четвртак, 26. април 2018.

Avengers: Infinity War



Zaplet: Osvetnici i njihovi saveznici moraju da sarađuju kako bi porazili Tanosa, čiji plan preti da uništi univerzum.

Glume: Robert Downey Jr. Tom Holland, Zoe Saldana, Chris Hemsworth i Benedict Cumberbatch.

Režija: Joe Russo i Anthony Russo.


Pomalo je teško pisati o filmu, koji se, pre svega, fokusira na akciji i interakciji različitih likova, a da ne otkriješ nikakve detalje. Međutim, kada vas, putem društvenih mreža, sami režiseri filma zamole da ga ne spojlujete drugim ljudima, nekako je ljudski da ih poslušate. Ipak su se toliko potrudili da sakriju detalje sa sve snimanjem lažnih scena i nedozvoljavanjem većini glumaca da pročitaju scenario do kraja, pa čak im poturivši i lažne. Na žalost, mada sam išla na pretpremijeru, baš u nadi da ću izbeći bilo kakav spojler, nisam bila te sreće i zaista ne razumem ljude, koji rade takve stvari. Na kraju, ipak to nije pokvarilo moje uživanje u filmu, iako je verovatno umanjilo emotivni naboj tokom pojedinih scena. Zato ću se kratko zadržati na radnji i reći samo da je ovaj film kulminacija svega onoga što je prethodilo u vezi sa Tanosom i njegovom namerom da prikupi kamenje beskraja,  te da u filmu učestvuje većina dobro poznatih superheroja i da je Marvel još jednom uspeo da izbaci uzbudljiv i zabavan film, koji odlično balansira humor i tragediju.


Pre gledanja je postojala bojazan na koji će način Ruso braća uspeti da inkorporiraju toliku količinu likova, od kojih većina ima i svoje zasebne filmove, te već etabliranu poziciju kod gledaoca. Međutim, kao i u slučaju filma Captain America: Civil War, očigledno su pravi ljudi odabrani za ovaj posao. Mada se, na početku, film pomalo bori da žonglira sa svim ovim likovima i lokacijama, naročito, jer je u pitanju čitav filmski univerzum u kojem su filmove režirali ne samo potpuno različiti ljudi, već i sasvim drugačiji tipovi ličnosti, koji su sa sobom donosili njima svojstven pristup režiranja, te neki od likova, naročito Tor, ne odgovaraju sasvim personama iz filmova, koji su prethodili ovom, do kraja, postiže se savršena ravnoteža, gde svaki od superheroja dobija priliku da "zasija" na platnu. Upravo to spajanja naizgled nespojivih likova je jedan od najboljih elemenata filma i najveće je uživanje bilo gledati njihovu interakciju, ma ko se od njih, u tom trenutku, nalazio u sceni. Film je jako brz, dinamičan i neprestano se nešto dešava, te ako samo na momenat skrenete pogled, sigurno ćete propustiti neki bitan događaj. Kao što sam već rekla, humor je odlično izbalansiran sa tužnim momentima, kao i u svakom Marvelovom filmu. 


Problem ostalih Marvel filmova uglavnom je bio glavni negativac, koji je najčešće predstavljao tipičnog vanzemaljca, koji ima plan da uništi svet, eto tako bez ikakvog razumljivog i vidljivog motiva, te bi ovakav kliše bio zaboravljen nakon pet minuta. Uprkos tome što smo Tanosa imali prilike da vidimo i u nekim prethodnim filmova, to su bila pojavljivanja na svega par minuta, te  je glavno pitanje bilo da li će Tanos uspeti da opravda naša očekivanja. Što se mene tiče, u potpunosti je izbegnuta zamka prethodnih filmova, te smo ovde dobili lik negativca, koji je odlično razvijen, čiji su motivi objašnjeni na takav način, da uprkos svoj ludosti njegovog plana, možemo da razumemo njegovu stranu i ono što on želi da postigne, iako ne opravdavamo. Tome je svakako doprineo i glumac, koji ga tumači, sjajan Džoš Brolin, čije su se snažne emocije mogle videti na licu i u očima, uprkos svim specijalnim efektima.


Akcione scene su fantastične i definitivno je trejler samo mali deo onoga što se zaista dešava u filmu. Uprkos tragičnim momentima, film je vedriji, nego što sam očekivala, te ne odstupa od onoga što očekujemo i čemu se nadamo od Marvel filmova. Možda sam jedino očekivala da ću više biti emotivno pogođena, te mislim da će se tako nešto desiti tek sa sledećim filmom, koji predstavlja direktan nastavak ovog i izlazi u maju sledeće godine. Biće pravo zadovoljstvo ova dva filma gledati u cugu, jer se u pojedinim delovima oseća da je Infinity War sjajna uvertira u ludilo, koje tek sledi. Takođe, obavezno ostanite do samog kraja i sačekajte scenu nakon odjavne špice, koja je tradicija ovih filmova.

Zaključak: Film, koji definitivno pruža ono što obećava, uzbudljivu i neprekidnu akciju sa gomilom sjajnih likova, odlična zabava, koja vas sigurno neće razočarati.

8 коментара:

  1. Veoma interesantan review.Zainteresovala si nekog ko ne voli akcione filmove,a film prema tvojim recima deluje da je jako kvalitetno uradjen :)

    https://sweet16blackpoetry.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  2. Jedva cekam da ga pogledam! Veliki sam obozavalac Marvelovih filmova i mogla bih da ih gledam do u beskonacnost. :D Tako mi se cini, barem... O:) Odlicna recenzija, nisi nista otkrila ali si kazala dovoljno da mi zagolicas mastu. :D Do sledeceg citanja!

    ОдговориИзбриши
  3. Meni su "Star wars" i "Marvel" franšiza godinama obavezan "domaći zadatak", kome OBAVEZNO planiram da posvetim slobodno vreme u kontinuitetu, možda već ovog leta. Do tada, uživam u onim šarenim plakatima, evo, baš je ovih dana film o kome pišeš stigao u čačanski Dom kulture, na repertoar, pa me fascinirao poster, tako šaren i sa mnooooooogooooo likova. Odlična recenzija, znaš da obožavam tvoje tekstove i, kao što reče Zvezdana, umeš da istakneš poentu i zainteresuješ, a bez ikakvih "spojlera".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj hvala puno, naročito mi znači kada tako nešto napiše neko ko nije ni gledao te filmove, prosto mi je još draže što sam uspela tekstom da te zainteresujem. :*

      Zašto da ne, bogami fin je to maraton, mada ako želiš mogu i da ti "skratim", pa da ti kažem koji su filmovi ključni. :D

      Избриши
    2. Izvini što kasnim. :*
      E ovako mislim da su ti prvi i treći Kapetan Amerika, prvi i drugi Avengersi, zatim Tor 1, 2 i 3 deo, doktor Strange i Guardians of the Galaxy 1. deo, sasvim dovoljni. Samo ih gledaj po redosledu izlaska.

      Избриши