриши
  2. Odličan tekst, baš mi je došao kao melem na ranu! Nas dve smo već mnogo puta razmenile mišljenja i iskustva na temu stresa, a ovom prilikom uočavam kako imamo još sličnosti...Depresija i anksioznost su nešto sa čime se godinama borim, stres i ja "ratujemo" takoreći otkad sam postala tinejdžer, a barem 40 % tenzije samoj sebi prikačim, jer imam tu manu da večito brinem oko svega i svačega. Uglavnom se ispostavi da nije bilo razloga, ali samu sebe toliko "iscedim" i potrošim u tom nerviranju i strepnji, da su posledice po zdravlje neizbežne, a i psihički me sasvim iscrpi.
    Meni je, koliko sam primetila, najbolji lek protiv strsa - rad. Koliko god nespojivo zvučalo! Naprosto, kada imam šta da radim, kada se fokusiram na nešto konkretno, nemam vremena za brige i sporedna nerviranja. Ima pritiska, odgovornosti, ali i udaljim se od tog "lošeg/nekorisnog" stresa. Dakle, čitanje, pisanje, čišćenje stana, bilo kakva aktivnost mene najbolje udalji od sekiracije.:)
    Zatim, šetnja, posmatranje stvari oko sebe, ljudi, situacija...Slušanje muzike, sanjarenje...
    Tvoji saveti su odlični i drago mi je što si pronašla aktivnosti poput kaligrafije, koje su zanimljive i korisne. Slažem se i za vežbanje, kućne ljubimce (ja, nažalost, nikada nisam imala uslova da ih držim u stanu, jedino smo kada sam bila mala jedno vreme gajili papagaja i ribice), ali životinje svakako smiruju i upijaju negativu.
    Iste smo po pitanju zapisivanja, ja svuda "vučem" notese, beleške, a po spiskovima živim (i to je jedan od izvora stresa, jer patim od preterane organizovanosti, pa kada nešto ne ide po planu, lako "puknem"), rukopisima ostajem verna, a preporučila bih i pisanje dnevnika koje je svojevrsna psihoterapija. Ja vodim dnevnik od 2003, u kontinuitetu i mnogo mi pomaže, osećam se kao da sam se nekome poverila, izbacim sve iz sebe i ujedno pratim koliko se kao ličnost menjam...
    Poslednja stavka ti je ključna, nešto što svi moramo da naučimo, veština koja se savladava vremenom - razdvojiti bitno od nebitnog.

    HVALA na odličnom tekstu! Mnogo mi znači.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno na divnom komentaru. :)
      Već smo se dopisivale o tome, ali da tu nam je negde karakter i prosto volim da nekako tražim outlet u stvarima, koje me opuštaju.
      Meni je isto rad bio jedno vreme, ali je i on sam po sebi dosta stresan bio, zbog pretpostavljenih i odgovornosti, tako da od tada ipak biram nešto opuštajuće, jer ne valja ni sa radom preterivati. :D
      Apsolutno, ako ništa par ribice, toliko smiruje njihovo prisustvo.
      Isto, dnevnik dugo nisam vodila, mada sam ga pisala od detinjstva, ali nekako više nisam baš u stanju tako lako da se otvorim, pa ni dnevniku.
      Hvala ti još jednom i drago mi je ako sam pomogla, uvek. :*

      Избриши
  3. Одговори
    1. Hvala puno. :*
      Sad je već ko omanji mastadont, a ja samo idem po kući i kukam, zašto nisi još uvek moja mala beba. :))))))

      Избриши
  4. Kaligrafija? Divno! Moja koleginica je bila opsednuta kaligrafijom, tako da je po odlasku iz novinarstva otvorila knjižaru koja se zove "Kaligraf" :)
    Verovatno mnogi imaju razne načine da pobegnu od stresa, a najčešći su kućni ljubimac, vežbanje i hobi. Potkovana sam teorijom, ali mi praktično baš ne ide ;) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Jao Gandalf <3 I meni je pilates mnogo pomagao, ne samo za relaksaciju, već i za povećanje snage, izdržljivosti. Moram da se nakanim da opet krenem, napravila sam baš veliku pauzu.
    Kaligrafija mi je divna, sama nemam talenta ni za šta što se radi rukama (crtanje, rukotvorine...) i uvek se divim onima koji imaju smisla za to.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 😘
      Jeste, meni isto, prvo sam išla na tae bo, ali sam se previše "napucala", a i počela sam češće da se kočim zbog intenziteta, ali piletis mi je savršen za sve, za oblikovanje,snagu. Ja nikako opet kod nekog da krenem, jer bih pojačala u odnosu na ovo što ja radim.
      Jeste, tako opušta. Ja odavno nemam talenta za originalne ideje, onako iz glave, ali se kao tripujem, bar mi ide precrtavanje.😆

      Избриши