недеља, 29. децембар 2013.

Do They Know It`s Christmas

Ništa lepše od novogodišnjih i božićnih praznika i mogućnosti da se ušuškamo kod kuće, uz voljenu osobu, gomilu hrane i nadoknadimo sve ono što smo hteli da pogledamo tokom godine. Tokom praznika uglavnom biram proverene filmove i u zavisnosti od raspoloženja, nije mi strano da Love Actually ili Home Alone odgledam po milioniti put, pa evo i nekih filmova, uz koje ću ja definitivno uživati tokom praznika.

The Barber of Siberia



Ne postoje reči kojima bih mogla da opišem svu lepotu ovog filma, ali sam gotovo sigurna da će emocijama koje pruža dotaći svaki kutak vaše staroslovenske duše. Jedan od dragulja ruske kinematografije, delo čuvenog Nikite Mikhalkova, u glavnim ulogama meni jedan od omiljenih ruskih glumaca Oleg Menshikov ( za koga je jedna naša prilično mlada pevačica izjavila da nikada nije čula za njega, kada se slikala sa njim, jednom prilikom u Moskvi, ponos neznanjem je jedna od stvari koja me prilično iritira u današnjoj Srbiji ) i Julia Ormond. 





Highlander


Ovaj film objedinjuje sve ono što ja volim, jedan od omiljenih albuma grupe Queen i jedan od meni najboljih soundtrackova za bilo koji film, Skotsku, Christopher Lamberta, glumca zbog čijeg su blago zurećeg pogleda žene 80 tih odlepljivale, a koji je u stvari posledica miopije, odnosno kratkovidosti i nenošenja sočiva ili naočara tokom snimanja većine filmova, avanturu, mačeve, trenč i bele patike ( da li postoji dobar film bez nekog upečatljivog modnog detalja? ), Sean Connery-a, ma jednostavno ne postoji nijedan razlog da ne pogledate ovaj film, ako ga nekim čudom tokom odrastanja pretežno 90 tih niste pogledali. Ako se kojim slučajem navučete, tu su i Highlander II: The Quickening, preporučujem samo za prave fanove, koji nemaju preterane kriterijume kada je reč o ovoj franšizi, kao ja, Highlander III: The Sorcerer, za nijansu bolji od drugog, ali nastavke ni ne gledate zbog kvaliteta već isključivo ljubavi, Highlander: Endgame, sudar svetova sa serijom Highlander koja je u međuvremenu nastala i koja se par puta i kod nas emitovala, zajedno sa spin off- om Highlander: The Raven, po meni zanimljiv završetak priče, ali avaj snimljen je i peti Highlander: The Source za koji čak ni ja nemam opravdanja. Ali kao što i sam film kaže There can be only one, pa je prvi deo must see i klasik svog vremena.





Pillow Talk


Jedna od najslađih romantičnih komedija zlatnog doba Holivuda, koja će vam garantovano nabaciti osmeh na lice, dok ćete istovremeno poželeti da orobite ormar glavne junakinje i kostime iz ovog filma, tako tipične za jednu od najženstvenijih modnih era. Savršeno spareni Rock Hudson i Doris Day, iako spoj nemoguć u stvarnom životu, uspeli su da zarobe magiju nekih boljih i romantičnijih vremena, kada su muškarci bili dzentlmeni, a žene dame u svakom trenutku, pa makar to bilo samo na filmu.




Mickey`s Christmas Carol


Mislim da samoj priči o škrtici, koju posećuju tri duha na Badnje veče i čuvenoj noveli Charles Dickensa nije potrebno posebno pisati, a ako jeste, jednostavno ste živeli ispod kamena tokom božićnih praznika. Uprkos bezbroj filmskih ekranizacija, upravo ova Diznijeva, meni je jedna od omljenih, gde čuvenog literalnog škrticu glumi podjednako čuveni crtani škrtica Scrooge McDuck iliti Deda Baja, meni jedan od omiljenih Diznijevih junaka, pored Paje Patka, jer ja jednostavno svoje crtane junake volim nervozne i prepune mana. Predivna  i poučna praznična bajka u kojoj podjednako možete uživati sa klincima ili sami.




Charade


Nijedan filmski maraton ne može proći bez bar jednog filma Audrey Hepburn, jedne od najsavršenijih glumica i žena, koje su hodale ovom planetom ( moram priznati da nikada nisam bila Marilyn Monroe fan i da mi je uvek više odgovarala Audrey- ina nenametljiva i tiha lepota i elegancija ). Ovde pored zrelijeg, ali i dalje neodoljivog, Cary Granta u akcionoj i romantičnoj priči, u kojoj ćete svakako uživati dok nas vodi kroz razne delove Evrope u uzbudljivoj poteri za jednom ženom.



Romancing the Stone


Jedan od najbolje spojenih glumačkih parova tokom 80 tih, sa odličnom hemijom, istovremeno dirljivi, romantični i komični Michael Douglas i Kathleen Turner, ovde u kombinaciji sa uvek dobrodošlim Danny DeVitoom. Film prati neočekivanu avanturu spisateljice srceparajućih romana i totalnu promenu njenog života, koji su do tada činili izmišljeni likovi iz knjiga i njena mačka. Sjajna zabava, koju je režirao Robert Zemeckis, a koja se nastavlja i u drugom delu The Jewel of the Nile, sa istom glumačkom ekipom, ali promenjenim režiserom u vidu Lewis Teague- a. Pesmu za prvi deo pod istim nazivom kao i film, uradio je Eddy Grant.


Arsenic and Old Lace



Ako ste kojim slučajem tokom godina propustili ovu komediju ili ste pogledali samo predstavu, sada je prilika da nadoknadite propušteno. Genijalan crni humor, koji će vas apsolutno osvojiti i klasik, koji morate pogledati sa Cary Grantom u glavnoj ulozi.





Moy paren- Angel


Još jedan ruski film, ali ovoga puta jako simpatična romantična komedija, sa više srca od svojih američkih pandana u ovom periodu, koja možda neće ostaviti dugotrajan utisak i neizbrisiv trag, ali će vam svakako predstavljati uživanje da ga pogledate i momentalni boost pozitivne energije i svega onoga što je bitno tokom ovih prazničnih dana.




Za dodatno uživanje preporučujem obnavljanje gradiva uz vanvremenske triologije poput The Lord Of The Rings, The GodfahterBack To The FutureIndiana Jones ( nepotrebni četvrti deo ćemo jednostavno izbrisati iz memorije ), Nolanovog Batman- a, The Chronicles of NarniaThe Mummy, zatim franšiza poput Harry Pottera i Star Wars, jer ovo je period kada se treba podsetiti svega onoga što nas je nekada uveseljevalo ili rastuživalo, a tek zatim napraviti mesta za nešto novo.

9 коментара:

  1. Divan blog!:)
    Svaka čast za teme, postavku, dizajn, stil pisanja....Pratim te definitivno!:)
    Ako želiš, pogledaj moju stranicu:
    http://alittlerunaway.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  2. Sibirski berberin... neprevazidjen....

    ОдговориИзбриши
  3. Sibirski berberin... neprevazidjen...

    ОдговориИзбриши
  4. P.S. Kad je Grant u pitanju, preporučujem ''Bringin Up Baby'', slatko sam se ismejala..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da sam ga gledala davno, ali kada je Grant u pitanju obnova gradiva nikada nije na odmet. :D

      Избриши