уторак, 3. фебруар 2015.

43. FEST 2015




( Izvor: fest.rs )


Fest predstavlja tradicionalni međunarodni filmski festival, koji se svake godine ( sa izuzetkom 1993. i 1994. godine, te 1997. godine kada nije održan iz protestnih razloga ) održava u Beogradu na različitim bioskopskim lokacijama. Festival je prvi put održan između 8. i 16. januara 1971. godine, kao logičan nastavak Politikine revije repriznih filmova i predstavlja nostalgičnu poslasticu za svakog ljubitelja filmske umetnosti, a film, koji je isti otvorio te godine, bio je kultni MASH reditelja - a.Tokom godina gosti festivala su bili neki od najpriznatijih i najpoznatijih umetnika kinematografije poput Robert De Niro- a, Jack Nicholson- a, Gina Lollobrigida- e, Francis Ford Coppola- e, Milos Forman- a, Roman Polanski- og, da navedem bukvalno samo neka od imena, kojih je zaista previše. Festival možda nikada nije povratio sjaj, koji je nekada uživao, ali ovakva manifestacija je i više nego potrebna našoj zemlji. Postoji određena draž gledati film u punoj sali isključivo festivalske publike, zaista neponovljivo iskustvo. Prošle godine, u novembru mesecu, predstavljeno je novo rukovodstvo u vidu Jugoslava Pantelića, televizijskog voditelja i poznatog zaljubljenika u kinematografiju, kao novog umetničkog direktora i reditelja Mladena Đorđevića, kao selektora. Takođe nam je obećano da će veći akcenat biti na evropskom filmu, a naročito domaćoj kinematografiji, te da će se veća pažnja posvetiti zapostavljenoj kategoriji dokumentarac, uz zadržavanje prikazivanja i svetskih, mejnstrim filmova. Ove godine čast da otvori 43. festival po redu ima francuski film Yves Saint Laurent reditelja Jalil Lespert o čuvenom modnom kreatoru, dok će, meni jednoj od omiljenih domaćih glumica, Mileni Dravić biti dodeljena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.





 (  Izvor: novosti.rs )

Izdvajam filmove, koji su meni naročito privukli pažnju, te se nadam da ću bar neke od tih uspeti da pogledam. Među njima se ne nalaze oni, koji su mi već uveliko na listi gledanja, poput već pomenutog Yves Saint Laurent, zatim '71, The Theory of Everything, Escobar: Paradise LostFoxcatcher, zatim EdenStrangerland , koji su se našli na listi u ovom postu, te izuzetno zabavnog, šarmantnog i originalnog What We Do in the Shadows, koji sam odgledala i koji vam preporučujem da obavezno pogledate, film je urađen kao kombinacija dokumentarca i rijaliti programa ( što bi Amerikanci rekli mockumentary ) i govori o četiri vampira cimera i njihovom snalaženju u savremenom svetu. O filmovima Birdman i Nightcrawler sam već pisala, pa bacite pogled na ovaj i ovaj post.




1. Loin des hommes ( Far from Men )


Da budem potpuno iskrena ovo je prvi put da uopšte čujem za ovaj film, ali ću mu dati šansu zbog zanimljivog perioda u koji je smešten i tematike, kojom se bavi, a naročito zbog - a, koji uglavnom bira glumački izazovne i kvalitetne uloge. Film govori o francuskom učitelju iz malog alžirskog sela u periodu Alžirskog rata, koji stvara neočekivanu vezu sa jednim disidentom, da bi zatim bio primoran da istog preda vlastima. Reditelj ovog filma je , dok ostale uloge tumače , a zemlja iz koje nam film dolazi je očekivano Francuska. Projekcije ovog filma su 05. marta u 09,00 časova, u Sava centru ( cena karte 200 dinara ), 06. marta u 19,00 časova, takođe u Sava centru ( cena karte 350 dinara ), 06. marta u 19,00 časova, u Domu Kulture Studentski grad ( cena karte 150 dinara ) i 07. marta u 21,00 čas, u bioskopu Fontana ( cena karte 250 dinara ).




2. Deca Sunca ( Children of the Sun ) 


Ja sam neko ko jednostavno pada na klasičnu priču o bitangi i princezi, sa primesama uvek tragičnih Romea i Julije, te me je upravo zbog toga zainteresovao i ovaj film, koji nam dolazi iz Makedonije i delo je reditelja - og. Priča o dve familije, ljubavi, izdaji, gubitku i iskupljenju. Mafija uništava jednu porodicu, ostavivši ih na rubu propasti, dok cveta ljubav, još iz školskih dana, između mladog Marka, inače kriminalca i Anđele. U glavnim ulogama i . Projekcije ovog filma su 04. marta u 17,30 časova, u Domu Sindikata ( cena karte 200 dinara ), 05. marta u 14,30 časova, u Dvorani Kulturnog centra ( cena karte 250 dinara ) i 05. marta u 19,00 časova u Dvorani kulture Studentski grad ( cena karte 150 dinara ).



3. A Girl Walks Home Alone at Night


Čudan i intrigantan, film o iranskom gradu duhova Bad City, mestu, koje prožima usamljenost i smrt, dok su građani nesvesni da ih noću proganja jedan usamljeni vampir. Glavne uloge tumače , i , dok je režiser , a film nam dolazi iz SAD- a. Film je moguće pogledati 02. marta u 20,00 časova, u Domu omladine ( cena karte 300 dinara ) i 03. marta u 17,00 časova, u Dvorani Kulturnog centra ( cena karte 300 dinara ).


 

 4. Als wir träumten ( While We Were Dreaming )


Ima nešto u gledanju onih filmova, koji opisuju eru u kojoj ste i sami odrastali. Iz Nemačke nam stiže film o pet dečaka, koji odrastaju devedetih godina u Istočnoj Nemačkoj, te pratimo njihovo prijateljstvo, zaljubljivanje, odlazak na tehno žurke, bežanje od neonacista, te odrastanje u jednom, prilično turbulentnom periodu za ovu državu. Film je režirao , dok glavne uloge tumače , , i , a možete ga pogledati 06. marta u 16,30 časova, u Sava centru ( cena karte 300 dinara ) i 07. marta u 19,00 časova u bioskopu Fontana ( cena karte 300 dinara ).






5. Jimmy's Hall

  
Džimi Gralton se 1932. godine, nakon desetogodišnjeg prinudnog egzila u SAD, vraća kući u unutrašnjost Irske.U želji da ponovo otvori seosku salu, gde će se okupljati Džimijevi prijatelji i mladi iz sela, radi plesa i zabave, Džimi će naići na oštro protivljenje od strane oca Šeridana, lokalnog sveštenika, a naročito Denisa O` Kifa, starešine fašista, imajući u vidu da je sam Džimi aktivista socijalista. Glavne uloge tumače , , i , u režiji - a ( The Wind That Shakes the Barley i Sweet Sixteen ), dok nam film stiže iz Ujedinjenog Kraljevstva, a na repertoaru će biti 06. marta u 13,30 časova, u Sava centru ( cena karte 250 dinara ), 07. marta u 15,00 časova, u bioskopu Fontana ( cena karte 250 dinara ), 07. marta u 19,00 časova, u Dvorani Kulture Studentski grad ( cena karte 150 dinara ), 07. marta u 22,30 časova u Domu omladine ( cena karte 250 dinara ) i 08. marta u 17,30 časova, u Domu Sindikata ( cena karte 200 dinara ).


 

6. Aloft


Sveže sa Sandensa ( mada je film već imao premijeru na festivalu u Berlinu, te se našao u nominovanim filmovima za Zlatnog medveda ), stiže nam priča o dugogodišnjoj razdvojenosti majke i sina, ispričana kroz radnju, koja se neprestano kreće između prošlosti i sadašnjosti, a istovremeno sadrži fantastične i misteriozne elemente. Film je kolaboracija Španije, Francuske i Kanade, u glavnim ulogama su i , reditelj je , a film se prikazuje 02. marta u 13,30 časova, u Sava centru ( cena karte 250 dinara ) i 03. marta u 15,00 časova, u bioskopu Fontana ( cena karte 250 dinara ).



 

7. Miss Julie


Za mene dugoočekivani film rediteljke , poznate po svojoj saradnji sa čuvenim Ingmar Bergman- om, zasnovan na pozorišnoj predstavi autora August Strindberg- a, o događajima tokom jedne letnje noći 1890. godine, koji su se odigrali u norveškom okrugu Fermana, na imanju anglo- irskog aristokrate, čija kćerka i naslednica ( ) pokušava da zavede batlera ( ). Film predstavlja produkciju Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Francuske i prikazuje se 08. marta u 22,00 časa, u Sava centru ( cena karte 350 dinara ).



 

8. Trudno byt bogom ( Hard to Be a God ) 

 

Naučno- fantastični film, koji nam dolazi iz Rusije i podseća me na neka starija ostvarenja, o grupi naučnika poslatih na planetu Arkanar, kako bi pomogli lokalnom stanovništvu, koje se trenutno nalazi u istorijskom periodu Srednjeg veka, a da pri tom ne smeju da se nasilno mešaju u njihove poslove, niti da ikoga ubiju. Glavne uloge tumače i , u režiji - a. Film se prikazuje 28. februara u 15,00 časova, u Domu omladine ( cena karte 250 dinara ).


 

9.  Sword of Vengeance


Možda se na ovoj listi neće u tolikoj meri naći domaći naslovi, ali patriota u meni ipak izdvaja ovaj film, koji je snimljen kod nas u Srbiji, što sam sasvim slučajno saznala pošto glumicu pratim na Instagramu, pa kada sam videlu sliku veseljaka na traktoru, sa flašom rakije u ruci, nije bilo sumnje o lokaciji. Film dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva u režiji - a i govori o normanskom princu, koji predvodi pobunu seljaka, u nameri da se osveti očevom ubici, svom stricu erlu Durantu. Pored pomenute glumice, ostale uloge tumače , , te naši , i , a film se prikazuje 05. marta u 20,00 časova, u Domu Sindikata ( cena karte 300 dinara ) i 06. marta u 14,30 časova, u Dvorani Kulturnog centra ( cena karte 250 dinara ).


 

10. Unutra ( Inside )


Uvek volim da pogledam dobru "zatvorsku" dramu, još ako je domaće proizvodnje, tim bolje, te ako volite takve filmove obavezno bacite pogled na Starred Up, koji sam recenzirala u ovom postu. Jovan počinje da izdržava jednogodišnju kaznu zatvora u specijalnoj zatvorskoj bolnici, na odeljenju za osuđene narkomane. Film je rediteljski debi u saradnji sa rediteljkom , u glavnim ulogama su    , a prikazuje se 08. marta u 12,00 časova, u Dvorani Kulturnog centra ( cena karte 250 dinara ).



11.  Travelator 

 

Uvek mi je zanimljivo da pogledam neki naš akcioni film, koji pričom podseća na neke svetske filmove i čiji primat nije umetnički dojam, već čista zabava. Mali minus je što je film već prikazivan u bioskopima i to još u novembru, tako da se teško može nazvati svežim ostvarenjem. Slav je osamnaestogodišnji gejmer pucačina iz prvog lica, čiju veštinu pokušavaju da iskoriste ljudi, koji će ga angažovati za pravo ubistvo. U glavnim ulogama su , i , u režiji , dok se film prikazuje 03. marta u 17,30 časova, u Domu Sindikata ( cena karte 200 dinara ) i 04. marta u 14,30 časova, u Dvorani Kulturnog centra ( cena karte 250 dinara ).


12. Žigosana ( Marked )


Poslednji domaći film, koji izdvajam iz ponuđenog izbora, priča o dve, potpuno različite žene, od kojih je jedna Slavica, koja jedva preživljava na marginama društva, te optužena za krađu preuzima indentitet Marije, uspešne naučnice, koja se bavi psihoanalizom i koje će pokazati izuzetnu znatiželju u pogledu Slavičinog sveta. U glavnim ulogama , dok je reditelj ovog filma , a isti se prikazuje 06. marta u 12,00 časova, u Dvorani Kulturnog centra ( cena karte 250 dinara ) i 06. marta u 17,00 časova, u Domu Kulture Studentski grad ( cena karte 150 dinara ).




Ako vas interesuju informacije o ostalim filmovima, koji su se našli na programu festivala bacite pogled na zvanični sajt 43. Fest 2015, a takođe možete "skinuti" u svojoj Google prodavnici istoimenu aplikaciju, te mi pišite u komentarima, koje filmove vi nameravate da odgledate i možda mišljenje o nekom, koji ste pogledali, pošto je pitanje na koliko ću ja projekcija stići da odem, tako da svaki utisak uvek znači.

Нема коментара:

Постави коментар