недеља, 1. октобар 2017.

Tri Puta Ti- prvi deo ( Tre volte te )- Federiko Moća ( Federico Moccia )


Federiko Moća je italijanski pisac, scenarista i filmski reditelj, čiji je prvi deo, ovog, sada, serijala, pod nazivom "Tri metra iznad neba", doživeo planetarni uspeh, naročito sa ekranizacijom, najpre italijanskom, a zatim i španskom, koja je, bar se meni tako čini, bila mnogo uspešnija i gledanija na našim prostorima od ove prve. Retki su oni, koji nisu ispratili burnu romansu buntovnika, u kožnoj jakni, koji na motoru jezdi ulicama Barselone, zgodnog Aćea ( Hache ), u knjizi Step i dobre devojke, iz visokog društva, mlade i nevine, Babi. 2006. godine je usledio nastavak, koji se završio zamršenije nego prva knjiga, i dalje nismo znali šta će se desiti sa ovo dvoje, gotovo, ukletih ljubavnika, naročito, jer je uveden i ljubavni trougao sa vrcavom i neobuzdanom Đin. Publika i čitaoci su tražili još i Federiko Moća im je najzad udovoljio ove godine, kada je knjiga imala i svoju premijeru u Beogradu, gde se i sam pisac pojavio na potpisivanje knjige ili bolje reći knjiga, s obzirom da je roman podeljen u dva dela od strane srpskog izdavača. Ovo su moji utisci o prvom delu ovog, najnovijeg romana, tako da recenzija može sadržati spojlere za prve dve knjige, ali ću se truditi da ih izbegavam.

"Tri puta ti" se nastavlja šest godina nakon što se završila prethodna knjiga "Želim te". I sada, ja bih vam rado predočila kratak sinopsis knjige, međutim, time bih odmah odgovorila na "goruća" pitanja- Da li je Đin oprostila Stepu prevaru? i Šta se desilo sa Babi i da li se na kraju udala? I tada ne bi imalo poente da je čitate. Mada, realno ni ovako nema poente, ali o tom potom. Sve što vas zanima, saznaćete i ako prelistate prvih deset stranica knjige u knjižari ili biblioteci, ostatak predstavlja puko i besmisleno ispunjavanje belih stranica kako bi se opravdala obimnost ove knjige, pa i njihova podela u dva dela. Mislim da nikada, do u ovoj knjizi, nije bilo jasnije da je Federiko Moća po vokaciji scenarista. Ozbiljno, svaka scena u knjizi bila je postavljena filmski, pa smo obavezno morali da znamo šta svaki od likova jede do u tančine, pa čak i sporedni, i koja pesma svira u pozadini, obavezno neka svetski popularna. Naravno, tu su i neizbežne reference na filmske hitove i poznate glumce, pa čak i gde im mesto nije i gde bi možda više išla neka originalna misao autora. Opet, gde ima takvih misli, one toliko idu u širinu, da se gubi poenta, pa u nekim trenucima pojma nisam imala o kojoj ženi konkretno Step razmišlja i gde se uopšte u prostoru i vremenu nalazi.

Prva knjiga se fokusira isključivo na Stepa i njegov unutrašnji život, dok dobijamo jako šture uvide u razmišljanja drugih likova, koji deluju kao statisti u sopstvenom životu, što i ne bi bio toliki problem, da glavni junak nije apsolutno nazadovao u odnosu na prethodne knjige i postao isprana kopija sebe. On se neprestano premišlja, radi i govori stvari, koje nemaju smisla i opravdanja, pa čak i njemu samom, tako da je jako naporno i izuzetno iritatno provoditi vreme, većinom, u njegovoj glavi. Nijedna od žena sa kojima Step dolazi u susret, bez obzira da li imale karijeru ili ne, ne može da funkcioniše bez muškarca o kojem opsesivno razmišlja 24h. Da li gospodin Moća zaista misli da je ženin mozak, bez obzira koliko godina imala, konstantno fokusiran na muža ili dečka? Stvarno bi bilo lepo da imamo taj luksuz da samo o tome razmišljamo. U nekim trenucima mi čak deluje da se provlači kako je Step Sunce u orbiti svojih žena, dok one ostale, koje nisu bar pokušale da ga poljube, su koristoljubive kučke ili jednostavno frustrirane iz nekog razloga. I sve ovo vam pišem iz perspektive nekog ko je pročitao četiri knjige ovog autora i uživao u njima, znači ja volim da čitam njegove knjige, ali što je previše, previše je.

Najveći problemi, koje imam sa ovom knjigom, su njena nepotrebna razvučenost, jer, bukvalno, nakon što saznate sve što vas zaista interesuje u prvih deset stranica, apsolutno ništa vredno pomena se ne dešava, već se isti zaplet reciklira iznova i potpuno rušenje čvrstih temelja na kojima je prvi roman ustanovljen, a to je nešto što prezirem kada autori rade. Kako bi se uopšte opravdalo postojanje nastavka, uništava se sve ono što smo mislili da znamo o likovima, a naročito okolnosti događaja, koji je predstavljao vrhunac prve knjige i emotivnu i karakternu prekretnicu za sve likove u romanu, da ne govorim o daljem toku radnje, čineći da sve ono što je došlo pre bude uzaludno, po principu puj pike više ne važi. U takvim trenucima se obično spremam da knjigu bacim kroz prozor.

Nakon svega napisanog, jasno vam je da ne nameravam da pročitam drugi deo ove knjige, pogotovo nakon što sam saznala da se u istoj dešava nešto još gore što jedan autor može da uradi svojim likovima, a naročito svojim čitaocima. Iskreno, kajem se što sam čitala ovu knjigu i draže bi mi bilo da su mi likovi ostali u mnogo lepšem sećanju, na osnovu prethodne dve. Čula sam da se već sprema snimanje filma po ovoj knjizi i to od strane Španaca, te ću ga gledati, jedino ukoliko zasigurno znam da su scenaristi veliki deo knjige izmenili.

Zaključak: Nepotrebno razvučeno, da ne pominjem nepotrebno napisano, roman, koji će vam pokvariti prijatan utisak prva dva i koji ne preporučujem nikome, naročito ne obožavaocima prva dva.

Izdavač knjige: Čarobna knjiga.

8 коментара:

  1. Upravo sam izgubila i ono malo želje koje sam imala da pročitam ovu knjigu. Pre jedno 10 godina sam pročitala prve dve knjige i bile su mi omiljene baš dugo. Ljubav između Stepa i Babi mi je bile idealna, a onda sam počela da mrzim Babi, do sam u drugoj želela da on bude srećan sa Đin. Potajno sam se pitala šta bi sada moglo da se dešava, ali nakon ove recenzije ću verovatno da odem do knjižar i pročitam prvih 10-ak strana.. :)

    Inače, jako mi se sviđa ovaj tekst. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :)
      Slobodno ili javi meni, pa ću ti u dve rečenice prepričati, bolje da ti prve dve ostanu u lepom utisku, naročito ako Babi ne voliš. :D

      Избриши
  2. Jao ja mora da sam jedna od retkih koja je još prvu knjigu batalila, sežam se još film kad sam gledala (onaj španski u kome se sve devojke osim mene izgleda pale na glavnog glumca) da me je priča žestoko nervirala pod broj jedan jer je kliše nad klišeima ostale nastavke nikada nisam ni uzela ali sam videla da se devojke "lome" oko njegovih romana, šta ja znam nije to za mene iapk uživala sam u recenziji brutalno iskreno i odlično napisano bravo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :)
      Ja volim neke njegove romane, jer su istovremeno i poletni i nostalični i predstavljaju lep beg od realnosti, ali ova knjiga je ultimativni cash grab, što se mene tiče. :)

      Избриши
  3. Nisam ni gledala, ni čitala "Tri metra iznad neba", ali sam zato izdala mnogo Moćinih knjiga tokom rada u biblioteci, znam da je strašno popularan, međutim, mene baš ništa ne "vuče" da čitam, naprosto, toliko je dela koja su mi zanimljivija i pre na listi. Ali, dopao mi se tvoj tekst, jer je iskren i ide pravo u suštinu. Dobra, kvalitetna, bila negativna ili afirmativna, uvek je potrebna i korisna.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem, mislim da je osim u Italiji i eventualno Španiji, kod nas najpopularniji. :D
      Meni su njegove knjige bile kao noviji filmovi Vudi Alena, romantično, blesavo, bez neke poente i totalno nerealno, ali onako daje neki feel good. :D
      Hvala ti puno. :)

      Избриши
    2. Pitam se, kako li tek stoje stvari sa Koeljom - imam utisak da kod nas ima najjaču bazu fanova.:)

      Избриши
    3. Verovatno, ja nisam još nijednu njegovu knjigu pročitala. :D

      Избриши