понедељак, 23. децембар 2013.

Filmska 2013. godina 1. deo

Kako polako prolazi i ova 2013. godine došlo je vreme da se podsetim koja su to filmska ostvarenja, koja su na mene ostavila bilo kakav utisak ove godine. Gledajući listu filmova, kojima pored naslova stoji oznaka 2013. mogu zaključiti da još uvek nisam u mogućnosti da pogledam one filmove, koje zaista i želim da pogledam, te da je ova godina u ovom domenu bila prepuna razočaranja i precenjenih filmova.



Ali da krenem od nekih filmova, koje bih mogla da preporučim da pogledate, ako ste ih kojim slučajem propustili. Neki od ovih filmova neće ostati upamćeni kao značajna dela kinematografije, ali to ne znači da ne mogu da vrše svoju osnovnu funkciju, a to je zabava.


Stoker



Mislim da oko ovog filma i njegovog kvaliteta može da se povede debata, ali je prilično jednostavno ili ćete ga mrzeti ili voleti. Ja spadam u ovu drugu grupu. Film sam pogledala na FEST- u u martu mesecu i što bi rekli naši ljudi "sećam se, kao da je juče bilo" and that means something. Estetika filma je savršena i kao stvorena za bioskopsko platno ( mislim da se zato pribojevam da film pogledam i kod kuće ), scene prelepo snimljene i osmišljene, muzika uklopljena, priča .... čudna, pomalo i morbidna. Zvaničan sinopsis filma izgleda ovako: nakon smrti Indijinog oca, njen otuđeni stric Čarli, za koga nije znala ni da postoji, dolazi i ostaje da živi sa njom i njenom majkom, koja polako, ali sigurno pada na šarm ovog misterioznog čoveka, a koji očigledno ( svima osim majci naravno ) ima skrivene motive. Ne znam šta bi ubedilo nekoga da pogleda film, možda Mia Wasikowska, jedna od mladih nada Holivuda ili Nicole Kidman, koja je najbolja kada glumi posrnule dive, koje je pomalo vreme pregazilo ili Matthew Goode, čije predstavljanje nije potrebno za poznavaoce britanske kinematografija, a možda je to retro moda od vintage ray ban naocara, stylish dzempera, oldtajmera ili Christian Louboutin cipela, koje ovde gotovo da imaju sopstvenu ulogu, ali šta god da je razlog, pogledajte i ocenite film sami. Film je režirao Chan- wook Park, dok je scenario napisao nekadasnji golden boy ( sada samo veseo dečak ) Prison Break- a Wentworth Miller. 

Inače jedna devojka je izašla sa projekcije razočarana što ovo nije film o vampirima, ali eto nade da će mozda zaista jednog dana snimiti i film o Brem Stokeru.



Dead Man Down


Osveta i to ona klasična, koju možemo pratiti još od čuvenog Monte Krista, pa do manje čuvene primetime sapunice Revenge, premisa je i ovog ostvarenja režisera Niels Arden Oplev- a. U Njujorku desna ruka narko lorda ( ovo mnogo bolje i nedvosmislenije zvuči na engleskom ) zavodi žena, koja traži odmazdu, ali ništa nije kao što izgleda. U stvari gotovo je sve kao što izgleda, pošto vrlo brzo otkrivamo glavni preokret u filmu i onda možemo udobno da se zavalimo u fotelju i gledamo našeg heroja, kako tamani loše momke, dok spasava devojku s početka priče. Uz sve to imamo i grupu Zaz i fantastičnu numeru Eblouie Par La Nuit. Da napomenem da glavnog junaka glumi Collin Farell, a retko ko može tako dobro da izvede napaćenog i ogorčenog čoveka od akcije, koji i dalje dobro izgleda u atlet majici ( dobro možda Bruce Willis, ali je on imao i boljih dana ). U ostalim ulogama Noomi Rapace ( originalna Devojka sa tetovažom zmaja ) i Dominic Cooper ( za mene ovaj glumac je još uvek misterija u pogledu izbora uloga ).






Prisoners

Ako bih morala da izdvojim film o kojem se najvise pričalo ove godine, odnosno o kojem sam najviše slušala tokom ove godine i to od strane onih koji filmove baš i ne prate, to bi bio upravo ovaj. Nestanak dve devojčice, policijska istraga i pitanje koliko daleko će jedan otac otići da zaštiti svoju porodicu. Mislim da je dovoljno reći da dve glavne muške uloge igraju Hugh Jackman i Jake Gyllenhaal ( koji će na ovom blogu dobiti i zaslužen zaseban post ) i da nema potrebe za daljim ubeđivanjem. Posebno obratite pažnju na naročito naglašavanje tikova Gyllenhaal- a i opsesivnost Jackman- a i napeto ponašanje, koje preti da eksplodira u apsolutno svakoj sceni. Priča kao priča je nešto što je već viđeno u brojnim epizodama raznih krimi serija, ali ovaj film je još jedan pokazatelj da ponekada veću ulogu ima način na koji je nešto ispričano od onoga što pričamo. Režiju je radio Denis Villeneuve, poznat po svom radu na filmu Incendies.






Trance



Ovo je projekat Danny Boyle, coveka koji je stao iza takvih ostvarenje kao što je Trainspotting, 28 Days Later ( film koji je povratio zombi žanr iz letargije i učinio da ih se ponovo plašimo ), The Beach, 127 Hours ( iliti jedini film u poslednje vreme u kojem je James Franco ostvario ulogu vrednu pomena ) i Slumdog Millionaire. Kada neko takav pravi film, dok u pauzi režira i osmišljava ceremoniju letnjih Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine i okupi ekipu, koju čine James McAvoy, Vincent Cassel i  Rosario Dawson ( koja je sada navedena iz ženske solidarnosti pošto je za mene ona bila miscast ), to je znak da je to nešto što vredi pogledati makar i na trenutke bili zbunjeni onim što se dešava na ekranu, ali u životu se ponekad treba i prepustiti.


 


The Hunger Games: Catching Fire



Jedan od najpopularnijih YA ( Young Adult ) romana današnjice, koji je već prevazišao te okvire, delo je autorke Suzanne Collins i govori o distopijskom, post- apokaliptičnom društvu države Panema, koja se prostire na teritoriji nekadašnje Severne Amerike i sastavljena je iz 12 distrikta i Kapitola ili Prestonice, odakle se organizuju i sprovode tzv. Igre gladi u kojima učestvuje po jedan mladić i devojka iz svakog distrikta, koji se bore do istrebljenja, a sve je to praćeno u prigodnoj formi reality show-a. Prosto čovek da se zamisli koliko smo zaista daleko od takvog društva. Naravno popularnost knjige je sasvim prirodno doprinela ekranizaciji u vidu veoma uspešnog prethodnika The Hunger Games , a sada je pred nama i logičan nastavak, dok nas treći deo u tradicionalnom holivudskom stilu očekuje podeljen u dva dela kao The Hunger Games: Mockingjay- Part 1 ( 2014. godine ) i The Hunger Games: Mockingjay- Part 2 ( 2015. godine )- Peter Jackson I`m looking at you!




Ovaj uvod služio je za sve one koji nisu upoznati sa ovom epic franšizom, za njih osim preporuke za filmove, predlažem i čitanje knjiga, koje se na pitak i zanimljiv način bave jednom teškom tematikom, odrastanjem, zaljubljivanjem, porodicom, ali i što je još bitnije revolucijom i žrtvom za opšte dobro.


Kao što se može videti iz moje opširnosti, ja sam fan i svim fanovima, a i onima koji će to tek postati poručujem da je drugi deo daleko bolji, sažetiji, kvalitetniji, glumci se osećaju komforno u svojim ulogama, najbitniji delovi knjige su tu ( ova stavka je jako bitna za hard core fanove ), a imamo i neke nove živopisne likove. Da dodam da je ovo jedna od retkih, pa mogu reći teen serijala, u kojima se pojavljuju odlični glumci poput Donald Sutherland- a, Woody Harrelson- a, Elizabeth Banks, Stanley Tucci- a, kojima se ove godine pridružio i Philip Seymour Hoffman ( dobitnik Oskara za glavnu mušku ulogu za film Capote ), da ne zaboravim i Lenny Kravitz- a, čija ličnost ovde nažalost nije došla do izražaja, pošto deluje prilično smoreno dok izražava bunt, ali koji je zato deo glumačke postave odličnog filma, o kojem će biti reči u postu Filmska 2013. godina 2. deo. Glavni trio i dalje čine šarmantna i trenutno najtraženija mlada glumica Jennifer Lawrence ( svi se sećamo njenog pada tokom izlaska na binu na ceremoniji Oskara koji je osvojila za najbolju žensku ulogu u filmu Silver Linings Playbook, inače koliko je idiotski prevod na sprski "I u dobru i u zlu" ), Josh Hutcherson i Liam Hemsworth ( koji je i dalje zapaženiji kao bivši dečko Miley Cyrus i rođeni brat Tora Liam Hemsworth- a ). Režija je ovaj put poverena Francis Lawrencu.


I za kraj, do sledećeg dela posta, May The Odds Be Ever In You Favor.

Нема коментара:

Постави коментар