петак, 28. новембар 2014.

Arn: The Knight Templar- Arn: Tempelriddaren



Zaplet: Arn, sin uticajnog švedskog plemića, školovan u manastiru, poslat je u Svetu zemlju kao vitez templar, u vidu kazne, zbog zabranjene ljubavi.


Režija:  Peter Flinth.



Kako pisati o filmu, kojim ste od početka do kraja oduševljeni? Apsolutno svaka scena u ovom filmu ima sopstvenu lepotu, obraća nam se na poseban način i govori nam priču najpre o ljubavi, ali i o časti, poštenju, požrtvovanosti. Znate već, o svemu onome, što se čini da je danas iščezlo. Priča počinje detinjstvom našeg glavnog junaka Arna, koji će dečijom neopreznošću, uspeti da skrene tok svoje sudbine, ali i sudbine ljudi oko njega, a nastavlja se njegovim odrastanjem u manastiru, gde je, osim veštinama pisanja i čitanja nekoliko različitih jezika, što je u to vreme smatrano neprocenjivim darom, koji malo ko poseduje, učen borbi i jahanju, te onim osobinama, koje krase jednog viteza. Upravo zahvaljujući tim vrlinama, po povratku u svoj dom, uspeva da odbrani očevu čast i zemlju, te se po prvi put zaljubljuje i najzad pronalazi svoje mesto među ljude među kojima je i rođen. Ali, kao što to uglavnom biva, ljudska manipulacija i zloba je stala na put Arnovoj sreći, te su njegova ljubav Sesilija i on kažnjeni da dvadeset godina provedu u manastirima, ali je njemu, kao muškarcu, ipak omogućeno da svoj greh okaja u ratu za Svetu zemlju. U filmu nema toliko akcionih sekvenci na samom početku, naravno one su kasnije nadoknađene odličnim scenama individualne borbe i epskom finalnom bitkom, što se može očekivati od istorijskog filma ove vrste, ali se u svakom kadru vidi koliko pažnje je posvećeno odabiru scenografije, detaljima, muzici, koja prati celokupnu atmosferu i koliko je uloženo u ovu produkciju, te je finalni proizvod zaista nalik nečemu izašlom iz holivudske fabrike snova, ali sa mnogo više duše i srca. Odlično je napravljen kontrast između tegobnog života, koji Sesilija preživljava u manastiru i Arnovog ratovanja u Svetoj zemlji i odbrane Jerusalima, te poštovanja, koje je stekao kao vitez templar, kako od strane nadređenog, tako i od strane najvećeg neprijatelja. Glavni glumci, Joakim Nätterqvist i Sofia Helin, sjajno nose film, a svoje emocije pokazuju kako samim rečima, tako i izrazima lica, pogledima, a da ni u jednom trenutku to ne deluje prenaglašeno ili veštačko, što nije retka pojava u kostimiranim filmovima. Inače film takođe ima nastavak Arn: Riket vid vägens slut ( Arn: The Kingdom at Road's End ), snimljen 2008. godine, o kojem će verovatno biti reči u nekom od narednih postova, dok je 2010. godine urađena TV mini- serija Arn: The Knight Templar, koja se sastoji od oba filma.



Zaključak: Ako volite srednjovekovne filmove, koji govore o vitezovima i njihovom kodeksu časti, te ste naročito ljubitelj istorijskog perioda vezanog za Krstaške ratove i viteze templare, ovo je svakako film za vas, te verujem da ćete u njemu uživati.


                                

Нема коментара:

Постави коментар