среда, 7. фебруар 2018.

Šta sam volela prethodnog meseca- januar




Ukoliko se već neko vreme družite samnom, primetićete promenu u naslovu mesečnih pregleda. U skladu sa nekim od ovogodišnjih rezolucija, odlučila sam da pišem samo o onim stvarima u kojima sam uživala tokom prethodnog meseca. Odaću vam malu tajnu, ovi mesečni pregledi mi obično najviše zadaju muka tokom pisanja, ne zato što ih je teško napisati, naprotiv, već zato što mi je dosadno da se vraćam na sadržaje, koji nisu zavredili jedan ceo post posvećen samo njima. Međutim, uprkos tome, zaista odgledam ili pročitam tokom meseca nešto čime sam toliko oduševljena da prosto želim da preporučim, ali ne i da to analiziram i seciram u posebnom postu, već samo, na neki način, da podelim radost. I upravo ću se truditi da o toj kategoriji pišem u ovim postovima. 

Knjige


1. Tri musketara- Aleksandar Dima



Tokom prošlog meseca sam završila ovaj klasik, koji mi je dugo stajao na onoj listi knjiga, koje sam čitala kao klinka, te ih stoga ili nisam najbolje razumela ili su mi tada bile dosadne. Ovog puta utisak je bio kompletno drugačiji, uživala sam u ovoj knjizi, produžavajući iskustvo čitanja. Nisam ni pretpostavljala da će ova knjiga biti puna vrcavog i sarkastičnog humora, niti mi je kao takva ostala u sećanju. Najviše volim kada me neki klasik tako prijatno iznenadi, ja sam zapamtila razvučenu, sumornu knjigu, a ovo je nešto sasvim drugačije, topla priča o prijateljstvu, ali i pomalo strašna knjiga o intrigama i ubistvima. Svakome ko se tek upušta u dela francuske klasične književnosti, mogla bih preporučiti ovu knjigu kao startnu poziciji. Jedino mi je krivo što su nastavci, koji spadaju u D`Artanjanov serijal kod nas izdati samo jednom i to pre dosta godine, te ovi kompleti dostižu vrtoglave cene na internetu, skoro sam naišla na komplet od par knjiga, koji košta šest hiljada dinara. U svakom slučaju, definitivno jedan od favorita meseca i knjiga u kojoj sam puno uživala.

2. The Cruel Prince- Holly Black



Knjiga, koju možete videti svuda, a koja bi i kod nas trebalo da se pojavi tokom ovog ili sledećeg meseca na srpskom jeziku. Fantazija, koja prati život Džud, devojke čije je roditelje ubio vilenjak, koji je kidnapovao nju i njenu sestru i odveo ih u svet vila i vilenjaka, gde ih odgaja kao svoju decu. Knjiga nije toliko originalna, koliko zaista zanimljiva i dobro napisana. Ima tu malo porodične drame, fantazije, dvorskih spletki i nasilja u stilu Game of Thrones. Mislim da knjiga, s obzirom da je tek prva u serijalu, definitivno ima potencijala i predstavlja odličnu priču ukoliko volite fantaziju, a želite da uživate u zabavnijem štivu. 


Filmovi

1. Thor: Ragnarok



Dosta ljudi ovo ne zna, ali jedan od mojih omiljenih filmova iz detinjstva je Fleš, tako sam uvek volela tu vrstu kič svemirskih opera, s tim da se ne sećam kada je poslednji put takav film zaista snimljen. Nekada sam bila i fan Marvel filmova, sve dok nisam stekla utisak da ponavljaju jedan te isti obrazac. Međutim, ovaj film je sve promenio. Apsolutno je savršen spoj humora, zabave i preteranosti. Da li sam pomenula već humor? Ovaj film je toliko smešan, da sam se više smejala tokom njegovog gledanja nego tokom većine komedija u poslednjih par godina. Što ni ne čudi, s obzirom da je kao režiser izabran Taika Waititi, prethodno meni poznat kao reditelj i glumac u filmu What We Do In The Shadows, koji se negde na ovom blogu nalazi na listi kao jedan od najboljih filmova, koje sam gledala te godine kada je izašao. Neću previše o zapletu, jer ukoliko ga niste još gledali pokvariću vam užitak, a ako niste ogledali nijedan od Marvelovih filmova, zbog ovog definitivno vredi početi. Učinio je da se ponovo vratim ovim filmovima rasterećenog uma i sa drugačijim uglom gledanja, tako da sam trenutno u fazi ponovnog gledanja svih filmova i nestrpljivog iščekivanja trećeg dela Avengers- a, koji izlazi početkom maja.


2. Blade Runner & Blade Runner 2049



Dugo sam odgađala momenat gledanja ovog filma, koji je odavno stekao kultni statu, mada u vreme prikazivanja i nije uživao toliku popularnost. Čula sam da je film nerazumljiv, previše stilizovan, dosadan i razvučen, te previše komplikovan. Nakon iznenađujuće pozitivnih reakcija publike i kritičara, koje je drugi deo pobrao, mada to nije iznenadilo nikog ko iole poznaje rad jednog od trenutno najboljih reditelja današnjice, Denisa Villeneuva, još više sam bila nestrpljiva da se najzad i ja priključim grupi onih, koji su gledali ova dva filma. Na žalost, drugi deo je pratio sudbinu prvog u smislu da nije nikako prošao na bioskopskim blagajnama, iako se svuda govorilo da je film odličan i jedan od retkih nastavaka nekog filma, koji zaista funkcionišu savršeno.. Drago mi je da ovo sada i sama mogu da potvrdim. Oba filma su svojevrstan vrhunac kinematografije u smislu načina na koji su snimani, kinematografije, muzike, glume, a nadasve, vizije priče, koju obrađuju. Naime, prvi deo je zasnovan na romanu čuvenog naučno- fantastičnog autora Filipa K. Dika, "Sanjaju li androidi električne ovce?". Najveća bojazan, posle odgledanog originalnog filma, mi je bila da drugi deo neće uspeti da pogodi atmosferu beznadežne budućnosti i emociju, koju sa sobom nosi priča o androidima, sa jako kratkim rasponom života, koji se bore za slobodu misli i postojanja. Da će sve to zaseniti specijalni efekti, pa i preveliko oslanjanje na Harisona Forda, za koga se znalo da se vraća da snimi drugi deo. Naprotiv, Blade Runner 2049 je samo proširio i ovako fascinantan univerzum, odgovorio na mali broj pitanja, koje smo imali, a što je bitnije, postavio još veći broj. Ukoliko još niste odgledali ni jedan ni drugi, zaista vam preporučujem da ih gledati u cugu ili dan za danom, jer su tako lepo povezani, a opet jedinstveni i posebni na svoj način. Da sam ga odgledala prošle godine, Blade Runner 2049 bi se definitivno našao na mojoj listi Najboljih filmova u 2017. godini.

3. Dune



Ovaj film nije nužno moj favorit meseca, jer mi nije baš toliko dobar, ali predstavlja fascinantnu ideju i moje uplovljavanje u jedan poseban svet, što će se nastaviti čim se dokopam i prve knjige. Inače, Dejvid Linč se toliko stidi ovog filma da postoje njegove verzije na kojima nije potpisao svoju režiju. I zaista, mada sam prethodno kod Tora rekla da volim kičaste svemirske opere, ponekad je previše zaista previše. Mada film nije toliko loš, maštovit je, uspeo je lepo da dotakne komplikovanu priču, ali pobogu, zašto je odluka režisera bila da glumci imaju svoj unutrašnji monolog. Ne, ozbiljno. Znači, ekspozicija nije, kao u svim ostalim filmovima, od kada postoje filmovi, urađena kroz dijaloge i radnju, već kroz misli, kao u nekoj knjizi. Pa tako možemo da čujemo o čemu likovi razmišljaju što deluje čudno i smešno. Ali, kako je i ovaj film poprimio pomalo kultni status, ne nužno zbog kvaliteta, ukoliko volite naučnu- fantastiku i fantaziju, vredi ga pogledati, naročito, jer bi ubrzo trebalo da dobijemo rimejk u rukama prethodno pomenutog Villeneuva, a to će zaista biti nešto posebno.

TV serije

1. The End of the Fucking World



Ova serija je pravi dragulj britanske kinematografije. Priča o dvoje tinejdžera, nesrećnog i nesređenog života, jedno od njih dvoje samoproklamovani sociopata sa željom da ubije ljudsko biće, koji beže od kuće i svoje porodične situacije i pronalaze podršku jedno u drugom i pritom nailaze na brojna užasne situacije. Duhovito, satirično, toplo i dirljivo, posebna serija, za koju ni cinik u meni, koji nikada ne spava, ne može da kaže da je samo običan hipsteraj. Epizode su jako kratke, traju oko dvadesetak minuta, ali su toliko dobre, pune specijalnih momenata i događaja, prelepe estetike i kinematografije, izvanrednih performansi mladih glumaca, da deluju kao jedan odličan film. Prosto ne mogu dovoljno da je nahvalim i nateravam vas da bacite pogled, serija, koju sam, bukvalno, odgledala u cugu iliti u jednom dahu i zdušno navijam za drugu sezonu.

Šta ste vi voleli tokom prethodnog meseca?



8 коментара:

  1. Musketari su mi omiljena knjiga (uz Grofa Monte Krista) i da, stvarno šteta što se nastavci teško nalaze; nadam se da će se neki domaći izdavač odvažiti da ih objavi.
    Od knjiga sam se ponovo družila s Agatom Kristi i ilustrovanim izdanjima Harija Potera, to su mi favoriti za ovu zimu; od novih knjiga koje sam čitala, favorit mi je Nordijska mitologija Nila Gejmena. Pogledala sam samo jedan film u januaru, ruski istorijski akcioni - Legenda o Kolovratu - i veoma mi se svideo. Priča, scenografija, muzika, pravi Holivud na ruski način (u smislu spektakla, a ne u smislu izlizanih fora i glupih replika).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Takođe, naši izdavači baš retko izdaju klasike, koji nisu izdati hiljadu puta do sada.
      Ja stalno obilazim oko Nordijske mitologije, ali nijedna Gejmanova knjiga, koju sam pokušala da čitam, mi se nije dopala, pa nikako da se odvažim. :D
      Čula sam za taj film i da je odličan, baciću pogled sigurno, samo da prođe ovaj talas oskarovskih filmova. :D

      Избриши
  2. Koliko ja obožavam tvoje mesečne preglede!:))))
    Mogu ti reći da si me podstakla da se uskoro vratim Dimi, nisam čitala "Tri musketara" barem deset godina, a nešto me vuče, isto tako želim da ponovo pročitam "Kraljicu Margo" i, uopšte, radujem se novoj perspektivi i uočavanju novih strana starih, dobro poznatih dela, što nam životno i čitalačko iskustvo u međuvremenu neminovno donosi.
    Ova druga knjiga/serijal baš zanimljivo deluje, privlače me vile i vilenjaci nešto u poslednje vreme, više nego inače.
    "Thor Ragnarok" mi je, rekoh već kod Sarine recenzije, uveliko u planu zbog nepodeljeno pozitivnih utisaka koje dobijam sa svih strana, pa sam skinula sva tri filma, da od početka krenem.:)
    "Blejd raner" volim original, ali nastavak me odbija zbog Goslinga, koga ne podnosim.:(
    Generacijo moja, znači, čim si spomenula "Fleša Gordona" i "svemirske opere" (imam odnedavno plan da uradim tekst-listu), pade mi na pamet "Dina", kad eto i nje koju stavku ispod!:) Da, to su ti kič, ali nekako neodoljivi filmovi iz našeg detinjstva, npr. meni je i sezona "Moćnih rendžera" u svemiru najomiljenija, ne znam, ima nešto kod tih priča što je privlačno. "Masters of the Universe"! "The Jetsons"! :))))
    Naravno, ništa manje nisam ni očekivala od ljubitelja "Queen"-a, nego da voli "Flash"-a, jer mi prvo Fredi zapeva u glavi kada se prisetim ovog filma!
    I serija koju predlažeš deluje interesantno, obavezno dodajem na listu, ali ja uopšte volim način na koji koncizno, a intrigantno predstaviš svaki predlog, sa ujednačenom dozom obkektivnog i ličnog stava.:)
    Kod mene u januaru, kad smo već kod Linča - "Tvin Piks" opsesija.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :***
      Istina potpuna, ja sam isto u fazonu da se vratim nekim knjigama, prosto znam da ću ih sada posmatrati na drugačiji način. :D
      Što se tiče Blejd Ranera, nikako ne oklevaj, prosto je lepota filma tolika da ćeš uživati iako ne podnosiš Rajana, pokreće toliko pitanja o emocijama, ljubavi, šta je ono što čini jedno ljudsko biće, stvarno izvanredan film.
      Haha da, da, mene čudi kako je mene Dina zaobišla, ali me je brat nagovorio da najzad pogledam, on obožava tu priču, a ja moram sada obavezno da pročitam i knjigu. :D
      Naravno, doprineo je i Fredi, ali stvarno sam kao klinka obožavala ovaj film, jao Masters of the Universe, ljubav. :)))
      Hvala još jednom. :)
      Joj ja ni originalni Tvin Piks nisam gledala, znam, užas, prosto nemam još uvek to u meni da se i u to upustim. :D

      Избриши
    2. Onda ću odgledati oba "Blejda".:)
      Sećam se, baš su često emitovali "Fleša" na TV-u kad smo bili klinci.
      Moja koleginica je pre par meseci pozajmila iz biblioteke "Dinu" (inače, jedva je "iščeprkala" primerak) i pročitala prva dva dela, kaže da je knjiga strašno komplikovana, ali izuzetno bogata simbolikom, detaljima, fascinantna....šteta što je rasprodato "Alnarijevo" izdanje, čula sam da je hiljadu puta bolja od filma, koji je, realno, treš samo takav :), ali nostalgija ga "vadi".:)
      E, pa baš ovo je originalni "Tvin Piks", pa će nakon toga da premijerno puste novu sezonu.:) Ja nikada nisam odgledala seriju u celini, zbog čega sam sad krenula od samog početka da pratim i mogu ti reći da je genijalna, ali istovremeno toliko tripozna i uvrnuta, da nemam koncentracije da uz nju pratim još neku, toliko te zaokupi, a postaje sve bizarnije. Trebalo mi je nekih pet epizoda samo dok povežem ko je ko. :)

      Избриши
    3. Obavezno pogledaj.
      Jeste, to sam i ja čula, a kod nas nema nigde da se uzme primerak, pa razmišljam da je čitam na engleskom. Ako ništa deluje mi da je film bar uspeo da pojednostavi priču, pa će mi valjda biti lakše. :D
      Verujem, verujem, jednog dana ću se i ja upustiti u to. :D

      Избриши
  3. Ja sada čitam Tri Musketara, i nikako ne mogu da ušem u priču. Sedam puta sam počela od početka i užas je koliko ne mogu da ušem u priču ne znam šta me koči i baš me nervira :) Ja sma u januaru pročitala cele dve knjige, obe su mi bile odlične ali nekako osećam se kao da sam feilovala. Tor me je oduševio, toliko moćan film. Za seriju mogu da preporučim ACS Versace, inače ne volim krimi serije ali ova je negde na grqanici sa horom i mračnim dešavanjima (znam da voliš taj tip) i odlična je, još je emitovanje u toku mislim da su 4 epizode izbacili. :)
    Odličan post uvek me dobro informišeš sa filmovima ja sam ispala iz praćenja aktuelnih stvari pa mi dođeš ko neka vikipedija. odličan post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam nekako lako ušla u priču, ali neću lagati, neke delove je trebalo pregurati, obično one u kojima nisu musketari, tako da sam je i ja razvukla, ali vredi pročitati. :D
      Da, nju čekam još od kada su obradili O. Dž. Simsona, drago mi je da je dobra, samo ću sačekati da prođu sve epizode pre nego što se bacim na gledanje, hvala.:))
      Hvala ti puno, ja se polako vraćam u štos sa filmovima, dok malo ispadam sa knjigama, ali tako to ide. :D

      Избриши