недеља, 10. април 2016.

Mr. Right




Zaplet: Devojka se zaljubljuje u naizgled savršenog muškarca. On ima samo jednu manu- reč je o plaćenom ubici u bekstvu od kartela, koji ga je unajmio.


Režija: Paco Cabezas.



Ponekad ne znam da li mi veće poteškoće stvara pisanje o filmu, koji me je oduševio i o kojem bi se recenzija sastojala isključivo iz hvalospeva ili kada je film toliko loš da prosto ne nalazim neophodne reči, kojima bih opisala sve njegove mane i dovoljno odvratila nekog da ne gubi vreme. Pisanje o romantičnim komedijama mi nije strano i mogu reći da sam poprilično popustljiva prema ovom žanru, te da često smanjujem kriterijume, imajući u vidu da je prvenstveno reč o filmovima, koji služe za zabavu, ali moram i ja negde da povučem granicu.


Marta je neko ko se ne uklapa u svoju sredinu i stremi kao neobičnom, ne uspevajući da pronađe sreću u ljubavi. Onda jednog dana, sasvim slučajno, u prodavnici naleti na plaćenog ubicu, sada reformisanog, sa čudnim smislom za moralno, koji ubija one, koji su njega unajmili da ubije. Ovaj susret prerašće u ljubavnu priču dve otkačene osobe, koje su najzad našle svoju srodnu dušu.

Zaista ne znam od čega da počnem. Nedostatak hemije između glavnih glumaca je evidentan, dijalozi su na nivou petogodišnjeg deteta, a Ana Kendrik i glumi osobu, koja deluje kao da ima sličan raspon kognitivnih sposobnosti, zaplet je na granici nebuloznog, što možda i možemo ostaviti po strani kada su ovakvi filmovi u pitanju, ali ovde nisu ispunjeni ni elementarni zahtevi dobre priče. Rokvela jako volim kao glumca i svesna sam da često voli da se zabavlja sa svojim ulogama, čak sam skoro i čitala tekst o tome kako ubacuje svoj trademark ples u svaki film u kojem glumi. I to je simpatično u ostalim filmovima, kada traje nekoliko minuta, ali ovde se celokupna uloga vrti oko tog plesa i njegovih pokreta i da nije toliko dosadno, možda bi i bilo smešno. Ana Kendrik je inače zaista talentovana glumica, koja je čak bila i nominovana za Oskara, međutim njen izbor uloga u poslednje vreme je užasan. Gde god da se okrenem kao da mi iskaču trejleri sa njenim romantičnim, nazovi komedijama, bez ikakve smislenije sadržine ili kvalitetnije uloge, a da čak nisu dobri ni za razbibrigu. Ako bih uopšte pisala o učešću Tim Rota i protraćenosti ovog glumca u filmu, samo bih se iznervirala.


Inače volim da gledam ovakve filmove, naivna i zbunjena devojka nailazi na "okorelog" plaćenika, koji je vodi na nezaboravnu avanturu. Ako su i vama slični filmovi guilty pleasure bacite pogled na ovaj Knight and Day, takođe apsurdan, ali jako zabavan, duhovit film i Tom Kruz i Kameron Dijaz mnogo bolje funkcionišu kao par, da ne pričam o tome koliko su harizmatičniji u svojim ulogama. Za razliku od Dijaz, čiji je razvoj lika urađen prirodnije, iako svakako još uvek nerealan, lik Marte ovde od apsolutno zbunjene i čudne osobe u roku od dvadesetak minuta prelazi razvojni put i postaje krvoločni manijak, a to je samo jedna od stvari, koje su pokazatelj da film nije imao niti jasan pravac, niti jasnu ideju šta želi da bude. Film je lišen humora, sem ako niste ljubitelj slapstick humora, šarma, ne govori ništa o svojim likovima, nema ni neke preterano dobre elemente romanse, ni akcije, koja je već viđena i prevaziđena, te ne sadrži ništa zbog čega bih ga bilo kome preporučila. Imala sam utisak da su se glumci jako zabavljali tokom snimanja i verovatno je to za njih bio dobro plaćeni predah, ali sam se zaista zapitala ko uopšte u Holivudu daje "zeleno svetlo" za ovakve filmove.

Zaključak: Irelevantan film, koji nije čak ni za razbibrigu i koji će iščileti iz vašeg uma za pet minuta od završetka odjavne špice, ako uopšte i izdržite do kraja, što s obzirom na njegovu malu minutažu dosta govori.

2 коментара:

  1. otkacen film, a sto ti rece hemije izmejdu njih nigdje

    elem i ja se pitam ko daje pare da se ovo snima xD

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, jeste otkačen, mada sad da me pitaš šta je zaplet, već sam zaboravila.:-D

      Избриши