четвртак, 1. септембар 2016.

Let`s Dance- omiljeni filmovi o plesu



( Izvor: Sarah Hay )

Od prvog trenutka od kada sam počela da pišem ovaj blog, a ima tome skoro tri godine, želela sam da napišem nekoliko postova o filmovima, koje obožavam da gledam, a to su filmovi o plesu, muzici ili sami mjuzikli. Najpre sam mislila da izvučem neku opštu definiciju ovih žanrova, ali smatram da bi bilo zanimljivije da sama objasnim na koji način ih ja razvrstavam i prema kojim kriterijumima. Za mene, filmovi o plesu su oni, u kojima, iako muzika igra podjednako važnu ulogu, na prvom mestu je ples i to njegovi različiti oblici, pa bio to u pitanju klasični balet ili hip- hop, bitno je da se u filmu pleše i to mnogo. Filmovi o muzici su oni u kojima su glavni likovi uglavnom muzičari ( wow ovim objašnjenjem sam Vam definitivno otkrila toplu vodu ) ili se priča vrti oko muzike, dok mjuzikli, pa mislim da nam je svima dobro poznat ovaj pojam, to je ono kada likovi iz čista mira zapevaju na sred ulice, a niko ih ne gleda kao da su poludeli, niti zovu policiju. Tako da je neka generalna ideja da napišem triologiju postova, u kojoj je svaki post posvećen nekom od ovih filmova, odnosno u kojima navodim listu, meni, omiljenih. Nakon što sam ovo razjasnila Vama, a i sebi, možemo da počnemo, lista mojih omiljenih filmova o plesu. 



1. Centar Stage



Malo poznat film u kojem je svoje prve plesačke, a i glumačke korake napravila Zoe Saldana. Priča je pomalo standardna, grupa od 12 devojaka i momaka pokušava da ostvari svoje snove, upisavši Američki baletski teatar u Njujorku, neki od njih, poput Džodi, imaju strast, ali nemaju urođeni talenat za klasičan balet, dok drugi, poput mean girl Eve, imaju sav talenat ovog sveta, ali i nedovoljno samopouzdanja i discipline. Prisutne su intrige u plesačkoj trupi, izazovi i drame sa kojima se susreću ovi ljudi, koji dovode sebe na granicu psihičke i fizičke izdržljivosti, ali i pored svih tragedija kroz koje naši likovi prolaze, film ipak zadržava laganu notu, Ono što ga defnitivno izdvaja su fantastične plesačke numere, naročito poslednja, koja je grandiozno finale svakog filma ove vrste, u prevodu, ako ona ne valja, džabe ste krečili. Autentičnosti plesnih numera svakako doprinosi to što glume pravi baletani, poput Ethan Stiefel- a i Sascha Radetsky- og ( takođe glumi u odličnoj seriji o baletu Flesh and Bone, o kojoj sam pisala u ovom postu ), koji ono što im nedostaje u glumačkom umeću itekako nadoknađuju kada je reč o onom igračkom. Ovaj film je iznedrio jedan nastavak i TV film, ali ništa nije tako dobro kao original.


2. Girls Just Want to Have Fun



Ako počnete da gledate filmove iz 80` tih ili 90` tih godina, velika je verovatnoća da ćete naleteti na neki u kojem glumi Sarah Jessica Parker, a u ovom se čak pojavljuje i mlađana Shannen Doherty ( Brenda iz Beverli Hilsa ). Džejni je opsednuta plesom i kanalom Dance TV, te kada čuje da se organizuje audicija radi pronalaska takmičara, koji će oprobati svoju šansu da postanu novi plesački par najpopularnije emisije, to zvuči kao ostvarenje njenih najluđih snova. Jedini problem je to što je njen otac izuzetno strog, vojno lice i odlučan da Džejni odgaja kao dobru, katoličku devojku. Gomila sjajnih muzičkih numera, kao i uvek slatka i neposredna Sara, te finalna numera i samo takmičenje, čine ovaj film neodoljivom kombinacijom, toliko da ćete čak i zaboraviti da nisu glumci ti, koji zaista izvode plesačke tačke. Još jedna mala poslastica, pokušajte da u sceni žurke uočite Robert Downey Jr. - a, koji se u to vreme zabavljao sa Sarom i koji se na kratko može videti u ovoj sceni.

 3. Dirty Dancing  



Da li ste zaista sumnjali da se ovaj film neće naći ovde? Najpre, Prljavi ples je, za mene, u detinjstvu, svakako bio najbolji film na svetu. VHS kasetu iz lokalnog video- kluba sam izlizala premotavajući do finalne scene, kada Džoni ( Patrick Swayze ) podiže svojim snažnim rukama Bejbi ( Jennifer Grey ) u poslednjem plesu sezone. Da, da znate na koju mislim. Scena, koja je toliko kultna da je rekreirana i u filmovima kasnije. Neću vas vređati pretpostavkom da niste gledali ovaj film, te vam prepričavati zaplet, ali ko nije gledao neka mu crkne frižider...bukvalno. Zato trk na gledanje, jer posle nema sladoleda i hladne limunade. 



Kada je reč o nastavku, u prvi mah, kada sam saznala da se snima, naravno, bila sam u fazonu, ne, nikako. Međutim, ovo je jedan od retkih nastavaka nekog filma, koji mi se izuzetno dopao, najviše zbog toga što nije bukvalno nastavak. Drago mi je što kreatori filma nisu išli u pravcu direktnog nastavka priče, već su osmislili potpuno novu, jako slatku i prepunu potpuno drugačijih ritmova u odnosu na prvi film i smestili je u drugi vremenski period sa novim likovima. Godina je 1958., mesto dešavanja Kuba, Havana, gde će američka tinejdžerka Kejti Miler ( Romola Garai ) otkriti čari prve ljubavi, dok oko nje i njenog odabranika Havijera ( Diego Luna ), sa kojim nastupa na lokalnom takmičenju latino plesova, besne začeci revolucije. Fantastičan soundtrack, odlična gluma i sjajne plesačke numere, te lepa ljubavna priča su svakako preporuke za ovaj film, te mu obavezno dajte šansu, a za obožavaoce originala tu je i kratka scena sa divnim Patrikom.


5. Strictly Ballroom



Baz Luhrman je definitivno jedan od mojih omiljenih režisera, te nije ni čudo da se njegov prvenac i jedan od mojih omiljenih filmova iz detinjstva našao na ovoj listu. Strictly Ballroom predstavlja deo njegove Crvena zavesa triologije, koju još čine filmovi Moulin Rouge! i Romeo+Juliet. Priča o autralijanskoj porodici plesača i mladiću, koji je želeo da iskoči iz šablona svoje porodice, pokušavši da osmisli nove korake. Pošto ga je nakon ove "sramne" mahinacije napustila partnerka, on odlučuje da da šansu neuglednoj Fren. Ovaj film nije produkt velike holivudske mašinerije, ovaj film ima dušu i predstavlja zanimljiv spoj uvrnutog australijanskog humora, ali i melodrame, po kojoj su njihovi filmovi poznati. Sjajne muzičke i plesačke numere ne treba ni pominjati, one se podrazumevaju. Naravno, kao i uvek od Baza očekujte gomilu megalomanije, šljokica, kiča, ali i predivnu ljubavnu priču.

6. Footloose




Kao što već napisah, Sara Džesika Parker ima tendenciju da iskoči kada je najmanje očekujete, pa tako u još jednom kultnom, generacijskom filmu. Verovatno svi znate priču o tinejdžeru Renu ( Kevin Bacon ), koji se seli u mali gradić u kom su i muzika i ples zabranjeni i kao pravi buntovnik bez razloga uspeva da uzdrma gradske duhove. Poslednja scena maturke večeri je definitivno jedna od najpoznatijih muzičkih numera i sigurno vid maturske večeri kakvu bi svi voleli da smo imali.

7. Take the Lead




Antonio Banderas i tango, treba li reći išta više? Prava poslastica je to što je film zasnovan na istinitom događaju o učitelju plesa, koji je verovao u talenat problematičnih tinejdžera i pomogao im da izgrade svoj život i budućnost.

8. Flashdance




Ne volim priču, ne volim glavnu glumicu, niti njenu glumu, za koju mislim da je očajna u ovom filmu, jer mi se sviđala samo u scenama plesa, a za to je imala dublerku, ali je soundtrack fantastičan, a poslednja scena toliko kultna da je obrađivana više puta u raznim muzičkim spotovima. Ako niste, ovaj film obavezno morate pogledati, gotovo da je stvar opšte kulture.




Julia Stiles je bila it devojka 90`tih. Nije bilo romantičnog filma u kojem ste mogli da je omašite i jedan od boljih je svakako i ovaj, film o beloj devojci, koja se doseljava da živi sa ocem u siromašnoj crnačkoj četvrti Čikaga, nakon tragedije u kojoj gubi majku. Dosta hip- hopa, odlična sporedna uloga, tada nepoznate, Kerry Washington i generalno, odličan vajb filma, uz ne tako puno sladunjavosti, već i realne drame, karakteristične za filmove iz ovog vremenskog perioda. Parola 90` tih je definitivno bila shit happens.

10. Mad About Mambo




Malo poznat, ali presladak film o fudbaleru u Irskoj, koji želi da oplemeni svoju gracioznost i fudbalsku veštinu, te odlučuje da potraži pomoć instruktorke plesa, koju tumači divna Keri Russell, nekada poznata kao Felisiti.

Toliko od mene što se tiče mojih omiljenih filmova o plesu. Koji su Vaši i da li ste gledali neke od ovih filmova? Pišite u komentarima, naročito ako volite neke, koje nisam navela.

15 коментара:

  1. Odličan post (ja kao i uvek u (ne)normalno vreme) baš mi se sviđa kada praviš sovje liste :)
    Zapravo imam jednu sličnu tematiku spremnu kao planirani post mogla bih da je objavim sledeće nedelje duuugo već stoji iskucana :)
    Shame on me dobar deo nisam gledala ;)
    Meni je "prljavi ples" i taj osećaj koji on ima uvek bio i uvek će biti najomiljeniji plesni film ikada, uvek ću biti zaljubljena u Svejzija :)
    Nisam gledala Havana Nights ali ako je Diego Luna onaj iz spota Katy Perry (The one that got away) moram to da pogledam obavezno <3
    Footloose mi je uplanu inače onu temu (sa istim nazivom) sam čula u "Daning with the stars" USA i obožavam je
    Flashdance me uvek podseti na čuvenu scenu sa tušem, ceo život maštam da je rekreiram :)
    Ja Save the last dance npr ne volim baš ne znam zašto nju volim u "10 things i hate about you" i nikad mi nije bilo jasno kako nije izgradila veću karijeru kada su je upoređivali sa Meril Strip :)
    Od plesnih filmova (koji imaju ples kao bilo koju temu) ja volim Crnog Labuda (mada je to pre triler) i jedan od najdražih "Groznica subotnje večeri" bukvalno sam zbog nje ostajala buda do jako kasno kao jako mala da bih jeuhvatila na tv-u (mada Travoltu ne volim) :)
    Odličan post ja sam se malo rapisala sorry :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.😘
      Jao ništa mi ne pričaj i ja čekam vikend da sednem i natenane iščitam sve vaše postove, koje sam propustila.
      Da, Svejzi je jedan jedini i neponovljiv.❤
      Jeste, jeste taj Dijego Luna, uf ovde je šećerlema, obavezno gledaj.
      Haha i ja, kao mala sam i pokušala sa stolicom, ali to se malo neslavno završilo.😆
      Ja 10 things obožavam, a volela sam i Džuliju, e bukvalno je samo u jednom trenutku nestala, a bila je popularna kao Kler Dejns, ali valjda nije uspevala dramske uloge da nađe.
      Ja baš baš ne volim Black Swan, a Groznicu sam isto par puta gledala i super je film, ali meni nekako ima depresivan vajb, ne znam, vol da ga gledam, ali me nekako i smori, iako je odličan film. Je l s gledala i onaj kao nastavak?
      Ni slučajno da se izvinjavaš, samo ti piši, hvala ti puno na ovako divnom detaljnom komentaru.😘

      Избриши
  2. Jao, super spisak. Ja ne volim te sladunjave filmove (a mahom to jesu) i gledala sam klasike: "Prljavi ples", "Footloose" "Save the last dance" (ok on možda nije toliki klasik) i "Flashdance".Nijedan me nije posebno dojmio, ali sam ćerki, koja pleše već 8 godina rekla da bi neke od ovih filmova zaista morala da pogleda. Makar zarad opšte kluture.Eto spiska koji ću da joj prosledim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala.😊
      Jao divno što se bavi plesom toliko dugo, mislim da će onda definitivno uživati u ovim filmovima.😊
      Da, neki su zaista klasici i deo savremene pop kulture, bilo bi šteta propustiti ih.

      Избриши
  3. Prvi pu čujem za neke filmove, što je normalno jer ima toliko filmova. Neke sam gledala a neke ću sigurno odgledati. Volim filmove o plesu, ali ne prija mi svaki. Ne znam da li ih svrstavaš u takve, ali Step Up filmovi kojima su bili zaluđani svi jedno vreme - ništa posebno. :D Čula sam i za neki film Honey, isto je o plesu, mada gledala nisam. Jedan film o plesu koji se nije našao na tvojoj listi, a preporučila bih ti je Shall We Dance sa Ričardom Girom i Dženifer Lopez. Govori o čoveku srednjih godina koji tajno počinje da odlazi na časove plesa. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svrstavam, svrstavam nego i meni nisu bili nešto posebno, pa mi nisu upali na listu.😆
      Honey sam gledala, ništa posebno, a Džesika Alba i nije nešto talentovana, Shall We Dance godinama izbegavam zbog antipatične J Lo, koju ne podnosim, ali ako kažeš da je dobar, baciću pogleda, jer me ovakvi filmovi opuštaju i volim da ih gledam. Mislim da je čak ovo i rimejk nekog japanskog ili korejskog filma, nisam sigurna.😊
      Hvala na čitanju.😊

      Избриши
    2. Meni je bio interesantan, nije tipičan. Mada, ne mora da znači da će ti se svideti. :) Jeste rimejk, japanski, i koliko vidim, osvojio je gomilu nagrada :D
      Nema na čemu :)

      Избриши
    3. "Shall we dance" je OK film, mada mene više Gir smara, dok gotivim Džej Lo u pojedinim ulogama, ima mi tu "običnu" facu devojke iz komšiluka i opusti me, a ruku na srce, fantastična je plesačica. :)

      Jedva čekam Ivanine dalje postove na ovu temu, ja sam pre nekoliko godina pravila neveštu listu "muzičkih" filmova, pa me baš zanima njen izbor. :)))

      http://alittlerunaway.blogspot.rs/2011/07/ultimate-music-movies.html

      E, da, "Billy Eliot", gledao ko? Super film.:)

      Избриши
    4. Godina se spremam da pogledam Bili Eliota, u vreme kada je izašao je bio jako hvaljen film.
      Sad ću odmah da bacim pogled na tvoj post, sigurna sam da će nam se dosta toga poklapati. ;)

      Избриши
  4. Volim filmove o plesu, muzici uopšte i gledala sam većinu sa tvoje liste. Najviše volim ove iz osamdesetih, dok rimejk "Dirty dancing"-a ne mogu da smislim, baš mi je skrnavljenje. Padaju mi na pamet i serije tog tipa, npr. "Un paso adelante" (Korak napred) ili australijska "Dance academy". Volim ovaj sa Džulijom Stajls, jer mi je ona inače baš simpatična :), a setih se i "Step up", mislim da ima dva ili tri nastavka, nije loš.
    Pišem sa posla, pa ću opširnije komentarisati kasnije, za sad samo to da je SJAJAN tekst i jedva čekam nastavke!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja isto, kao klinka sam isto obožavala da ih gledam. Na žalost rimejk Prljavog plesa je tek u planu, ovo je kao na istu foru, ali sa skroz novim likovima, meni se jako svideo, jer su preslatki glavni glumci, super je muzika i može da se čak gleda kao zaseban film, nevezano za Prljavi ples. A sad planiraju da snime rimejk.😆
      Step Up je meni bio ok prvi deo, ali nisam nešto bila oduševljena, ovo dvoje glavnih mi nisu bili nešto.😆
      Hvala ti puno, jedva čekam da čitam da malo prodiskutujemo, u mojoj okolini, seme mene i mame, koja me je zarazila ovim filmovima, ih uglavnom niko nije gledao.😆
      Uf Un Paso Adelante sam obožavala, nisam sigurna, ali mislim da sam pratila i ovu drugu, pa meni čim je neki ples akademija, gotovo, prodato.😆

      Избриши
    2. Eto mene. :) Da ponovim, baš ODLIČAN tekst. Prvi film sa liste mi nije poznat, dok sam za ovaj Lurmanov i poslednji, sa Keri Rasel, čula, ali ih nisam gledala. Hvala na preporukama.:)
      Loše sam se izrazila, umesto "nastavak" napisah "rimejk", ali definitivno bih mogla da dam šansu "Prljavom plesu 2", davno sam to gledala, pa još prezasićena predrasudama jer toliko volim original, da mi je definitivno pomutilo utiske. Nisam fan rimejkova, pa se ni tom najavljenom ne radujem.
      "Step up" sam gledala orprilike kada i "Save the last dance" i "Honey", moj brat je ljubitelj hip-hopa/R'n'B-ja, pa uz njega odgledah. Tek sam posle saznala da su u ovom prvom bračni par Tejtum, meni je Čening skroz izvikan, pa se slažem sa tobom za glavne likove.
      Ovakve filmove, u principu, po mom utisku "nosi" muzika, koreografija, "hemija", a ne toliko gluma i priča, koja je obično konvencionalna i slična: ljubav sa (socijalnim) preprekama!:) Volim što iz ovakvih ostvarenja sačuvamo sliku epohe, ritam određene decenije, stil, pa obožavam i 80s disko-fazon tipa "Flashdance", "Footlose", kao i latino-fazon.
      Gledala sam ja i neke trećerazredne, tipa "Lambada" (ono, 80s kičerica samo takva), "Beat street", jedan sa Vanesom Vilijams - isto takmičenje u plesu, klizačke čak...svašta je tu imalo. I opuste me, a i divim se ljudima koji imaju talenta, ja sam "smotana k'o sajla", al uživam da gledam.
      "Un Paso Adelante" je bila sjajna drama, dopadalo mi se što je ples bio samo deo priče, a likovi baš svako specifičan karakter za sebe, od instruktora do studenata, divna serija. Ova druga je emitovana na RTS2 nešto rano ujutru jednog leta i pratila sam, opuštala me, devojka iz provincije dolazi u grad da pohađa tu školu i standard - odrastanje, ljubav, rivalstvo i mnogo, mnogo koreografija - ovde je reč o baletskoj akademiji, ali dosta rade moderan balet.
      Uglavnom, potpuno te razumem, kod mene isto imaju prođu, momentalno!:)))

      Избриши
    3. Da, ovo dvoje su se i uzeli nakon filma, nemam pojma, lep mi je film, ali nisam nešto bila oduševljena njihovom hemijom, a Honey mi je onako prosek, ništa posebno. :D
      Da, potpuno se slažem, prosto ta hemija i plesne tačke su ono zbog čega ih gledamo, a odlično oslikavaju tadašnju epohu.
      Jao ženo bre, pa gde me nađe gledala sam i ja Lambadu, takođe sa Vanesom Vilijams i onim crnim macanom, isto volim da gledam i te klizačke, sportske, podignu me nekako.
      Da, Un Paso Adelante sam volela i zbog njihove muzike i te drame, obavezno baci pogleda na Flesh and Bone, to je mini serija, ne oduzima puno vreme, isto glume baš balerine i baletani, ali je malo mračnija.
      Je l si gledala Salsu iz 1988. ili sam ja jedini čudak? :D

      Избриши
    4. Hvala na preporuci, uvek su dobre. Eto, baš sinoć uhvatih "Bruklin" na TV-u i ponovo odgledam, zaljubljena sam u film, nema šta. :))))

      Eeeeeeee, "Salsu" nisam gledala :), ali znam koji je film u pitanju. Pretražujući 80s ostvarenja, naišla sam i na to, al mi baš delovao kao preveliki treš i zaobišla sam. Kakav je? Valja li barem muzika? Frajeri?
      A veruješ li, odgledala sam svašta, od "Teen witch", "Rockula" do "Modern girls", volim taj "dražesni kič" osamdesetih, međutim, "Salsa" me baš nije privukla.

      Избриши
    5. Hehe u fazonu toliki je treš da je dobar, mada priznajem gledala sam ga jako davno, kao klinka, možda su mu utisci pomućeni latino tipovima. :D
      Isto, isto obožvam sve što sa sobom nose osamdesete, kad smo već kod toga moraš da gledaš seriju Strange Things, fantastična je i prava mala oda ovom periodu i filmovima.

      Избриши