среда, 24. август 2016.

Narcos



Zaplet: Serija o usponu i padu kolumbijskog kralja droge, Pabla Eskobara.

Glume: Wagner Moura, Boyd Holbrook, Pedro Pascal, Maurice Compte i Juan Pablo Raba.

Režija: Andres Baiz, Batan Silva, Josef Kubota Wladyka, Jose Padilha, Guillermo Navarro, Fernando Coimbra i  Gerardo Naranjo.



Verovatno nema osobe na svetu, koja nije čula za Pabla Ekobara. Kažu da su dve najpoznatije ličnosti, koje dolaze iz Kolumbije, pisac Gabrijel Garsija Markes i Eskobar, vođa ozloglašenog narko kartela Medeljina. Narcos je još jedna originalna serija u produkciji Netflixa, koja prati priču o počecima i usponu Pabla Emilija Eskobara Gavirija, poznatog kao kolumbijski kralj droge, ujedno i najbogatijeg i najmoćnijeg kriminalca, verovatno u istoriji kriminala. Ono što seriju čini naročito zanimljivom je činjenica da priču pratimo iz dva ugla, Ekobarovog, ali i ugla onih, koji su se borili protiv njega i koji su, naposletku, zaslužni za kraj njegove imperije i strahovlade.



Sve ono što se može videti u seriji je ili zasnovano na ili snažno inspirisano instinitim događajima, a to je ono zbog čega često nećete moći da odvojite oči od ekrana, u neverici da je tako nešto zaista moglo da se desi. Eventualno su neki događaji učinjeni dramatičnijim ili su pojedinim likovima, zbog njihove sopstvene sigurnosti, promenjena imena. Svejedno, serija svakim aspektom odiše neverovatnom autentičnošću, najpre usled toga što glumci u seriji pretežno razgovaraju na španskom, što je pravo osveženje u moru serija, koje se bave drugim kulturama i narodima, a koje su obavezno  na engleskom jeziku, kako bi se omogućio prodor na najveće, američko tržište. Osim toga, kreatori serije su konsultovali same agente DEA, koji su bili opsednuti hapšenjem Pabla i u najvećoj meri su bili zaslužni za njegov sunovrat, Havijera Penju i Stiva Marfija, te su obavili opsežno istraživanje kako bi snimili ovu seriju.



Gluma u seriji je fantastična, počev od brazilskog glumca Wagner Moura- a, koji je za potrebe serije naučio španski jezik i čiji Eskobar zaista deluje kao čovek od krvi i mesa, a ne karikatura, kako je često prikazivan u nekim drugim sadržajima. Serija ga ne glorifikuje, niti opravdava njegove zločine, a ja sam, po prvi put, sebe uhvatila da u nekoj seriji navijam za "pozitivce", mada je bilo ko u ovoj seriji daleko od podele na crno i belo, jer su negativci baš, baš loši. Međutim i dalje je bilo fascinantno gledati način na koji je ovaj čovek razmišljao, život kakav je vodio, a naročito, isto tako, komplikovane ličnosti, koje su ga okruživale. U seriji takođe vidimo i drugu stranu, onu, koju čine Stiv Marfi ( Boyd Holbrook ), agent DEA, sveže pristigao iz Amerike, sa svojom mladom suprugom, koji će ubrzo naučiti kako da preživi u džungli u koju se naivno nastanio, u čemu će mu pomoći njegov partner Havijer Penja ( Pedro Pascal, čuveni Oberin iz Game of Thrones ), još jedan agent DEA i osvedočeni ženskaroš, dobro upoznat sa svetom kolumbijskog podzemlja i general Karilja ( Maurice Compte ), vođa kasnije oformljene speijalne jedinice za pretragu, nepotkopljiv i odlučan u nameri da se sa narko dilerima bori njihovim sopstvenim metodama.


Samo neke od bizarnih činjenica iz života Pablo Eskobara su da je zarađivao toliku količinu novca da njegov kartel nije stizao da ga "opere" tako da su ga zakopavali, širom ruralnih područja, što je takođe tema filma Escobar: Paradise Lost, o kojem filmu sam pisala u ovom postu, te da je imao svoj privatni zoološki vrt, da se njegova mala kćerka Manuela, dok se porodica krila, razbolela, te je Pablo zapalio vatru od dva miliona dolara, kako bi je ugrejao, da su njegovi ljudi trošili dve i po hiljade dolara mesečno samo na gumice korišćene za držanje njegovog novca. Kontradiktorna osoba, koja je istovremeno pomagala siromašnima brojnim programima i izgradnjom, zbog čega je dobio nadimak Robin Hud za sirotinju, ali i nije prezala od ubistva više hiljada ljudi.

Serija je izuzetno kvalitetna, naročito u pogledu glume i produkcije, realistična i napeta, sa možda nešto sporijom radnjom u početku. Trenutno je na Netflixu dostupno deset epizoda prve sezone, a druga sezona počinje već 2. septembra ove godine kada će ujedno biti objavljene sve epizode. Imate dovoljno vremena da utonete u mračni svet narko kartela i svojevrsnog građanskog rata u Kolumbiji, jer ova serija bukvalno stvara zavisnost.

Zaključak: Odlična serija, za svaku preporuku, lično, ne mogu da dočekam drugu sezonu.


8 коментара:

  1. odlično..ce da se gelda kad se nadje vremena :DDD

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post :)
    Ja sam ovu seriju za par dana "pojela" bukvalno. Možda čak i jedna od najboljih originalnih serija ikada. Glumac koji glumi Ekobara je brutalan, baš nisam očekivala da će biti toliko uverljiv, naravno miljeni nikada prežaljeni Oberin Martel je ovde još bolji (obožavam kako zvuči na maternjem španskom) :) A i BOyd ne zaostaje za njima :)
    I ja jedva čekam drugu szeonu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno.😊
      Da i ja sam je slistila za par dana, baš mi se svidela, drago mi je da sam je ovako skoro pogledala, jer će za nekoliko dana i druga sezona.
      Glumci su odlični stvarno, mada meni je miljenik ovaj što glumi Karilju, valjda zbog lika.😆Da, glumac, koji glumi Eskobara je zaista odličan, ovo mi je sigurno jedna od omiljenih interpretacija lika.

      Избриши
  3. Muz i ja progutali za par dana. Odlicna! Narocito jer ne mogu da verujem da je skoro sve istina!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Haha isto, još je mene muž i nagovorio da gledam.😆Da, baš sam ostala zabezeknuta, jer za neke stvari pojma nisam imala.😕

      Избриши
  4. Одговори
    1. Gledam online, Netflix takođe strimuje sve epizode, jedino ne znam da li su trenutno dostupne kod nas. :)

      Избриши