недеља, 10. децембар 2017.

Na balu sa kraljem ( To Dance With Kings )- Rozalind Lejker ( Rosalind Laker )




Iza pseudonima Rozalind Lejker krije se spisateljica Barbara Ovstedal, rođena u Velikoj Britaniji, koja je, nakon odrastanja dece, shvatila da želi da se posveti davnašnjoj ljubavi, a to je pisanje. Prvi članak Country Life napisala je šezdesetih godina prošlog veka, a nakon toga počinje da piše i izdaje ljubavne romane, među kojim su najpoznatiji Garlands of Gold, The Venetian Mask i roman iz današnjeg posta. Takođe je studirala umetnost, naročito se posvetivši istoriji kostima, što joj koristi i pri pisanju knjiga.

Knjiga "Na balu sa kraljem" govori o nekoliko generacija žena, koje osim rodbinskih veza, povezuje i cvetna simbolika njihovog imena. Takođe, sudbine ovih žena uzastopno prate događaje, koji okružuju velelepno zdanje Versaj, koji je obnovio i podigao jedan od najpoznatijih francuskih vladara, Luj XIV, te intrige i istorijske ličnosti, koje ga nastanjuju i posećuju. Svaka od njih će se u jednom trenutku svog života, u različitim okolnostima, naći u prisustvu vladajućeg monarha, njegove porodice i nebrojanih ljubavnica, sa mogućnošću da svesno ili nesvesno utiče na dalji tok istorije.

Obožavam da čitam istorijske romane, naročito kada su kvalitetno napisani, jer ponekad je u ovoj oblasti tanka granica između šunda i dobrog romana. Volim kada postoji savršen spoj priznatih istorijskih činjenica i kreativnosti autora da udahne život svojim junacima, od kojih je većina postala stvar priča i legendi. Retke su knjige, koje tako nešto uspevaju. Na žalost, "Na balu sa kraljem", koliko god da sam je brzo pročitala, a "slistila" sam je za dan, ne ispuštajući je iz ruku, nije jedna od tih. Tokom čitanja se zaista oseća autorkina ljubav prema Versaju i najraskošnijem delu francuske istorije, ali nedostaje umešnost pri pisanju kako bi se te ideje uspešno prenele na papir. Stil pisanja je, najblaže rečeno, melodramatičan, a negde pred kraj se već graniči sa apsurdom. Tok događaja je čudan i nabacan, pa ponekad nisam bila svesna da li je u knjizi prošlo šest meseci ili petnaest godina između pojedinih događaja. Dešava se da neki lik odjednom iskoči, kao duh iz boce, pa da se isto tako neočekivano vrati za jedno sto strana, samo ovlaš prešavši preko onog što mu se dogodilo, pa tako mi dobijamo prepričanu verziju nekih uzbudljivih događaja, koji su se desili negde van knjige. I ovim se autorka prilično često koristi, što ja, lično, ne podnosim. Mrzim te deus ex machina momente, kada je autor ili toliko lenj ili nesposoban da umešno razreši neku situaciju.

Deluje mi da se u ovoj knjizi kriju bar tri ili četiri jako dobra romana, ali kada bi bila napisana od strane nešto boljeg pisca. koji bi se posvetio svakom od ženskih likova. Likovi su dosta nerazvijeni, dvodimenzionalni, a najzanimljiviji delovi knjige nedovoljno opisani i istraženi. Kada bih ovu knjigu morala da sumiram u jednoj jedinoj reči, bila bi to- površno. Površni su likovi, zapleti, osim što je iskazala očiglednu ljubav prema francuskoj monarhiji, autorka je propustila da se zaista udubi u sopstvene likove i priču, koja predstavlja okosnicu knjige, pa čak je pred kraj uzela možda i preveliku slobodu sa pojedinim istorijskim ličnostima, te se ta vrsta nepristrasnosti zaista oseti u pojedinim delovima i prilično iritira. Prednosti knjige, koje mogu izdvojiti, su relativna zanimljivost, a naročito lakoća sa kojom nas knjiga uvlači u čitanje, u rukama nekog drugog pisca, ovo je definitivno mogao biti izvanredan roman, ovako, spada u one prosečne istorijske romanse, u kojima ćete uživati ako ih pročitate, ali nećete ništa propustiti i ako to ne učinite.



Izdavač knjige na srpskom jeziku je Laguna.


Zaključak: Preporučujem ovu knjigu kao štivo za razonodu i uživanje, bez preteranog udubljivanja, zaista se lako i brzo čita, a istorijski aspekti nisu nimalo zanemarljivi, iako, možda, suviše romantizovani.

6 коментара:

  1. Knjiga deluje interesantno, dopada mi se ideja i na čemu se bazira ali nisam sigurna da je knjiga za mene. Ja isto volim istorijske romane ali ne vidim sebe u ovom, ja više volim "grublje" i realističnije možda je do toga. Svakako ako traćim nešto za razonodu imaću ovo u vidu kao jednu od opcija :)
    Odličan post:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :*
      Ako ti treba neka laganica, a opet voliš istoriju, svakako je uzmi u obzir. :)

      Избриши
  2. Sa nestrpljenjem sam čekala ovu recenziju, jer znam koliko obe volimo datu epohu i delimo opsesiju ličnošću "kralja Sunca", serijalom "Anđelika" i francuskom istorijom uopšte.:)
    Knjigu imam odavno, međutim, nikako da je počnem, deluje mi kao "veliki zalogaj" zbog obima i teme (izgleda da je isto to bila za autorku!), ali kada sam videla koliko si je ti brzo pročitala i saznala utiske, mislim da ću i ja ubrzati. Svakako dolazi na red, pa komentarišemo opširnije. Do tada, sve pohvale za tekst.:)

    P.S. Najbolja drugarica mi već godinama hvali Rozalindinu "Zlatnu lalu".:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je "Zlatna lala" u planu, mada oklevam, jer se plašim da ću imati iste zamerke.
      Jedva čekam da čujem tvoje utiske, pravo da ti kažem, ti ćeš to stručnije od mene izložiti.
      Ma kakvi, jako se brzo čita, onako bukvalno preleće, sigurna sam da ćeš je pročitati očas posla.
      Hvala puno. :*

      Избриши
  3. Ja sam, takođe, čula za "Zlatnu lalu". Ovaj naslov me je asocirao na film "Ana i kralj", iako je tu sasvim drugi roman u pitanju. Moram priznati da sam zapostavila istorijske romane ove godine, valjalo bi sledeće godine opet ušetati u taj svet, razbibrige radi. Uvek mi inače budu potaman, kao film da gledam. :) Tebi hvala na recenziji, stavila si mi knjigu na "radar", ukoliko nam se putevi ukrste neće biti na odmet "skočiti" u Francusku.

    P.S. Valjalo bi i dioptriju do tad popraviti, broj strana im nikad nije mali. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma da nemaju veze, mislim sem tih kraljeva. :D I ja sam nešto zapostavila taj žanr, ali nameravam da mu se vratim, još par knjiga mi je u opticaju. :D
      Hvala tebi puno. :*

      Избриши